C-vitamin, bara mot skörbjugg, eller?

.

en-vuxen

VARNING!
Brist på C-vitamin är skadligt och
nästan alla har brist på C-vitamin.

ζ

C-vitamin, bara mot skörbjugg, eller?

vitamin-C-mC-vitamin är ett oerhört viktigt vitamin och har hundratals kända funktioner i kroppen. Mest känt är C-vitamin för att motverka skörbjugg. Men skörbjugg är bara resultatet av extrem brist på C-vitamin.

Långt innan du får skörbjugg (vilket är tack och lov ovanligt idag) har du subkliniska brister på C-vitamin.

C-vitamin, tillsammans med magnesium och vitamin B6 förbrukas mycket vid stress, varför alla personer som utsätts för stress behöver extra tillskott av dessa näringsämnen.

marsvin-mNästan alla däggdjur kan tillverka C-vitamin i levern från socker förutom marsvin, vissa apor, och människan. Binjurarna är det organ som innehåller mest C-vitamin och det är också det organ som frisätter stresshormoner vid stress.

En get producerar 13 000 mg C-vit per dygn/70 kg kroppsvikt. Under stress kan den producera ända upp till 100.000 mg C-vitamin per dygn.

Detta ska jämföras med de rekommendationer som myndigheterna ger som rekommenderat vuxna ett dagligt intag (RDI) på 75 mg/dygn.

RDI på 75 mg per dygn räcker för att motverka skörbjugg,
men räcker inte på långa vägar till för de hundratals
funktioner som kroppen behöver C-vitamin till.

ζ

Hur mycket C-vitamin behöver man?

C-vitamin-5gNormalt behöver en människa cirka 5 gram (5000 mg) C-vitamin per dag. Jämför med myndigheternas RDI på 75 mg.

Vid stress eller sjukdom ökar behovet till 15-20 g per dag. Vid kraftig influensa kan behovet öka ännu mer.

Många säger att om man tar mer än RDI så kissar man ut överskottet. Det är bara delvis sant. Studier visar att om man tar mer så kissar man ut mer men man behåller också mer. Tar man 500 mg så kissar man ut cirka 250 mg men behåller cirka 250 mg, vilket är mer än tre gånger så mycket som RDI. Tar man ännu mer så behåller man ännu mer, även fast man även kissar ut mer.

Överdoserar man C-vitamin så kan man få lös avföring och få gaser i tarmen, vilket är ett tecken på att man tagit mer än man kan ta upp. Man brukar säga att man ska ta cirka 1 gram under den gräns där man får lös avföring. Så fort man slutar med stora doser C-vitamin så upphör besvären.

ζ

Vilken form av C-vitamin ska man ta?

Rent kemiskt kallas C-vitamin för askorbinsyra och är också det som finns naturligt i livsmedel.

Bioflavonoider, som är en typ av antioxidanter, förbättrar upptaget och förstärker effekten av C-vitamin. Det optimala förhållandet mellan C-vitamin och bioflavonoider är 2:1. Om en tablett eller kapsel innehåller 500 mg C-vitamin så bör den innehålla 250 mg bioflavonoider.

Om man vill ta större doser C-vitamin är det bättre att ta C-vitaminpulver. Eftersom askorbinsyra är surt får vissa personer reaktioner som sveda i magsäcken vid stora doser. Då är det bättre att använda sig av ett buffrat C-vitamin som kallas för askorbat. Det vanligaste är natrium-, kalium- eller magnesiumaskorbat. De har ett högre pH-värde och irriterar inte magsäcken.

Jag rekommenderar magnesiumaskorbat eftersom man
då även får i sig mineralet magnesium som de flesta har
brist på, särskilt de som har mycket stress.

Magnesiumaskorbat är också en mycket lättupptaglig form av magnesium till skillnad från de flesta magnesiumtabletter som säljs och som innehåller magnesiumoxid eller magnesiumhydroxid.

CitronHolistics C-vitaminprodukter?

Holistic har två C-vitaminprodukter:

 • C-vitamin-kapslarEn vegetabilisk kapsel med 500 mg C-vitamin (askorbinsyra och magnesiumaskorbat) och 250 mg bioflavonoider ….klicka här
  .
 • C-vitamin-5gEtt pulver med 100 % magnesiumaskorbat där 1 tsk ger cirka 4500 mg C-vitamin och 500 mg ren lättupptaglig magnesium … klicka här

Du hittar även C-vitamin i Holistics Nyponpulver, i Gojibär och i livsmedel som till exempel ekologiska citrusfrukter (en citron innehåller cirka 50 mg C-vitamin)..

Bertil Wosk

Näringsterapeut och VD Holistic AB
Bloggkatalog Kostdemokrati ... klicka här
Blogg Holistic ... http://holistic.se/blogg/

ζ

I korthet

Kroppen kan inte själv bilda C-vitamin utan den måste tillföras via kosten. Vitamin C ökar järnupptaget. Vitamin C bidrar till immunsystemets och nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för benstommens, broskets, tändernas och blodkärlens normala funktion, Vitamin C bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och bidrar till att minska trötthet och utmattning.

C-vitamin-produktion-djur

ζ

Det visste du inte om C-vitamin …

Rubriker:

 • Människans dagsbehov … ligger på cirka fem gram (5000 mg) per dygn och under extra påfrestning närmare 15 gram (15.000 mg) per dygn.
 • C-vitamin krävs för bildning …av kollagen som är nödvändig för att binda ihop celler.
 • C-vitamin är en viktig antioxidant
 • C-vitamin motverkar … oxidering
 • C-vitamin är bra för fettförbränningen
 • C-vitamin är vattenlösligt
 • C-vitamin har mycket låg giftighet
 • Bra källor till C-vitamin

Läs mer …Kurera

ζ

C-vitamin-brus-m”Besvären beror inte på C-vitaminet utan på tillsatserna i just brustabletten”

Under veckan som gått har det rått en hetsig debatt kring C-vitaminet. Med hänvisning till en ny studie har flera medier berättat om en förhöjd risk för njursten för män som äter tillskott av vitaminet. Nu höjer flera experter sina röster och tillbakavisar påståendet, som de menar har blivit misstolkad.

Besvären beror inte på C-vitaminet utan på de tillsatser som medföljer just brustabletten, säger den kostrådgivaren och näringsterapeuten Zarah Öberg.

Läs mer … Kurera

ζ

9 svar på ”C-vitamin, bara mot skörbjugg, eller?”

 1. C-VITAMIN ÄR KUNGEN BLAND VITAMINER.

  C-vitamin är billigt, går inte att patentera och har en fantastisk hälsoeffekt utan biverkningar. Därför bekämpas C-vitamin av ohälsoindustrin och dess lobbyister. Även svenska myndigheter och vårdens ledande auktoriteter deltar i mörkläggningsarbetet som syftar till att kunskapen om C-vitamin inte ska komma till allmänhetens kännedom.

  För optimal hälsa kräver en vuxen människa 5.000 mg C-vitamin per dag, medan Livsmedelsverket rekommenderat ett dagligt intag på 75 mg. Hur är detta möjligt, att de rekommenderar mot vetenskap, mot beprövad erfarenhet och mot bättre vetande?

  Det beror på att de får sina instruktioner från organisationer som styrs av ohälsoindustrin.

  Livsmedelsverkets tjänstemän fungerar som vindflöjlar som ställer in sig efter vinden, som i detta fall genereras av industrins inflytelserika organisationer (med stort förtroende hos allmänheten). Ytterst få tjänstemän har det mod, de kunskaper, den erfarenhet och det engagemang det skulle kräva att utmana dessa ”auktoriteter”. Men om vinden vänder så vänder alla vindflöjlar – på en sekund.

  – Vitamin C, askorbinsyra (sammanfattning, historik) … Kurera

  – – –

  Föreläsning om C-vitamin av den lysande Suzanne Humphries

  – Lecture on vitamin C by brilliant Suzanne HumphriesVIDEO

  Suzanne Humphries är specialist i internmedicin och njursjukdom från USA, är Föreläsningen om betydelsen av C-vitamin (askorbinsyra) för en rad olika funktioner i kroppen och att det finns forskning inom hälso- och sjukvården ofta glöms bort, förnekas och tvivlade. C-vitamin är viktigt för barn och under graviditeten, i sjukdomar i det kardiovaskulära, skelett och huden och i cancer.

  Men ska du ta extra C-vitamin? Hur mycket och i vilken mängd och form? Finns det faror och problem med detta? Kan du få njursten från C-vitamin? Vi behöver alla C-vitamin och det är mest känd för sin betydelse i immunsystemet.

  Det är viktigt som en del av förebyggande och behandling av en mängd olika sjukdomar. En vanlig uppfattning är att ett rikt livsmedel innehåller tillräckligt med C-vitamin, men är det egentligen så? Hur mycket behöver vi? I vilken form bör det användas? Är det bra att ta i högre doser i olika sjukdomar? Kan det kombineras med konventionell medicin? Det kan vara viktigt för dig och din hälsa? Dr. Humphries har ett historiskt perspektiv på C-vitamin och dess betydelse i olika sjukdomar, men hon beskriver också dess roll för hälsa i allmänhet.

  – – –

  Några exempel på vad C-vitamin kan kurera (förutom vanliga förkylningar):

  – C-vitamin botade svininfluensa och leukemiVACCIN.ME

  – Did You Know That Vitamin C Can Treat Over 30 Major Diseases? klicka här
  – Googleöversatt … Visste du att C-vitamin kan behandla över 30 allvarliga sjukdomar? … klicka här

  – C-vitamin kan bota vaccinskador hos både människor och djurVACCIN.ME

  – Studie: Intravenöst vitamin C kan vinna kampen mot cancerklicka här

  – Living Proof Vitamin C Miracle Cure 60 Minutes Video 3 NewsNEWS

  – Every Cancer Can be Cured in Weeks explains Dr. Leonard Coldwell
  VIDEO (2 miljoner visningar)

  – Linus Pauling (dubbel Nobelpristagare): High dose vitamin C is a cure for cancer, AIDS and heart disease!
  klicka här

  – Tom Levy MD – Healing Health Ailments and The Power of Vitamin Cklicka här

  – Dr Mercola om Ebola: Skrämselpropaganda är en lukrativ affärsverksamhet
  NEWSVOICE

  Citat (Googleöversatt): Hittills har inte ett enda virus testats som inte är inaktiverats (dödats) av en tillräckligt stor dos av vitamin C (askorbinsyra) … En primär sätt på vilket C-vitamin förstör virus, eller sätter upp dem för destruktion av immunsystemet , är genom att aktivera ”Fenton-reaktionen.” Denna reaktion kan fortskrida inuti viruset inuti celler i vilka virus repliker, och på ytorna av de virus själva.

  Detta är bara en bråkdel av den kunskap och de erfarenheter som finns runt C-vitamin som borde få en mängd forskare att forska vidare på C-vitamin. Problemet är bara att läkemedelsindustrin står för forskningen och de bromsar och blockerar all forskning på C-vitamin, som de inte kan tjäna pengar på. Och alla läkare är informellt strikt förbjudna att nyttja C-vitamin.

  Enbart cancerindustrin sålde kempreparat för över 800 miljarder kr 2014 och denna marknad som har en lysande prognos då vi snart alla får cancer, får ju självfallet inte störas … NEWSVOICE

  – – –

  Dags för nästa larm… Nu ska hälsogivande C-vitamin utpekas som farligt.

  Vilseledande och osaklig public service? Det anser Stella Lindblom som kritiserar SVT. I ett TV-inslag påstår en forskare att vanligt C-vitamin kan ge njursten. Vad SVT och forskaren dock inte informerar om är att C-vitamin i brustablettform påstås kunna ge njursten på grund av tillsatser … NEWSVOICE

  VINDFLÖJLAR pekar alla åt samma håll och det är ingen slump att Livsmedelsverket rekommendera 75 mg när de borde rekommendera minst 5000 mg per dag. Det är ingen slump att lobbyister varnar för C-vitamin.

  Gissa vem som står för notan?

  – – –

  VI REKOMMENDERAR 5 GRAM C-VITAMIN PER DAG FÖR VUXNA

  Vi rekommenderar askorbinsyra som finns i kryddhyllan, som t.ex. Santa Marias askorbinsyra som säljs i 35 grams kryddpåsar för under 15 kronor (ett kryddmått motsvarar ett gram C-vitamin). Kan lösas upp i vanligt vatten och bör intas vid flera tillfällen under dagen, och man bör inte borsta tänderna inom en halvtimma efter man druckit C-vitamin, då syran luckrar upp emaljen och gör den känsligare för slipskador.

  Om man har en känslig matstrupe så kan man med fördel satsa på Holistics magnesiumaskorbat och på köpet få ett tillskott av aluminium som många också har brist på. Kapslar är bra om man är på resande fot.

  Vi rekommenderar också naturligt C-vitaminrika livsmedel, men det krävs i tillägg också kosttillskott för att nå upp till minst 5000 mg C-vitamin (för vem äter 100 citroner varje dag?). Och ännu mer C-vitamin behövs vid stress och vid sjukdom.

  1. Observera att C-vitaminintag bör fördelas under dagen (t.ex. morgon, middag och kväll) och tas i samband med måltid, för att minimera mängden man kissar ut och för att upprätthålla en jämn och hög nivå av C-vitamin under hela dagen.

 2. EGO BUSINESS

  Mörka kommersiella krafter verkar i bakgrunden för begränsa våra möjligheter att hålla oss friska på naturligt sätt. Ett sådant projekt är ”Codex Alimentarius” och om vi inte stoppar det så ligger vi illa till … klicka här

  Livshotande virusinfektioner kan kräva hundratals gram C-vitamin per dag för att behandla dem, nästan alla virala sjukdomar har ingen annan effektiv behandling än vitamin C.

  Via projekt ”Codex Alimentarius” (som få vet om) vill ohälsoindustrin förbjuda C-vitamintillskott i pulverform och att endast tabletter med 100 mg (0,1 gram) C-vitamin eller mindre ska få säljas. De planerar också enligt uppgift att sänka rekommenderat dagligt intag av till 60 mg (0,06 gram) C-vitamin per dag (från 75 mg).

  Sannolikt ger de sig inte förrän vi alla drabbas av skörbjugg, blöder i munnen och tappar tänder. Precis som de önskar att vi alla blir diabetiker och drabbas av cancer. På annat sätt kan man inte tolka deras agerande. De har lyckats med att trefaldiga diabetes på bara 20 år och redan drabbas var tredje svensk av cancer (snart varannan). Helt i onödan.

  – Vitamin C, Flu, and Codex Alimentarius …. klicka här

  – Googleöversatt … klicka här

  – – –

  The National Health Federation – Sweden  De enda som kan stoppa detta vansinne är medvetna och engagerade medborgare
  som varmt rekommenderas ett medlemskap i The National Health Federation (NHF) som i dagarna firar 60-års jubileum … klicka här. Och nu finns NHF sedan några år även i Sverige.

  Det enda som erfordras för att vi och våra barn ska bli grundlurade och överkörda av kommersiella särintressen (och det kommer att göra ont) är att ansvarskännande medborgare gör ingenting. Då vinner ondskan.

  NHF Sweden bildades 2011. De har som mål att med kraft kämpa för hälsofrihet, det vill säga vår rättighet att själva bestämma över vår egen hälsa och val av behandlingsmetoder. NHF sprider också information om hälsa så att var och en kan göra välgrundade val i hälsofrågor. De vill synliggöra alla de trender och rörelser som vill inskränka medborgarnas valfrihet i hälsofrågor eller det system som allt snabbare håller på att för fullt byggas upp globalt och som tillåter monopolisering på läkekonstens, medicinens och livsmedelsförsörjningens område.

  För endast 150 kronor per år och hushåll
  stöder du detta arbete i ditt intresse (medan du är upptagen med annat). Missa dock inte att uppdatera dina kunskaper och insikter genom att följa utvecklingen på NHFs svenska sida … http://www.thenhf.se

 3. KUNGEN BLAND VITAMINER

  C-vitamin är väsentligt för att hålla oss friska och vi behöver cirka 5000 mg C-vitamin per dag (5 gram) för optimal hälsa och kanske trefalt (15 gram) när vi är stressade eller sjuka.

  Livsmedelsverket rekommenderar dock löjligt låga 75 mg per dag (0,075 gram) vilket är tillräckligt för att förhindra skörbjugg, men inte så mycket mer. Det skulle ju se illa ut och vara avslöjande om vi alla började blöda i munnen och tappa tänder (och där verkar gränsen gå).

  Således måste vi själva ta ansvar för vår egen hälsa och vi måste också se till att våra ämbetsverk i framtiden inte fortsätter med att ränna ohälsoindustrins ärenden – på medborgarnas bekostnad.

  En politisk fråga, en oerhört viktig valfråga.

  C-vitamin är en billig och effektiv försäkring mot sjukdom. Askorbinsyra (C-vitamin) finns i kryddhyllan och det finns t.ex. magnesiumaskorbat i hälsokostaffärerna för de som inte tål ren askorbinsyra. Tillskott är nödvändigt, såvida man inte vill äta hundra citroner per dag.

  Gästkrönikör Bertil Wosk reder ut begreppen och jämför med de doser som andra däggdjur behöver för att hålla sig friska. Då framstår Livsmedelsverket rekommenderade dagliga intag (RDI) som ett dåligt skämt. Det blir då än en gång uppenbart att Livsmedelsverkets tjänstemän i akt och handling tjänstgör som ”ohälsoindustrins springschasar”, på vår bekostnad.

  Denna krönika har fått mig att öka mitt dagliga intag av C-vitamin, för tydligare än så här blir det inte (tidigare har min dagsdos varit runt ett gram C-vitamin per dag). Om man läser på så förstår man varför ohälsoindustrin (som uppenbarligen saknar heder och moral),så ivrigt vill begränsa tillgången till C-vitamin.

  Om kunskap om C-vitamin kom till allmänhetens kännedom till den grad att ansvariga sjukvårdspolitiker skulle bli tvingade att göra sitt jobb, då skulle ju folk bli friska med färre läkemedel (och ohälsoindustrins omsättning och vinst skulle minska).

  För att begränsa tillgången på effektiva och ofarliga tillskott som gör oss friskare (som även i många fall fungerar bättre än patenterbara läkemedel) har ohälsoindustrin skapat ”Codex Alimentarius” (som få medborgare känner till), som verkar bakom kulisserna med att kraftigt begränsa våra möjligheter att hålla oss fria från sjukdom (där mer sjukdom är synonymt med ökad läkemedelsförsäljning).

  Att C-vitamin inte nyttjas inom vården är en präktig skandal, det visar med all önskvärd tydlighet vem som styr svensk sjukvård (medan ansvariga politiker duckar och bara betalar).

  Därför är det viktigt för medborgarna att ta befälet över både sin egen livskvalitet och ta befälet över den politik som förs med skattepengar. Annars kraschar vården inom kort.

 4. NY GÄSTKRÖNIKÖR – EXPERT C-VITAMIN

  Inom kort så kommer en ny initierad gästkrönikor på Kostdemokrati att dela med sig av sina kunskaper om bland annat supervitaminet C-vitamin och dess fantastiska hälsoeffekter (och självfallet underbyggt med sann vetenskap och sann beprövad erfarenhet).

  Om man följer denna artikelserie förstår man att det är kungen bland vitaminer. Dessutom ett enkelt och billigt sätt att hålla sig frisk och alert (dock ej i form av brustabletter, på grund av tillsatser i dessa tabletter).

 5. C-VITAMINDEBATT PÅ FACEBOOK

  Debatten om C-vitamin på Facebook har varit livlig i många grupper och man har bland annat refererat till mindre kunniga ”forskare” (eller så missleder de medvetet), som påstår att man inte alls behöver tillskott av C-vitamin och att man kan få njursten av för mycket C-vitamin. En sådan person är Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemologi vid Karolinska institutet.

  – Forskare: Tillskott av C-vitamin är onödigt … svt

  I Läkartidningen påstod Agneta Åkesson, docent, Institutet för miljömedicin, enheten för nutritionsepidemiologi och Hans-Göran Tiselius professor emeritus, institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik; båda Karolinska institutet, Stockholm samma sak.

  – C-vitamin som kosttillskott ökar risken för njursten … Läkartidningen

  Betyder imponerande titlar att man besitter kunskap, att man har rätt? Vi lät sakfrågan gå vidare till signatur ”askorbin” (svar följer nedan).

  – – –

  Vi fick även en saklig debatt på Facebook (citat):

  ”(2011) Vid intag av Vitamin C via föda, så överstiger aldrig askorbat blodplasman 100 μmol/L. Om man supplementerar med Vitamin C så överstiger aldrig blodplasman 250 μmol/L. Efter ca 180 minuter når blodplasman sin topp och planar därefter ut, och efter ca 600 minuter (10 timmar) stannar den på en nivå av ca 100 μmol/L. Vill man få en askorbat blodplasman över 250 μmol/L så måste askorbat injiceras. Med injicering kan man närma sig koncentrationer 1000 μmol/L. Efter ca 200 minuter ligger nivån på 200 μmol och efter ca 800 minuter ligger nivån åter på ca 100 μmol … http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065766/

  Helt rätt, varför det är viktigt att fördela sitt C-vitaminintag intag under dagen, Och om man inte tar tillskott kan man dräneras på C-vitamin vid sjukdom, vilket kan förlänga och förvärra sjukdomsförloppet.

  Vi bad signatur ”askorbin” att belysa även detta.

  1. MINA REFLEKTIONER

   Citat: (2011) Vid intag av Vitamin C via föda, så överstiger aldrig askorbat blodplasman 100 μmol/L. Om man supplementerar med Vitamin C så överstiger aldrig blodplasman 250 μmol/L. Efter ca 180 minuter når blodplasman sin topp o planar därefter ut, och efter ca 600 minuter stannar den på en nivå av ca 100 μmol/L. Vill man få en askorbat blodplasman över 250 så måste askorbat injiceras.

   Det är rätt i det avseendet att vid oral supplementering av C-vitamin kan man aldrig överstiga 250 μmol/L. Det är en bra nivå som man tidigare inte tidigare trodde var möjligt med oralt intag. En NIH (national institutes of health) studie visade att när 3000 mg gavs oralt var fjärde timme var halterna nästan tre gånger större (220 mikromol) än vad som förmodades vara den största som skulle kunna uppnås genom oral konsumtion (70-85 mikromol).

   Vad hände med påståendet att kroppen hårt styr blodplasmans C-vitamin koncentrationer med överskott dumpad i urinen? I forskarnas egna ord; ”ett enda gram kompletterad dos kan ge övergående plasmakoncentrationer som är 2 till 3 gånger högre än de från C-vitaminrika livsmedel (200-300 mg dagligen).”

   Forskning har visat att högre blod koncentrationer (större än 73,8 mikromol per liter) är dokumenterat för att minska risken för dödlighet från cancer och alla dödsorsaker med 57 % till 62 % respektive! [Amerikanska tidskriften Clinical Nutrition 72:139-45, 2000]

   Skulle många människor få upp blodnivåerna på 250 μmol/L i konstant nivå över dagen, som är möjligt med upprepade doser över dagen (3-5g/dygn), så skulle det vara tillräckligt för att förbygga hjärt-kärlsjukdomar, cancer och kriterier för bra hälsa, t.ex. normal tillväxt, sårläkning, motståndskraften mot infektioner etc.

   Vid allvarliga infektioner, komplikationer vid diabetes, och cancer etc. så behöver man intravenöst C-vitamin för att kunna uppnå doser över 250 μmol/L och det är fullt möjligt.

   http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v02n02.shtml

   – – –

   Ökar C-vitamin som kosttillskott risken för njursten? Svar NEJ.

   Citat: Ny forskning från Karolinska Institutet visar att män som regelbundet tar C-vitamin i form av kosttillskott har en ökad risk att få njursten. Däremot kunde forskarna inte se någon koppling mellan njursten och så kallade multivitaminer – som innehåller mindre mängder C-vitamin. Resultaten publiceras i vetenskapstidskriften JAMA Internal Medicine.

   Då måste man fråga sig
   varför forskarna på KI vill titta på en över 30 år gammal prospektiv kohort studie som gjorts i Sverige för att se om C-vitamin bildar njursten. När det redan finns grundlig forskning inom området som visar utan tvivel att C-vitamin inte bildar njursten.

   Studien som som refereras till redovisade inte vilken typ av C-vitamin som användes, bara att högre doser visade kopplingar till njursten. Man kan anta att på den tiden så använde de flesta C-vitamin i brustabletter och som man vet idag innehåller bindemedel som kan bilda njursten.

   Höga doser av C-vitamin har administreras sedan lång tid tillbaka av läkare som Robert Cathcart och Fredrik Klenner av tusentals patienter och de har inte sett några kopplingar mellan C-vitamin och njursten. Studien innehåller många brister och som redovisas i länken nedan.

   http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v09n05.shtml

   Nedan redovisas de viktigaste dokumentationerna på att C-vitamin inte bildar njursten.

   William J. McCormick, MD visade att C-vitamin faktiskt förhindrar bildandet av njursten. Han gjorde det 1946, då han publicerade en uppsats om ämnet. Hans arbete bekräftades av University of Alabama professor i medicin Emanuel Cheraskin, MD. Dr Cheraskin visade att C-vitamin hämmar bildningen av oxalat stenar. Askorbat (den aktiva jonen på C-vitamin) ökar kroppens produktion av oxalat. Men i praktiken ökar C-vitamin inte oxalat stenbildning. Dr. Emanuel Cheraskin, Marshall Ringsdorf, Jr och Emily Sisley förklara (1983) att sur urin eller svagt sur urin minskar föreningen av kalcium och oxalat och därmed minskar risken för stenar.

   ”C-vitamin i urinen tenderar att binda kalcium och minska sin fria form. Det innebär mindre risk för kalcium och separerar ut som kalciumoxalat (stenar).”(Sidan 213) Dessutom minskar den diuretiska effekten av C-vitamin de statiska förutsättningarna för stenbildning i allmänhet. Snabbrörliga floder insätter mindre slam.

   En storskaliga prospektiv studie som följde 85 557 kvinnor under 14 år fann inga bevis för att C-vitamin orsakar njurstenar. (4) Det fanns ingen skillnad i förekomst av stenar mellan människor som tog mindre än 250 mg per dag och 1,5 gram eller mer. Denna studie var en uppföljning av en tidigare studie på 45 251 män. Denna tidigare studie visade att doser av C-vitamin över 1,5 gram minskade risken för njursten. Dessa grupper i den högsta kvintilen av C-vitamin intag (>1500 mg/dag) hade en lägre risk för njursten än gruppen i den lägsta kvintilen. (5) författarna till dessa stora studier uppgav att begränsning av högre doser av C-vitamin på grund av risken för njursten är obefogad.

   En genomgång av olika studier ledd av Gerster (1997) kom till slutsatsen att intag av höga doser av C-vitamin inte ökar risken för kalciumoxalat njursten.

   Dr Carol Johnston i Arizona State University publicerade en artikel i Nutrition Recensioner där hon granskade vetenskapliga och medicinska bevis som kan tillåta inrättandet av en ”övre gräns intag nivå” för C-vitamin. Hon undersökte den bevisning som finns för ”rebound skörbjugg”, njursten, hemolytisk anemi hos patienter med glukos-6-fosfat dehydrogenas brist, förbättrad upptag av järn, pro-oxidant effekt, och förstörelsen av B12-vitamin.

   Hon konstaterade att de experimentella, kliniska och epidemiologiska bevisen stöder inte en skadlig roll för C-vitamin i något av dessa villkor, även om vi fortfarande inte vet effekten av stora mängder C-vitamin hos personer med hemokromatos, eller järnöverbelastnings sjukdom. Hennes analys är i överensstämmelse med de många andra recensioner av säkerheten för extra C-vitamin. Dr Johnston drar slutsatsen att ”de tillgängliga uppgifterna tyder på att mycket höga intag av vitamin C (2-4 g/dag) tolereras väl biologiskt i friska däggdjur system. För närvarande är starkt vetenskapligt underlag för att definiera och försvara en (övre gräns intag) för C-vitamin inte tillgänglig.” Med andra ord kan vi inte upprätta en toxisk tröskel för C-vitamin.

   Dr Robert F. Cathcart, MD sade: ”Jag började 1969 med massiva doser till patienter med C-vitamin. När jag läste att askorbat (C-vitamin) orsakade njursten hade jag kliniska bevis på att det inte orsakade njursten, så jag fortsatte förskrivning av massiva doser till patienter. För denna dag (2006) uppskattar jag att jag har lagt 25 000 patienter på massiva doser av C-vitamin och ingen har utvecklat njursten. Två patienter som hade sjunkit sina doser till 500 mg per dag utvecklade kalciumoxalat njursten. Jag höjde sina doser tillbaka till de mer massiva doserna och lade magnesium och B6 till deras program och inga fler njurstenar. Jag tror att de låga doserna inte hade effekt och de av en slump utvecklade njursten eftersom de inte tog tillräckligt med C-vitamin ”

   Referenser

   4) Curhan, G. C., Willett, W. C., Speizer, F. E., Stampfer, M. J. (1999) Megadose Vitamin C consumption does not cause kidney stones. Intake of vitamins B6 and C and the risk of kidney stones in women, J Am Soc Nephrol., Apr, 10, 4, 840-845.
   5) Curhan G.C. Willett W.C. Rimm E.B. Stampfer M.J. (1996) A prospective study of the intake of vitamins C and B6, and the risk of kidney stones in men, J Urol, 155(6), 1847-1851.
   (8) McCormick WJ. Lithogenesis and hypovitaminosis. Medical Record, 1946. 159:7, July, p 410-413.
   (9) Cheraskin E, Ringsdorf, Jr. M and Sisley E. The Vitamin C Connection: Getting Well and Staying Well with Vitamin C. New York: Harper and Row, 1983. Also paperback, 1984: New York, Bantam Books. ”Vitamin C in the urine tends to bind calcium and decrease its free form. This means less chance of calcium’s separating out as calcium oxalate (stones).” [page 213] See also: Ringsdorf WM Jr, Cheraskin E. Nutritional aspects of urolithiasis. South Med J. 1981 Jan;74(1):41-3, 46.
   Gerster H

   Source

   Vitamin Research Department, F. Hoffmann-La Roche Ltd., Basel, Switzerland.

   http://www.mall-net.com/cathcart/

   http://www.doctoryourself.com/kidney.html

   1. SLUTSATS

    Således är Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemologi vid Karolinska institutet ute och cyklar när hon påstår att man inte alls behöver tillskott av C-vitamin och att man kan få njursten av för mycket C-vitamin.

    I Läkartidningen påstod Agneta Åkesson, docent, Institutet för miljömedicin, enheten för nutritionsepidemiologi och Hans-Göran Tiselius professor emeritus, institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik; båda Karolinska institutet, Stockholm samma sak.

    Det innebär att vi inte kan förlita oss på ”auktoriteter” på Karolinska institutet, som inte verkar veta vad de pratar om. Likaså verkar inte SVT förstå att titlar inte är synonymt med kompetens, när de bjuder in ”sakkunniga” som genom sin okunskap vilseleder medborgarna. De utgör faktiskt ett reellt hot mot vården och folkhälsan.

Kommentera