Professor Hellénius tycker till – igen.

LOBbare som företräder ekonomiska särintressen, på medborgarnas bekostnad, kan skada enskilda medborgare och samhället mer än de värsta terrorister – utan att de själva förstår det.

Mai-Lis_Hellenius

Stämmer professor Hellénius varningar om mer hjärtsjukdom av fett?

Allt fler vetenskapliga genomgångar visar att det saknas samband mellan hjärtsjukdom och mättat fett. Det är en gammal teori som visats vara ett misstag. Men alla håller inte med.

Den som överlägset oftast hörs i svensk media förkunnande att smör ännu är farligt är professor Mai-Lis Hellénius. I ett antal artiklar på senare tid har hon påstått att risken för hjärtsjukdom har börjat öka igen i Sverige. Detta menar hon har ett samband med att svenskar på senare år äter allt mer smör igen och allt färre bryr sig om gamla lightprodukter.

Kommentar

Professor Mai-Lis Hellénius tror sannolikt på det hon framför, annars vore hon inte övertygande. Men det är tyckande och ogrundade påståenden som kommuniceras, färgat av dem som stödjer henne och som förser henne med information. Förankringen i vetenskap är minst sagt skral och i många stycken är det precis tvärtom.

Borde man inte ställa större krav på en professor inom sitt ämnesområde och inte okritiskt svälja vad som helst, bara för att det kommer från en professor?

Dåliga ledare kan sänka hela nationer

Det allvarliga ligger i att Mai-Lis Hellénius som auktoritet har ett stort inflytande på många medborgares val av livsstil (de blir helt enkelt grundlurade på sin hälsa). Auktoriteter som Hellénius kan i värsta fall förleda ett helt folk in i sjukdom och fetma.

Becel byter samarbetspartner

Mai-Lis Hellénius är rådgivare för ”1,6 & 2,6 miljonersklubben” som nu rekommenderar Sveriges kvinnor att äta Becel för sin hjärthälsas skull. Att Becel skulle stärka hjärthälsan är ett påstående som saknar vetenskaplig grund, vilket fick Hjärt- Lungfonden att säga upp sitt avtal med Becel 2009.

Nu har Becel istället fått till ett sponsoravtal med ”1,6 & 2,6 miljonersklubben”.

Vilket klipp!

Vilket klipp för Becel att få en marknadsföringskanal direkt mot Sveriges kvinnor och klubben blir inte heller lottlös, sponsring ger klirr i kassan. Det fanns uppenbarligen ett pris på klubbens varumärke, dess integritet och förtroendekapital.

Reklamen för Becel säger att omega 3 och 6 är essentiella, vilket är korrekt. Problemet är att Becel innehåller vegetabiliskt omega-3 som vi bara kan tillgodo göra oss några ynka procent av och omega-6 får vi alldeles för mycket av (vilket sänker immunförsvaret och främjar inflammation). Således bör vi undvika Becel – av hälsoskäl (och av miljöskäl).

Becel pro-activ innehåller växtsteroler vilket bland annat sänker halten av Q10 (ett vitamin viktigt för hjärtat), plus andra biverkningar som kolesterolsänkande medel har (positiva effekter för kvinnor synes saknas, de får nöja sig med bieffekterna).

LOBbare, Ledande OpinionsBildare

Maj-Lis Hellénius uppfyller alla kriterier för att rubriceras som LOBbare, hon har ekonomiska bindningar mot särintressen och uttrycker påståenden som stödjer dessa särintressen (och att det saknas stöd i inom vetenskap och beprövad erfarenhet verkar inte bekymra).

Resultat från Hellénius överviktsklinik lyser med sin frånvaro, förståeligt eftersom ”banting” med en fettfri lågkalorikost helt enkelt inte fungerar.

Kejsarinnan är ju naken!

Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom.

”Varning för mättat fett” – ett ”hitte-på” utan vetenskaplig grund.

Köpta professorer

Professor Mai-Lis Hellénius höjer ett varnande finger för naturlig mat, då hon menar att man inte vet vad som händer på sikt om man blir frisk, starkt och slank (och där alla hälsovärden avsevärt förbättras).

Hon menar också att sockerberoende inte finns.

Endast en auktoritet med titel och samhällsposition kan uttrycka sig på detta viset och ändå bli trodd av så många.

Vad göra

Fortsättningsvis bör professor Mai-Lis Hellénius och 1,6 & 2,6 miljonersklubbens utsagor och påståenden tas med en stor näve salt och betraktas som partsinlagor med ekonomiska förtecken, med syfte att bevara ”business as usual” å sina uppdragsgivares vägnar.

Det är många som profiterar på ohälsa och den aningslöshet som präglar våra förtroendevalda och ansvariga sjukvårdspolitiker som står för vårdnotan, mer än 10% av Sveriges BNP, 350.000 miljoner kronor per år (varav läkemedel kostar svenska skattebetalarna cirka 20.000 miljoner kronor per år).

I detta ”monopolspel” om inflytande, makt och pengar, spelar LOBbare och förtroendeingivande organisationer som låter sig köpas en viktig roll.

Förlorare i dubbel bemärkelse är folket, som blir lurade på både hälsa och pengar.

”Sanningen måste förvärvas av varje enskild människa. Vill du veta något måste du själv se på alla premisserna, själv lyssna på alla argumenten och sedan själv avgöra vad som verkar mest logiskt. Det går lätt snett om du ber auktoriteterna göra arbetet åt dig.”

Uffe Ravnskov, med. dr., docent
.

[Författare till … Hur kolesterolmyten hålls vid liv. Boken som 850.000 svenskar som äter statiner absolut borde läsa]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen