Information

Dietmat

Varför är det viktigt att äta hälsosamt?

En näringsrik, välbalanserad kost – tillsammans med fysisk aktivitet och att avstå från rökning – är grunden för god hälsa. Hälsosam kost inkluderar att konsumera högkvalitativa proteiner, kolhydrater, hjärthälsosamma fetter, vitaminer, mineraler och vatten i maten du äter samtidigt som du minimerar processad mat, mättade fetter och alkohol. Att äta på detta sätt hjälper dig att bibehålla din kropps vardagsfunktioner, främjar optimal kroppsvikt och kan hjälpa till att förebygga sjukdomar.

Övergripande hälsa

Nyttig mat

Näringsämnena i maten du äter stöder aktiviteterna i det dagliga livet, skyddar dina celler från miljöskador och reparerar eventuella cellskador som kan uppstå. Protein återuppbygger skadad vävnad och främjar ett hälsosamt immunförsvar. Både kolhydrater och fetter ger energi till din kropp, medan vitaminer och mineraler fungerar i hela kroppen för att stödja din kropps processer. Vitamin A, C och E fungerar till exempel som antioxidanter för att skydda dina celler mot gifter, och B-vitaminer hjälper dig att utvinna energi från maten du äter. Kalcium och fosfor håller dina ben starka, medan natrium och kalium hjälper till att överföra nervsignaler. Utan en hälsosam kost kan du äventyra någon av dessa viktiga funktioner.

Viktkontroll

Diet

Förutom kvaliteten på maten du konsumerar, spelar kvantiteten roll när man överväger goda matvanor. Att få i sig samma antal kalorier som du förbränner säkerställer att din vikt förblir stabil över tiden. Att konsumera mer än du förbränner, å andra sidan, resulterar i viktökning eftersom din kropp omvandlar extra kalorier till fettvävnad. När du samlar på dig fettvävnad ökar du risken att utveckla ett eller flera hälsoproblem, inklusive hjärtsjukdomar, högt blodtryck, andningsproblem, diabetes och cancer. En hälsosam måltidsplan utan överskott av kalorier hjälper dig inte bara att må bättre utan kan förlänga ditt liv.

Sjukdomsprevention

Mat för diet

Fetma är inte den enda näringsrelaterade orsaken till sjukdomsdebut och progression. För mycket eller för lite av vissa näringsämnen kan också bidra till hälsoproblem. Till exempel kan brist på kalcium i din kost göra dig benägen att utveckla benskörhet eller försvagning av dina ben, medan för mycket mättat fett kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, och för få frukter och grönsaker i din kostplan är förknippad med en ökad förekomst av cancer. Att konsumera mat från en mängd olika källor hjälper till att säkerställa att din kropp har de näringsämnen den behöver för att undvika dessa hälsoproblem.

Överväganden

 

Dieter

Om du inte är van vid att äta en hälsosam kost som främjar ditt välbefinnande, kan gradvisa förändringar hjälpa dig att förbättra ditt sätt att äta på lång sikt. Du kan till exempel ersätta kaloririka, sockerhaltiga drycker med vatten och byta från magra till fullfeta mejeriprodukter. Att välja magert kött istället för feta styckningsdelar och helvetekorn istället för raffinerade spannmål kan sänka ditt intag av ohälsosamma fetter och öka ditt intag av kostfiber. Färska frukter och grönsaker innehåller mindre natrium än konserver, och att äta färska, knapriga produkter som morötter, äpplen och gurkskivor är hälsosammare än fett och salt i chips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen