En balanserad kost är viktig för din hälsa

Diet

Du kanske undrar varför en balanserad kost är viktig. Det enkla svaret är att äta en hälsosam, balanserad kost är en viktig del av att upprätthålla en god hälsa och hjälpa dig att må som bäst. Även om vissa grupper av människor, som idrottare, kan behöva ytterligare stöd i form av de bästa proteinpulvret och de bästa proteinbarerna för att stimulera muskeltillväxt, kan majoriteten av oss få allt vi behöver genom att se till att vi äter hälsosamt och varierat.

ÄggplantaEn balanserad kost ger det bränsle din kropp behöver för att fungera effektivt. Utan en balanserad kost är din kropp mer benägen att drabbas av sjukdomar som hjärtsjukdomar, diabetes och cancer. Att äta en mängd olika livsmedel och konsumera mindre salt, socker och onyttiga fetter är avgörande för att säkerställa att din kropp fungerar som bäst.

Om din kost inte är balanserad och du äter mat som inte ger tillräckligt med näringsvärde, kommer dina näringsnivåer att börja sjunka. Det finns många faror med näringsbrist, inklusive matsmältningsproblem, anemi och hudproblem.

Här får du lära dig vad du behöver för en balanserad kost, varför en balanserad kost är så viktig och tips för att säkerställa att du uppfyller dina näringsbehov varje dag.

Mat för diet

Vad är en balanserad kost?

”En balanserad kost inkluderar helst fem livsmedelsgrupper”

ÄggulaDe enskilda livsmedelsgrupperna tillhandahåller var och en vissa grupper av näringsämnen. En grupp är inte viktigare än den andra – var och en ger viktiga vitaminer, mineraler, fibrer och kalorier. Men när en matgrupp äts mindre, då blir den den svagaste länken för att upprätthålla balansen. Mer fokus på det kan hjälpa till att återställa balansen i kosten.

Kärnelementen som utgör ett hälsosamt kostmönster inkluderar:

  • Grönsaker av alla slag – mörkgröna; röda och orange; bönor, ärtor och linser; och andra grönsaker.
  • Frukter, särskilt hel frukt (snarare än fruktjuicer).
  • Spannmål, varav minst hälften är fullkorn.
  • Mejeriprodukter, inklusive yoghurt och ost.
  • Proteinmat, inklusive kött, fågel och ägg; skaldjur; bönor, ärtor och linser; och nötter samt frön.
  • Oljor, inklusive vegetabiliska oljor och oljor i livsmedel, såsom skaldjur och nötter.

Variation är nyckeln när det gäller att äta frukt och grönsaker.

”Ät minst fem portioner frukt och grönsaker om dagen”.

BlåbärFärska, frysta, konserverade och torkade allt räknas. Att äta en mängd olika växtbaserade livsmedel är fantastiska nyheter för vår tarmhälsa och mikrobiom som trivs bäst när vi konsumerar ett brett utbud – att sikta på 30+ olika växtbaserade livsmedel i veckan är ett bra mål.

Kostriktlinjerna rekommenderar också att man begränsar livsmedel och drycker med tillsatta sockerarter, mättat fett och natrium och begränsar intaget av alkoholhaltiga drycker.

De rekommenderade gränserna är:

  • Tillsatt socker: Mindre än 10% av dina kalorier per dag.
  • Mättat fett: Mindre än 10% av dina kalorier per dag.
  • Natrium: Mindre än 2 300 milligram per dag (och ännu mindre för barn yngre än 14 år).
  • Alkoholhaltiga drycker: Vuxna i laglig ålder för drickande kan välja att inte dricka, eller att dricka med måtta genom att begränsa intaget till två drinkar eller mindre på en dag för män och en drink eller mindre på en dag för kvinnor när alkohol konsumeras. Att dricka mindre är bättre för hälsan än att dricka mer.

Varför är det så viktigt att äta en balanserad kost?

Kvinna äter sallad

Maten vi äter har en djupgående inverkan på den fysiska och mentala hälsan. Det vetenskapliga sambandet mellan mat och hälsa är väldokumenterat, med betydande bevis som visar att en hälsosam kost kan hjälpa människor att uppnå och bibehålla god hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar.

AvocadoEn balanserad kost ger de näringsämnen din kropp behöver för att fungera bra. Utan balanserad näring är din kropp mer utsatt för sjukdomar, infektioner och trötthet.

Vissa bevis tyder på ett nära samband mellan kost och humör. Under 2016 fann forskning publicerad i tidskriften Appetite att dieter med hög glykemisk belastning kan utlösa ökade symtom på depression och trötthet. Livsmedel med hög glykemisk belastning inkluderar många raffinerade kolhydrater, som ofta finns i läsk, kakor, vitt bröd och kex. Grönsaker, hel frukt och fullkorn har en lägre glykemisk belastning.

En hälsosam kost kan också bidra till att upprätthålla hjärnans hälsa. En studie från 2015 publicerad i tidskriften Neurology, Psychiatry and Brain Research identifierade näringsämnen och livsmedel som skyddar mot kognitiv nedgång och demens. Forskarna fann följande fördelaktigt – vitamin D, vitamin C och vitamin E, omega-3-fettsyror och fisk.

Tips för att ha en balanserad kost varje dag

Nyttig mat

En hälsosam kost kommer att kombinera alla rekommenderade näringsämnen och livsmedelsgrupper som nämns, men du måste balansera dem också.

Rätt balans kommer när du ser mat i ett spektrum, eftersom märkning av livsmedel ”bra” eller ”dålig” kan leda till ohälsosamma restriktiva vanor.

”Det kan hävdas att en balanserad kost som inkluderar hälsosam och enstaka inte-så-hälsosam mat är viktigare än att sträva efter perfektion med alla våra matval.”

Att ta det här tillvägagångssättet gör det möjligt för individer att ge energi till sina kroppar med hälsosamma alternativ men ger också en positiv effekt för vår mentala hälsa också. Att ha den här typen av tänkesätt förhindrar den skuld som kan kännas när man äter en och annan ohälsosam matvara.

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen