Växtbaserad och flexitär kost

Växtbaserad och flexitär kost

Vegetarism och veganism är de mest populära versionerna av växtbaserad kost, som begränsar animaliska produkter av hälso-, etiska och miljömässiga skäl.

Men det finns också mer flexibla växtbaserade kostvanor, som den flexitära kosten. Detta är en växtbaserad kost som tillåter att man äter animaliska produkter med måtta.

Hur det fungerar

FruktTypiska vegetariska dieter utesluter kött av alla slag men tillåter mejeriprodukter. Typiska vegankoster begränsar alla animaliska produkter, inklusive mejeriprodukter, smör och ibland andra biprodukter som honung.

Den flexitära matplanen har inga tydliga regler eller rekommendationer om kalorier och makronäringsämnen, så det anses mer vara en livsstil än en diet.

Dess principer inkluderar:

  • konsumera protein från växter istället för djur.
  • ät mest frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn.
  • ät de minst bearbetade, mest naturliga formerna av livsmedel.
  • begränsa socker och godis.

Dessutom ger det flexibiliteten att konsumera kött och animaliska produkter då och då.

Hälsofördelar

Flera studier har visat att växtbaserad kost kan minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar, inklusive förbättrade markörer för metabol hälsa, sänkt blodtryck och minskad risk för typ 2-diabetes. De kan också hjälpa dig att gå ner i vikt.

Flexitarian dieter har också visat sig minska risken för typ 2-diabetes och förbättra metabol hälsa och blodtryck, plus kan ha sina egna viktminskningsfördelar.

Andra fördelar

För dem som vill ha en hållbar livsstil kan en minskning av din köttkonsumtion också minska utsläppen av växthusgaser, avskogning och markförstöring.

Nackdelar

Växtbaserade ätmönster som vegetarianism och veganism kan ibland vara svåra att upprätthålla och kan kännas begränsande, speciellt om du byter från en mer köttbaserad ätstil.

Och även om flexibiliteten hos den flexitära dieten gör den lättare att följa, kan det motverka dess fördelar att vara för flexibel med den.

Sammanfattning

Växtbaserad kost som veganism och vegetarianism kan ha verkliga hälsofördelar, såsom minskad risk för typ 2-diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol. Men de kan också kännas begränsande för vissa människor.

Den flexitära kosten är en mindre strikt version av en växtbaserad kost som tillåter en minimal konsumtion av kött och animaliska produkter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen