Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius är ute och cyklar – igen

Tomma trummor bullrar mest

”De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan”

läser man i DN torsdagen den 1 augusti.

Debattartikeln inleds med, citat:

De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan

Trendbrott. Stroke och hjärtinfarkt ökar hos unga män och kvinnor i Sverige. En förklaring kan vara att fettintaget har stigit kraftigt under de senaste tio åren. Populär fettdiet kan ge höga blodfetter som skadar blodkärlen och ökar risken för blodproppar, skriver läkare och professorer.

Bakom artikel står:

  • Mai-Lis Hellenius, professor i kardiovaskulär prevention, Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet.
  • Annika Rosengren, professor i medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
  • Nils Wahlgren, professor i neurologi, Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet.
  • Lars Weinehall, professor allmänmedicin och epidemiologi, Umeå universitet.
  • Lena Björck, med dr, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Problemet är att de inte berättar hela sanningen, att stroke och hjärtinfarkter totalt sett har MINSKAT stadigt under senare år (se diagram ”rond 7″ nedan). Något trendbrott kan inte heller skönjas. Antingen vet de inte vad de talar om eller så luras de medvetet.

Avsikten verkar vara att skrämma folket till att äta statiner, då Annika Rosengren till sitt försvar börjar prata om ökade kolesterolvärden (i norra Sverige), vilket skulle öka risken för hjärtinfarkt. Men även här talar de osanning och verkar inte veta vad de pratar om.

Lär dig mer om kolesterolmyterna på fem minuter, än vad professor Annika Rosengren synes veta. Lågt kolesterol ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom och de med högst kolesterol är friskast och lever längst.

LÄKEMEDELSAGENTER. Mai-Lis Hellénius m.fl. agerar som om de vore agenter som opererar på uppdrag av läkemedelsindustrin och det gäller att sälja till varje pris, även om det innefattar att mörka sanningar, att skrämmas med vinklad statistik, etc. De hänvisar också till studier som saknar vetenskapligt värde, som t.ex. Västerbottenstudien (ett riktigt bottennapp). Men vad ska de göra, då andra vederhäftiga studier visar motsatsen till den propaganda de avser att framföra.

Debattinlägget utgör en attack mot folket – mot folkhälsan

LOBbare som leder ett helt folk in i sjukdom och förtidig död, orsakar ett större lidande och större ekonomisk skada, än de värsta terrorattacker.

Varje timma magstympas t.ex. en svensk (GBP) och varje timma dör en diabetiker p.g.a. sviterna av sin sjukdom. och varje dag dör 60 svenskar på grund av saltbrist, initierat av felaktiga råd.

Varje år dör 10 000 svenskar p.g.a. felbehandling, etc.………….

HELT I ONÖDAN

LOBbare bör tas på stort allvar och deras utspel bemötas med kraft, med fakta och genom att förklara bakgrunden till deras agerande.

Först när vi skapat en grogrund för sanningar, för sann vetenskap och beprövad erfarenhet; skapar vi en grogrund för hälsa och välstånd, först då våras det för Sveriges medborgare.

PS. Självfallet finns det även ledande opinionsbildare som för fram sann och bra information, som gör medborgarna och samhället en stor tjänst och då är det självfallet helt OK att själv tjäna pengar på detta. Problemet ligger i att de STORA pengarna ligger i just skräpmatsindustrin och inom den sämre halvan av läkemedelsindustrin. Och de med mest pengar synes styra media (inkl. SVT), och de styr också våra statliga verk och indirekt vår sjukvård. Så kan vi inte ha det!

LOBbare utmanar svenska folket – som svarar

Kost- och läkemedelsindustrins förkämpar är nu ute och slår ett slag för skräpmatsindustrin, som i sin tur håller läkemedelsindustrin sysselsatt. Varför lyssnar vi på dessa företrädare (LOBbare – Ledande Opinionsbildare eller Key Opinion Leaders)?

De utgör ekrarna i hjulet ”Ego Business”. Utan dessa ekrar skulle inte den sämre halvan av kost- och läkemedelsindustrin kunna föra ut sin propaganda och skrämma medborgarna bort ifrån riktig mat (som det inte går att tjäna STORA pengar på) och som gör folket friskare (= färre läkemedel).

Det märkliga är att media okritisk erbjuder en arena och spelar med i detta spel. T.o.m. SVT som gör anspråk på att vara obunden, saklig och opartisk (för att motivera den licensavgiften som avkrävs alla hushåll) deltar villigt. Genom att okritiskt vidareförmedla desinformation som missleder, som allvarligt skadar folkhälsan och som hotar samhället, så underminerar SVT samtidigt sitt eget förtroendekapital och sitt berättigande som oberoende samhällskanal, i medborgarnas tjänst. De har blivit industrins språkrör.

De personer som säljer ut sitt namn och sin trovärdighet, som i kraft av sina titlar och sin samhällsposition för fram skadliga och missvisande budskap (som strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet), är sannolikt inte medvetna om hur fel de har och hur stor skada de åstadkommer (för då skulle de skämmas).

Enskilda medborgare som litar på auktoriteter blir lurade och många utvecklar i onödan allvarlig sjukdom och samhället lider ofantligt stor ekonomisk skada. Detta bör tas på största allvar.

LOBbare som tappat kontakten med verkligheten är uppenbart drabbade av kognitiv dissonans och group think, som utmärks av att de inte själva är medvetna om sin trångsynthet och okunskap. De uppmuntras också av ekonomiska särintressen, som står för information.

Eftersom LOBbare oftast inte själva är medvetna, måste deras desinformationen stoppas eller neutraliseras av andra oberoende aktörer. Ett trefaldigande av diabetes på bara 20 år på grund av felaktiga kostråd är inget att leka med, det handlar om liv och död.

LOBbare utmanar folket med desinformation

Det senaste utspelet har Kostdoktorn träffande beskrivet, här presenterat, rond för rond:.

Rond 1. LOBbarna öppnar starkt med vilda rallarsvingar utan att egentligen ha något på fötterna, utan att vara grundade i vetenskap. Kanske är tanken att alltid skrämmer det någon.

Rond 2. Aftonbladet vrider till dagens DN Debattartikel ytterligare. De påstår, ännu mer vilseledande, att fler drabbas av hjärtsjukdom rent allmänt. Detta trots att insjuknandet i hjärtsjukdom tvärtom minskat allt snabbare på senare år.

Rond 3. Slarvigt av SVT om fettlarmet! SVT agerar som vilken kvällstidning som helst och verkar glömt sitt uppdrag, att som en oberoende kanal visa fakta och inte vilseleda sina betalande tittare.

Rond 4. SVT börjar gå på defensiven när medborgarna reagerar på att SVT ägnar sig åt desinformation … SVT börjar backa om fettlarmet!

Rond 5 … SVT backar ytterligare om fettlarmet

Rond 6. SR-debatt på nätet.

Rond 7. Kostdoktorn visar att meningsmotståndarna fabulerar, de förvrider medvetet statistik eller vet inte vad de pratar om. I en riktig boxningsmatch hade det varit lika med regelvidriga ”slag under bältet” vilket hade resulterat i diskvalificering. Men i kraft av sin titel och samhällsposition tillåts de hålla på med att sänka folkhälsan och öka sjukvårdskostnaderna, år efter år.

En solklar teknisk knockout, trots att LOBbarna kör med slag under bältet (talar osanning). LOBbarna verkar inte förstå vad vetenskap är, utan de förvrider siffrorna och tolkar statistiken som det behagar (högst amatörmässigt och oprofessionellt).

Kostdoktorn gör däremot bra ifrån sig och han står stadigt på en solid vetenskaplig grund.

Rond 8. Aftonbladets löp: LCHF-kriget delar Sverige. Den del av Sverige som alltjämt förnekar beprövad erfarenhet och vetenskap, som anförs av auktoriteter (som borde veta bättre) och den andra delen som på egen hand, både kunskapsmässigt och erfarenhetsmässigt, har passerat dessa LOBbare och avslöjat att de antingen springer industrins ärenden eller så är de komplett okunniga.

Därför blir det folkstorm när media spelar med i detta falska skådespel. SVT. Tittarstorm mot LCHF-kritik

Rond 9. Professor Ingvar: Fel i fettlarmet. Nu börjar gårdagens fettlarm få tung kritik. Professor Martin Ingvar påpekar det uppenbara: statistiken som Hellénius och medförfattare hänvisar till stöder på inget sätt deras tro om att LCHF skulle vara dåligt.Dessutom säger professor Ingvar fler kloka saker.

Som detta:

Om man äter så mycket kolhydrater som Livsmedelsverket rekommenderar blir man hungrig. Man blir hungrigare av kolhydrater och mättare av fett. Vill man reglera sin vikt ska man minska på kolhydraterna och öka på fettet, säger han.

Han säger också:

Ökningen är snarare en följd av att man misslyckats med antirökkampanjer. Cigaretter i kombination med östrogen och övervikt är ingen bra pryl.

Även elitidrottsmännen ger sig in i matchen; Peter Northug blev ”fet över röven” av kolhydrater.

Rond 10. Tre gånger svar på tal på DN Debatt.

Rond 11. Ann Fernholm som är prisbelönt vetenskapsjournalist, filosofie doktor i molekylär bioteknik och författare aktuell med boken Ett sötare blod, en granskning av den svenska fettdebatten och kostråden.

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm ger sig in i debatten och menar att det budskap som Mai-Lis Hellénius m.fl. för fram som en nyhet i själva verket redan är bemött i hennes artikel i Expressen 25 januari 2013 …. Punktera myten om farliga fettet.

Citat:

Det är cyniskt av ledande forskare som Annika Rosengren att koppla mättat fett till hjärt- och kärlsjukdomar – i strid med modern vetenskap och folkhälsan, skriver Ann Fernholm.
.
Således ett luftslag från Mai-Lis Hellénius m.fl.. Läs även …. Replik på DN debatt: mättat fett är neutralt för hjärtat.

Rond 11 och Game Over. Kostdoktorn tackar Mai-Lis Hellénius för besöksrekordet.

En solklar seger för folket på teknisk knockout.

Men LOBbarna är inte utslagna, de kommer igen.

Precis som påven verkar de fått sitt förordnande på livstid; det spelar ingen roll hur dåligt jobb de gör, de sitter säkert.

Om det istället varit inom den konkurrensutsatta sektorn, så hade de förlorat sitt jobb. De har inte råd med personer som gör skada.

Vi måste fråga nu oss: Har samhället verkligen råd med galopperande ohälsa och skenande vårdkostnader?

Eftermäle

Hellénius om dietråd och påhopp i Godmorgon Sverige

Hon undviker skickligt kärnfrågan där hon saknar argument och pratar istället om de former som kritiken tagit sig, … Kostdoktorn

Mai-Lis Hellénius är bara en budbärare och självfallet är olika typer av hot mot hennes person fullständigt oacceptabelt, om de nu verkligen förekommit. Däremot måste budskapet belysas och medborgarna måste göras medvetna om att det budskap som förmedlas allvarligt kan skada deras hälsa. Även bakgrunden till hur och varför desinformation publiceras är viktigt, för att kunna validera sanningshalten.

Mai-Lis Hellénius säger sig undvika bloggar på Internet, för att hon där kritiseras. Synd, för där kunde hon fått en ”second opinion” (baserat på vetenskap och beprövad erfarenhet), som kanske hade stämt till eftertanke.

Nu får istället folket ny kunskap medan Mai-Lis Hellénius står och stampar på samma fläck, och får information från samma källor som idag. Som att sitta i en bunker med bara en tv-kanal, som styrs av läkemedelsindustrin.

Mai-Lis Hellénius måste dock inse att om man ger sig upp i ringen och attackerar folket utan att vara grundad i vetenskap och beprövad erfarenhet, när man framför en propaganda som miljoner svenskar av egen erfarenhet vet leder till sjukdom, då måste man vara beredd på hård kritik som man inte klarar av att parera eller bemöta. Då riskerar man en ”teknisk knockout”, vilket bildligt talat innebär att man riskerar att bli avklädd inför hela folket, såsom kejsaren blev i H.C Andersens ”Kejsarens nya kläder”, vilket är pinsamt och då hjälper inga titlar.

Kejsarens-nya-kläder-H-C-Andersen

Ett alltmer kunnigt och medvetet folk gör det alltmer riskabelt att fara fram med osanningar – tack vare ett fritt Internet. LOBbare som tagit tjänst hos den sämre halvan hos kost- och läkemedelsindustrin, som springschasar, kommer att få det tufft framöver. Men det är ett val som de själva gjort, som t.ex. Dr Mats Reimer som energiskt bekämpar allt som konkurrerar med läkemedel.

Springschasa – ett lönsamt extraknäck?

Tveksam?

För de som är tveksamma till om LCHF är det rätta, är det enklaste att själv prova. Resultatet brukar komma redan efter några veckor, om man gör rätt. Lyssna på din kropp och hjärna och om du mår bra och alla värden är bra, då är sannolikt naturlig mat även bra även på lång sikt. Även vår historia ger belägg för att riktig mat är bra för hälsan och för prestationsförmågan. Sedan må Mai-Lis m.fl. antyda vad de vill om vad som händer på sikt, vilket de inte verkar ha en susning om.

Citat:

Nyhetsredaktionen på SVT tog emot ett par hundra klagomejl efter rapporten om veckans fettlarm berättar man. Men man berättar inte att orsaken var ett flertal slarviga faktafel i rapporteringen. Fel man samma dag rättade till på nätet – men aldrig i rutan.

Det kallas att mörka, men att ändå försöka hålla ryggen fri. Men kraven på en oberoende licensfinansierad television är mycket större än så. De har än en gång visat att de inte uppfyller kraven på opartiskhet och saklighet. De skiljer sig inte mycket från andra kanaler, varför de svårligen kan motivera sin särställning som ”fri och oberoende television i medborgarnas tjänst”. Ett upplägg med egen uppbörd, som tillhör en svunnen tid när det bara fanns TV1 och TV2.

Världen är inte sig lik – sedan folket fick tillgång till Internet

Internet har gjort att falsarium avslöjas av folket och LOBbare som försöker missleda folket för att tillförskansa sig egna fördelar i form av prestige, samhällsposition eller pengar, de riskerar att snabbt bli avklädda. En förmildrande omständighet är att många LOBbare själva är grundlurade och agerar i god tro.

H C Andersen visste vad han gjorde när han skrev ”Kejsarens nya kläder”. Internet gör att många idag ser klart och Mai-Lis Hellénius m.fl. har än en gång visat sig vara nakna på vetenskapliga argument. Så skämmigt och förnedrande med tanke på deras titlar och samhällsposition. De borde veta bättre!

Professor Mai-Lis Hellénius utspel promotas av industrin som tjänar pengar på skräpmat och läkemedel, och även 1,6 och 2,6 miljonersklubben vill ha en del av kakan, mot att de lurar på svenska kvinnor att Becel är nyttigt för hjärtat, medan det är precis tvärtom.

Maj-Lis Hellénius är 1,6 och 2,6 miljonersklubben taleskvinna och expert när det gäller kost- och hälsofrågor, så det är inte alls konstigt att klubben tog över sponsorkontraktet när Hjärt-lungfonden fick kalla fötter och dumpade Becel (när de förstod att hälsopåståendet saknade vetenskaplig grund).

Pengar styr och svenska kvinnor luras nu till att stå för notan. Vilket klipp för Becel och OJ så fel det kan bli när man väljer fel samarbetspartner. Klubbens varumärke och motto ”för kvinnors hälsa” kan nu starkt ifrågasättas. Det verkar vara myter och sponsorpengar som har fått klubbens medlemmar att nu ”gå jorden runt med Becel”. Klubben synes ha förlorat sitt oberoende och sitt berättigande som en kvinnoklubb som värnar medlemmarnas hälsa.

Flitig som ett bi

Sammanfattningsvis har Maj-Lis Hellénius varit flitig, med att sprida faktoider. Och så länge som många medborgare, tjänstemän och politiker lyssnar på och låter sig styras av LOBbare som professor Maj-Lis Hellénius, så länge måste lögner avslöjas. Annars kommer ohälsan och skenande kostnader att knäcka oss.

Ju trevligare och ju folkligare dessa LOBbare uppträder, ju större genomslagskraft har de och desto större skada gör de. Det är inget dåligt resultat att diabetes har trefaldigats och att fetma har fördubblats sedan 1989, när nyckelhålsmärkningen infördes. Ett talande resultat som dock inte synes bekymra livsstilsprofessor Hellénius m.fl. som rekommenderar mer av det som vi vet inte fungerar. Det brukar benämnas vansinne.

Mai-Lis Hellénius m.fl. blir alltmer ensamma med sina destruktiva trossatser, ägnade att favorisera industriella intressen. Men detta är sannolikt inte de själva medvetna om, vilket brukar benämnas kognitiv dissonans, en av psykologins största upptäckter. De ser inte det alltfler medborgare numera ser och förstår, som i ”Kejsarens nya kläder”.

All denna nakenhet när det gäller vetenskapliga argument, fysiologi, hormonlära och biokemi gör att det börjar bli pinsamt. Observera dock att Mai-Lis Hellénius m.fl. enbart är industrins budbärare, galjonsfigurer, som inte sällan själva är grundlurade. Varför vi inte bör döma dem för hårt, som personer. Bättre att vara hård på fakta.

Vårt motto:

“Hard on facts, but soft on people”

Sammanfattningsvis

LoBbare (Ledande Opinionsbildare) eller Key Opinion Leaders (KOL) arbetar ofta på uppdrag av ekonomiska särintressen, vilket innebär att det kan vara propaganda som levereras. En teknik är att blanda osanningar med fakta (s.k. faktoider), vilket gör att det är svårt att avslöja falsariet. När det gäller kost- och läkemedelsindustrin bör man vara extra vaksam när ”nyheter” presenteras.

Mänskliga egenskaper är kognitiv dissonans och group think, som vi alla kan drabbas av. Det innebär att de LOBbare som framför propaganda inte alltid själva är medvetna om det, utan de agerar i god tro. Vi ska därför angripa budskapet och förklara bakgrunden, så att att man tar deras budskap med en stor nypa salt.

Dvs. även LOBbarna kan vara grundlurade, hårt indoktrinerade och manipulerade.

Att hota dessa budbärare (som många gånger själva är offer) är således att vara ute i ogjort väder. Att försöka omvända dessa budbärare är också nästintill hopplöst. Det fungerar inte heller att vänta ut dem, tills de går i pension. För så länge det finns grogrund, så växer det upp nya (som ogräs, gödslade av industrin). Som t.ex. Dr Mats Reimer som har långt kvar till pensionering.

Den sämre halvan av kost- och läkemedelsindustrin är professionellt skickliga på att finna lämpliga kandidater (rätt titel, samhällsposition, rätt personlighet och utstrålning) som de sedan stöder ekonomiskt och informationsmässigt, vilket självfallet stärker en LOBbare i sin uppgift, att på ett förtroendeingivande sätt förmedla propaganda och reklam. Ett sätt är att skrämmas med sjukdom, även då stöd saknas i vetenskapen och beprövad erfarenhet (ovanstående debattinlägg är ett exempel på detta).

Vi måste förändra jordmånen så att endast sanningsenliga frön kan gro och frodas, och det kan bara ett engagerat, kunnigt och medvetet folk åstadkomma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen