Sjukvården kan spara miljarder

Det enda ansvariga politiker behöver göra är att trycka på knappen och ta befälet!

Personalens inflytande kortade vårdkön (med 75 %). Sjukvården kan spara miljarder. Sjukhuset i Skövde har fått bort sin operationskö genom att ändra arbetssätt. En viktig del är att ge personalen mer inflytande.

Anders Plantin

– Det känns jättekul att man tillsammans förändrat en situation som inte var bra, vare sig för medarbetare eller patienter, säger Anders Plantin, överläkare vid Skaraborgs Sjukhus och forskare vid Chalmers.

För några år sen var operationskön på kirurgkliniken i Skövde i snitt 120 dagar. Kliniken klarade inte vårdgarantin och personalen slet och stressade. Våren 2010 fick överläkaren Anders Plantin ett uppdrag att leda ett förbättringsarbete. Ett arbete som han också studerade som forskare på Chalmers. Efter två år kunde han konstatera att kötiden minskat till 30 dagar.

Skulle hela sjukvården effektiviseras på liknande sätt som i Skövde blir vinsterna för samhället enorma, enligt forskare på Chalmers. Det handlar om flera miljarder varje år.

– Det finns uppskattningar att vinsterna kan bli upp till 20, 30 procent bara genom att jobba mer effektivt, säger Andreas Hellström, sjukvårdsforskare på Chalmers.

Det handlar inte att skjuta till mer resurser, eller att jobba mer, utan om att jobba smartare. Inspirationen till förändringsarbetet kommer från hur industrin arbetat med liknande frågor.

Anders Plantin tror att en av nycklarna till framgången i Skövde är att förändringarna drivits av medarbetarna själva.

För att nå resultat skapades grupper med anställda från olika yrken som diskuterade problem och förslag till lösningar. Ett konkret exempel var problemet med läkarschemat och läkarnas ojämna närvaro.

– Vi upplevde det som ett hinder i flödet för patienterna. Det lämnades återbud till operationer och ingen ersatte. Där har vi sett en tydlig förbättring, säger sjuksköterskan Kristel Källeskog.

Källa: SVT

Kommentar

Det finns tre stora potentialer, som skulle lösa sjukvårdens grundläggande problem:

Livsmedelsverket måste sluta ge ut kostråd som fyller på med fler med patienter än vad vården mäktar med. Det räcker med ett pennstreck för att åstadkomma det. Märkligt att det ska vara så svårt med tanke på att det finns ett facit: Diabetes har trefaldigats och fetma fördubblats sedan Livsmedelsverket hittade på nyckelhålsmärkning 1989.

Men det är ju kostindustrin som bestämmer.
.
Vården måste inse att kosten ha stor betydelse, och inte bara använda sig av operationer och läkemedel. Att t.ex. rekommendera diabetiker att äta maximalt av det de inte tål (kolhydrater), det är vansinne.
.
Men det är ju läkemedelsindustrin som bestämmer.

Rationaliseringspotentialen inom vården är ofantlig och när det fungerar som det borde kommer även medarbetarna att må mycket bättre. Projektet ovan är ett exempel på detta. Sett med glasögon från den privata sektorn befinner sig den basala sjukvården fortfarande på medeltiden eller vad sägs om om en genomsnittlig ledtid på tolv år för att införa nya behandlingsmetoder. Människor är uppenbarligen mindre viktiga än bilar och datorer (tänk er att nästa modell kommer om 12 år).

Potential

Om man angriper samtliga tre punkter enligt ovan går det att halvera sjukvårdskostnaderna (potential 175 miljarder kronor per år) OCH förbättra folkhälsan OCH erbjuda medarbetarna ett stimulerande och motiverande arbete. Det är inte särskilt svårt, men det tar lite tid (men betydligt mindre tid än tolv år).

Allt startar med politikerna tar över rodret från kost- och läkemedelsindustrin, som nu fått vården i fritt fall.

PS.

Varför inte börja denna ”sjumilaresa” med ett enkelt steg; Erbjud patienterna ett alternativ till Gastric Bypass i form av lågkolhydratkost, sockerberoendebehandling och professionell support. Då skulle vården följa lagen, det skulle kosta en bråkdel och resultatet skulle bli mycket mycket bättre.

Jag tror verkligen att om jag skulle individuellt råda majoriteten av patienterna som kommer till vår klinik, om hälsoeffekterna av att eliminera vete från kosten, och om de följde mina instruktioner, då skulle antalet patienter som utvärderas och antalet personer som lider av oklara medicinska problem åtminstone halveras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen