Äntligen!
Nu finns det en utmärkt studie med populationsdata som hävdar att sockerkonsumtionen är en linjär dos-svar funktion för sockersjuka.
Ju mer socker man äter desto större frekvens av sockersjuka.
Det är Robert Lustig från UCSD som är en av författarna till en ny studie som är publicerad i PLOS One den 27 februari 2013.
- The Relationship of Sugar to Population-Level Diabetes Prevalence: An Econometric Analysis of Repeated Cross-Sectional Data Sanjay Basu, Paula Yoffe, NancyHills, Robert H. Lustig.
Det räcker med 150 kcal socker (=37,5 g socker) mer per dag för att öka förekomsten av sockersjuka med 1,1% med ett p-värde (sannolikheten att slutsatsen skulle vara fel) på p<0,001. Sannolikheten att slutsatsen är korrekt är då mer än 99.9%.
Likaså minskar man förekomsten av sockersjuka med 1,1% för varje 37,5 g socker man låter bli att äta per dag (under noll gram per dag kan man givetvis inte komma).
Slutsatsen av Lustigs med flera författare är att man ska minimera mängden socker man äter för att slippa få sockersjuka typ 2.
Så nu är det bara att vänta på nästa studie där det visas att överskott på kolhydrater orsakar sockersjuka. Den linjen är nog litet flackare än linjen för socker eftersom socker (sackaros, HFCS (High Fructose Corn Syrup) och modifierad majsstärkelse) innehåller fruktos (fruktsocker) som är 5-10 gånger giftigare än glukos.
Jag äter minimalt med socker (mindre än 10 gram per dag) och äter helst under 100 g kolhydrater per dag.
Tänk om alla skulle göra det; övervikt, sockersjuka skulle minska en hel del.
Björn Hammarskjöld
F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
Oberoende senior vetenskapsman i nutrition
Politisk sekreterare Dalarnas Sjukvårdsparti
Sekreterare Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS)
Appendix
Alla kolhydrater består av sockermolekyler, dvs:
Kolhydrater = socker = kolhydrater.
Om du lär dig detta enkla samband kan du mer än de flesta, då vet du något som även många inom vården ännu inte har förstått.
Nedan finner du tre snabbguider som bland annat förklarar sambandet mellan kost och diabetes, samt kortfattad information om Diabetsorganisationen i Sverige (DiOS). En nationell organisation för ALLA som är diabetiker eller som vill stödja arbetet mot diabetes.
Idag är mer än en miljon diabetiker och prediabetiker bara i Sverige, vilket drabbar hela samhället. Ju fler vi blir i denna kamp mot diabetes desto mer kraftfullt kan vi arbeta för att reversera denna utveckling, vilket tekniskt sett är relativt enkelt.
Snabbguider och informationsmaterial
INFO. Ett informations- och utbildningsmaterial som fritt får användas av t.ex. brukarråd i skolan. Om hur diabetes kan förebyggas redan i skolan och hur även undervisningen undermineras av felaktiga kostråd. Dagens kostråd orsakar diabetes, och …
Intressant att notera är att dagens kostråd för diabetiker saknar stöd inom vetenskapen, enligt SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering).
Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) konstaterade 2010, efter två års utredning, att Livsmedelsverkets kostråd helt saknade vetenskaplig grund. Detta innebär att Livsmedelsverkets kostråd inte får användas inom t.ex. diabetesvården, enligt Patientsäkerhetslagens 6 kapitel 1 §. Men det görs ändå.