Studie: Sockersjuka orsakas av socker!

studie-fastslårζ

Lustig-Robert-DrDr Robert Lustig, professor i
pediatrik vid University of California,
San Francisco (UCSF)

Äntligen!

Graph-linear-colourNu finns det en utmärkt studie med populationsdata som hävdar att sockerkonsumtionen är en linjär dos-svar funktion för sockersjuka.

Ju mer socker man äter desto större frekvens av sockersjuka.

Det är Robert Lustig från UCSD som är en av författarna till en ny studie som är publicerad i PLOS One den 27 februari 2013.

The Relationship of Sugar to Population-Level Diabetes Prevalence: An Econometric Analysis of Repeated Cross-Sectional Data Sanjay Basu, Paula Yoffe, NancyHills, Robert H. Lustig ( link… ).

Det räcker med 150 kcal socker (=37,5 g socker) mer per dag för att öka förekomsten av sockersjuka med 1,1 % med ett p-värde (sannolikheten att slutsatsen skulle vara fel) på p<0,001. Sannolikheten att slutsatsen är korrekt är då mer än 99.9 %.

Likaså minskar man förekomsten av sockersjuka med 1,1 % för varje 37,5 g socker man låter bli att äta per dag (under noll gram per dag kan man givetvis inte komma).

Slutsatsen av Lustigs med flera författare är att man ska minimera mängden socker man äter för att slippa få sockersjuka typ 2.

Så nu är det bara att vänta på nästa studie där det visas att överskott på kolhydrater orsakar sockersjuka. Den linjen är nog litet flackare än linjen för socker eftersom socker (sackaros, HFCS (High Fructose Corn Syrup) och modifierad majsstärkelse) innehåller fruktos (fruktsocker) som är 5-10 gånger giftigare än glukos.

Jag äter minimalt med socker (mindre än 10 gram per dag) och äter helst under 100 g kolhydrater per dag. Tänk om alla skulle göra det; övervikt, sockersjuka skulle minska en hel del.

.
Björn Hammarskjöld

F.d. överläkare i pediatrik
Filosofie licentiat i biokemi
Oberoende senior vetenskapsman i nutrition
Politisk sekreterare Dalarnas Sjukvårdsparti
Sekreterare Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS)

Bloggkatalog ... http://www.kostdemokrati.se/bjorn/
Kostkunskap ... http://kostkunskap.blogg.se

ζ

Appendix

Alla kolhydrater består av sockermolekyler, dvs:

Kolhydrater = socker = kolhydrater.

Om du lär dig detta enkla samband kan du mer än de flesta, då vet du något som även många inom vården ännu inte har förstått.

Nedan finner du tre snabbguider som bland annat förklarar sambandet mellan kost och diabetes, samt kortfattad information om Diabetsorganisationen i Sverige (DiOS). En nationell organisation för ALLA som är diabetiker eller som vill stödja arbetet mot diabetes.

Idag är mer än en miljon diabetiker och prediabetiker bara i Sverige, vilket drabbar hela samhället. Ju fler vi blir i denna kamp mot diabetes desto mer kraftfullt kan vi arbeta för att reversera denna utveckling, vilket tekniskt sett är relativt enkelt.

Läs mer om medlemskap i DiOS här… (från 150 kronor per kalenderår). En bra investering i kampen mot diabetes, vare sig man är diabetiker eller ej. Alla diabetiker får support längs den väg man själv väljer.

ζ

Snabbguider och informationsmaterial

(klicka på bilderna nedan):

....

[ fler snabbguider finns här… ]

PDF-load

 • INFO. Ett informations- och utbildningsmaterial som fritt får användas av t.ex. brukarråd i skolan. Om hur diabetes kan förebyggas redan i skolan och hur även undervisningen undermineras av felaktiga kostråd. Ladda hem PDF här … Dagens kostråd orsakar diabetes, och …
  .
 • SBU-logo-text-sIntressant att notera är att dagens kostråd för diabetiker saknar stöd inom vetenskapen, enligt SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering).
  .
  lagenStatens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) konstaterade 2010, efter två års utredning, att Livsmedelsverkets kostråd helt saknade vetenskaplig grund. Detta innebär att Livsmedelsverkets kostråd inte får användas inom t.ex. diabetesvården, enligt Patientsäkerhetslagens 6 kapitel 1 §. Men det görs ändå.
  .
  Läs mer…

ζ

4 svar på ”Studie: Sockersjuka orsakas av socker!”

 1. Här har vi en läkare och diabetesspecialist som borde läsa dr Hammarskjölds presentation av Dr Lustigs studie.
  För ett antal år sedan lyssnade jag på en intervju i radio med en namnkunnig läkare och diabetesspecialist. Reportern frågade om sockrets betydelse för att utveckla diabetes typ 2. Experten svarade att man kunde inte få diabetes av att äta socker. Reportern tyckte uppenbarligen att detta lät underligt så hon upprepade frågan om vilken roll socker spelar för diabetes. Då svarade professorn att diabetes är en så svår systemsjukdom så att vad man äter gör varken från eller till. Så var sista ordet sagt i det ämnet.

 2. Jeg er ikke overrasket over Lustig sin forskning.
  Jeg har et spørsmål: Hvor stor forskjell er det på grove kornprodukter og vanlig hvetemel når det gjelder blodsukkerheving. Dietistene sier at det kun er de raske karbohydratene som ikke er bra. Min erfaring er at det er de totale mengden karbohydraten i kosten som teller, ikke hvor raske eller seine de er. Kan noen svare meg på dette? På forhånd takk:)

 3. Räknar man på ytan under kurvan (AUC) så spelar det ingen roll om det är snabba eller långsamma kolhydrater. 10 gram snabba KH ger en lika stor total insulinfrisättning som 10 g långsamma KH.

  Men ingen har definierat vad snabba respektive långsamma kolhydrater är, det är bara ett godtyckligt och flytande gränsvärde.

  Mjöl har krossade cellulosacellväggar vilket gör stärkelsen i mjöl lättåtkomlig för stärkelsenedbrytande enzymer.

  Ät vetekornen hela och stärkelsen är inlåst innanför cellulosacellväggar och oåtkomlig för enzymer.

  Fåglar, fröätare, har grus i magsäcken för att mala sönder fröer.
  Kor maler spannmålsfröer mellan sina tänder i flera omgångar (idisslar)

  Lösliga kolhydrater bryts ned till enskilda sockermolekyler oavsett var de kommer ifrån.

Kommentera