Undvik fluor – gör din egen tandkräm!

Undvik fluor – gör din egen tandkräm!

Vi har tidigare redogjort för de negativa hälsoeffekterna av fluor och flourtandkräm.

Ett hälsosamt alternativ

Den goda nyheten är att man enkelt kan göra en tandkräm som är lika bra för tandhälsan som fluortandkrämen är dålig. Kokosolja har en mängd goda egenskaper och en av dem är dess bakteriedödande effekt (fast utan biverkningar).

De många fantastiska egenskaperna hos bikarbonat har vi också skrivit om. Bikarbonat neutraliserar eventuell syrabildning, som angriper emaljen och ger också en mild rengöring av tänderna.

Så här gör du

Ett enkelt recept för din egen hälsosamma tandkräm ser ut så här:

Blanda lika mängder kokosolja* och bikarbonat i ett glas. Ta bara litet i början. Om du vill att det ska blanda sig väl ställer du glaset i ett bad med varmvatten, så att oljan blir flytande. Tillsätt också gärna lite pepparmint för att få en fräsch smak.

Låt blandningen kallna och testa sedan!

*) Använd ekologisk kokosolja (ej ”silverpaketen”), utan smak/lukt eller naturell, en smaksak.

”Endast på apotek” är Inte någon kvalitetsgaranti, det är en marknadsplats bland andra.

Var god skölj

Privatisering av Apotek har en baksida. Nu är Apoteken än mer marknadsorienterade och det första som man möts av är munsköljmedel som dödar alla goda bakterier i munnen spetsat med fluor som inte alls är särskilt nyttigt …

Via munnens slemhinna tas dessa gifter upp i blodet och …

Bredvid står Nutrilett, Modifast, etc. som man på sikt blir fetare av, det vet ju alla som provat.

På samma gång säljs livsfarliga värktabletter (även över disk i livsmedelsaffärer och på bensinstationer), där det räcker med två askar för att slå ut levern för gott. Nu dyker det också upp biverkningar i form av hjärtsjukdom och hjärnproblem. Men detta talas det också tyst om.

Uttrycket ”finns bara på apotek” betyder ingenting längre mer än att det finns att köpa på apotek.

Hälsosamt munsköljmedel

Det finns ett hälsosamt sätt att skölja munnen som kallas oil-pulling.

Det är väldigt enkelt, allt du behöver göra är att dricka lite vatten så du inte är torr i munnen. Sen tar du en tesked kokosolja* och låter den smälta i munnen. Precis som med vanligt munskölj kör du runt oljan i munnen, silar mellan tänderna och runt tungan. Detta gör du under 15-20 minuter en till två gånger om dagen (eller när du vill). 15 – 20 minuter kan kännas som en lång tid men passa på att göra något annat under tiden så går tiden fortare och du får mer gjort.

När du är klar spottar du ut oljan i soptunnan och sköljer munnen med varmt vatten så att du får ut all olja. Svälj aldrig oljan eftersom den innehåller de bakterier och gifter du vill bli av med. Spotta inte oljan i vasken eftersom kokosolja lätt stelnar och kan orsaka stopp i ledningarna.

Kokosolja verkar förebyggande och en helande effekt (om man t.ex. har tandköttsproblem).

*) Använd ekologisk kokosolja (ej ”silverpaketen”), utan smak/lukt eller naturell, en smaksak.

APPENDIX

Munvatten kopplad till cancer

Australiens mest sålda munvatten kan orsaka cancer i munhålan och bör dras från butikshyllorna omedelbart .

Ledande oberoende experter har utfärdat denna starka varning efter att utreda senaste vetenskapliga bevis för sambandet mellan alkoholhaltiga munvatten till den dödliga sjukdomen .

Deras recension, publicerad i Dental Journal of Australia , avslutar det nu ” tillräckliga bevis ” att ” alkoholhaltiga munvatten bidrar till ökad risk för utveckling av cancer i munhålan ” .

Etanolen i munvatten är tänkt att tillåta cancerframkallande ämnen genomsyra munslemhinnan lättare och orsaka skada .

Acetaldehyd , en giftig biprodukt av alkohol som kan ackumuleras i munhålan när sköljas runt i munnen, tros också vara cancerframkallande .

Listerine, landets mest sålda munvatten och ett varumärke som godkändes av den australiska Dental Association (ADA) , innehåller så mycket som 26 procent alkohol .

Munvatten är en av de snabbast växande livsmedelsprodukterna i Australien, med kategorin nu värd mer än $ 75 miljoner, enligt senaste Nielsen marknadsundersökning .

Den ledande och granskande författaren Professor Michael McCullough har berättat The Sunday Telegraph alkoholhaltiga munvatten bör omklassificeras som receptbelagda och genomföra skriftliga varningstexter .

Prof McCullough , ordförande i ADA : s terapi kommitté och docent i oral medicin vid universitetet i Melbourne , kallar på ADA att snarast ompröva sin kvalitetsstämpel på munvatten som innehåller alkohol .

”Vi ser folk med oral cancer som inte har några andra riskfaktorer än användningen av alkoholhaltiga munvatten , så vad vi har gjort i denna studie är granska alla bevis som finns där ute ,” sade han .

 

”Efter det att den här artikeln kom ut, har ytterligare bevis kommit ut för. Vi anser att det bör finnas varningar.”

 

”Om det var en ansiktskräm som ledde till att minska acne men hade en fyra till fem gånger ökad risk för hudcancer , ingen skulle kunna rekommendera den .”

Oral cancer är en ansträngande och lemlästa sjukdom som drabbar mer än 800 australier varje år och dödar hälften av dem inom fem år efter diagnosen . Rökning och alkoholkonsumtion är väletablerade riskfaktorer, men alkoholhaltiga munvatten användning är mer kontroversiellt .

Prof McCullough och medförfattare Dr Camile Farah, chef för forskning vid University of Queensland School of Dentistry, rekommenderade munvatten begränsas till ”kortvarig” medicinsk användning eller ersättas av alkoholfria versioner .

”( Vi ) anser vidare att det är olämpligt för muntliga hälso – och sjukvårdspersonal för att rekommendera den långsiktiga användningen av alkoholhaltiga munvatten ”, avslutade de .

Översynen rapporterade bevis från en internationell studie av 3210 personer som hittat daglig munvatten användning var en ” betydande riskfaktor ” för huvud -och halscancer, oavsett om användarna drack även alkohol eller rökt .

Men effekterna av munvatten var värst hos rökare , som hade en nio – faldig ökad risk för cancer i munhåla, svalg och struphuvud .

De som också drack alkohol hade mer än fem gånger högre risk – och även de som varken drack eller rökte fortfarande körde en fyra till fem gånger högre risk att få cancer .

En brasiliansk studie har också funnit regelbunden munvatten användning associeras med munhålecancer oavsett alkohol eller tobakskonsumtion .

”Munvatten produkterna är i kontakt med munslemhinnan så mycket alkohol, och kan orsaka kemisk aggressivitet av cellerna”

sa forskare från universitetet i Sao Paulo.

De sade rollen av etanol i att orsaka DNA-skador behövde undersökas ytterligare.

En genomgång i Journal of Occupational Medicine and Toxicology förra året sa att det skulle vara ”försiktig , förebyggande folkhälsopolitikatt generellt avstå från att använda etanol i ( munvatten ) produkter ”på grund av” tvivel om säkerheten i alkoholhaltiga orala produkter” .

Prof McCullough sade de mest populära munvatten innehöll högre koncentrationer av alkohol än drycker som vin eller öl.

”Om du har ett glas vin , tenderar du att svälja det , ” sade han.

 

”Med munvatten , har du en högre nivå av alkohol som tillbringa längre tid i munnen och svischar runt munnen.”

 

”Den alkohol som finns i munnen blir till acetaldehyd ” (som ökar cancerrisken).

 

Regelbunden alkoholkonsumtion var en cancerrisk, sade Prof McCullough, men oftast innebär inte det att det svischar runt i munnen .

Att äta när man dricker ökad salivutsöndring, vilket sänkte riskerna , sade han .

”Den största skillnaden (mellan alkohol och alkoholhaltiga munvatten) är att man är för njutning och den andra är att rekommenderas som en hälsoprodukt.’.

Cancer Council NSW vd Andrew Penman sade granskningen var ”intressant”, men kallas för vidare forskning .

”Jag tycker det är en ganska väl genomtänkt förslag , men det motiverar ytterligare utredning , ” sade han .

Tandläkare varnar: använd inte munskölj varje dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen