Smålandsposten om kolesterol

Smålandsposten om kolesterol

En eloge till Smålandsposten som satsat två helsidor för att upplysa sina läsare om kolesterolmyten. Ännu ett exempel på god journalistik.

Några tänkvärda klipp ur artikeln

DEN KORTA VERSIONEN

Under decennier har det mättade fettet pekats ut som orsak till hjärt- och kärlsjukdomarna i västvärlden.

En amerikansk epidemiologisk studie från början av 1950-talet var upprinnelsen där det talade om ett troligt samband. Men några säkra bevis har det inte funnits.

Forskare på senare år har gjort andra studier som numera visar att den gamla vetenskapen vilar på bräcklig grund. Ett tydligt paradigmskifte sker nu där kolhydrater och socker mer hamnar i fokus.

Forskning visar i stället att fettrik mat ihop med grönsaker ger en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar än en fettsnål kost. Debatten om fett och kolesterol har varit livlig, både bland allmänhet och inom professionen.

Växjöbon Eskil Richardson intresserade sig för ämnet för över 20 år sedan. Han har ägnat tusentals timmar åt att detaljgranska mängder av studier om kolesterolets eventuella farlighet. Hans tes, som delas av många forskare och läkare numera, är att det sker en kraftig överförskrivning av blodfettssänkande läkemedel på oklara grunder.

IFRÅGASÄTTER

Eskil Richardson, är lekmannen som i över 20 års tid ifrågasatt etablerade medicinska sanningar. Som att högt intag av mättat fett är farligt och att höga kolesterolvärden aktivt måste behandlas med läkemedel. Eskil får nu rätt i sin kritik.

Det är inte fettet som är den stora hälsofaran, utan snarare sockret.

Margariner

Han reagerade väldigt starkt på alla nya margariner som dök upp under 1980-talet, som var tänkta att ersätta smöret. Margarin tillverkas bland annat av billig palmolja.

Fetterna i produkten genomgår en omfattande kemisk bearbetning, den raffineras, är hårt processad och innehåller många tillsatser. Därför är den inte skapt för att äta för människan, menar Eskil Richardson.

Till en början bildades skadliga transfetter under denna margarinprocess, vilket Eskil Richardson påtalade för myndigheterna. Transfetterna är borta, men finns fort farande i industrin uttrycket ”delvis härdat fett” i kakor och bakverk. Ibland använder industrin uttrycket ”delvis härdat fett”.

Business

Eskil Richardson konstaterar att det finns många som vill tjäna pengar på vår rädsla för fetter och höga kolesterolnivåer. Livsmedelsbranschen värnar om alla sina lågfettprodukter, läkemedelsbolagen vill tjäna stora pengar på blodfettssänkande preparat och samtidigt finns det ett stort antal forskare som bygger sin karriär och satsar mycket av sin prestige på att leda utvecklingen ett visst håll, framhåller han.

Största blodfettssänkaren Lipitor är världens mest sålda läkemedel. Årligen säljs denna medicin för 90 miljarder kronor.

– Åtta av tio forskare inom om rådet har ersättning från läkemedelsindustrin.

Det säger något. Då är man inte så oberoende.

Han har numera ett stort kontaktnät med läkare, professorer, forskare och andra personer som är verksamma i området.

Kolesterolbedrägeriet

Ett vetenskapligt haveri ligger bakom det faktum att 800.000 svenskar i dag behandlas med blodfettssänkande läkemedel (statiner), menar Eskil Richardson.

Folk med LÄGRE kolesterol dör tidigare. Kvinnor verkar ha noll glädje av statiner, de får dock biverkningarna. De män som aldrig har haft en hjärtattack har inte heller någon nytta av statiner, men de får allvarliga biverkningar.

Endast bland de män som har haft en hjärtinfarkt, ökar eventuellt livslängden med 15 dagar (!).

Är det värt muskelvärk, trötthet, impotens, diabetes, minnesförlust och depression resten av livet? Till en läkemedelskostnad på 1.000 miljoner kronor per år bara i Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen