Paracetamol ökar risken för allvarlig form av ADHD

Paracetamol kan ge barn ADHD

Att äta paracetamol under graviditeten kopplas i en ny stor studie till ökad risk för barnet att drabbas av adhd. Men vid Läkemedelsverket ser man inga skäl till att ändra dagens rekommendationer.

Studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Jama Pediatrics är väldigt välgjord, menar Hans Sjögren, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Drygt 64 000 danska kvinnor och barn ingick i den dansk-amerikanska undersökningen, varav mer än hälften av mammorna uppgav att de ätit paracetamol under graviditeten.

Utifrån datan kunde forskarna se att barn till mammor som tagit paracetamol under graviditeten hade 37 procents ökad risk att få diagnosen hyperkinetisk störning, som är en allvarligare form av adhd.

Barnen hade också 29 procents ökad risk att ha fått adhd-mediciner utskrivna, samt 13 procents ökad risk att uppvisa adhd-liknande symptom vid sju års ålder.

Ju längre mamman ätit paracetamol, desto starkare var sambandet.

SvD granskade 2010 effekterna av paracetamol. När SvD:s reportrar testade att äta maxdosen försämrades ett ­levervärde dramatiskt redan efter en vecka.

”Hade para­cetamoltabletter lanserats i dag hade de aldrig fått godkänt”

sade den ansedde forskaren Richard Sharpe.

Kommentar

Rökning är ”svart” och läkemedel ”vitt” – vad gäller information och märkning – trots att läkemedel är vår tredje största dödsorsak.

EU har nu bestämt att varningstexterna på cigarettpaketen ska bli ännu större på en produkt som alla vet är skadlig för hälsan, medan de flesta är okunniga om att värktabletter är livsfarliga. I TV-reklamen får vi veta att även gravida kan äta Alvedon (?!), som också är skonsamt mot magen. Men om man vill läsa att det allvarligt kan skada levern så måste man frysa TV-skärmen och tar fram förstoringsglaset.

Likadant är det på förpackningen, som idag säljs som om det vore tuggummi i livsmedelsaffärer och på bensinstationer. Varningen står med mikrotext som få läser. Två askar räcker för att slå levern för gott, ett organ vi inte kan leva utan.

Och även när man följer doseringsanvisningarna kan levervärdena dramatiskt försämras redan efter en vecka!

OCH PÅ DENNA PRODUKT SAKNAS EN LÄSBAR VARNINGSTEXT – BARA FÖR ATT DET ÄR ETT ”LÄKEMEDEL” VARS FÖRSÄLJNING INTE FÅR STÖRAS (?).

Det som alla vet ska få ännu större varningsetikett (på cigarettpaket), medan det de flesta inte vet står med mikrotext (på värktabletter) och anställda inom handeln får dessutom inte ge medicinska råd, det är förbehållet utbildad apotekspersonal (men som oftast också tiger still om risken för leverskador).

Vad Wikipedia skriver:

Paracetamol

Paracetamol är ett febernedsättande (antipyretikum) och smärtstillande (analgetikum) läkemedel som i Sverige säljs receptfritt vanligen under varunamnen Alvedon, Reliv, Panodil, Pamol med mera. Curadon är numera avregistrerat. I vissa länder, bland annat USA, kallas paracetamol för Acetaminophen. Namnen paracetamol och acetaminophen är två olika förkortningar av samma kemiska namn: para-acetylaminophenol.

Det finns även en rad receptbelagda kombinationspreparat som innehåller paracetamol och andra verksamma medel, såsom Citodon, Distalgesic och Panocod.

Jämförelse med NSAID

Paracetamol har, till skillnad från andra läkemedel såsom acetylsalicylsyra, ibuprofen och diklofenak, ingen antiinflammatorisk aktivitet och anses därför inte tillhöra gruppen NSAID.

Biverkningar

I rekommenderad dos påverkar paracetamol inte magslemhinnan, blodkoagulationen och njurarna som NSAID kan göra.

Paracetamol kan vara farligt för gravida (se nedan). Dock påverkar paracetamol ej stängningen av ductus arteriosus som NSAID kan göra. Barn kan använda paracetamol vid feber utan risk för Reyes syndrom, en risk som finns med acetylsalicylsyra.

Risker för gravida

Paracetamol ansågs länge vara helt ofarligt för gravida, men enligt en dansk studie som publicerades år 2010, så kan långvarigt intag (över fyra veckor) av paracetamol under första och andra trimestern av graviditeten leda till en ökad risk för missbildade könsorgan hos pojkfoster.

En ny studie publicerad av American Medical Association fann ett samband mellan gravida mödrar som tar paracetamol (acetaminophen), den aktiva ingrediensen i smärtstillande som Tylenol, och en större risk att få barn med diagnosen ADHD.

Notering: Kroppen höjer temperaturen (feber) för att mer effektivt kunna bekämpa bakterier och virus (som tål värme sämre) och att då sänka även en måttlig feber med läkemedel (för att t.ex. snabbt uppleva att ”må bättre”), drar ut på sjukdomsförloppet och försämrar kroppens förmåga att bli frisk.

Men vem informerar om det?

Våra myndigheter

Våra myndigheter, såsom Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Livsmedelsverket, de gör helt enkelt inte sitt jobb, eller gör de det? Eftersom de styrs av och tjänar läkemedelsindustrin så kanske det är just det de gör – sitt jobb.

Men de seglar under falsk flagg och de borde avlönas av den industri de tjänar.

Detta är en politisk fråga och det är folkets uppgift att välja politiker som tar tag i saken, som äntligen tar tag i en sjukvård som idag styrs av ekonomiska särintressen, på medborgarnas bekostnad.

Visdomsord från Allan Savory:

Det går aldrig går att ändra på organisationer (som t.ex. Livsmedelsverket, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket, Dietistförbundet, Cancerfonden).

Förändringen måste komma underifrån. Enskilda individer i organisationer går att påverka, men organisationerna själva kommer inte att förändra sig förrän förändringen redan har slagit igenom i resten av samhället.

Eftersom våra myndigheter inte värnar medborgarnas intressen, måste vi själva läsa på och själva ta ansvar för vår egen och våra barns livskvalitet och lyssna mindre på de som lever på vår ohälsa och på deras lakejer. Således ditt ansvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen