Stackars Stephan Rössner!

.

.

Bokmässan i Göteborg

En rapport från bokmässan i Göteborg där vi hade en monter där vi presenterade vårt friskvårdskoncept ”LCHF matkasse”. Här följer några reflektioner:

 1. Först kommer värstingen av dem alla. Trettio års misslyckande och ”still going strong” finansierad med skattemedel. Om han varit företagsledare han hunnit sänka ett tjogtal företag, nu sänker han istället Sveriges folkhälsa. Hur länge till?
 2. En läkare berättade att förr så rekommenderades sockersjuka att undvika det som gjorde dem sjuka; socker och kolhydrater.
 3. Sjukvården gör framsteg. Föreläsaren, professor Ingemar Ernberg från Karolinska intstiutet, lyckades binda ihop hjärnan, magen, imminsystemet, kosten, evolutionen, kroppens fysiologi på ett suveränt lättförståeligt sätt. Margareta Lundström kommer med en separat krönika om detta genombrott!
 4. Per som kom på hur han skulle kunna kostbehandla sin Ulcerös kolit. Att kosten påverkar en inflammatoriskt tarminflammation är en tanke som vården ännu inte tänkt, trots tusentals fall som visar kostens betydelse. Vårdens fokus ligger på diagnos, läkemedel och operation. Förebygga finns inte ens med i ordlistan.
 5. Två dietister under under utbildning, eller under propaganda kanske är mer korrekt, eftersom det de blir lärda inte är grundat i vetenskap eller beprövad erfarenhet. Oj vilken skada fel lärda dietister med sin legitimation och auktoritet kan göra och gör.

Först ut på estraden är vår allas Stephan Rössner, känd för sin ”hallonbåtsdiet” (att det går lika bra att banta med godiset hallonbåtar, vilket självfallet är nonsens):

Stephan Rössner, fetmaforskare

På Bokmässan i Göteborg den sista dagen kunde jag inte låta bli att lyssna på Stephan Rössners föredrag. Jag har aldrig hört honom “live” förut. Föredraget kallades;

“Gå ner i vikt med Stephan Rössner”

Han började med att säga att det inte hänt något på viktfronten på 30 år. Huvudbudskapet var att man ska springa mer och äta mindre. Efter att han pratat strunt i en halvtimma om att det inte finns någon hjälp för överviktiga, så är hans åsikt att hans nya bok är det enda riktiga hjälpmedlet för den som vill gå ner i vikt.

Jag trodde knappt mina öron när jag lyssnade på honom.

Betalar vi verkligen den här personen med våra skattemedel? Han har alltså ingen aning om vad som hänt tusentals överviktiga som gjort en livsstilsförändring med LCHF-kosten. De har inte bara gått ner i vikt utan också blivit av med sina inflammationer i kroppen som orsakas av vår normalt kolhydratrika kost.

Stephan Rössner avslutade sitt föredrag med att beklaga sig över att det är så få män med diabetes och kulmage som lyssnar på hans föredrag.

– Det är mest kvinnor som är på mina föredrag och männen lyser med sin frånvaro.

Strax därpå blev det frågestund och gissa vem som fick ställa första frågan. Jodå, jag började med att berätta att jag är en man som haft både diabetes och gubbmage. Jag förklarade att jag både blivit frisk och blivit av med både diabetes och gubbmagen med hjälp av LCHF-kosten.

Sedan fortsatte jag med att undra över hur han kunde vara så ouppdaterad och stå däruppe och prata strunt i en halvtimma och påstå att inget hänt på 30 år. Under tiden som jag pratade och ställde min fråga så höll jag upp min bok “Frisk av mat” så att alla kunde se.

Stephan Rössner avfärdade mig med att jag representerade en extremdiet som är farlig. En barnläkare höll med Rössner och fortsatte med att LCHF-kosten höjer kolesterolet på ett livsfarligt sätt. Jag bad om att få bemöta det påståendet, men det fick jag så klart inte.

Snart är det bara den officiella sjukvården och Rössner själv som tror på sina teorier. Vi övriga går åt ett annat håll och blir både friska och smala.

Läs mer om min hälsoresa här…

Från Sven Ingvar och David till Martin Ingvar!

En äldre herre kom in i vår monter och var mycket intresserad. Han visade sig vara pensionerad läkare som kände Martin Ingvars farfar Sven Ingvar. Han berättade en fantastisk historia om att Sven Ingvar, som också var läkare liksom sin son David och sonsonen Martin, ordinerade LCHF-kost till diabetiker. Detta var före insulinets tid men då fanns förstås inte de fyra bokstäverna LCHF.

Denne pensionerade läkare förklarade att man fick mycket goda resultat och diabetiker typ 2 kunde hålla sig friska med hjälp av LCHF-kosten, men då pratar vi förstås tjugotal. Man undrar ju förstås vad som hände med de kunskaperna när sjukvården idag använder statiner och insulin. Martin Ingvar har följt i sin farfars spår med sin positiva inställning till att går att göra fantastiska resultat bara genom att ändra kosten.

Mina intryck av Bokmässan!

Lunchtime på LCHF matkasse med Monique och Jenny!

Det starkaste intrycket är alla de hundratals människor som varit inne i vår monter och berättat om hur de blivit friska från alla tänkbara inflammatoriska sjukdomar tack var LCHF-kosten. Man blir verkligen stärkt och motiverad.

Tänk om Stephan Rössner stått en dag i vår monter, LCHF matkasse, och träffat alla dessa människor som gjort sådana fantastiska hälsovinster. Han skulle ha lärt sig mer under den dagen än vad han lärt sig under de senaste 30 åren. Det är faktiskt många fler än vad man tror som äter LCHF-kost idag just för sin hälsas skull. Nästan var fjärde svensk, läs mer…

Sjukvården gör framsteg!

Jag är verkligen glad av att kunna ha ovanstående rubrik i min blogg. Tyvärr får sjukvården mest negativa omdömen av mig som definitivt är berättigade men här kommer forskare från Karolinska sjukhuset i Stockholm med nya studier och en ny bok “Magen och maten” som är helt nya tankar. “Det är faktiskt en enda lovsång till LCHF-kostens antiinflammatoriska egenskaper och utgår från nya moderna studier.

Ingemar Ernberg (professor i tumörbiologi vid MTC, Karolinska Institutet) har som ende svensk tilldelats Kinas främsta utmärkelse till utländska forskare och experter: 2007 års ”National Friendship Award”.

Föreläsaren, professor Ingemar Ernberg från Karolinska institutet, lyckades binda ihop hjärnan, magen, kosten, immunsystemet, evolutionen, kroppens fysiologi på ett suveränt lättförståeligt sätt.

Han lyckades också förklara att suget efter socker är en rest från den tiden då vi måste lägga upp energidepåer för sämre tider (allt enligt Kostdemokratis Margareta Lundström, som lovat skriva en krönika om detta genombrott inom vården). Det finns hopp!

Fet Hälsa har förstås skrivit om dessa saker under flera år och i boken “Frisk av mat”, men det är ju fantastiskt roligt att även sjukvården så sakteliga börjar förstå sammanhangen.

Läs “Magen och maten” Stephan Rössner, så har du i alla fall uppdaterat dig lite under de senaste 30 åren. Jag antar att du inte vill läsa min bok “Frisk av mat” för där finns inte bara teoretiska bevis, utan även praktiska och reella.

[Klicka på bilden ovan för att förstora den]

Ett byte för livet för Per!

Kostbehandling av Ulcerös kolit gav bra effekt
.

Ulcerös kolit ger sår och blödningar i tjocktarmens slemhinna,
en ny folksjukdom som drabbat cirka 100.000 svenskar

Idag, på Bokmässan i Göteborg, träffade jag Per 22 år som ätit LCHF-kost under ett år. Det är ganska ovanligt att så unga personer äter LCHF-kost vad jag vet. Per berättade sin historia om ulcerös kolit. Under flera år har han ätit tabletter för sin inflammerade tarm. Han började forska på internet om orsakerna till ulcerös kolit.

Efter ett tag fann han till sist att många blivit friska från just den sjukdomen genom att äta en icke-inflammerande kost. Läs mer…

Efter ett år med strikt LCHF-kost var både ulcerös kolit och tabletterna borta. Snacka om medicin som heter duga. Per hade med sig föräldrar som var berättigat stolta över sonens företagsamhet och envishet. Både Per och hans föräldrar är intresserade av LCHF matkasse och tog med sig broschyrer. Vi räknar med att leveranser av matkassar med både kunskap och mat i kassen startar om cirka en månad i Göteborg. Strax därefter kommer matkassarna till Malmö-området.

Gör en intresseanmälan här och gör det även om du bor utanför storstadsområdena för vi har verkligen ambitionen att bli rikstäckande.

Sällan har jag träffat så många människor, som nu på Bokmässan, som blivit friska av mat. LCHF-kost givetvis. Det är verkligen många som hittat hem till LCHF-kosten. Min bok “Frisk av mat” hittade många nya köpare idag. Jag skulle tro att den blir en av deras viktigaste investeringar.

Återkommer till Per som själv hittat sitt botemedel för sin ulcerös kolit på internet. Bifogar tipset till Sjukvården som kanske kan lära sig något av Pers historia.

Två dietister på utbildning!

Idag, på Bokmässan i Göteborg, pratade jag länge med två tjejer som går dietistutbildningen på Medicinareberget i Göteborg. Dessa flickor tror att fett förtätar kärlen och är själva orsaken till det metabola syndromet, västerländska sjukan.

Vad ska man säga och var ska man börja någonstans? Jag försökte förklara att det var först när jag började äta fett och skar ner på kolhydraterna till ett minimum som jag blev av med min kärlkramp och diabetes.

Ska de ut i samhället och börja jobba med en total felaktig inställning som faktiskt påskyndar det metabola syndromet? Ska vi lägga skattepengar på detta?

Frågan är berättigad för snart är det bara dietisterna och sjukvården som inte fattar sammanhangen!

Ska vi placera våra skattepengar, som är avsedda för sjukvården, i en fond som bara får lyftas när vården tar till sig beprövad erfarenhet.

Om man är oense med hyresvärden kan man placera hyran på ett särskilt konto som bara får lyftas av hyresvärden när felet med lägenheten är åtgärdad! Ska vi göra samma sak med sjukvården?

Dessa två tjejer i tjugoårsåldern log lite överseende när jag berättade om min hälsovinster med LCHF-kosten. Jag föreslog att de skulle köpa in min bok “Frisk av mat” till dietistutbildningens bibliotek.

De påstod att ”Livsmedelsvärket” hade haft cirka 700 experter som gått igenom 10.000 studier som visade att ”Livsmedelsvärkets” rekommendationer och dietisternas råd är rätt. D.v.s att de påstår att mättat fett är farligt för människors hälsa.

Jag försökte förklara att det var först när jag övergav ”Livsmedelsvärkets” råd och lyssnade på andra alternativ som mitt liv förändrades totalt. I snart fyra år har mitt liv varit sjukdomsfritt med LCHF-kosten. Tills slut kom vi tillsammans fram till att socker var farligt, men de ville inte erkänna att alla sockerarter är farliga för människors hälsa.

Jag försökte förklara att t.ex. vetemjöl bara marginellt innehåller något mindre sockerarter än en godispåse. Det argumentet föll inte i god jord.

När vi kom in på vad LCHF matkasse gör så var de uppriktigt rädda för hur våra råd och mat kommer att påverka människors hälsa.

Kan ni ta ansvar för om människor blir sjuka av allt fett som ni förespråkar, var en kommentar från dietisttjejerna? Mitt omedelbara svar var naturligtvis att, ja vi tar ansvar för att människor får en bättre hälsa och att det är vårt yttersta mål. – Det är dags att ta fram den beprövade erfarenheten igen och sluta glo ner i provrörsglasen, var ytterligare ett svar från mig.

Det är inte konstigt att människor är sjuka och lider i onödan med en utbildning som totalt ignorerar modern vetenskap och lever i det förgångna. Det är otaliga forskare och läkare som avslöjat Ancel Keys felaktiga och korrumperade studie om att fett är farligt för människor. Snart är det förhoppningsvis dags för dietistutbildningen att börja läsa andra studier än vad som sponsras av läkemedelsföretag.

.
Mats Lindgren

Författare ("Frisk av mat")
Företagare ("LCHF matkasse") 

 

PS. Läs även ”Högt och lågt på bokmässan

Ett svar på ”Stackars Stephan Rössner!”

 1. Mats Lindgren,
  Den förnämsta utbildningen av inflammationsceller i vår kropp sker vid ett formligt universitet i tarmen den s.k. Peyers patch och har man låggradiga inflammationer genom felaktigt intag av Omega 6 och för lite balans med Omega 3 så lär sig cellerna att reagera med inflammationssvar. Tar man bort kohydrater och den jäsning dessa kan ge, som ger underlaget för magens ”buller och brak” (den bok som recenserades på bokmässan) och intar tillräckligt med sol och/eller D3-vitamin och dessutom ser till att ha ”optimala” tarmbekterier och rätt balans av n6/n3 (dvs omega 6/omega 3) gm att äta gräsbetat kött och vilt och vild fisk – den odlade får för mycket grismat och antibiotika.
  Och som sagt läkare kan inget om hantering av kroppens spontana låggradiga inflammationer och kosten
  hälsar Karl Arfors

Kommentera