Det är kolhydrater, stupid!!

Det är kolhydrater, stupid!!

Det är inte sockret!!

LCHF vinner terräng och dinosaurierna får det svårare och svårare när de försöker marginalisera LCHF. Ändå tycker jag att det hela går för långsamt. En huvudorsak är den begreppsförvirring som lögnaktighet, ignorans, omedvetenhet och helt enkelt slentrian skapat:

”Vi måste se upp med sockret”

”Ja men jag äter ju inte socker”. Saken är klar: ”Jag behöver inte göra något. Livet leker!” (och bukspottkörteln fungerar).

”Jag älskar bröd, pasta, potatis, ris, öl och läsk och behöver väl inte ändra mitt liv.”

Jag var den här personen för 10 år sedan för jag begrep inte att kolhydrater blir till socker när matsmältningen är färdig. På så sätt slet jag ut min inslulinproducerande bukspottkörtel gick upp i vikt och fick Diabetes Typ 2 år 1998.

Tack vare Annika Dahlqvist, Lars-Erik Litsfeldt, Uffe Ravnskov m.fl. lyckades jag 2008 befria mig ur dödens/vårdens käftar och börja leva ett friskt medicinfritt liv med ett lågt och jämt blodsocker tack vare att jag begrep att minimering av kolhydrater är hemligheten.

Kolhydrater behöver man nämligen inte, som många i sin okunnighet tror.

Så, alla LCHF-vänner:

Sluta tala om socker, börja tala om kolhydrater så att fler fattar galoppen, går ner i vikt, mår bättre och inte blir diabetiker!

APPENDIX

Bli medlem du också och stöd arbetet mot diabetes som i sin förlängning skulle kunna rädda sjukvården och omsorgen från en kollaps. Du behöver inte vara diabetiker för att bli stödmedlem, det räcker att inse att diabetesutvecklingen måste vändas om vi ska kunna rädda vården.

Genom att ta fighten mot diabetes så tar vi också fighten mot fetma, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar, demens, ögonsjukdomar, nervskador, cirkulationssjukdomar som ofta leder till amputation, med flera andra kost- och diabetesrelaterade sjukdomar. Trycket på sjukvården skulle minska markant.

Det räcker att 2,4% av Sveriges hushåll blir medlemmar för att vi ska få tillräcklig tyngd för att väga upp andra intressen och för att kunna påverka utvecklingen i rätt riktning. Ensam är inte stark i dessa sammanhang.

Bröd är socker

”Många matbröd är riktiga sockerfällor”

Citat … GP

”Många populära bröd är rena sockerbomberna. En limpa kan innehålla motsvarande 26 sockerbitar, visar GP Konsuments granskning. Så här års är det många som tänker lite extra på sin kost. Att dra ner på godis, kaffebröd och andra sockerkällor är en vanlig föresats. Men få tänker på att matbrödet ofta är kraftigt sötat.”

 

”Sveriges mest sålda bröd, Pågen Lingongrova, är något mindre sötat men ligger ändå på 9 procent. Välkända Skogaholmslimpan har 9,5 procent socker och Pågen Hönökaka 11 procent. Lågpris varianterna av grovt rågbröd (Ica Basic och Eldorado) har 12 respektive 12,5 procent. Hur mycket är detta egentligen? Jo, varje brödskiva innehåller socker som motsvarar mellan en och två sockerbitar.”

Kommentar

Inte ens reportrar eller dietister vet att kolhydrater blir socker när man äter kolhydrater, en okunskap som är både märklig och fascinerande på samma gång som den utgör en livsfara när den vidarebefordras till diabetiker, som blint litar på vårdens ord.

Låt oss räkna på den klassiska Skogaholmslimpan som inte alls är värst i klassen vare sig när det gäller tillsatt socker eller kolhydratmängd. En limpa väger 775 gram och hundra gram limpa innehåller 51 gram kolhydrater En hel limpa innehåller således 395 gram kolhydrater, varav 74 gram tillsatt socker (9,6 %).

Men som sagt blir kolhydrater till socker så snart man äter brödet. Kolhydrater är kedjor av socker som snabbt spjälkas till sockermolekyler, en process som startat redan i munhålan. Tugga t.ex. på en bit knäckebröd (utan tillsatt socker) eller en morot, och efter en stund smakar det sött.

En brödskiva väger ca 40 gram och innehåller således 20,4 gram kolhydrater En sockerbit väger 2,8 gram och allt är kolhydrater.

Vad ger då detta om vi räknar på det?

En limpa motsvarar 141 sockerbitar och varje skiva bröd motsvarar 7,3 sockerbitar.

Om man istället äter rent socker så blir det mindre påverkan på blodsockret då vanligt socker består av både glukos och fruktos, där överskott av fruktos förvandlas till fett i levern. Blodsockret förbättras genom att fruktos inte höjer det, men å andra sidan så ökar risken att utveckla fettlever och cancer.

Inte nog med att mycket kolhydrater (= socker) ökar risken för diabetes, fetma, fettlever och cancer. På grund av den extremt höga mängd kolhydrater som Livsmedelsverket och sjukvården rekommenderar (50 – 60 E%), så utvecklar många ett sockerberoende, som öppnar upp för nikotin-, alkohol- och narkotikaberoende. Ett beroende som är mycket svårt att själv ta sig ur.

Kan det vara så enkelt?

För dig som vill veta mer finns en snabbguide och på 5 minuter vet du mer än många reportrar, dietister, sköterskor och läkare – att kolhydrater blir socker så snart du stoppar det i munnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen