Nej tack till rutten fiskolja

NEJ till rutten fiskolja

För cirka tre år sedan var det en del ståhej om att allt kanske inte stod rätt till när det gäller fiskolje- och omega-3-produkter på den svenska marknaden.

Olja från rutten fisk i hälsokost … SvD 4 december 2008.

Citat: EU till slut gick med på att kompromissa om definitionen på färsk fisk. Istället för en gräns på 24 timmar accepteras nu 36 timmar utan kylning.

Vi vill ju gärna tro att fisken som våra omega-3-fettsyror produceras ifrån kommer från de iskalla vattnen i Nordatlanten och att oljan utvinns och förädlas under mycket stränga kvalitetskrav.

Det visades sig att nästan allt av fisken för omega-3-kapslar fångas i vattnen utanför Peru och Chile, och att hanteringen inte var nåt vidare.

Fisken låg varm på båtarna alldeles för länge och de följande stegen i tillverkningskedjan uppfyllde inte heller kraven för mänsklig konsumtion. Fleromättade fettsyror som omega-3 är mycket känsliga för oxidation och ska inte utsättas för värme och starkt ljus.

Förmodligen var en hel del av fisken och fiskoljan helt enkelt rutten. Det innebär att oljan kanske hade härsknat, och det innebär i värsta fall att den har en direkt skadlig effekt i människokroppen. Det här är inget som vi vill ha. Problemet hade uppmärksammats av EU och man skulle ställa allt tillrätta.

Jag vet inte hur man har tänkt men man ändrade definitionen på färsk fisk från okyld i 24 timmar till okyld i 36 timmar, alltså till det sämre, och så införde man lite nya regler som skulle vara i kraft under 2009.

Jag har fiskat en del i mitt liv och ätit en hel del fisk. Jag skulle aldrig komma på tanken att äta fisk som har legat i sommarvärmen i 24 timmar, och än mindre i 36. Hur som helst så har jag inte tänkt på det här så mycket sedan dess, men det borde jag kanske ha gjort.

För någon vecka sedan hörde jag att det glunkades i Norge om härsken omega-3, men hade inte tid att kolla upp det då. Nu i morse blev jag informerad om att den statliga norska televisionen, NRK, precis har gjort ett rätt omfattande arbete när det gäller den här frågan, se länkarna nedan.

Norsk TV (NRK) gjorde en omfattande studie och de fann härsken olja i nästan alla Omega-3-tillskott

Man har åkt till Peru och kartlagt det hela. Här visas med all tydlighet hur illa ställt det är med fisket, förvaringen, produktionen, arbetsförhållandena och miljön. Redan för ett år sedan testade man i Norge ett stort antal färdiga omega-3-produkter, och man fann härsken olja i nästan alla, men i varierande grad. Så vitt jag vet kommer det mesta av det vi köper av kapslar i Sverige via Norge.

Jag har tittat på lite olika omega-3-produkter som finns i Sverige och deras hemsidor, man det finns inte så mycket uppgifter om hur man garanterar kvaliteten när det gäller renhet och att oljan inte är härsken.

Möllers har en del information om sin importerade fiskolja men redovisar inga detaljer och inga siffror, och de tycks lita på sina underleverantörer av fiskoljan som används till kapslar.

Det norska livsmedelsverket, Matttilsynet, reagerar nu, när eländet har visats på TV.

Varför har inte Livsmedelsverket i Sverige reagerat på det här tidigare och varför ställs inte kvalitetskrav när det gäller oljans kvalitet? Vi har ju exempelvis mycket stränga krav på hela produktionskedjan när det gäller mjölk, och ingen producent skulle komma undan med att sälja sur mjölk.

Jag kommer inte att köpa några omega-3-produkter om det inte finns garantier för kvaliteten. Nu klarar jag mig nog i och för sig ganska bra utan. Jag minimerar intaget av omega-6 och äter rätt mycket sardiner, sill, makrill och annan vildfångad fisk av hög kvalitet, och nästan bara viltkött och en del gräsbetat. Så jag tror jag får det jag ska ha och att balansen omega-3 och omega-6 är OK.

Det verkar som om alla omega-3-kapslar har olja som kommer från fisk som är fiskad utanför Peru och Chile, och det är kanske bästa att helt undvika dem. Istället finns det kanske andra bra produkter, ex vis det man kallar för tran (typ Möllers tran), där fisken är fångad i Nordatlanten och där hanteringen och processandet är bra. Tran framställs ur torsklever och det innebär att man förutom omega-3 får en rejäl dos av vitaminerna A, D och E, vilket man bör ta hänsyn till.

“Vad menar du, finns det bra omega-3-produkter?
Vilka är de i så fall och varför?”

Kommentar

JA tack till Omega-3-tillskott av god kvalitet

Slutsats

Slutsatsen är att det säljs en hel del Omega-3-tillskott av dålig kvalitet på marknaden (än idag), och det kan vara en god idé att endast äta Omega-3-tillskott vars kvalitet är garanterad.

Vi har letat och funnit en unik Omega-3-produkt av hög kvalitet på marknaden som säljs i Sverige via Nilalfs Webshop, som vi gärna gör reklam för och rekommenderar.

Tillräckligt med Omega-3-fettsyror är viktigt för hälsan (se vår snabbguide nedan), men det ska vara av garanterat god kvalitet, annars gör det ingen nytta (det kan t.o.m. vara skadligt).

Något bättre Omega-3-tillskott har vi inte funnit och direktförsäljning via Internet gör att hela landet får möjlighet att köpa marknadens bäst dokumenterade Omega-3-tillskott till konkurrenskraftiga priser.

Kronor per kapsel är ointressant, det som räknas är innehållet och dess effekt på hälsa, välmående och prestationsförmåga (se själv hur mycket DHA en kapsel normalt innehåller och kvaliteten?).

En pluseffekt med Nilalfs DHA-produkter (Omega-3-tillskott) är en ”anti-aging” effekt och att hög halt DHA kombinerat med vitaminer, mineraler och antioxidanter för ögats behov ger ett extra skydd för ögats skarpa seende (gula fläcken förändringar), förändringar som främst drabbar diabetiker, prediabetiker och äldre.

Den enda DHA-produkten på marknaden med kliniskt visad antioxidativ effekt, så kallad ”anti-aging-effekt”, som har effekt på kroppens alla celler, inte bara på hudens åldrande.

EFSA (European Food Safety Authority) vidkänner att DHA bidrar till att upprätthålla en normal syn. Men detta gäller bara om ett kosttillskott ger minst ger 250 mg DHA per dag (Journal EFSA 2010; 8(10):1734). Algatrium Plus och BrudyRetina innehåller 280 – 350 mg/kapsel av högkvalitativ DHA, med mycket god upptaglighet (vilket visats i humana studier).

Hög kvalitet på råvaror och tillverkningsprocess

Genom att använda den bästa råvara och genom sin enzymatiska och skonsamma tillverkningsprocess erhålls ett omega-3-tillskott helt olikt andra på marknaden, med en struktur som efterliknar den i mänsklig bröstmjölk.

All produktion kvalitetssäkras (inte bara stickprov) och tillskotten kan därför rekommenderas även till gravida och ammande mödrar. Processen gör att oljan blir stabil och upptaget är närmare 100%, vilket visats i humana studier. Processen gör också att varje kapsel innehåller hela (280 –) 350 mg DHA, vilket är unikt på marknaden.

Vi har funnit ett Omega-3-tillskott som uppfyller mycket höga kvalitetskrav

Vad ska jag tänka på när jag väljer fiskolja?

Satsa på hög kvalitet istället för att köpa den produkt som är billigast.

Det är huvudsakligen fiskoljans renhet och stabilitet som är de viktigaste måtten på dess kvalitet. Undvik undermåliga produkter som faktiskt kan ställa till mer skada än nytta i hjärnan och kroppen.

Billigare fiskoljor utgår ofta från sämre råvaror och all olja av billigare kvalitet testas inte, varför det kan finnas små mängder föroreningar i dessa oljor. Det är särskilt foster och små barn som är känsliga för miljögifter. Ammande och gravida kvinnor bör därför välja en fiskolja som ej innehåller föroreningar och där all olja kvalitetssäkrats. DHA är viktigt för hjärnans normala utveckling.

Hur vet man att fiskoljan inte har härsknat? Smaka på den (bit sönder en kapsel). Om det är en kvalitetsprodukt ska den inte smaka eller lukta så mycket, utan vara relativt neutral i sin karaktär. En fiskolja som smakar eller luktar illa är antingen av dålig kvalitet eller har härsknat – släng den!

En ”Rolls Royce” bland omega-3-tillskott

Rolls-Royce-kylargrill-Omega3En tillskott som uppfyller de krav man bör ställa på ett omega-3-tillskott, plus lite till utöver det vanliga. En produkt som tagit mer än tio år att utveckla och fullända.

Brudy Technology med forskningen förlagd till bland annat Universitetet i Barcelona, avdelningen för Biokemi och Molekulärbiologi, har utvecklat specialprodukter med DHA och har investerat över 100 miljoner i forskning runt enzymatiskt producerat DHA, vilket ger unika egenskaper.

DHA är den omega-3-fettsyra vi har mest av i kroppen med höga koncentrationer i bl.a. hjärnan, ögat och i spermier. Brudy Technology har tre globala patent på enzymatiskt framställd DHA (dokosahexaensyra), en skonsam process som bevarar den känsliga oljans naturligt goda egenskaper.

Hög kvalitet på råvaror och en unik patenterad tillverkningsprocess

Genom att använda den bästa råvara och genom sin enzymatiska och skonsamma tillverkningsprocess erhålls ett omega-3-tillskott helt olikt andra på marknaden, med en struktur som efterliknar den i mänsklig bröstmjölk. En stabil DHA-produkt med nära hundra procents upptag.

All produktion kvalitetssäkras (inte bara stickprov) och tillskottet kan därför rekommenderas även till gravida och ammande mödrar. Processen gör att oljan blir stabil och upptaget är närmare 100%, vilket visats i humana studier. Processen gör också att varje kapsel innehåller hela (280 –) 350 mg DHA, vilket är unikt på marknaden.

Algatrium Plus och BrudyRetina är sannolikt marknadens bäst dokumenterade och bäst testade omega-3-tillskott, med unika egenskaper avseende; råvarans kvalitet, den skonsamma enzymatiska produktionsprocessen som sker utan hög värme och utan högt tryck. Produkten får genom processen en mycket god hållbarhet, vilket innebär att den är mindre känslig för oxidation (att oljan härsknar), som annars kan vara ett problem för omega-3-produkter.

Kapslarna är relativt lätta att svälja då de är 30 % mindre än 1000 mg kapslar, de är mjuka ock elliptiskt utformade. Ändå innehåller de mer DHA än de allra flesta andra kapslar, ofta mångfalt mer. Vilket gör tillskottet kostnadseffektivt.

En kapsel innehåller 350 mg DHA, 42 mg EPA och 30 mg DPA.

Rekommenderad dos är 1 – 3 kapslar per dag, i samband med måltid.

Ögonhälsa

Retina-90-sBrudyRetina 1,5 g (90) är i princip ”Algatrium Plus” förstärkt med de vitaminer, mineraler och antioxidanter som ögat har stort behov av (brist kan orsaka förändringar på gula fläcken, där det skarpa seendet sitter).

Rekommenderad dos är 3 kapslar per dag, vilket ger hela 1050 mg DHA. Intages i samband med måltid.

Obs! BrudyRetina Inte bara bra för ögonen. Bra för hjärnan och fungerar som en kraftfull antioxidant för kroppens alla celler (en ”anti-aging-effekt”). BrudyRetina Innehåller samma välgörande innehåll som ”Algatrium Plus” och har samma verkan för hela kroppen.

BrudyRetina (30) är alternativet om man vill intaga alla vitaminer, mineraler och antioxidanter för ögat i endast en kapsel mer dag. Rekommenderad dos är 1 kapsel per dag (280 mg DHA). Intages i samband med måltid.

Dosering

Rekommenderad dosering är 1 – 3 kapslar per dag, där varje kapsel ”Algatrium Plus” eller ”Brudy Retina 1,5 g” innehåller hela 350 mg DHA av högsta kvalitet.

Om man intager så lite som en kapsel (350 mg DHA) per vecka så blir det ändå i snitt 50 mg DHA per dag, lika mycket som billigare kapslar med okänd kvalitet innehåller per kapsel. I detta sammanhang är kvalitet A och O och om man ser till innehållet så behöver alltså inte kvalitet kosta mer.

Om man tar tre kapslar om dagen med totalt 1050 mg DHA så maximerar man den anti-oxidativa effekten som bland annat förhindrar för tidigt åldrande av samtliga celler – en kraftfull ”anti-aging-effekt”.

Ögats behov

Om man väljer ”BrudyRetina 1,5 g” så får man i princip ”Algatrium Plus” kompletterat med vitaminer, mineraler och antioxidanter som skyddar gula fläcken (skarp seende) och hornhinnan.Speciellt utsatta för förändringar av gula fläcken är prediabetiker, diabetiker och äldre.

Bara i Sverige finns det mer än en miljon diabetiker och prediabetiker och befolkningen blir allt äldre (snart två miljoner ålderspensionärer). Att kunna skydda sin syn är värdefullt.

Oktober 2013 var det premiär för Nilalfs nya webbshop inriktad på strategiska kosttillskott av hög kvalitet. Med strategiska menar de tillskott som är viktiga för en stor del av befolkningen, för att kunna upprätthålla en optimal livskvalitet. Sortimentet kommer att utökas efterhand.

Nilalf förmedlar både kunskaper och produkter som ger önskvärt resultat. Till en början erbjuder de ett Omega-3-tillskott med unika egenskaper (sannolikt marknadens bäst dokumenterade) där varje leverans noggrant kvalitetstestas. Plus en kraftfull probiotika. Allt till konkurrenskraftiga priser året unt och fraktfritt inom Sverige.

De utgår ifrån att du själv önskar ta ansvar för din och din familjs hälsa och livskvalitet, och deras ambition är att på sin webbplats ge dig tillgång till den information och de produkter som gör det möjligt för dig att själv kunna välja det som är optimalt för just dig och din familj.

Nilafs ambition är att leda utvecklingen vad gäller kosttillskott och de kommer att enbart presentera och erbjuda produkter som ligger i framkant vad gäller forskning och dokumenterad effekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen