Studie av viktminskningskirurgi: Nästan 3 procent dog efteråt

Nästan en tredjedel av överviktiga människor som dör efter viktminskningskirurgi gör det för egen hand (självmord). Totalt sett dör nästan 3 procent av patienter som har viktopererat sig, oftast inom 30 dagar efter operation och ofta på grund av hjärtkomplikationer.

Operationen, som innehåller en rad förfaranden som kollektivt kallas Gastric Bypass kirurgi, är ofta en sista utvägsalternativ för människor som är kraftigt överviktiga, med en body-mass index (BMI) över 40.

På grund av dess relativa framgång i att hjälpa människor att gå ner i vikt, har fler och fler människor har valt den, trots att operationen fortfarande ses som kontroversiell och i USA kommer många sjukförsäkringsbolag inte betala för det.

Priset är högt i form av mänskligt liv. Forskarna studerade utfallen av 16.683 operationer i Pennsylvania mellan 1995 och 2004, och upptäckte att 440 patienter – eller 2,6 procent – dog. Av dessa var nästan hälften resultatet av hjärtproblem som uppstod inom de första 30 dagarna efter operation, medan det beräknas att resten begick självmord.

Källa: WDDTY – Independent information om medicine’s dangers and alternatives that works

Vår kommentar

Vi efterfrågar en redovisning av resultatet efter Gastric Bypassoperationer i Sverige. SOS-studien som ofta hänvisas till handlar ju om Gastric Banding, vilket är något helt annat.

Idag opereras en patient i timman, dygnet runt, i Sverige. Några kirurger kom på att patienterna gick ner i vikt när magsäcken och tarmar skars bort och därefter har det bara fortsatt, utan vetenskaplig evidens eller uppföljning.

Ansvariga verkar ducka för alla de larmrapporter som nu dyker upp lite överallt. De flesta patienterna får problem efter operation så till den grad att självmordsfrekvens och alkoholism ökar dramatiskt. Kostnaderna för sjukvården skjuter också i höjden, vilket bland annat noterats i Danmark (Syge fedmeopererede vælter ind på hospitalerne).

Uppenbarligen magopereras överviktiga patienter på löpande band – i blindo – utan ett hållbart vetenskapligt stöd och utan att beakta mänskliga och samhällsekonomiska konsekvenser. Ekonomiska särintressen har tagit över rodret.

Inga garantier gäller när Landstingen upphandlar magoperationer, utan följdverkningar får enskilda individer och samhället stå för. En nota som tenderar att bli astronomisk. Enbart sjukvårdskostnaden beräknas till drygt 300.000 kronor per patient, för en behandling som åstadkommer ett uruselt resultat, ur alla aspekter; mänskligt – ekonomiskt – resultatmässigt.

Ännu mer tragiskt blir det när de flesta skulle kunnat blivit friska och normalviktiga om de fått information om lågkolhydratkost (NJUTMETODEN) och om de fått professionell hjälp med att byta livsstil.

Vi kräver att den stora mängden genomförda Gastric Bypass-operationer blir föremål för uppföljning och redovisning.

Vi är rätt övertygade om att anledningen till att detta inte gjorts är dels att några tjänar grova pengar på dessa operationer och dels att man från ansvarigt håll är medvetna om att en uppföljning skulle visa på ett katastrofalt resultat.

LCHF är till skillnad från Gastric Bypass en behandlingsmetod baserad på vetenskap och beprövad erfarenhet. Släpp fram LCHF-kosten vid behandling av övervikt och diabetes och låt den bli ett ljus i det vetenskapliga mörkret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen