”Jag kan inte se min son längre” – förändringar av gula fläcken

.

Varannan timma förlorar en svensk sitt.
ζ

Det finns hjälp

Men det får man själv läsa sig till

Riktig mat och tillskott med omega-3, vitaminer, mineraler och antioxidanter kan både förebygga och behandla ögonproblem (att förlora sitt skarpa seende), som i snitt drabbar en svensk varannan timma, dygnet runt, året runt. Men det talar inte vården om (de säger att det inte finns någon hjälp vid den vanligaste förändringen, som drabbar 85 %), utan det får man själv komma underfund med.

Internet-no-xsVården synes vara okunnig om det som inte involverar läkemedelsförsäljning. Det verkar som om vårdens ansvariga saknar uppkoppling mot Internet och får alla sin information och fortbildning via läkemedelsföretagen. Samma gäller våra myndigheters tjänstemän.

En okunnighet om kostens betydelse för hälsan som underminerar vårdens förtroendekapital. De ska ju veta bäst och inte sämst. Skämmigt att veta väsentligt mindre än sina patienter.

Det finns två typer att gula fläcken förändringar:

 • Den ”torra” förändringen som kommer gradvis, som är vanligast (drabbar 85 %)
  .
 • Den ovanliga och allvarliga ”våta” förändringen (som drabbar 15%), som kan behandlas medicinskt, om man kommer under vård snabbt. Så det kan vara bra att var påläst.

Förändringar av gula fläcken är en folksjukdom som drabbat 350.000 svenskar, som slår ut det skarpa seendet (som t.ex. läsförmåga). Men det finns hjälp och hopp, även för många av dem som inte vården har något att erbjuda.

ζ

”Jag kan inte längre se min son”

Aftonbladet 2009-07-29: Folksjukdomen förstör Sven-Bertils syn.

Över 350.000 svenskar lider av gula fläcken-sjukan. .

”Jag kan inte längre se min son”

Sven-Bertil Taube, 74, har drabbats av en särskilt svår variant.

– Jag kan inte längre se min son, säger han.

Risken att drabbas av makuladegeneration, eller gula fläcken-sjukan, ökar kraftigt med åldern. Över 350 000 svenskar lider av folksjukdomen. Uppemot 45 000 har blivit gravt synskadade. En av dem är sångaren och skådespelaren Sven-Bertil Taube. För ungefär fem år sedan började synen bli gradvis sämre. Efter en blodutgjutning bakom vänster öga ser han nu mycket dåligt.

ζ

”Som en dimma”

– Det enda sättet jag kan beskriva det som är att det är som att ha en tjock dimma på allt. Jag känner inte igen folk. Jag kan inte se hur min 14-åriga son ser ut. Sådant är frustrerande.

Sven-Bertil Taube kan orientera sig, men inte längre läsa, skriva eller titta på tv. Han har svårt att använda sin telefon och kan inte ta ut pengar i bankomaten.

Jag blir sur på mig själv för att jag inte klarar de enklaste saker. Men en vän sa: ”att bli gammal är inget för lipsillar”. Man måste tänka så.

Det finns ännu inget botemedel mot sjukdomen [kommentar: Det finns det visst det, se nedan].

Men för de som, likt Sven-Bertil Taube, har drabbats av den värsta varianten – våt makuladegeneration – finns behandling. Läkemedel sprutas direkt in i ögat och stryper blödningarna som skadar syncellerna.

– Det har förbättrat synen hos ett stort antal patienter, säger Peep Algvere, professor i ögonsjukdomar på S:t Eriks ögonsjukhus.

ζ

Besvärligt fall

Sven-Bertil Taube har tagit hjälp av en av världens bästa ögonläkare, en specialist i London. Men trots två operationer finns inte mycket hopp.

– I just mitt fall är det svårt att få det bättre. Jag får helt enkelt hoppas att synen inte blir sämre nu, men det finns ingen garanti, säger Sven-Bertil Taube.

ζ

Källa … Aftonbladet

Fakta

ögat-gula-fläckenCellerna slås ut

På näthinnan sitter de synceller som tar emot och tolkar ljuset som kommer in. I centrum, och särskilt i det område vi kallar ”gula fläcken”, sitter de särskilt tätt. Det är här vi ser som skarpast.

Vid makuladegeneration (förändringar av gula fläcken) slutar syncellerna gradvis att fungera. Den drabbade ser sämre och sämre. Vid våt makuladegeneration, den värsta formen, växer det också in nya blodkärl på näthinnan. Dessa blöder och näthinnan svullnar upp, vilket skadar och slår ut syncellerna ytterligare.

Klicka på bilden till höger för att förstora den →

Syncellerna vid sidorna drabbas inte vid makuladegeneration. Därför blir aldrig den drabbade heller helt blind, utan kan orientera sig med det perifera seendet. Men de syncellerna är få och sitter glest. Även om den drabbade kikar från sidan kan den aldrig se skarpt.
. gula-fläcken-syn

Exempel på hur synen kan förändras vid gula-fläcken förändringar,
en folksjukdom som främst drabbar diabetiker och ålderspensionärer

ζ

blind-symbolMer fakta …

Åldersrelaterad makuladegeneration är den vanligaste orsaken till blindhet hos personer över 65 års ålder i västvärlden. I Sverige har cirka 350.000 personer makuladegeneration varav 45.000 lider av en svårare sort med allvarliga synnedsättningar. Det finns två former av sjukdomen:

 • Torr makuladegeneration beror på att syncellerna i gula fläcken skadas. Den drabbade får blinda fläckar i centrum av synfältet. Situationen försämras långsamt. Cirka 85 % av de som får förändringar av gula fläcken drabbats av torr makuladegeneration och det finns ingen medicinsk behandling eller läkemedel mot detta. Det går dock att förebygga och bromsa med naturliga metoder, se nedan. Ibland går det t.o.m. att reversera en förändring.
  ..
 • Våt makuladegeneration är ett allvarligare tillstånd som beror på inväxt av blodkärl i näthinnan under gula fläcken (drabbar cirka 15%). När kärlen blöder ser man dimmigt och bilden blir förvrängd. Sjukdomen har ett snabbt förlopp och försämras under veckor eller månader. Här finns det medicinska metoder, och det gäller att snabbt komma under behandling …. Åldersförändringar i gula fläcken (våt AMD)

Mer faktaFörändring i gula fläcken

ζ

vårdguiden   …. Ett utdrag ur vårdguiden

Torra åldersförändringar kan sällan behandlas (den vanligaste förändringen som drabbar 85 %)

 Det finns ännu ingen effektiv behandling av torra förändringar i gula fläcken. Men om man har tidiga torra förändringar kan en läkare ibland ge rådet att man ska ta vissa extra vitaminer och mineraler för att bromsa upp en fortsatt försämring av synen och för att förhindra att de utvecklas till våta förändringar.

Våta förändringar kan oftast behandlas (drabbar 15 %)

Våta förändringar kan oftast behandlas med läkemedel som man får med spruta. Om förändringarna är gamla eller särskilt stora går de inte att behandla.

Behandlingarna får man på en ögonmottagning. För att ögonläkaren ska kunna avgöra om behandling behövs undersöks man först med kontrastfotografering och ofta även med OCT.

Läs mer … VÅRDGUIDEN

ζ

”Torra åldersförändringar” av gula fläcken

doktor-nej

Vården kan inte mycket om kostbehandling

Torra förändringar av gula fläcken (85 %) kan förebyggas och behandlas. Men det finns inga läkemedel eller behandlingar inom skolmedicinen.

Den skattefinansierade vården synes vara noviser när det gäller behandling med kost och kosttillskott, vilket är högst anmärkningsvärt då det är läkekonstens grundsats.

Dagens vård handlar mer om att ställa diagnos och sedan sälja läkemedel, istället för att bota och läka. I klartext har läkemedelsindustrin lyckats med att ”kapa” vår vård. Hippokrates

«Nutrition is the first principle of medicine»

Hippocrates (460 – 380 bC)

  ζ

Citat Netdoktor:

Åldersförändringar i gula fläcken – AMD

Behandling

För den torra typen finns idag ingen specifik behandling. Man har sett att en fullgod kost med rikligt med frukt och grönsaker kan minska synnedsättningen till viss del.

Läs mer … Netdoktor

ζ

Hjälp finns mot AMD, Gula fläcken.

Citat:

I dagens Aftonbladet kan man förledas tro på ett ett test skulle visa om man blir blind av gula fläcken. SÅ är det ju inte alls. Det är visserligen möjligt att anlagen kan ärvas, men det är ren näringsbrist, som orsakar döden av syncellerna i Gula fläcken, Makula.

När blod och näringsbanorna blir för trånga, oftast av åderförkalkning, så kommer allt mindre näring och antioxidanter in i ögongloben. Efterhand så dör – förtvinar syncellerna av näringsbrist. Det är ju främst äldre från ca 50 år o tilltagande som drabbas och förr, sa man ” naturliga åldersförändringar ” som inte gick att avhjälpa. Individer utsatta för mycket soljus UV-strålning drabbas extra, samt från skadligt blått ljus.

IDAG KAN MAN, göra mycket. som själv tidigare drabbad, och mina föräldrar, så är jag extra engagerad i just detta.

Det bästa man kan göra, är att förebygga och eller avbryta pågående utveckling. Jag hade tur, hos mig upptäcktes det då jag hade andra synstörningar, och fick ett super bra naturmedel som sedan uppdaterats ytterligare.

Idag, ser jag perfekt, och alla symptom har gått tillbaka. Men jag har nu ätit detta dagligen i fyra år, och får samtidigt alla nödvändiga vitaminer, mineraler, multi antioxidanter, Lutein Zeaxantin, Omega 3, l-glutation samt Blåbärsextrakt och Pycnogenol. ( hela kroppen mår bra )

Läs mer … Farmakologens blogg

ζ

GULA-FLÄCKEN

Läs mer … Bra skydd för gula fläcken … klicka här (PDF)

ζ

Blåbär kan rädda synen

blåbärEn morgon när Björn Swedmark, 81, vaknade och tittade ut genom fönstret var solen svart. Samtidigt hade han grus i ögonen. Efter några veckor fick han tid på ögonkliniken på sjukhuset i Malmö (UMAS).

– Läkaren konstaterade att det var en skada på gula fläcken. Ett inte ovanligt symptom hos äldre människor som man inte kan göra något åt, berättar Björn Swedmark.

Läs hur det gick sedan … Aftonbladet

Laszlo Galanthai-FeketeÖgonläkaren Laszlo Galanthai-Fekete från Göteborg har i åratal använt stora doser antioxidanter till patienter med åldersförändringar i gula fläcken.

– Jag är förvånad över att inte fler svenska kollegor följer efter då amerikanska studier visar att risken att utveckla besvären minskar med 25 procent bland högrisk patienter om de får höga doser med C- och E-vitamin, retinol och zink, berättar han för hälsotidskriften Prosana.

ζ

Laszlo Galanthai-Fekete är doktorn som blev av med sin hatt.

Redan innan han fick den.

doktorshatt2Själv säger Laszlo Galanthai-Fekete att ingen patient har skadats och att varningarna gjordes av arga antagonister medan dessa satt i HSAN.

– Det handlar om akademisk avundsjuka … en exempellös smutskastning. Jag hoppas ingen råkar ut för detta igen.

Källa … Metro

döda-fiskar-flyter-med-strömmenKommentar: Självklart blir en läkare angripen av ”kollegor” om han rekommenderar annat än läkemedel. Vad vi borde göra är att ställa dessa anmälare till svars och skärskåda deras syfte.

De som är ute i ogjort väder bör riskera åtal för falsk tillvitelse, med en straffskala på upptill två års fängelse.

De bromsat utvecklingen inom vården, vilket är mycket allvarligt. Praktiskt taget alla läkare gör något ”fel” någon gång, mer eller mindre allvarligt. Men om man inte gör som alla andra, då blir man anmäld av ”väktare” – hur obetydligt och vanligt ”felet” än är.

De stora fula fiskarna går däremot fria så länge de simmar med strömmen. Detta gör att ytterst fä läkare vågar lämna stimmet – istället får patienterna bli ”fiskmat”, mot många läkares bättre vetande.

ζ

Det kom ett glädjande mail …

klicka här

Hej Kostdemokrati, Jag skulle vilja tacka för att ni skrev om BrudyRetina 1,5g så att jag kom i kontakt med denna produkt. Jag vill också dela med mig av vad som hände/händer mig, då jag nu äter dessa.

Jag börjar från början. Läs mer … klicka här

.

.

BRUDY RETINA 1,5g (90) – produktbeskrivning .

BrudyRetina_1_5gKosttillskott för ögats behov.

↑ klicka på bilderna ↓

BrudyRetinaEyePDF

.
BRUDY RETINA 1,5g (90) – produktbeskrivning

Omega-3-tillskott (70% DHA-triglycerid, 8,5% EPA, 6% DPA), vitaminer (B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E), lutein, zeaxantin, glutation och spårämnen ( Se, Mn, Zn, Cu).

 • Produktbeskrivning …. BRUDYRETINA .
 • Produktguide … PDF .
 • Tio års forskning … PDF .
 • Food Supplements for the care of the Retina and Macula … PDF

webshopWebshop … klicka här

ζ

APPENDIX

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ NÄR JAG VÄLJER FISKOLJA (OMEGA-3-TILLSKOTT)?

 • Satsa på hög kvalitet istället för att köpa den produkt som är billigast. Det är huvudsakligen fiskoljans renhet och stabilitet som är de viktigaste måtten på dess kvalitet. Undvik undermåliga produkter som faktiskt kan ställa till mer skada än nytta i kroppen.
 • Billigare fiskoljor utgår ofta från sämre råvaror och all olja av billigare kvalitet testas inte, varför det kan finnas små mängder föroreningar i dessa oljor. Det är särskilt foster och små barn som är känsliga för miljögifter. Ammande och gravida kvinnor bör därför välja en fiskolja som ej innehåller föroreningar och där all olja kvalitetssäkrats.
 • Hur vet man att fiskoljan inte har härsknat? Smaka på den (bit sönder en kapsel). Om det är en kvalitetsprodukt ska den inte smaka eller lukta så mycket, utan vara relativt neutral i sin karaktär. En fiskolja som smakar eller luktar illa är antingen av dålig kvalitet eller har härsknat – släng den!
 • Nej tack till rutten fiskolja … klicka här  (dålig kvalitet mer vanligt än man kan tro)

När det gäller fiskolja (omega-3-tillskott) är kvalitet A och O – annars kan det kvitta.

.
ζ
.

Bild1Brudy-omega-3-logo-s

Forskning och utveckling

Det forskningsinriktade spanska bolaget Brudy Technology med forskningen förlagd till bl.a. Universitetet i Barcelona, avdelningen för Biokemi och Molekylärbiologi, har utvecklat specialprodukter med DHA och har investerat över 100 miljoner i forskning runt enzymatiskt producerat DHA.

DHA är den omega-3-fettsyra vi har mest av i kroppen med höga koncentrationer i bl.a. hjärnan och ögat. Brudy Technology har tre globala patent på enzymatiskt framställd DHA (dokosahexaensyra). Läs mer …

Till denna högkvalitativa DHA-produkt har man tillsatt de vitaminer, mineraler och antioxidanter som ögat behöver. Då får man två produkter där endast mängden DHA skiljer (samma mängd vitaminer, mineraler och antioxidanter):

Retina-30-s…..Retina-90-s

 • Brudy Retina (30) – en kapsel per dag med 280 mg DHA. … klicka här
 • Brudy Retina 1,5 g (90) – tre kapslar per dag med 1050 mg DHA … klicka här

Produktguide … att skriva ut … klicka här (PDF)

ζ

DHA som antioxidant (fås på köpet)

– den enda DHA-produkten med kliniskt visad antioxidativ effekt .

DHA-the-only.

DHA som antioxidant

[Omega 3 tillskott]

Algatrium Plus och Brudy Retina består av en näringsrik ingrediens DHA som stimulerar cellernas antioxidanter. Algatrium och Brudy Retina har samma struktur som naturlig olja – utvinns ur fisk – och därför anses den vara ett livsmedel när man intager den och kosmetika om den appliceras på huden.

Av alla Omega 3 oljor på marknaden, innehåller Algatrium och Brudy Retina de högsta DHA-halterna.

ζ

Aging-man

Skyddar mot åldrande

Dess främsta egenskap jämfört med andra Omega-3-rika fettsyror är dess antioxidantkapacitet. DHA skyddar cellmembran och DNA från oxidation av fria radikaler.

defenceFria radikaler är mycket reaktiva molekyler som påverkar cellsystem, som orsakar åldrande. DHA fungerar som ett naturligt försvar mot nedbrytande effekter av fria syreradikaler, bevarar cellstruktur och DNA mot för tidigt åldrande.

DHA verkar genom att öka den intracellulära koncentrationen av glutation, den viktigaste antioxidant av våra celler. Glutation fungerar som en första försvarslinje och upprätthåller systemet intakt. På detta sätt genererar produkten ett direkt skyddssystem för cellen.

Celler mättade med DHA kan nå en nivå av antioxidant produktivitetsnivån 300 % högre än en normal cell.

ζ

Åldrande

Om man åldras med förnuft och vårdar sin hälsa så kan man håller sig frisk och alert långt upp i åldrarna. Åldrandeprocessen kan skjutas upp och risken för sjukdomar reduceras om man t.ex. ger kroppen och hjärnan den näring, vitaminer och mineraler som den behöver.

Vanliga hälsoproblem när man blir äldre:

 • Svag benstomme och smärta i lederna.
 • Trötthet, diabetes, högt eller lågt blodtryck
 • Hjärtproblem
 • Cancer
 • Demens

En sund kost och livsstil förebygger hälsoproblem och skjuter fram åldrandeprocessen.

ζ

Cellulär oxidation påverkar hudens åldrande

Cellulär oxidation (oxidativ stress av celler), en process som spelar stor roll för hudens åldrande.

Oxidativ stress försvagar hudcellerna.

Vår miljö, felaktig kost, föroreningar, solstrålning och cigarettrök generera fria radikaler i huden som kan verka destruktivt med varierande svårighetsgrad. Proteiner (såsom kollagen, elastin), cellulära membranlipider och DNA kan skadas, viket orsakar störningar som kan kan yttra sig som för tidigt åldrande. En viktig process för hudens åldrande är oxidativa skador på hudens celler som bidrar till deras degeneration. Vi bör därför skydda oss mot dem.

Motverka oxidativ stress, en orsak till för tidigt åldrande.

Genom oralt intag av DHA påverkas ALLA celler, inklusive hudens celler

ζ

Cellulär Oxidation

skin-old-young

(oxidation som sker inne i cellerna)

Processen för oxidation i den mänskliga kroppen skadar cellmembran och andra strukturer, inklusive cellulära proteiner, lipider och DNA. När syre metaboliseras, skapar det ”fria radikaler” som stjäl elektroner från andra molekyler, vilket orsakar skador. Kroppen kan klara av vissa fria radikaler och behöver dem för att fungera effektivt.

Dock har en överbelastning av fria radikaler varit kopplade till vissa sjukdomar, däribland hjärtsjukdomar, leversjukdom och vissa cancerformer. Oxidation kan påskyndas av felaktig kost, stress, rökning, alkohol, solljus, föroreningar och andra faktorer som t.ex. vitamin- och mineralbrist.

ζ

Effekten av fria radikaler

Några av de degenerativa tillstånd som orsakas av ett överskott på fria radikaler:

 • Försämring av ögats funktion.
 • Ledproblem.
 • Skador på nervceller.
 • Acceleration av åldrandet.
 • Ökad risk för hjärt-kärlproblem.
 • Skador på DNA.

 ζ

Avslutningsvis

Det forskningsinriktade Brudy Lab har investerat mer än tio år och mer är hundra miljoner kronor på att utveckla bland annat en ögonprodukt som t.o.m. EFSA godkänt som bra för ögonhälsan.

På köpet får man ett omega-3-tillskott av hösta kvalitet med en ”anti-aging-efffekt” som föryngrar samtliga celler och skyddar alla organ, inte bara huden.

webshopDessa högkvalitativa DHA-produkter säljs i Sverige direkt till slutkund via Nilalfs webshop.

Kosttillskott bör kombineras med riktig mat …. NJUTMETODEN … för bästa effekt.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer..

ζ

Kostdemokrati-meny-shop

 PS. På Kostdemokratis menyrad har vi nu introducerat en annorlunda ”Shop” – där man kan shoppa kunskaper och erfarenheter, som t.ex. användarberättelser.

ζ

Snabbguide (klicka på foldern nedan) ↓

broschyrbild-Omega-3ζ

Ett svar på ””Jag kan inte se min son längre” – förändringar av gula fläcken”

 1. Hej,

  Kostdemokrati har fått positiv feedback avseende inlägget om förändringar av gul fläcken. En sjukdom som smyger på många äldre, utan att det är något som fått någon större uppmärksamhet i media. Inte heller informeras om att det faktiskt går att både förebygga och behandla. Istället får de flesta beskedet från vården att det inte går att göra något åt.

  Det är ett inlägg som sätter fokus på en folksjukdom som är lika vanlig som diabetes typ 2. Det påverkar livskvaliteten en hel del att förlora sin syn och om det kan förebyggas och till och med behandlas, så är det bra kunskap. Sedan är det upp till var och en hur man vill göra.

  Min mamma drabbades av denna sjukdom (den torra varianten) och hon kände knappt igen mig på en meters avstånd. Det begränsade hennes liv en hel del. Om jag hade haft den kunskap jag har idag så hade detta kanske kunnat undvikits. Tyvärr hade vården inte denna kunskap då och inte heller idag. Vården verkar sällan lära nytt.

  Artikeln talar om att brist på vitaminer, mineraler och antioxidanter kan förebygga och t.o.m. behandla gula fläcken förändringar. Grunden är självfallet bra mat, men det är inte alltid som det är tillräckligt. Då behövs tillskott.

  Artikeln talar också om att det är viktigt att snabbt söka hjälp om man drabbas av ”våt” förändring av gula fläcken. Också en bra och viktig information.

  Tillskott bra för ögat kan man få på många olika sätt och ett sätt är omega-3-tillskott med hög andel DHA. Men det ska vara av god kvalitet, vilket också är viktig information (inslaget i norsk TV visar på ett omfattande fusk med just omega-3-tillskott).

  Det finns bra information och det finns dålig (reklam är egentligen information om en produkt eller tjänst) och det finns sann och osann reklam, precis som det finns vinklad information.

  MARGARINREKLAM

  Becelreklamen i TV-rutan är exempel på dålig vinklad reklam/information. Visst behöver vi omega-6, men det får vi för mycket av och vi bör därför undvika denna fettsyra. Reklamen talar inte heller om att vi knappt kan tillgodogöra oss vegetabiliskt omega-3.

  Inget heller om allt det negativa som Becel innehåller, som t.ex. PAH som är cancerogent. Läs mer Becel … http://www.kostdemokrati.se/snabbanyheter/2013/0503/valj-bort-farligt-omega-6-och-omega-3-fran-fron/

  DHA-TILLSKOTT

  När det gäller DHA (omega-3) och de näringsämnen som ögat har stort behov av, har BRUDY TECHNOLOGY satsat stort (mer än tio år och mer än hundra miljoner kronor), på att utveckla ett förstklassigt DHA-tillskott som positivt påverkar ögonhälsan, vilket är seriös information som kan göra stor nytta för de som upplever att synen försämras. På köpet får hjärnan och alla andra celler ett behövligt tillskott av omega-3 och antioxidanter (”anti-aging”).

  Om man ska ha någon glädje av dessa möjligheter förutsätter det att man får reda på att produkterna finns och vilken nytta de gör. Sedan kan man prova själv. Kostdemokrati informerar gärna om produkter och tjänster som vi menar tillför besökare något utöver det vanliga, där kvalitet är A och O. Strategiska kosttillskott är en viktig pusselbit om man vill hålla sig frisk och vital långt upp i åldrarna.

Kommentera