Lättmjölken, barnen och vetenskapen

 .

lätmjölken-barnen

ζ

Lättmjölken, barnen och vetenskapen

I de flesta skolor kan inte barnen välja naturliga mejeriprodukter. Skolorna hänvisar till Livsmedelsverket som varnar för konsumtion av mättat fett.

Men kan barn växa och utveckla sin hjärna på lightprodukter som är gjorda på kemikalier och utspädda med vatten? Nya forskningsresultat tyder på att barn som får en fettreducerad kost oftare drabbas av näringsbrist och övervikt.

Det säger sig självt att barn som inte kan välja god och näringsrik mat, utan påtvingas vattniga substitut som mättar dåligt, kan få svårare att orka hela skoldagar. När de inte kan äta sig mätta på riktig mat får de kompensera med oregelbundet småätande som inte bara är dåligt för tänderna, utan bidrar till ojämnare blodsocker och sämre aptitreglering. Mätta barn är gladare och har lättare för att lära. När endast utspädda lightprodukter serveras blir det svårare för alla som verkar i skolan. Maten blir mindre smaklig och barnen får snabbare blodsockerfall.

ζ

Nya studier

De största vetenskapliga studierna visar tvärtemot vad vi trott i flera decennier att smör och normalfeta mejeriprodukter är hälsofrämjande. Barn som äter riktigt smör och dricker helmjölk tycks ha lättare att ta upp vitaminer och har mindre allergier, astma, nästäppa, eksem, inflammationer, benskörhet och övervikt, än barn som lever på margarin och lättmjölk.

I en metaanalys av alla omfattande studier som undersökt relationen mellan mättat fett och sjuklighet inom olika populationer, kunde några av världens stora medicinska auktoriteter slå fast att det inte finns något samband mellan intag av mättat fett och hjärt- och kärlsjukdom. Analysen inbegriper 328 000 deltagare som följts i upp till 23 år.[1]

FN:s världshälsoorganisation, WHO, publicerade för två år sedan en omfattande review-studie över i princip all forskning som bedrivits kring fett under de senaste decennierna. En av slutsatserna var att det inte finns något stöd för att smör eller fullfeta mejeriprodukter är farliga.[2]

Margarin tillverkas förutom av palmolja på billiga omega 6-oljor som solrosolja och majsolja. Omega 6-rika margariner har pekats ut som en av de starkaste faktorerna bakom tarmsjukdomen ulcerös kolit, och förefaller generellt öka risken för blodproppar, inflammationer, förhöjt långtidsblodsocker, diabetes och benskörhet hos barn.[3]

En långtidsstudie över 20 år visade ett signifikant samband mellan margarinkonsumtion och hjärtattack. Ett intag av smör visade inget sådant, snarare tvärtom.[4]

En ny svensk studie under tolv års tid visade att människor som äter normalfeta mejeriprodukter har lägre frekvens av hjärtinfarkt. Dessutom tyder studien på att man får svårare att ta upp vitaminer ur frukt och grönt med en fettfattig kost.[5]

Studier visar också på ett statistiskt signifikant samband mellan graden av barns margarinkonsumtion och förekomsten av läkardiagnostiserad astma, nästäppa, hösnuva, eksembesvär och allergier. I en studie påvisades en ökad risk för astma på mellan 3 och 426 % för dem som åt margarin. För dem som åt lättmargarin ökade risken så mycket som 78–1043 %.[6]

Flera nya studier på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet visar att konsumtion av smör istället tycks minska förekomsten av astma hos barn.[7] En annan färsk studie vid Lunds universitet visar att smör i måttliga mängder ger lägre blodfetter än oliv- och rapsolja,[8] (tvärtemot vad Livsmedelsverket föreskriver).

Men är då inte lightprodukter bra för dem som vill gå ned i vikt? (Inte minst det multinationella företaget Viktväktarna har byggt hela sitt koncept på ett jakande svar.) Under de tre senaste åren har flera stora, välgjorda studier publicerats i ansedda internationella tidskrifter som visar att lågfettkost är signifikant sämre för viktnedgång och blodfetter.[9]

Dessa interventionsstudier bekräftas av en omtalad svensk observationsstudie av barns mjölkkonsumtion. De som dricker standardmjölk har lägre BMI och LDL-kolesterol än de som dricker lätt- och mellanmjölk.[10] Professor emeritus och överläkare Birgitta Strandvik har i sin forskning funnit stöd för att lågfettkost bland barn ger upphov till både övervikt och näringsbrist.[11]

ζ

Mer fett i skolmaten!

Man kan fråga vilka signaler vi ger våra barn när de i skolan endast serveras kalorisnåla lättprodukter. Är vuxenvärldens bantningsideal och light-fixering barnets väg till matglädje och ett sunt förhållande till sin kropp?

Jag tror att fokus på lättprodukter stimulerar barn att tro att det är den vanliga maten som är fettbildande och farlig och att man ur kalorisynpunkt kanske kan ersätta den med läsk, energidrycker, latte eller godis. Därför har jag svårt att se hur konstgjorda lightprodukter kan stimulera barns intresse för hemlagad mat på riktiga, närproducerade råvaror.

Margarin främjar inte heller skolans styrdokumentsreglerade arbete för en hållbar utveckling. Den huvudsakliga oljeråvaran (palmolja) odlas på avverkad regnskogsmark som orsakar svåra ekologiska och sociala problem. Utblandat med vatten görs fettet bredbart i högtrycksreaktorer. Därefter tvättas det rent från kemikalier och bleks, färgas och smaksätts med tillsatser för att likna smör.

Kommunerna i Sverige kan göra stora folkhälsovinster genom att tillåta riktigt smör och normalfeta mjölkprodukter. Nettopriset på margarin och lättmjölk må marginellt vara billigare. Men bortsett från att man i onödan betalar för (gratis) vatten och (billiga) kemikalier, är vinsten skenbar, då light ger mindre energi och mättnad och barnen måste äta oftare. Är vi beredda att betala ett så högt pris för de ökande välfärdssjukdomarna?

.
Kristian Petrov

Filosofie doktor i idé- och lärdomshistoria
Bloggkatalog ... www.kostdemokrati.se/kristianpetrov

 


Referenser

[1] Patty W. Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B. Hu and Ronald M. Krauss,Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies Evaluating the Association of Saturated Fat with Cardiovascular Disease”, American Journal of Clinical Nutrition, 13 januari 2010 <www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.27725v1>.

[2] B. Burlingame et al., ”Fats and Fatty Acids in Human Nutrition”, Annals of Nutrition and Metabolism, vol. 55, nr 1–3 2009 <content.karger.com/ProdukteDB/produkte.asp?Aktion=Ausgabe&Ausgabe=250361&ProduktNr=223977>.

[3] Andrew R. Hart, ”Linoleic Acid, a Dietary N-6 Polyunsaturated Fatty Acid, and the Aetiology of Ulcerative Colitis: A European Prospective Cohort Study”, International Journal of Gastroenterology and Hepatology, 2008 <gut.bmj.com/content/early/2009/07/23/gut.2008.169078.full.pdf>; Susanne Eriksson, Studies on nutrition, body composition and bone mineralization in healthy 8-yr-olds in an urban Swedish community, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet 2009 <gupea.ub.gu.se/dspace/handle/2077/20457>.

[4] M. W. Gillman et al., ”Margarine intake and subsequent coronary heart disease in men”, Epidemiology, vol. 2, nr 8 1997: 144–9 <www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9229205>.

[5] Sara Holmberg et al., ”Food Choices and Coronary Heart Disease: A Population Based Cohort Study of Rural Swedish Men with 12 Years of Follow-up”, International Journal of Enviromental Research and Public Health, vol. 6, nr 10: 2626–2638 <www.mdpi.com/1660-4601/6/10/2626>.

[6] Bolte G. et al., ”Margarine consumption, asthma, and allergy in young adults: results of the German National Health Survey 1998”, Ann Epidemiol. 2005 Mar; 15 (3): 207–13 <www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15723766?ordinalpos=1&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DiscoveryPanel.Pubmed_Discovery_RA&linkpos=2&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed>; Woods RK, et al., Fatty acid levels and risk of asthma in young adults”, Thorax. 2004 Feb; 59 (2): 105–10; Bolte G., et al., ”Margarine consumption and allergy in children”, Am J Respir Crit Care Med. 2001 Jan; 163 (1): 277–9 <www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11208657?ordinalpos=8&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum>; Trak-Fellermeier et al., ”Food and fatty acid intake and atopic disease in adults”, Eur Respir J. 2004 Apr; 23 (4): 575–82 <www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15083757?ordinalpos=6&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum>; Sausenthaler S. et al., ”Margarine and butter consumption, eczema and allergic sensitization in children. The LISA birth cohort study”, Pediatr Allergy Immunol. 2006 Mar; 17 (2): 85–93 <www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16618357?ordinalpos=3&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum>.

[9] Se t.ex. Iris Shai et al., ”Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet”, New England Journal of Medicine, vol. 359, nr 3 2008: 229–241 <http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681>.

[10] Susanne Eriksson, Studies on nutrition, body composition and bone mineralization in healthy 8-yr-olds in an urban Swedish community, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet 2009 <gupea.ub.gu.se/dspace/handle/2077/20457>.

[11] Birgitta Strandvik, ”Fett är nödvändigt för liv”, Äldre i centrum: Tidskrift för aktuell äldreforskning, nr 4 2005: 32–33 <www.vardalinstitutet.net/documentarchive/1168/1575/1578/2182/4304.pdf?objectId=7505>

1 170 svar på ”Lättmjölken, barnen och vetenskapen”

 1. Jag är så glad att vi lyckats tjata oss till riktig mjölk och Bregott i vår kommun. Från och med höstterminens start kan alla elever i Eksjö kommun slippa light eländet. Det har varit många timmars abete, men det var det värt! Det går, det gäller att kämpa och gå en runda till när det är motigt.
  Extra rolig när 12-åriga sonen kom hem och berättade att lättmjölken numer kommer i 1liters förpackningar, för 10 l paketen går inte åt, de får hällas ut.

 2. Det är stimulerande att läsa välformulerande inlägg och uppmuntrande och roligt att få höra om lyckade skolmatsprojekt. Grattis Eksjö! Vi lyckades att vända Partille kommun även om det tog sin tid. Vi hade välgrundade argument och vi gav oss inte. Det visade sig till slut att vi hade kloka politiker. Politiker är också människor och har också barn.

  I Kungsbacka var det en grupp med en hemkunskapslärare i täten som fick politikerna att förstå att barn inte skall äta margarin och dricka lättmjölk som övertygade politikerna. Kristian Petrov, vet jag, har kämpar länge för att hans barn och deras kamrater skall serveras naturliga produkter. Han lyckades till slut på sin skola.

  En mycket kompetent kostekonom och småbarnsmamma som jag känner har kämpat för sina och andras barn för att de skall serveras smör och helmjölk. För henne var det länge svårt att få andra föräldrar med sig. Ingen var emot men ingen var hellre för. Skolledningen ansåg att det inte var deras bord.

  Men vi får vara uppmärksamma på bakslag. När vi drog igång i Partille ville vi att barnen skulle erbjudas smör/bregott och helmjölk som ett alternativ till margarin och lättmjölk, även om vi gärna skulle vilja att det var det enda som erbjöds. Ett steg i taget. Det innebär också att man är beroende av de som sätter fram och serverar barnen och hur de olika varianterna lyfts fram. De större barnen kan ta för sig men de mindre får äta det som de vuxna sätter fram. Jag är övertygad om att många av dem som arbetar med skolmaten är väldigt tacksamma om de får lov att servera barnen naturlig mat. Men det finns alltid de som hur konstigt det än låter anser att Livsmedelsverkets råd skall gälla eller tycker att det blir jobbigt att hålla ordning på olika varianter.

  Vi får hålla ögonen på de skolor som har skyldighet att servera alternativ så att de verkligen gör det i praktiken. (Och rätt alternativ). Hoppas vi får rapporterat om fler lyckade projekt på denna blogg, den har ju sitt ursprung i kampen för smör och helmjölk till våra barn.

  Tänk på en sak: Alla kan inte skilja på margarin och smör. Det gäller inte bara barnen utan även deras föräldrar. När man talar om smör är det inte säkert att man menar smör. En lyckad marknadsföring!

  Börjar man titta på en företeelse, som tex att våra hälsovårdande myndigheter anser att vi skall äta margarin och dricka lättmjölk, så upptäcker man snart att det är en del något mycket stort. Mycket av det som tas upp på denna blogg.

Kommentera