VitaePro, MegaRed och Optivital MOT Algatrium Plus och BrudyRetina

Inledning

Kostdemokrati har fått flera frågor runt Algatrium Plus och BrudyRetina, vad som skiljer jämfört med de Omega-3-tillskott som visats som reklam på Tv (MegaRed och VitaePro), där VitaePro synes ha en reklambudget i klass med Becel.

Därför beslöt vi att jämföra ”Tv-reklam-stjärnor” med andra mindre kända produkter i form av en konsumenttest och vår jämförelse börjar med att matcha Becel mot vetenskap, en riktig värsting som belyser hur missvisande reklam i Tv kan vara och den visar också att vi inte ens kan lita på organisationer som säger vara på medlemmarnas sida. Det får utgöra en ”förmatch” innan tre andra jämförelser (”matcher”) där vi jämför två Omega-3-tillskott och ett tillskott för ögats hälsa. .

Allt går att sälja med mördande reklam…

För att kunna besvara frågorna som droppade in var vi tvungna att titta på vad produkterna innehöll och vi förvånades över hur lite man fick för pengarna (men en massiv Tv-reklam kostar ju förstås stora pengar) i jämförelse med BrudyLabs produkter som sedan ett halvår säljs i Sverige via Nilalfs webbutik (fraktfritt inom Sverige).

BrudyLab har på kort tid erövrat cirka 15 % av världsmarknaden av kosttillskott för ögonens funktion och det har de gjort utan Tv-reklam genom att erbjuda en kvalitet av världsklass.

Konsumentgranskning

Så vi beslöt att jämföra Tv-reklam-produkter med ”Algatrium Plus” och ”BrudyRetina” där vi vet att kunderna får valuta för pengarna, men framförallt en bra effekt (vilket är kliniskt visat), som ju är det allra viktigaste. Det visade sig att kvalitet faktiskt också var billigast, om man tittar på innehållet.

BrudyLab är ett företag som satsar på forskning och utveckling istället för på Tv-reklam, och de verifierar hellre sina produkter i humana studier än via kändisars uttalanden.

”Algatrium Plus” är ett Omega-3-tillskott av mycket hög kvalitet och namnet kommer från att man började forska på alger och sedan behöll man namnet ”Algatrium” för att markera att detta i första hand var ett DHA-tillskott i en egen kvalitetsklass, som inte ska förväxlas med vanliga Omega-3-oljor.

10-years-researchEtt strategiskt tillskott som det tagit tio år och kostat mer än 100 miljoner kronor att utveckla. BrudyLab hade som målsättning att bli bäst i världen och det finns många som anser att de redan är det vad gäller DHA-tillskott och på tillskott för ögats normala funktion..

Om man tar ”Algatrium Plus” och lägger till vitaminer, mineraler och antioxidanter som är viktiga för bland annat ögats normala funktion, så får man ”BrudyRetina 1,5g” där den viktigaste ingrediensen är DHA.

Brudy Retina är utvecklad för att förhindra att näringsbrist åstadkommer förändringar i gula fläcken (påverkar det skarpa seendet), För att förebygga förändringar i gula fläcken så räcker det oftast med en kapsel per dag (=en lägre kostnad), men om man redan drabbats så rekommenderas tre kapslar per dag.

Det är resultatet som räknas. Det är mycket enklare att förebygga t.ex. ögonproblem än att i efterhand försöka läka skador som uppkommit på grund av näringsbrist. Och med tanke på att risken att drabbas av makuladegeneration, eller gula fläcken-sjukan (som gör att man ser suddigt), ökar kraftigt med åldern, så är det en angelägen fråga att ta upp. Över 350 000 svenskar lider av folksjukdomen och uppemot 45 000 har blivit gravt synskadade. En risk som ökar om man är diabetiker, då ögats fina blodkärl är extra känsliga för svängningar av blodsocker som ger höga skadliga toppar av blodglukos.

En jämförelse är inte helt lätt och tar tid att göra, Nedan har vi tittat på respektive produkts innehållsförteckning, men vi har inte kunnat bedöma kvaliteten på ingående ingredienser i MegaRed, VitaePro och Optivital (då vi ej funnit detaljerad information). Men det räcker långt med att bara jämföra innehållsförteckningarna. Däremot vet vi att Algatrium Plus och BrudyRetina etablerat en ny dokumenterat hög kvalitetsklass bland Omega-3-tillskott.

Varför är omega-3-tillskott viktigt?

 • Viktigt för hjärnans och nervsystemets utveckling hos foster och barn.
 • Viktigt för ögonens utveckling.
 • Förhindrar inflammationer i hjärta och kärl. Minskar risken för plack som annars kan utvecklas till proppar.
 • Bevarar minnesfunktioner hos äldre.
 • Lindrar eller förhindrar ögonsjukdomar, till exempel förändringar i gula fläcken.
 • Dämpar inflammationer i lederna.
 • Antidepressivt.
 • Viktigt för cellväggarnas funktion.

Tre ”matcher” där innehållet jämförs och bedöms:

 1. MegaRed ställs mot Algatrium Plus.
 2. VitaePro ställs mot BrudyRetina.
 3. Ögontillskottet Optivital ställs mot BrudyRetina.

Enligt vår bedömning blir det teknisk knockout i samtliga matcher (även prismässigt)! Bedömningsunderlaget är bifogat, så läs och döm själv.

Reklam versus Hårda fakta

Frågan är om man vill satsa på allt på kvalitet eller om man vill bidra till att sponsra Tv-reklam? Det valet är upp till var och en att fatta. Det finns som bekant inga ”fria luncher”.

Två aktuella Tv-reklam-produkter (Omega-3-tillskott) och en relativt ny svensk ögonprodukt som rekommenderas av svenska ögonläkare STÄLLS MOT Algatrium Plus och mot BrudyRetina som utvecklats av BrudyLab Technology i Spanien.

Sedan ett halvår tillbaka finns två nya högkvalitativa Omega-3-tillskott (DHA-tillskott) tillgängliga i Sverige (Algatrium Plus och BrudyRetina), och de säljs endast via Internet och fraktfritt, så att så många som möjligt ska ha råd att effektivt skydda hjärtat, hjärnan och ögonens funktion.

Priset är konkurrenskraftigt och faktiskt lågt om man tittar på innehållet i kapslarna. Kalkylen bygger på kvalitet ur alla aspekter genom hela kedjan, en rationell organisation, direktförsäljning mot slutkund (fraktfritt inom Sverige) och det finns INTE utrymme för kostsam Tv-reklam.

Tillskotten är bland världens bäst dokumenterade och mest testade Omega-3-tillskott.

Algatrium Plus är ett Omega-3-tillskott och om man tillsätter de vitaminer, mineraler och antioxidanter som ögat behöver så får man BrudyRetina (som finns att köpa på apotek i Spanien, för ögonhälsan), Både Algatrium Plus och BrudyRetina har även en unik patenterad antioxidativ effekt på alla celler (”anti-aging”).

Observera att både ”Algatrium Plus” och ”BrudyRetina” är allmänna Omega-3-tillskott, där BrudyRetina i tillägg ger ett extra skydd mot gula fläcken förändringar, då åldersförändringar av gula fläcken utvecklats till en folksjukdom i Sverige, som redan drabbat mellan 350.000 och 500.000 svenskar, varav 45.000 har blivit gravt synskadade).

“350 000 – 500 000 svenskar lider av folksjukdomen gula-fläcken-sjukdomen (i varierande grad) som skadar det skarpa seendet (och då hjälper ej glasögon), varav 45 000 är gravt synskadade. Speciellt utsatta är diabetiker och äldre”

Knockout

Vad får vi om vi satsar på två Omega-3-tillskott som är kända från reklam i Tv (MegaRed och VitaePro) – jämfört med Algatrium Plus och BrudyRetina 1,5 g (som båda nu finns att köpa även i Sverige via Nilalfs webbshop)?

Hur står sig ögonprodukten Optivital (som finns på svenska apotek) i en match mot BrudyRetina (som finns på spanska apotek)?

Även om vi bara tittar på kvantitet och pris så blir det enligt vår bedömning teknisk knockout i samtliga matcher!

Algatrium Plus och Brudy Retina är Omega-3-tillskott med den marina oljans goda egenskaper bevarade, men framför allt ett DHA-tillskott med unika egenskaper som fås genom en patenterad enzymatisk skonsam tillverkningsprocess (utan hög värme och utan högt tryck, som annars lätt skulle skada den känsliga oljan). Bindningarna liknar de i bröstmjölk vilket gör att kroppen lätt tar upp DHA och inget går till spillo.

Den patenterade skonsamma tillverkningsprocessen ger en stabil produkt med nästan hundra procents upptag i kroppen, verifierat i humana studier. Kapslarna är 30 % mindre än en engramskapsel, de är mjuka och ovalt utformade, så att de är lätta att svälja. Oljan ger sällan eller aldrig någon eftersmak.

All produktion av Algatrium Plus och BrudyRetina kvalitetstestas rigoröst och den höga renheten gör oljan lämplig även för gravida och ammande mödrar. Detta är patenterade DHA-produkter som det tagit tio år och kostat mer än hundra miljoner kronor att utveckla.

Vår hjärna och våra ögon behöver DHA för att utvecklas och fungera optimalt, därför bör minst 250 mg DHA ingå i en dagsdos för att t.ex. positivt påverka ögats funktion.

EFSA-DHA

Godkända hälsopåståenden från Livsmedelsverket (2012) är att EPA och DHA bidrar till hjärtats normala funktion och den gynnsamma effekten uppnås vid ett dagligt intag av minst 250 mg EPA och DHA. Självklart spelar kvalitet och upptaget i kroppen stor roll för effekten, och inte bara kvantitet i kapseln.

Algatrium Plus och BrudyRetina

Algatrium Plus är ett Omega-3-tillskott med 350 mg DHA per kapsel och BrudyRetina är i princip Algatrium Plus som man förstärkt med de vitaminer, mineraler och antioxidanter som skyddar näthinnan och gula fläcken mot åldersförändringar (som förstör det skarpa seendet).

Risken att drabbas av makuladegeneration, eller gula fläcken-sjukdom, ökar kraftigt med åldern. Över 350 000 svenskar lider av folksjukdomen och uppemot 45 000 har blivit gravt synskadade.

Är du rädd om ditt hjärta, din hjärna och dina ögon?

Har du börjat få synproblem? Börjar minnet svikta?

Eller vill du bara förebygga ohälsa och synproblem?

Då kan det vara värt att läsa vidare och kanske prova?

Vi översvämmas dagligen av Tv-reklam för produkter som spelar på vår rädsla för att få hjärtinfarkt, bli dement eller förlora vår syn. Och ju äldre vi blir desto större blir risken att vi drabbas, speciellt om vi inte ser om vår hälsa. Kosten är A och O, men med tanke på att matens idag är utarmad på näringsämnen (även om vi äter rätt), så blir kosttillskott allt viktigare.

Kvalitet är A och O

Vad gäller Omega-3 är kvalitet A och O, annars är det pengar i sjön och effekten uteblir (vilket är allvarligt när det gäller ögonhälsan). Fiskolja är en mycket känslig produkt (det vet alla som fiskar) och tyvärr fuskas det en hel del, vilket framkom när norska televisionen gjorde en granskning av Omega-3-tillskott på den den norska marknaden.

De fann då att praktiskt taget alla hade härsken olja i kapslarna och då gör tillskottet ingen nytta, vilket tyvärr snarare är regel än undantag när det gäller billiga Omega-3-tillskott, där man pressar billig råvara (som kostar ungefär 1/20 av vad råvaran till kvalitativa produkter kostar).

Man får vad man betalar för.

Matcherna

 • massiv Tv-REKLAM ställd mot Hårda fakta.
 • vad gäller Omega-3 och Ögonhälsa.

”Algatrium Plus” MOT ”MegaRed”

Matchprotokoll

En enda kapsel Algatrium Plus (350 mg DHA) ger nästan lika mycket DHA som två kapslar MegaRed per dag under en hel vecka (385 mg DHA)! Mer exakt så ger en enda kapsel Algatrium Plus innehåller lika mycket DHA som 12,7 kapslar MegaRed (vem vill svälja 13 kapslar per dag?).

Omega-3 kostar 6,4 gånger så mycket om man väljer MegaRed (jämfört med Algatrium Plus).

DHA kostar 18 gånger så mycket om man väljer MegaRed (jämfört med Algatrium Plus).

Båda är extra lätta att svälja och ger sällan eller aldrig en eftersmak.

Eftersom omega-3 i MegaRed förs ut i fosfolipidform har det minskad eftersmak. Krilloljan i MegaRed innehåller naturligt förekommande astaxanthin som förhindrar att omega-3-oljorna härsknar, astaxanthin är en viktig antioxidant.BrudyRetina innehåller istället Glutation som är ett av våra mest kraftfulla antioxidanter och BrudyRetina är det enda DHA-tillskott som uppvisat en antioxidativ effekt i kliniska studier.

Vår starkaste antioxidant – glutation …

BrudyRetina är förstärkt med 2 mg Glutation per kapsel och och två kapslar ger således 4 mg Glutation per dag.

BrudyRetina har heller ingen eftersmak och har en struktur som gör den stabil och som förhindrar att den härsknar. En oavgjord rond med tanke på lätt att svälja, stabilitet och låg risk för eftersmak.

Teknisk knockout

Klar vinnare på teknisk knockout är Algatrium Plus som visat att hög kvalitet faktiskt är billigt om man tittar på innehållet, om man tittar på vad man får för pengarna.

Viktigast är dock att effekten kan utebli eller bli för svag om kvantiteten av verksamma ingredienser är för låg.

Vad ska jag tänka på när jag väljer Omega-3-olja?

Satsa på hög kvalitet istället för att köpa den produkt som är billigast.

Det är huvudsakligen den marina oljans renhet och stabilitet som är de viktigaste måtten på dess kvalitet. Undvik undermåliga produkter som faktiskt kan ställa till mer skada än nytta i hjärnan och kroppen. Algatrium Plus är en av marknadens bäst kontrollerade och dokumenterade Omega-3-tillskott, där ALL produktion noggrant kontrolleras).

Billigare fiskoljor utgår ofta från sämre råvaror och all olja av billigare kvalitet testas inte, varför det kan finnas små mängder föroreningar i dessa oljor. Det är särskilt foster och små barn som är känsliga för miljögifter. Ammande och gravida kvinnor bör därför välja en fiskolja som ej innehåller föroreningar och där all olja kvalitetssäkrats. DHA är viktigt för hjärnans normala utveckling.

Algatrium Plus utgår från högsta kvaliteten vad gäller Omega-3-råvaran, som kostar upptill 2000 % mer än den billigaste råvaran. Förutom att vara härsken kan billiga råvaror innehålla höga halter av miljögifter, som främst gravida och ammande mödrar bör se upp med.papperskorg-burk.

Hur vet man att fiskoljan inte har härsknat? Smaka på den (bit sönder en kapsel). Om det är en kvalitetsprodukt ska den inte smaka eller lukta så mycket, utan vara relativt neutral i sin karaktär. En olja som smakar eller luktar illa är antingen av dålig kvalitet eller har härsknat – släng den!

Det finns småbarn (som ännu inte lärt sig att svälja), som äter Algatrium Plus som ”oljegodis”, som tuggar sönder kapseln och sväljer innehållet och tycker det smakar gott. Ett bra betyg vad gäller kvalitet och smak.

Det finns många olika Omega-3-kvaliteter på marknaden

Kom ihåg: Alla omega-3-produkter är olika och skiljer sig bland annat genom:

Råvaran och hur den tas om hand. Fisk måste snabbt tas om hand för att inte fettet ska härskna (oxidera) och det är viktigt att råvaran fångas i rena vatten (dvs utan skadliga gifter och metaller).

Algatrium kvalitetstestas mycket omsorgsfullt innan den godkänns (se exempel på testprotokoll här…). Observera att all produktion testas, inte bara stickprovskontroller. Det garanterar att kunden får en högkvalitativ produkt fri från föroreningar och gifter.

Kemisk struktur; stabilitet, bindningar till triglycerider och fosfolipider. Det gör att oljan inte härsknar och därigenom blir värdelös. En stabil olja smakar dessutom bra och ger sällan eller aldrig en eftersmak.

Tillverkningsprocess; mild enzymatisk som Algatrium eller hårt processad (högt tryck, hög värme eller kemikalier förstör denna känsliga olja). Algatrium Plus tillverkningsprocess är patenterad och slutprodukterna har även en patenterad antioxidativ effekt.

Upptaglighet; beror på ursprungskälla samt process. Algatrium plus har nära hundra procents upptag, vilket visats i humana studier.

Relation mellan DHA och EPA samt absoluta värden (kvantitet); Algatrium har 70% DHA och 8% EPA (kvot 9 : 1). Ett oslagbart DHA-tillskott, där EFSA kräver minst 250 mg DHA per dag för att godkänna påstående om att ett tillskott stärker ögonhälsan (en kapsel Algatrium innehåller 350 mg DHA.

Lätt att svälja. Algatrium Plus har mjuka kapslar med en elliptisk form som dessutom är 30% mindre jämfört med en engramskapsel, och ändå innehåller Algatrium mer och ibland t.o.m. många flera gånger mer DHA per kapsel.

Ovanstående gäller även BrudyRetina 1,5g som i princip är en vidareutveckling av Algatrium Plus, förstärkt med de vitaminer, mineraler och antioxidanter som speciellt ögat behöver för att upprätthålla en normal funktion, Skyddar gula fläcken mot åldersförändringar som gör att man ser suddigt och som skyddar näthinnan.

Ett viktigt tillskott med tanke på att risken att drabbas av makuladegeneration, eller gula fläcken-sjukan, ökar kraftigt med åldern. Över 350 000 svenskar lider av folksjukdomen och uppemot 45 000 har blivit gravt synskadade.

Namnet ”Algatrium” – vad kommer det ifrån?

Namnet ”Algatrium” kommer ifrån att BrudyLab började forska på alger, men man fann att endast animalisk marin olja uppfyllde deras högt ställda kvalitetskrav. Men de behöll namnet Algatrium som markerar att det på väsentliga punkter, avseende kvalitet och effekt, skiljer sig från vanliga Omega-3-tillskott.

Algatrium är ett unikt DHA-tillskott och DHA är extra viktigt för hjärnans och ögonens funktion. Vad vi vet finns det inget annat tillskott med mer DHA per kapsel och inte heller med samma höga och väl dokumenterade kvalitet. All produktion testas också omsorgsfullt, varför tillskottet på grund av sin garanterade renhet är särskilt lämplig för gravida kvinnor och ammande mödrar.

Inte alla producenter bryr sig om kvalitet eller effekt. Norsk Tv (NRK) gjorde en omfattande studie för några år sedan och de fann härsken olja i nästan alla Omega-3-tillskott som de testade.

Så det är väsentligt att man förvissar sig om kvaliteten på den olja man köper, annars kan Omega-3-tillskottet göra större skada än nytta.

Vad får man?

– vi jämför det från Tv berömda tillskottet ”VitaePro” och nytillskottet ”BrudyRetina 1,5g”

En jämförelse mellan Tv-reklamstjärnan VitaePro som verkar har en lika stor reklambudget som Becel. VitaePro marknadsförs som ett universaltillskott som allmänt stärker hälsan och prestationsförmågan. Och även BrudyRetina fungerar utmärkt som ett allmänt Omega-3-tillskott, även om det främst är utvecklat för att skydda ögats funktion.

Vad får man för pengarna, förutom en proffsig reklamkampanj?

Även Tv-reklamstjärnan MegaRed i föregående match innehöll bra ingredienser (vad vi kan bedöma), men förlorade på teknisk knockout då kvantiteten var låg i relation till priset. Och vem vill svälja 13 kapslar per dag för att få i sig lika mycket DHA som i en kapsel Algatrium Plus (eller en kapsel BrudyRetina)?

BrudyRetina är en vidareutveckling av Algatrium Plus och vad man förenklat uttryckt gjort är att man förstärkt Algatrium Plus med de mineraler, vitaminer och antioxidanter som är extra viktiga för ögats normala funktion, för att skydda ögat mot åldersförändringar hos gula fläcken (som gör att man inte längre kan se tydligt, inte ens med glasögon).

BrudyRetina 1,5 g är också ett allroundtillskott som påverkar alla celler. Om man bara vill förebygga ohälsa, må bra och prestera bra, så räcker det troligen med en kapsel per dag (då får man ändå mer DHA än andra tillskott har per kapsel).

Men om man börjat få ögonproblem så rekommenderas tre kapslar per dag.

Således ett allmänt kosttillskott som dessutom är extra bra för ögonen och som också innehåller glutation, en mycket kraftig antioxidant, som skyddar alla celler från oxidation (mot för tidigt åldrande. s.k. ”anti aging”.

BrudyRetina är förstärkt med 2 mg Glutation per kapsel och full dos ger således 6 mg Glutation per dag. Varför smörja på hudkrämer med antioxidanter, när man kan få en anti-oxidativ effekt inifrån på alla celler?

”Anti-aging”

En patenterad produktionsprocess ger Algatrium Plus och BrudyRetina unika dokumenterade antioxidativa egenskaper.

Nästa match …

Nu över till match nummer två mellan två universaltillskott, en Tv-stjärna som vunnit många kunders förtroende via en massiv Tv-reklam och via uttalanden från kända personer OCH en nytt slagkraftig tillskott på den svenska marknaden som istället satsat mer än hundra miljoner kronor på forskning och utveckling.

Bägge utgörs av Omega-3 förstärkt med vitaminer, mineraler och antioxidanter, för att stärka immunförsvaret och öka prestationsförmågan. Bägge kvalar in som allmänna kosttillskott.

Vem vinner den matchen – döm själv!

Match II

VitaePro MOT BrudyRetina

Ska reklamfilmen betraktas som ett underhållande ”humor”?

Kostdoktorn skrev på sin sida (Sveriges största hälsoblogg):

Ger VitaePro bättre hälsa och fler tjejer?

Ger det populära vitaminpillret VitaePro bättre hälsa och fler tjejer? Det kan man tro när man ser reklamfilmen med Niclas Wahlgren som sänds på TV4.

Filmen har enligt Aftonbladet anmälts sju gånger bara under juli för könsdiskriminering och för att vara vilseledande:

Wahlgren svarar enligt tidningen att det hela är ”humor” och kanske skrattar både han och VitaePro hela vägen till banken.

Doserna i pillren är nämligen minimala när det gäller de två ingredienser som har bäst dokumenterad hälsoeffekt: D-vitamin och Omega 3. Dagsdoserna via VitaePro är bara runt 10 procent av de som brukar användas i studier som visat hälsoeffekter.

Mycket pengar för lite innehåll. Kanske går budgeten främst till reklamfilm och hype, inte till kvalitet.

Men Wahlgren behöver inte ha sålt sig. Det är fullt möjligt att han inte bara mår bättre utan också får fler tjejer av de homeopatiska doserna. Det kallas i så fall placebo.

Vill du också köpa dyr placebo så finns den här.

Källa … Kostdoktorn

VitaePro presenterar sig själv enligt följande …

Norden

VitaePro är ett av Nordens mest använda kosttillskott och innehåller ingredienser med dokumenterad effekt på flera viktiga funktioner i kroppen.

Ett av Nordens mest använda kosttillskott:

Muskelfunktion. VitaePro innehåller vitamin D som bidrar till att bibehålla normal muskelfunktion

Broskfunktion. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets normala funktion

Minska trötthet. Vitamin C bidrar till att minska trötthet och utmattning

Hjärtat. DHA och EPA bidrar till hjärtats normala funktion (gynnsam effekt på hjärta erhålls vid intag av 250 mg DHA/EPA dagligen)..

Matchprotokoll

En kapsel BrudyRetina (350 mg DHA) innehåller 2,8 gånger så mycket DHA, jämfört med en kapsel VitaePro (125 mg DHA) och kostar bara 14 öre mer per kapsel.

BrudyRetina framställs genom en patenterad skonsam enzymatisk process som ger ett stabilt tillskott där oljans goda egenskaper bevarats och strukturen ger nära 100% upptag i kroppen.

(DHA+EPA) kostar 2,45 gånger så mycket och DHA kostar 2,73 gånger så mycket om man väljer VitaePro jämfört med BrudyRetina. Dvs. nästan tre gånger så dyrt för innehållet.

BrudyRetina har i tillägg tillskott av B-vitamin och flera viktiga mineraler, som är viktigt för ögats funktion. Och som också är viktiga för kroppens alla celler.

BrudyRetina innehåller glutation som är ett av våra mest kraftfulla antioxidanter och är tillsammans med Algatrium Plus ett DHA-tillskott som uppvisat en antioxidativ effekt i kliniska studier (”anti-aging”), som skyddar ALLA celler (inte bara ögonen och huden).

VitaePro innehåller 2 mg astaxanthin per kapsel. Astaxanthin är en intressant antioxidant som bl.a. återfinns i laxfiskar (rosa färgen) och i krill.

Oftast räcker det med en kapsel BrudyRetina per dag för att förebygga ohälsa, men om man börjat få ögonproblem, t.ex. förändringar av gula fläcken (det skarpa seendet), så rekommenderas tre kapslar per dag.

Trots att BrudyRetina är ett kosttillskott så säljs det på spanska apotek och rekommenderas av spanska ögonläkare.

Var din egen domare!

BrudyRetina tycks vara det mest kompletta tillskottet av de två där Vitaepro främst erbjuder 2 mg astaxanthin per kapsel som utmärkande drag.

BrudyRetina är klart överlägset vad gäller omega-3-oljor och helt oöverträffat vad gäller DHA för ögats och hjärnans hälsa, samt har ett tillskott av en annan intressant antioxidant av samma dignitet som astaxanthin: Glutation.

Ni som har sett Vitaepro´s satsning på Tv-reklam har säkert inga problem att hitta den produkten. BrudyLab´s produkter som är kliniskt verifierade i humana studier och inte av Tv-kändisar.

Match III

Optival MOT BrudyRetina

Optivial rekommenderas av svenska ögonläkare och säljs på svenska apotek – och saluförs med t.ex. följande text:

Åldersförändringar i gula fläcken är en mycket vanlig orsak till synnedsättning i högre ålder.

Stora vetenskapliga amerikanska studier har visat att risken för allvarlig synskada kan minskas med förebyggande behandling. Nu finns ett svenskt kosttillskott, som bygger på de senaste vetenskapliga resultaten där behandling med specifika vitaminer och mineraler bevisats ha gynnsam effekt på näthinnans gula fläck (makula).

OPTIVITAL bygger på den stora amerikanska Age-Related Eye Disease Study (AREDS) genomförd på uppdrag av amerikanska National Eye Institute (NEI). Den lyder under National Institutes of health (NIH), den amerikanska federala regeringens departement för hälsovård och omsorg. Världens största statliga forskningsfinansiär.

Det bästa för kroppen är att ha en varierad och välbalanserad kost. När man blir äldre, eller vid trötthet, stress etc. så kan man behöva ett tillskott av nödvändiga vitaminer och mineraler. Med åldern så kan även ögat behöva tillskott av näringsämnen som är viktiga för ögats funktion.

Innehåll i OPTIVITAL: Vitamin C och E, koppar och zink: Skyddar cellerna mot oxidativ stress. Zink bidrar även till att bibehålla normal synförmåga. Lutein och zeaxantin: skyddar gula fläcken mot UV-ljus och oxidativa reaktioner.

EyeDiagnostics, länken mellan ögonläkare och optikern, skriver följande:

“500.000 svenskar bär på en ögonsjukdom.”

”Optivital kan rädda synen”

Optivital kan rädda synen Under 2013 har en serie artiklar publicerats från den stora amerikanska AREDS-studien.

Studien har pågått i över 10 år och över 8000 patienter har inkluderats

Resultaten visar att behandling med kosttillskott minskar risken för allvarlig synskada hos patienter med mjuka drusen i makula.

Detta är det första starka beviset för att man kan förebygga våt makuladegeneration. Optivital är ett nytt svenskt preparat, som bygger på resultaten i AREDS. Ögonläkare och optiker anslutna till EyeDiagnostics har fått ett informationsblad via e-post som förhandsinformation.

Att behandla rätt patienter med Optivital har stor betydelse för ögonhälsan och synförmågan hos det ökande antalet äldre personer.

”Med stigande medellivslängd har incidensen av AMD ökat markant. Läkemedel som dämpar kärlnybildningen finns, men grundsjukdomen AMD saknar kausal terapi. [Kommentar: Det innebär att verksam behandling saknas inom vården]

Vetenskapliga studier bevisar att höga doser vitaminer och mineraler minskar risken att utveckla svårartad AMD och synnedsättning.

OPTIVITAL innehåller de substanser som visats ha gynnsamma effekter. OPTIVITAL rekommenderas som förebyggande behandling mot avancerad AMD”. Professor em. Peep Algvere S:t Eriks ögonsjukhus

Sant så långt, men …

Men vad får man för pengarna?

Hur står sig BrudyRetina, som Brudy Technology utvecklat i samarbete med Universitetet i Barcelona, avdelningen för Biokemi och Molekulärbiologi, under en tioårsperiod till en kostnad på över hundra miljoner kronor? – som rekommenderas av spanska ögonläkare och som finns på spanska apotek – Jämfört med Optivital?

Vi fick frågan om det var lämpligt att kombinera BrudyRetina med Optivital, och när vi tittade på innehållet i Optivital blev vi förvånade. Det var ett tillskott som enbart utformats betraktande ARED-studien och där man inte tagit tillvara erfarenheter från andra studier och Optivital saknar en av de viktigaste ingredienserna för ögonhälsa som dessutom ”belönats” med ett godkänt EFSA-påstående – DHA.

Eftersom Optivital redan innehåller dubbla dagsdosen av zink och koppar, så kan det vara olämpligt att kombinera med andra tillskott där framförallt koppar ingår, dvs flertalet multimineral-tillskott. BrudyRetina har istället valt 50 % av dagsbehovet av mineraler vid tre kapslar per dag,

Risken med icke kompletta tillskott, som ger sken av att vara ett komplett skydd för ögat, är att man invaggas i en skenbar trygghet och kanske missar att skydda synen på bästa sätt.

Med facit i hand inses att man inte kan lita på reklam eller på vad ”auktoriteter” rekommenderar, utan man måste själv sätta sig in i frågan och själv bedöma vad som är bäst, varför vi presenterar underlaget för vår bedömning.

Vi kallar det ”egenkontroll”

Låt oss nu … jämföra Optival med BrudyRetina

Ligger spanske ögonläkare och apotek före svenska eller tvärtom, i sina rekommendationer till patienter med ögonproblem?

Bedöm själv!

Brudy technology har cirka 15% av världsmarknaden för specialtillskott för ögonhälsa – utan Tv-reklam – bara hårda fakta och resultat.

Optivital-ögonvitamin

När man tittar på innehållet i Optivital, och jämför det med Brudy-Retina, så förstår man kanske vår förvåning. Den viktigaste och dyraste komponenten – DHA – saknas helt.

Matchprotokoll

Optival saknar helt DHA som är viktigt för ögonhälsan och minst 250 mg DHA per dag bör man man enligt EFSA inta för en positiv effekt vad gäller ögonhälsan.

BrudyRetina innehåller 350 mg DHA per kapsel och tre kapslar ger hela 1050 mg DHA som är rekommenderat om man märker försämringar av synen. Om man bara vill förebygga räcker oftast en kapsel per dag.

Bägge tillskotten innehåller C-vitamin som är viktigt. Komplettera också gärna med extra C-vitamin från andra källor.

Optivital saknar B-vitaminer och mineralerna magnesium, mangan och selen som också är viktigt för ögonen.

Optivital har höga halter av koppar och zink, varför man inte bör äta andra tillskott med dessa mineraler. BrudyRetina har istället valt att ligga på 50 % av dagsbehovet av mineraler och det lämnar utrymme för andra tillskott och för intag via riktig mat.

Optivital kostar vid rekommenderat intag (4 tabletter per dag) 10,80 kronor per dag. Om man istället satsar på BrudyRetina, två kapslar pr dag för 11,53 kronor så får man hela spektrumet med vitaminer, mineraler och antioxidanter, plus 700 mg DHA av högsta kvalitet, som är den viktigaste ingrediensen för ögonhälsa.

Retina innehåller också glutation som är ett av våra mest kraftfulla antioxidanter och är (tillsammans med Algatrium Plus) de enda DHA-tillskott som uppvisat en antioxidativ effekt i kliniska studier. Denna anti-aging effekt triggar den kroppsegna produktionen av glutation, vilket skyddar alla celler i hela kroppen.

– Vår starkaste antioxidant – glutation … mer information om glutation kommer senare på Kostdemokrati.

– Algatrium som antioxidant (gäller även BrudyRetina).

BrudyRetina är förstärkt med 2 mg Glutation per kapsel och och två kapslar ger således 4 mg Glutation per dag. Algatrium Plus och BrudyRetina framställs genom en patenterad enzymatisk process som ger en slutprodukt med antioxidativa egenskaper (”anti-aging”).

En klar knockoutseger för BrudyRetina, som ger bäst valuta för pengarna och som ger de bästa förutsättningarna för att komma tillrätta med näringsbrister som påverkar ögats funktion.

Förändringar av gula fläcken är en folksjukdom som drabbat 350.000 svenskar, som slår ut det skarpa seendet (som t.ex. läsförmåga). Men det finns hjälp och hopp, även för många av dem som inte vården har något att erbjuda.

Slutprotokoll

Bra kvalitet kostar i dessa fall mindre, om man tittar på vad man får för pengarna. Men allra viktigast är att det fungerar.

Nilalf erbjuder nu via sin webbshop Algatrium Plus och BrudyRetina, fraktfritt inom Sverige, till konkurrenskraftiga priser.

APPENDIX

Gula-fläcken

Näthinna (retina) täcker insidan av ögat och i mitten längst bak sitter i ögat finns ett litet område som kallas gula fläcken och här ligger vårt skarpa seende och hit fokuseras fokuseras det vi ser via ögats lins.

Runt gula fläcken ligger vårt ”vidvinkelseende”, men det är oskarpt och vi kan inte urskilja detaljer, som att t.ex. läsa, se på TV, köra bil,, cykla, känna igen människor, men man kan orientera sig och man kan klara sig själv hyggligt. Men det innebär ett stort handikapp och en lägre livskvalitet. Cirka 350.000 svenskar är drabbade av förändringar av gula fläcken och 45.000 har grava synskador – en folksjukdom som kan förebyggas.

Gula fläcken är med sina fina blodkärl extra känsligt för bland annat högt blodsocker (vilket diabetiker bör tänka på) och för näringsbrist. BrudyLab har (baserat på ett patenterat DHA-tillskott), utvecklat BrudyRetina 1,5g för att minska risken att utveckla gula fläcken förändringar.

BrudyRetina är i princip Algatrium Plus (ett högkvalitativt Omega-3-tillskott med hög andel DHA) som är förstärkt med de vitaminer, mineraler och antioxidanter som är särskilt viktiga för att skydda gula fläcken för förändringar (men som självklart är bra för kroppens alla celler).

EFSA kräver minst 250 mg DHA pr dag för att man ska kunna hävda att det påverkar ögonhälsan och varje kapsel Algatrium Plus och BrudyRetina innehåller 350 mg DHA (av högsta kvalitet).

DHA. Också det enda DHA-tillskott som i kliniska studier visat sig ha en antioxidationseffekt på cellnivå, så kallad ”anti-aging” (vilket påverkar alla celler, som t.ex. hudceller som ”föryngras”).

Om man bara önskar förebygga gula fläcken förändringar så räcker det troligen med en kapsel per dag, men om man redan börjat få förändringar så rekommenderas tre kapslar ”BruduRetina 1,5g” per dag för att bromsa upp eller helt stoppa ytterligare försämringar.

Simulering av påverkan av synen på grund av gula fläcken förändringar, som mer än 350.000 svenskar drabbats av i varierande grad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen