Mai-Lis Hellénius och Lipitor

21:01, 19 januari 2014 in Okategoriserad by Nisse Simonson

.

Mai-Lis-Hellenius-rekommenderar-Lipitor

.
ζ
.

Mai-Lis Hellénius förespråkar Lipitor

Min hustru köpte hem en LCHF tidning i veckan och I den uttalar sig livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius (betald av Pfizer läkemedel, sedan många år), och hon hävdar att kolesterol ger hjärtinfarkt, ju mer kolesterol desto sämre.

Dr Kendrick har gått igenom siffrorna och jag bifogar en graf: (se nedan). Den kräver en stunds studerande, men visar klart att kolesterolhalten inte avgör dödligheten (klicka på grafen nedan för att förstora den)

Nisse-Simonsson-comparison-graphKlicka på bilden för att förstora den

ζ

Framinghamstudien

Framinghamstudien2I Framinghamstudien, där man följt över fem tusen människor, gjorde man en sammanfattning:

Fact, results from the “gold standard” Framingham Heart study – running for 16 years at the time and following 5127 people – shows 75 percent of folks who have heart attacks, have normal kolesterol.

Framinghamstudien följdes upp och man hade ingen positiv påverkan för män över 47 års ålder och inte alls för kvinnor.

Många har visat att det farliga kolesterolet lDL var lågt hos patienter med lågt kolesterol.Sammanfattningen av Framinghamstudien:

För varje milligram procent man sänkte kolesterol så ökade dödligheten med 11 – 14 %.

Frågetecken-svart-cirkel-rödJag hittade detta som Mai-Lis Hellénius aldrig nämner:

Varför har hälften eller flera lågt kolesterol när de läggs in på sjukhus för hjärtinfarkt?

Man har undersökt över 130.000 människor i USA. Detta är viktigt eftersom många läkare skriver ut mediciner för just högt kolesterol och inte efter antalet lipoproteiner och fördelningen mellan dessa. Inte heller nämns att för de allra flesta med insulinresistens och metabolt syndrom,så normaliseras blodfettvärden när man äter fett och minskar på kolhydraterna.

I Cohcranestudien där man undersökt ett antal kolestrol/statin studier sammanfattar man:

Försiktighet bör iakttagas när det gäller att förebygga med statiner hos människor med låg risk.

ζ

Massmedicinering

Dollar-upp-Hälsa-nerMer än 800.000 svenskar går på dessa mediciner. Det kan inte vara så att alla är högrisk, varav mer än 300.000 är kvinnor där man inte i några studier påvisat någon vinst.

Min anm: Huvudsakligen biverkningar typ muskelvärk. I mitt fall bara en rejäl påverkan på mitt minne.

En av dem som ledde Framinghamstudien George V. Mann skriver om att högt kolesterol hjärtsjukdoms myten:

”The diet heart idea – the notion that saturated fat and choleserol causes heart disease – is the greatest deception in our times”

Utropstecken-röttEn före detta konsulent i ett av de företag som säljer kolesterolsänkarna skriver att:

”Both men and women with the lowest kolesterol levels died earlier of all causes, including cardiovascular events”

Något han rimligen inte talade om för den doktor han besökte.

frågetecken-upp-och-nerEn fransk studie visar att dödstalen för äldre kvinnor med lågt kolesterolvärde var högre, jämfört med de med högre kolesterol.

Varför får då så många kvinnor, oftast äldre, kolesterolsänkare?

Hawaiistudien visade att de med de lägsta kolesterolvärdena dog yngre och av olika orsaker. Trots detta är det över 20 miljoner människor i USA mellan 20-44 år som står på statiner.

ζ

Kolesterol behövs i hjärnan

hjärnaDe fetter som man sänker med statiner är absolut nödvändiga för hjärnans funktion. Hjärnan är ju en stor fettklump, 60% torrvikt är fett och kolesterolet finns i varenda cells membran. Den som skrivit detta heter Duane Graveline läkare på NASA som började studera detta när han under statinbehandling förlorade minnet och sedermera utvecklade den i mina ögon värsta sjukdom som kan drabba en hjärna:ALS. Han skriver:

”Tusentals människor har meddelat FDA och deras Medwatch program, men FDA vägrar ta detta till sig och de flesta läkare känner inte till det”

Påpekas bör att många av FDAs läkare har ekonomiska förbindelser med de företag vars preparat man skall ta ställning till. Amerikanska barnläkarförbundet är finansierat av Big Pharma och föreslog att barn ner till 2 års ålder skulle screenas för ev. kolesterolnivåer för att kunna vidga försäljningen ytterligare.

ζ

Men andra sjukdomar och livskvalitet då?

Enligt av läkemedelsindustrin gjorda och utvalda studier:

120 patienter måste behandlas i två år
för att förebygga en enda hjärtinfarkt!

Är det värt biverkningar & andra risker?

Hur påverkas utveckling av demens, cancer och andra sjukdomar när kroppen och hjärnan utsätts för brist på kolesterol? I studier visar det sig att bl.a. att diabetes typ 2 ökar med statiner. Statiner reducerar även Q10 som är viktigt för bl.a. hjärtat, levern och för immunförsvaret.

Kortsiktigt kan kolesterolbrist ge upphov till trötthet, minnesproblem, personlighetsförändringar såsom aggressivitet, infektioner, muskelvärk, muskelsvaghet, hjärtsvikt, minskad sexlust, impotens plus andra effekter som vi ännu inte vet något om.

frågetecken-upp-och-nerHur påverkar detta vår livskvalitet i det långa loppet?

Är en marginell effekt i ett fåtal av läkemedelsindustrin utvalda studier värt dessa biverkningar och risker? En liten effekt endast för män yngre än 47 år som tidigare haft hjärtproblem. Kvinnor har ingen nytta alls (får dock biverkningarna).

Utropstecken-röttJa absolut, säger livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius, sponsrad av Pfizer, världens största läkemedelsindustri, där Lipitor som världens mest sålda läkemedel utgjort 1/4 av Pfizers omsättningen. Men man tror dock att försäljningen av detta ”läkemedel” kommer att sjunka till förmån för nya cancerläkemedel, läs mer … LIFE SCIENCE SWEDEN

Kan det vara en bidragande orsak till varför cancerforskningen står och stampar på samma fläck decennium efter decennium? Är det därför man aktivt motarbetar all alternativ forskning och alla alternativa metoder?

 • Dödligheten i cancer på samma höga nivå som för 20 år sedanklicka här

ζ

becel-varning

Mai-Lis Hellénius och Becel

Mai-Lis Hellénius är också medicinsk rådgivare för 1,6 & 2,6 miljoner klubben, vilket kan förklara att de uppmanar Sveriges kvinnor att gå jorden runt med Becel. De tog över det lukrativa kontraktet när Hjärt-Lungfonden dumpade Becel (de fick kalla fötter när det blev uppenbart att det saknades evidens för att Becel skulle vara bra för hjärtat). Tydligen bryr klubben för kvinnor sig mindre om sitt varumärke eller om svenska kvinnors hälsa eller så det bara ren okunskap och dumhet.

Läs mer:

 • ”Allt går att sälja med mördande reklam” … klicka här
 • Professor Hellénius tycker till – igen. … klicka här
 • Forskare: Värsta alternativet används på svenska skolor. … klicka här
 • Hjärt-Lungfonden dumpar Becel. Läs mer…

ζ

Göran_Petersson_Professor-2Professor Göran Petersson,
oberoende forskare, Chalmers.

En bra sammanfattande rapport om fetter, kolesterol och statiner:

Kolesterol: Kroppen har avancerade system för både biosyntes, transport och haltreglering av det livsviktiga ämnet kolesterol. Trots detta har kolesterol fått ett helt felaktigt rykte som ett farligt ämne vi behöver sänka halten av i blodet.

 • RAPPORT. Fetter – Kolesterol – Statiner … läs mer PDF

ζ

The New England Journal of Medicine

the-new-journal-of-medicine

Från den mest trovärdiga av alla medicinska tidskrifter,The New England Journal of Medicine, framkommer ur den s.k. Jupiterstudien att man måste behandla 120 patienter i två år för att förebygga 1 hjärtinfarkt.

Man skulle lätt kunna få samma resultat med motion och vettig kost med mindre kolhydrater. Men alla ska behöva riskera att drabbas av den mängd biverkningar som drogen medför. Jupiterstudien visade också att antalet patienter i studiegruppen fick Diabetes typ 2 i högre grad än de som fick placebo. Studien avslutades i förtid för att bolaget inte skulle få spridning av det faktum att så många fick Diabetes typ 2.

Läs gärna Kostdoktorns skola vad gäller tolkning av blodfetter. Han har en mängd vetenskapliga studier i slutet av sin fett/kolesterolskola. Det finns också en lång och detaljerad genomgång på Wikipedia.

 • Snabbkurs i kolesterol, klicka här…
 • Wikipedia, klicka här…
 • Docent Uffe Ravnskov, klicka här…
 • Snabbguide om kolesterolmyterna, klicka här…

Professor Rickhard Feinman chefredaktör för den medicinska tidskriften:Nutrition and Metabolism skriver:

”Aktuellt stöd för lågkolhydratkost mot diabetes kommer från kontrollerade,kliniska experiment och av väl kontrollerade studier av fördelar med lågkolhydratkost. Flera studier visar också en fördelaktig förändring av blodets lipider till och med i studier där man ersatt kolhydraterna med mättat fett. Slutligen ligger epidemin av fetma och diabetes som en underton i alla diskussioner om diabetes och kost.”

Kardiologen Michel Lorgeril skriver:

”Noggranna granskningar av alla tillgängliga data,inklusive dem från kontrollerade studier och kliniska experiment visar att sänkning av kolesterolvärdet inte är ett effektivt sätt att minska dödligheten i hjärtsjukdom eller den totala dödligheten i befolkningen.Allt pekar på att akut hjärtdöd inte beror på högt kolesterol”

ζ

”Fat and Cholesterol are Good for You”

Fat and Cholesterol are Good for YouJag har precis läst docent Uffe Ravnskovs bok ”Fat and Cholesterol are Good for You”

Visste du att kolesterol inte är ett dödligt gift, utan ett ämne som är viktigt för uppbyggnaden av människans celler? Att din kropp producerar tre till fyra gånger mera än du äter …

Kan beställas här … Adlibris

Visste du t.ex. att Mai-Lis Hellénius bara är en i högen av läkare, professorer och forskare som sponsras av läkemedelsindustrin, som verkar kunna köpa vem som helst. Här har Uffe Ravnskov listat några som lever gott på andras bekostnad … Those who pay

Numera har Livsmedelsverket gjort en kovändning vad gäller att ägg höjer kolesterolet och att det skulle vara farligt för hjärt- och kärlhälsan. Men det har ännu inte slagit igenom kunskapsmässigt inom vården. Dietister, sköterskor och läkare fortsätter att varna för att äta för många ägg, för att det höger kolesterolet, vilket de påstår (utan vetenskaplig grund) är farligt för hjärtat.

Det är så att cirka 80 % av allt kolesterol producerar kroppen själv och det kolesterol som finns i blodet är det för stunden den optimala nivån oberoende av vad vi äter för mat. Om vi äter mat med mycket kolesterol så producerar kroppen helt enkelt mindre kolesterol, vilket är busenkelt att mäta upp. Precis detta gjorde Uffe Ravnskov:

Ägg innehåller mycket kolesterol (ca 360 mg per 100 g kokt ägg) och han började med noll ägg för att öka till upptill 8 ägg på en dag. Han mätte kolesterolhalten och noterade att halten var som lägst när han åt flest ägg, när han åt som mest kolesterol. Om kolesterol vore farligt borde vi varna kycklingarna i ägget. Bröstmjölk innehåller både kolesterol och mättat fett, så vi borde även varna för amning.

Kroppen och vetenskapen har fel och köpta professorer har rätt, eller …. ?

Experimentet visar att det INTE är maten vi äter som reglerar kolesterolnivåerna, det är andra faktorer. Med läkemedel kan man däremot störa detta väl avstämda reglersystem och orsaka brist på både kolesterol och Q10, men det sistnämnda mörkas för det är allmänt känt att Q10 är viktigt för hjärthälsan.

Resultatet:

 • ägg_ettDag 0 – 1 ägg – 276 mg/dl (kolesterol)
 • Dag 1 – 4 ägg
 • Dag 2 – 6 ägg
 • Dag 3 – 8 ägg – 266 mg/dl (kolesterol)
 • Dag 4 – 8 ägg – 264 mg/dl (kolesterol)
 • Dag 5 – 8 ägg – 264 mg/dl (kolesterol)
 • Dag 6 – 8 ägg – 257 mg/dl (kolesterol)
 • Dag 7 – 8 ägg – 274 mg/dl (kolesterol)
 • Dag 8 – 8 ägg – 246 mg/dl (kolesterol)

Jag skulle kunna sitta och plocka ut likande propåer i timmar. Jag har ett par tusen sidor om detta.

.
Nisse Simonson

Läkare, författare, föreläsare och debattör
Facebook ... https://www.facebook.com/groups/297469260385851/
Bloggarkiv ... http://www.kostdemokrati.se/nissesimonson/
Böcker ... Adlibris ... Bokus

ζ

PS. Missa inte min föreläsning

Maten-motionen-sömnen

Maten motionen och sömnen

Hälsans fundament

Vi är världens sjukaste och samtidigt friskaste folk. Vi arbetar mindre än tio procent av en livstid. Vi börjar arbeta i genomsnitt vid cirka 23-24 års ålder och allt flera går i pension vid 62-63 års ålder. Vi mäter hälsa i hur många år vi lever men struntar i hur många av de sista åren vi är sjuka och behöver vård. Vi måste ändra våra tankeramar och försöka skaffa insikt i hur vi skall leva längre friska.

I västvärlden förorsakar vi själva större delen av våra kroniska sjukdomar. Det gör vi genom att äta fel, medicinera fel, röra oss för lite och pruta på sömnen. Kom och lyssna på denna föreläsningen och få tips om hur du kan leva ett hälsosammare liv.

Välkommen till en underhållande och matnyttig föreläsning!

Klicka på bilden nedan ↓

Datum

ζ

En bra bok om kolesterol på svenska

Hur-kolesterolmyten-hålls-vid-livVet du att:

 1. Livsmedelsverket trots flera påstötningar inte har lyckats komma upp med bevis på att mättat fett är farligt för hälsan?
 2. WHO och FAO har erkänt att deras kostråd är felaktiga; att det inte finns några studier som har visat att mättat fett är farligt för hälsan?
 3. äldre människor med högt kolesterol lever längst?
 4. patienter med akut infarkt har lägre kolesterol än friska människor?
 5. att risken att dö av en infarkt är störst för dem som har lägst kolesterol?

Läs mer – Hur kolesterolmyten hålls vid liv av docent Uffe Ravnskov

ζ

Tips: Citat på engelska kan enkelt maskinöversättas till svenska genom att texten först markeras och att man sedan trycker på knappen ”Engelska till Svenska” som finns längst upp till höger på alla sidor.

Engelska-till-Svenska

APPENDIX

Mera om kolesterol för den som orkar läsa mer (ett utdrag från min Facebookgrupp)

Uffe RavnskovDr. Uffe Ravnskov, M.D., Ph.D

.
Fat and Cholesterol is GOOD for You

Nyligen kom Schenkerbudet med ännu en bok från Amazon, som jag inte ens kom ihåg att jag beställt. Den heter: Fat and Cholesterol is GOOD for You av Uffe Ravnskov. Det passade bra eftersom senast jag hörde hans namn var när Maj ”Lipitor” Hellenius med ett fnys nämnde hans namn i någon TV-soffa.

Boken är proffsigt och enkelt skriven men TUNG, mycket TUNG när det gäller den vetenskapliga grunden för varje litet semikolon han får luskat fram. Jag har sällan sett så många referenser och så många tunga referenser i någon bok om fett-hjärta hypotesen.

Något som talar tills hans fördel är att han inte verkar vara betald av något av de Big Pharma företagen.

Han visar med övertygande argument att hela sambandet mellan högt kolesterol och åderförkalkning har kommit fram av politiska ekonomiska mer än tungt vägande vetenskapliga fynd.

Han verkar vara bra påläst..

Läkemedelsföretagen använder allehanda statistiska trick och manipulationer för att lura okunniga läkare, dit jag hörde.

Ta bara detta att man säger att vid högt kolesterol så minskar risken för hjärtinfarkt och död med 50%.

Jo det är sant i och för sig och lurar dem som inte har en aaaaning om skillnaden mellan relativa och absoluta tal.

Låt säga att man minskar antalet infarkter och död med 50% för preparatet x,.

I faktiska tal att 333 personer måste äta dem i tre år för att minska antalet infarkter i behandlingsgruppen från 1.4 stycken infarkter till 0,7 stycken i kontrollgruppen. Vilket ju som dom säger är just 50%.

Förenklat 331 patienter måste äta mediciner i tre år helt i onödan utan att ha gett dem annat än hemska biverkningar.

ζ

Impotens

Undersökningar talar om att 50% av männen blir impotenta, det som eufemistiskt kallas erectil dysfunktion. Inte så konstigt eftersom minskningen av kolesterol tar bort byggstenen till testosteron. Testosteron byggs av kolesterol.Liksom vitamin D.

ζ

Minnesförlust

hjärna2Jag vet av egen erfarenhet hur hjärnan påverkas..Jag åt Simvastin och märkte att jag förlorade minnet. Det blev påtagligt sämre och eftersom jag skrivit en bok om Minnet så är jag ganska medveten om hur det fungerar. När jag slutade med medicinen återhämtade jag mig efter några månader. Egentligen är det inte så konstigt eftersom kolesterol är en dominerande byggsten i hjärnans celler och för att det ska finnas tillräckligt så tillverkar hjärncellerna själva kolesterol. Minnet är också hjärnans mest känsliga och sofistikerade funktion.

Gevalia-Löfbergs

Vad kollegorna som skriver ut medicinerna oftast inte vet är att just minnesförlust är ganska vanligt och att förskrivande läkare skyller det på åldern OCH byter till ett annat likadant preparat, men med olika namn: Gevalia mot Löfbergs.

Många är rapporterna om hur gamla människor fått vett, sans och minne tillbaka efter att ha slutat tömma hjärnan på viktigaste byggstenar. Man skyller de mentala förändringarna på åldern. Vilket i sig kan vara sant, men varför då tidssambandet mellan statinerna och den tilltagande mentala försämringen?

ζ

Ingen vinst allas för kvinnor och äldre män

Sedan är inte effekterna visade för gamla människor, snarare är det så att ju lägre kolesterol desto högre dödlighet.  Se liten drapa om detta ovan. Måhända en viss liten effekt på män under 47 år som haft en hjärtinfarkt. Men aldrig någon effekt på kvinnor.

Trots detta och trots den tre gånger högre dödligheten förskrivs kolesterolsänkare till 300 000 kvinnor i vårt land. Frågan är om inte insättning av kolesterolsänkare på äldre kvinnor ett lika stort felhandlande som att en kirurg opererar fel ben.

doktor-auktoritetMin hustru slutade med Simvastin på grund av tilltagande muskelvärk.

– Vi byter till Lipitor, sade förskrivaren.

Ungefär lika begåvat som att byta brännvin till vodka hos en alkoholist.

Hon slutade med Simvastin. Hon tog heller aldrig ut LIpitor.

Hennes muskelvärk försvann på någon månad.

Hennes fettvärden blev helt bra efter en måttlig kost styrning från kolhydrater till fett.

ζ

Hjärtat och Q10

Muskelvärken beror på att musklerna inte får tillräckligt med Q10. Tillverkningen av Q10 stängs av vid en metaboliskt knutpunkt som heter mevalonat. Brist på Q10 ger brist på den energi som varje cells mitokondrier absolut måste ha.

När man med en s.k. biopsitång tar ut en bit muskel från statinbehandlade ser undersökaren i mikroskop cellförändringar redan innan symtomen kommer . Detta förtigs av läkemedesltillverkarna och kollegorna vet det inte.

HjärtaMen inte heller tänker man på att hjärtat också är en muskel och enligt undersökningar i USA slår det likadant mot muskel som muskel. Hjärtmuskelfunktionen försämras.

Inte heller berättar man att man i USA sett en epidemi av hjärtförsvagning, hjärtinsufficiens, hjärtsvikt, nämns inte heller bland dem som förespråkar statinbehandling.

Enligt en kardiolog vid namn Peter Langsjoen i Texas ser man där en epidemi av hjärtsvikt på statinbehandlade gamla.

Docent Uffe Ravnskov har en bra liknelse när han försöker leda i bevis att kolesterol är en oberoende faktor när det gäller åderförkalkning och hjärtsjukdom. Han menar att det finns ett samband, associationssamband, men inte ett orsakssamband.

Många rökare får lungcancer av sin rökning. De har ofta gulbruna nikotinfingrar. Om man kapar fingrarna blir man för den skull inte av med risken för lungcancer. Det är ju cigarettrökningen som gett de gula fingrarna och lungcancern.

Det finns ett samband, men inte ett orsakssamband.

ζ

Busenkelt att mäta och att verifiera  – men det görs inte inom forskningen

Ravnskov gjorde ett intressant experiment på sig själv. Han mätte kolesterolet i blodet innan försöket och så åt han ägg och ökade antalet ägg till 8 stycken per dag. Han tog kolesterolprov dagligen. Vad tror ni hände med hans dagliga kontroller av kolesterolet?

Ingenting.

Han menar att han med detta ganska enkla experiment visar att det finns inget samband mellan blodkolesterolet och den mängd kolesterol man stoppar i sig. Läs mer om försöket ovan.

Om man äter lite kolesterol tillverkar celler i kroppen den mängd som den behöver. Om man äter mycket kolesterol minskar cellerna i levern och kroppen egentillverkningen, allt för att skapa det behov som kroppen tycker att den behöver.

Han nöjer sig , noggrann som han är, inte med detta, utan går igenom mängder med vetenskapliga undersökningar som stöder hans lilla försök på sig själv.

Kolesterolet stiger inte av mättat fett, men det sjunker naturligt av att minska på kolhydraterna. Detta väcker förvåning hos dem som inte kan basal medicinsk kemi och fysiologi.

Levern kan likt en magiker gör allt av allt. Det finns många inbyggda reservvägar.

ζ

Testa

Mitt förslag är att när doktorn föreslår att man ska äta statiner för högt kolesterol gör så här. Det är ingen ko på isen och ingen fara på något sätt att göra följande. Kom för allt i världen ihåg, det är ingen kvickfixande kur, Du ska gå på dessa piller livet ut.

Ta inte ut receptet ännu !

1. Minska på alla kolhydrater i 6 veckor och be om nya fettvärden.Säg ingenting om Du tagit pillren eller ej.

Om ni varit konsekventa med att inte äta,pasta, potatis, bröd , ris, kakor, läsk osv så garanterar jag att när ni kommer tillbaka till doktorn kommer han att säga

– Se hur fint dina värden nu ligger. Nu är det bara att äta medicinen livet ut ca 30 år.

2. Glöm inte att även dieten är livslång. Den, överlevnaden, kommer rimligen att bli lite längre den med

Alltmer talar för att det är inflammationen på grund av felaktig processad mat som påverkar vår ämnesomsättning. Det av kolhydraterna och det höga insulinet som verkar vara den gemensamma boven bakom åderförkalkning och hjärtsjukdom.

För varje milligram / dl man sänker kolesterolet i blodet ökar dödligheten med 11-14 %..Detta enligt en artikel från 2011 i Scandinavian Cardiovascular Journal.The Cholesterol hypothesis:

“Time for The Obituary”

ζ