Det kom ett mail (Vasaloppet på LCHF)

14:38, 6 mars 2012 in Okategoriserade by Frank Nilsson

.

.

Innan Vasaloppet fick jag en förfrågan från en kille som ätit LCHF i sju månader. Han hade tidigare alltid kolhydratladdat inför loppet. Han är nästan 40 år och har åkt många Vasalopp. Bästa tiden var knappa 6 timmar. Förfrågan gällde hur han skulle ladda nu. Jag brukar ha som regel att om man ska göra en kraftig idrottslig satsning, får man räkna med en anpassningstid på uppemot 4-6 månader innan man är anpassad för att köra riktigt hårt. Den här killen hade ätit LCHF i sju månader, så det borde fungera utmärkt.

Jag gav rådet att äta LCHF som vanligt, med kanske litet extra fett och ta med sig ett par treor grädde som ”sportdryck” och för övrigt bara dricka vatten. Han följde mitt råd. Här kommer ett klipp ur mailet, där jag tagit bort det som skulle kunna identifiera honom.

 

”Hej!
Jag gjorde som du rekomenderade. Inget kolhydratintag överhuvudtaget. Åt normalt men med lite extra intag av fett. Hade med mig en blandning av grädde och gammaldags mjölk under loppet. Drack bara vatten under vägen förutom vid sista kontrollen då jag även tog en kaffe.

Har aldrig någonsin var så pigg under ett Vasalopp. Tidigare Vasalopp har jag fått flera energisvackor under vägen och ofta tappat mycket kraft och tid under andra halvan av loppet. Detta år blev jag aldrig riktigt trött. Jag kände bara hur det sprudlade i kroppen under hela vägen. Det var till och med så att jag kunde göra en markant ökning under sista 2 milen. Min bästa tid sänktes med 45 minuter och det med mycket mindre träning.

Helt fantastiskt!

Alla i klubben jag åkte upp med tyckte jag var heltokig som inte åt kolhydrater innan loppet. Dom trodde jag skulle behöva bryta halvvägs. Alla var grymt imponerade efteråt och jag fick nog  säkerligen 10-15 st intresserade av LCHF.”

.

Precis som jag förutspått i min bok ”Istället för doping!” kommer LCHF att i växande grad erövra idrottsvärlden. Exemplen börjar bli många nu: Björn Ferry, Heidi Andersson, Jonas Colting, Novak Djokovic (världsetta i tennis), den norska elitlagen i fotboll Strømsgodset och Odd Grenland.

Vad gäller Vasaloppet och skidåkareliten har de också en del att lära. Både Oskar Svärd och Petter Northug uteblev på grund av magbesvär och för Northugs del ser det ut som om han tvingas avsluta säsongen på grund av detta. En av fördelarna efter övergången till LCHF som Björn Ferry särskilt påtalar, är just att hans magproblem försvann liksom att den allmänna hälsan kraftigt förbättrades. 45 sjukdagar säsongen före kostomläggningen blev 10 säsongen efter. Både Emil Jönsson och sambon Anna Haag har brottats med hälsoproblem hela säsongen. En av våra största talanger någonsin, Mats Larsson, kunde aldrig göra sin talang riktigt rättvisa på grund av ständigt krånglande mage.

Att LCHF fungerar så bra, både hälsomässigt och prestationsmässigt, beror på att den har så stora likheter med den feta animaliska kost som människan ätit under årmiljoner, men som Livsmedelsverket, livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin tillfälligt lyckats få folk att frångå, med galopperande ohälsa som följd.

LCHF ger människorna möjlighet att äta sig friska och smala, befria dem från metabola sjukdomar som fetma, diabetes, hjärtproblem, cancer, Alzheimers osv. När LCHF går sitt segertåg genom landet skulle det, med tanke på den starka anknytningen till vår ursprungliga kost och de kraftiga förbättringarna av hälsa och prestationsförmåga, med rätta kunna göras under den devis som är Vasaloppets egen!