Ny forskning: Sötningsmedel kan orsaka diabetes

Sötningsmedel kan vara hälsovådligt

Konstgjorda sötningsmedel ökar risken för ohälsa, stick i stäv med vad man hittills trott. Forskningen visar att medlen förändrar bakteriefloran i tarmen, vilket får blodsockret att skjuta i höjden.

Metabola sjukdomar, som typ 2-diabetes, är ett av de största hälsoproblemen i den industrialiserade världen.

Energirika livsmedel i allmänhet och socker i synnerhet har pekats ut som boven i dramat, både för den som vill gå ner i vikt och undvika ohälsa. Matindustrin har svarat genom att pumpa ut en uppsjö av light-produkter på marknaden där sockret har ersatts med konstgjorda sötningsmedel.

– De finns i en lång rad livsmedel, allt ifrån grönsaksberedningar, marmelad och sylt till läsk, glass och sportdrycker, säger Evelyn Jansson Elfberg vid Livsmedelsverket.

Men i en artikel i Nature visar nu israeliska forskare att artificiella sötningsmedel har en rakt motsatt effekt, både hos möss och människor.

– Till vår förvåning resulterar dessa ämnen i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden. Det vill säga precis tvärt emot vad de påstås göra, säger Eran Elinav vid Weizmann Institute of Science i Israel.

Nedsatt glukostolerans innebär en försämrad förmåga hos kroppen att hantera blodsockret och är en känd riskfaktor för typ 2-diabetes.

Forskarna kunde visa att det är tarmens bakterier som är orsaken, att sötningsmedel förändrar sammansättningen av tarmfloran, vilket får blodsockret att skjuta i höjden.

I ett av försöken fick sju friska frivilliga äta sötningsmedel. Efter bara fyra dagar hade hälften av dem drabbats av förhöjda blodsockernivåer.

Alla verkar inte drabbas. Faktum är att vi till och med kunde förutsäga vilka som skulle drabbas bara genom att studera deras tarmflora, säger Eran Segal, artikelns andre huvudförfattare.

Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Göteborgs universitet, tycker att resultaten är ”oerhört intressanta”, framför allt med tanke på att utgångspunkten i dag är att konstgjorda sötningsmedel är helt ofarliga.

– Vi måste nog omvärdera dessa medel. Den stora frågan, som forskarna också är inne på, är hur det kommer sig att så många överviktiga har svårt att gå ner i vikt, trots att de inte äter socker. Det här skulle kunna vara en förklaring.

Ökad hälso risk. Det finns en uppsjö produkter på marknaden där sockret ersatts med konstgjort sötningsmedel. Nu visar en undersökning att dessa ämnen resulterar i nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden.

Fakta: Lightdrycker höjer blodsockret, tvärtemot vad man tidigare trott.

Fakta: Möss och människor

I den aktuella studien undersökte forskarna effekten av tre olika sötningsmedel (sackarin, sukralos och aspartam) hos möss och människor. Mössen drabbades av nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden.

När mössen fick antibiotika, som slog ut tarmfloran, normaliserades värdena igen. När avföring transplanterades till helt bakteriefria möss, fick även dessa möss förhöjda blodsockervärden.

I en grupp om 400 människor hade de som regelbundet åt sötningsmedel en förändrad tarmflora. Fler hade även nedsatt glukostolerans och förhöjda blodsockervärden, jämfört med dem som inte åt dessa medel.

När sju friska frivilliga fick äta konstgjorda sötningsmedel så hade hälften av dem drabbats av förhöjda blodsockernivåer efter bara fyra dagar.

Källor … GP … SVT

Dr Mercola

Vad världens största oberoende hälsosajt skriver om aspartam (grundat i sann vetenskap):

Aspartam är överlägset det mest farliga ämnen på marknaden som tillsätts i livsmedel …

Dr Mercola om Aspartam …

Vad säger då Livsmedelsverket?

”Syntetiska sötningsmedel är omdebatterade. Men trots flera larm de senaste åren finns ingen anledning att undvika dem, säger Nils-Gunnar Ilbäck på Livsmedelsverket.” … GP

Livsmedelsverket försvara aspartam, precis som de alltid försvara de kostråd som kommer från industrins organisationer.

Postkontor

Livsmedelsverket har ingen egen forskning och det är bevisligen dåligt med egna kunskaper, de fungerar mer som ett ”postkontor” som bara vidarebefordrar de kostråd som kommer från industrins lobbyorganisationer (t.ex. ILSI, SNF), vidare till kostchefer och dietister som förväntas lyda (och de flesta vågar inget annat).

Därför kommer Livsmedelsverket och även Socialstyrelsen att fortsätta rekommendera nyckelhålsmärkta lightprodukter till både friska och diabetiker, för det gynnar industrin (på medborgarnas och samhällets bekostnad).

Varför har vi en myndighet som skickar ut livsfarliga kostråd, som har fått diabetes att trefaldigats och fetma att fördubblas på bara 20 år genom att rekommendera en skräpmat som gynnar den sämre halvan av livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin?

En fråga som ansvariga politiker måste besvara!

Kommentar

Detta är ju världens enklast sak att testa så frågan är vad våra ”forskare” sysslar med?

Är forskning i industrins tjänst precis som Livsmedelsmedelsverket? Allt tyder på det och så kan vi inte ha det. Då kraschar ju vården.

Ett ofantligt slöseri med skattemedel och liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen