Sjukvården – den sista Sovjetstaten

.

TankeförbudSe även en artikelserie om sjukvårdens organisation
och funktion – den sista Sovjetstatenklicka här

ζ

Tankeförbud inom sjukvården

Nu när Internet finns och människor kan, törs och får berätta vad som pågår blir man alldeles mörkrädd.

Man får t.ex. höra att en patient kommer till sin vårdcentral och berättar att han gått ner 20 kg genom avstå från kolhydrater, d.v.s. tillämpa s.k. LCHF-kost (LowCarbHighFat).

Sjuksköterskan förklarar då att det kan han inte ha gjort för ”det fungerar inte”. Här gäller dogmen och inte verkligheten. Dogmen gäller även högre upp i hiearkin.

Läkaren vid samma vårdcentral blir sur när patienten säger:

”Nej Tack”

till att bli välsignad med biverkningsrika och kolesterolsänkande statiner som påstås sänka risken för hjärtsjukdom (som välsignar läkemedelsbolagen med flera hundra miljarder kr – PER ÅR). Patienten berättar lugnt att han genom att avstå från kolhydrater inte behöver sänka sitt kolesterol. Likaledes behöver han inte sänka sitt blodtryck – det har LCHF-kosten redan gjort åt honom.

Detta har han uppnått genom kontinuerlig egenkontroll av sitt blodsocker.

”Det du gjort är meningslöst” meddelar läkaren.

Han tvingas emellertid att konstatera att patientens blodsocker är så lågt att patienten knappast längre kan benämnas diabetiker längre.

Därför har denne inte längre rätt att erhålla teststickor för kontroll av sitt blodsocker. Ridå!

Är syftet med sjukvården att bota /hela/vårda patienten eller att se till att läkemedelsindustrin skall gynnas genom att frammyglade gränsvärden alltid skall innebära att mediciner skall ordineras som enda lösning.

Dyker det upp ett annat sätt att bota/hela/vårda patienten så skall man absolut inte ens överväga att använda sig av det, därför att det tillåter överordnade myndigheter ej, allt under överhetsmantrat:

”Tillåtet är endast behandlingar som grundar sig på Vetenskap och beprövad erfarenhet”

(ett mantra som framför allt upprapas av Livsmedelsverket, dietister och diabetessköterskor).

Allt skulle väl vara i sin ordning om denna kungssats följdes av myndigheterna själva.

Så är emellertid inte fallet.

Listan är lång:

I slutet på sjuttiotalet började myndigheterna predika för folket att man skulle undvika det mättade fettet därför att det medför att man får hjärtinfarkt och stroke av det. Det påstods vara ”vetenskapligt bevisat”. Till grund för detta påstående låg samvariationsstatistik från 22 länder där vetenskapsfuskaren Ancel Keys endast tog med de sex länders som kunde uppvisa ett linjärt förhållande mellan mättat fett och hjärtinfarkt/stroke.

Detta paradexempel på forsknings-fusk/bedrägeri avslöjades i och för sig redan 1957 men skrämselfaktorn hos allmänheten och okunniga läkare var så stor satt många tyckte nog att det var bäst att ta det säkra för det osäkra och dessutom var det ju en enkel och bestickande teori att fett lagrade sig på blodbanornas väggar och cloggade igen dessa som i ett avloppsrör. (Detta tänkesätt har t.ex. Unilever så sent som 2010 använt för att försöka övertyga människor om att äta Becel-margarin istället för det ’farliga mättade fettet’).

Denna kolartro blev så etablerad med ökande hjärtinfarktfrekvens, att man (d.v.s. politikerna) nu måste ’agera’ genom att ta ’krafttag’.

Den misslyckade presidentkandidaten George McGovern råkade vara ordförande i en senatskommitté som såg som sin uppgift att göra något åt saken. McGovern som nu såg sin chans att göre en historisk insats lyckades trots stark kritik från sakkunniga forskare (”vetenskapliga bevis saknas”) genomdriva att den amerikanska staten skulle utfärda kostråd ”för det amerikanska folket”.

Sagt och gjort: Fettsnålt blev det begrepp som skulle komma att dominera hjärnorna hos människor, livsmedelsverk, socialstyrelser och deras högavlönade s.k. experter ända fram till våra dagar. Detta vetenskapliga bedrägeri har blivit så etablerat att reellt tankeförbud råder.

Lyckligtvis kommer diktaturstrukturen som råder inom svensk sjukvård inte längre att kunna upprätthållas. Fler och fler människor tänker nämligen själva och tack vare Internet kan de utbilda sig till en kunskapsnivå som ofta överstiger kunskapen hos de diktaturens kreatur som har alldeles för stor och oberättigad makt vid behandling av övervikt och diabetes.

[Här är det på sin plats att medge att ”kreaturen” är kreatur
endast därför att de är så hårt hållna av diktatorn/systemet.
Man avundas dem inte i deras ”klämda” situation.]

De kan ju oftast inte i sin position utöva privatforskning, men många gånger undrar man över deras stora brist på nyfikenhet, trots överväldigande många bevis på att alternativen faktiskt fungerar. Tilläggas bör också att många andra sektorer av svensk sjukvård är av världsklass, t.ex. akutvård och kirurgi.

Det är tragiskt att sjukvården i så hög grad styrs av andra intressen än av omsorgen om patienterna. Dr Ignaz Semmelweis i Österrike fann på 1800-talet att handtvätt är utomordentligt viktigt när man arbetar med patienter på ett sjukhus. Han fick vänta länge (45 år) på att diktaturens kreatur (professorer och andra s.k eminenser) skulle inse att verklighetens bevis utgjorde vetenskap och beprövad erfarenhet, inte professorernas teoretiserande.

Jämför dagens ständiga krav på långtidsstudier. År 2008, mer än 150 år senare utgavs ett guldmynt om 50 Euro för att hylla doktor Ignaz Semmelweis pionjärgärning.
.

.
Hur länge skall Annika Dahlqvist, Ralf Sundberg, Lars-Erik Litsfeldt, Uffe Ravnskov, Sten Sture Skaldeman, Andreas Eenfeldt, Björn Hammarskjöld, Jörgen Vesti-Nielsen, Christer Enqvist, Frank Nilsson och flera andra behöva vänta på sina?

Hur länge skall det dröja innan de s.k. ’experterna’ på livsmedelsverket medger att de hela tiden haft fel och att LCHF-förepråkarna haft rätt när det gäller övervikt och diabetes??

.
Mats Wiman

Oberoende kostexpert, frisk diabetiker.
Styrelseledamot Diabetesorganisationen i Sverige

Bloggar:
Friska Diabetiker ... www.friskadiabetiker.se
Kostdemokrati ... www.kostdemokrati.se/matswiman/ 

sovjet_symbolζ

PS.

Se även artikelserien om sjukvårdens organisation och funktion
– den sista Sovjetstaten … klicka här

 

8 svar på ”Sjukvården – den sista Sovjetstaten”

 1. Kan inte sägas bättre…
  Mats! Detta kunde inte sägas bättre. Maken och jag delar dina erfarenheter. Den medicinska professionen upplever det oerhört provocerande om man själv botar sin diabetes. Då är det slut på de öppna dörrarna och de glada tillropen på vårdcentralen. Då är det rynkade pannor och det utfärdas allvarliga varningar om allt elände som kommer att drabba en.
  Vi som slutat underhålla diabetesindustrin, vi har verkligen så mycket att tacka de personer som du gör din honnör. Deras insats kan inte nog uppskattas.

  Det är lite märkligt, men förr hade medicinaren stort förtroende och uppfattades ”finare” ”intellektuellare” än kirurgen. Men det var innan medicinaren så totalt fastnade i läkemedelsindustrins grepp.

  Om jag får problem med en höft eller råkar ut för en olycka så har jag fullt förtroende för den svenska sjukvården. Däremot så skulle jag oroa mig för maten som serveras på sjukhuset.

  Jag kan inte sluta att grubbla över att de personer som har en sådan lång och dyrbar utbildning och tillhör landets elit ser lite av verkligheten och är så lite nyfikna.
  Är de så fast i ett system att de inte kan se det? Forskningens frihet är kanske beroende av forskarens frihet och oberoende. Professorernas tidigare anställningsskydd har avskaffats. Det är tydligen viktigare att forska rätt än fritt och det politikerna som bestämmer vad som är rätt och tillsätter tjänster.

  Det kanske inte är en medicinsk fråga utan en politisk?

  Man blir inte arg man blir ursinnig när man läser det du skriver. Hur man bedrar människor och tjänar så mycket pengar på det med så många makthavare välutbildade människors goda minne.

 2. Hej!

  Visst bli man ursinning!

  Var finns nu media, TV, press, (uppdrag granskning, grävande journalister)? Detta, som Mats skriver, borde vara, nej det ÄR, ett scoop för dem: Ett utfall mot hela statens hantering av vår hälsa. Vilken chans att sälja lösnummer, att skaffa sig ett journalistdiplom.

  Men var i all sin dar är de nu? NU, när det kommer kraftiga tillvitelser på både statliga organ och hela professors- och yrkeskårer.
  Det är helt otroligt att man kan klanka på vissa saker hur mycket som helst; Ingen ser eller hör! Så sjukt!

  Alltså: Vi måste själva se till att detta inte tystas eller kvävs. Kostdemokrati gör en insats som fångar upp dem som vågar skriva i sina spalter. Men hur många hittar till denna webbplats? Detta är en avgörande fråga för oss alla som insett vad detta verkligen handlar om. Vi måste väsnas! Tillvitelser som ”sekt medlemmar” eller ”konspiratoriska” får vi ta. Bara vi fortsätter att berätta. Det är mängden av människor som vaknar som betyder ändring. Vi kan inte lita till allmänna, samhälleliga organ. De är styrda av ofantliga ekonomiska krafter!

  Tack, Mats, för att Du är rak!

  Mvh
  Rolf Aronsson

 3. Tack,Mats,instämmer i hyllningskören.Detta borde vara ett fall för domstolarna eftersom det handlar om kriminalitet och girighet på allas vår bekostnad.Men med de givna premisserna är det tyvärr inte möjligt att kunna hoppas på någon rättvisa.Hut går hem-riskfritt.Det behövs en revolution,under- eller uppifrån,något slags politiskt hugg i den ”gordiska knuten”.(marknadsliberalismen/spekulationsekonomin).

 4. Huruvida det är Sovjetstat eller inte vet jag inte, men Du har rätt Mats i all din kritik av vården. Problemen med vårdens ständiga kris är dock så omfattande och svårgripbart att det skulle ta alltför mycket plats här att utreda. Det har inte ens gjorts ett försök att utreda vad vårdens alla bekymmer beror på utan man ”löser” allt genom att omorganisera, omorganisera och åter omorganisera. När jag och en kollega för ett tiotal år sedan i tolv regionala och lokala tidningar runt om i landet skapade det någonsomhelst debatt. Vi uppvaktade den dåvarande direktören för landstingsförbundet, som först tände på alla cylindrar, men sedan tystades ner från något håll som vi aldrig fick veta och därefter lades locket på. Det vi föreslog var kort att man i en nationell grupp skulle titta på forskarnas roll bland orsakerna. Läkarnas roll, industrins roll och även patienternas roll när det gäller att skapa kaos i vården. Alla dessas ageranden är avgörande orsaker till att vården ständigt ”krisar” och till detta kommer så vårdbyråkraternas ageranden med diverse påhitt och projekt.. sedan har vi politikerna, som ju i sig själva inte kanske är så farliga, men som ständigt skall vara opportuna och inställsamma i väljaropinionen. Så det problem Du tangerar Mats är otroligt mångfacetterat och svårgripbart, men om inte så länge skall jag utveckla lite mera detaljerat vad jag menar i en krönika här på kostdemokrati.
  Christer Enkvist

 5. Problemet är egentligen detsamma som Gallileo Gallilei upplevde i relation till den katolska kyrkan om vad som snurrade, solen eller jorden.
  Efter att ha varit elitidrottsman i många år fram till 1974 då jag var drygt 30 år hamnade jag i en situation med ingen träning, jour var tredje dygn, mycket resor och ett kosthåll som var mycket tveksamt. Efter ett arbetsseminarium i Ebeltoft, Danmark var min vikt 90 kg mot 75 kg tidigare. Jag fick då bara på mig ett par shorts som jag dessutom måste knäppa upp då jag satte mig i bilen. Då bestämde jag mig att göra något med kosten. På två månader gick jag ned från 90 kg till 75. Jag tog hjälp av min gamla lärobok
  ”Biochemistry”. Där kunde man läsa att överskott av kolhydrater lagrades som fett och att fett och proteiner som skulle transformeras till kolhydrater var en otroligt calorislukande process, därför svälter man snabbare ihjäl än ökar motsvarande i vikt ( man ökar vikten långsammare än man går ned i vikt vid svält). Jag åt precis som vanligt, men gjorde följande restriktioner. Ingen juic på morgonen, bara en grov smörgås med ost och ett glas mjölk samt kaffe. På operation en halv ”fralla” kl. 10 med ost samt kaffe. Lunch: En grov smörgås med sardiner samt ett äpple och till middag varm mat som vanligt med bara en potatis och mycket sallad. Dryck bara vatten. Ingen alkohol, inga kakor, inget godis, ingenting in i munnen utom det jag beskrivit. Det handlar om disciplin. Jag är ledsen att jag inte då redovisade mina erfarenheter via bok, häfte etc-
  Så länge jag arbetade som patientbehandlande läkare fick jag ofta frågan om jogging, löpning etc var bra vid viktnedgång. Jag svarade alltid då at det bäst med jogging etc. när det gäller viktreduktion var att det är svårt att äta samtidigt.

  Ulf Ljunblad

 6. Christer Enqvist!
  Kan vi vänta på att något ska hända på den nivå Du skriver om?

  Nej, det kan vi inte. Vi har allesammans möjlighet att agera på ”folknivå”. Det är den instansen som har en möjlighet att få en ändring att verkligen inträffa.

  Det handlar om att frysa ut onödiga och farliga produkter i affärerna. Det handlar om kunskapsnivåer (metabolism och evolution) samt uppvaknande bland människorna. En folkrörelse är den instans som kan bygga upp tillräckligt med kraft för att få omkull myndighetsmakt och tvinga livsmedelsindustrin att producera bättre livsmedel. Vi använder samma maktmedel som alltid har fungerat: Där vinster finns där satsar man!

  Mvh
  Rolf Aronsson

 7. STUDERA BÄGGE SIDOR AV MYNTET OCH VÄLJ SJÄLV STÅNDPUNKT.

  Observera att det är viktigt att skilja på dagens Ryssland och forna Sovjetstaten under Lenins och Stalins styre.

  Idag är det USA som idag står för monopol för skolmedicin, för GMO och det är de som startar de flesta krigen – medan Ryssland står för en större valfrihet vad gäller vårdalternativ, som säger nej till GMO och som satsar på ekologisk odling (medan USA planerar att förstöra Ukrainas bördiga jordar genom att tvinga in GMO som är del av lånevillkoren).

  Det är också USA och NATO som omringar och provocerar Ryssland – men det verkar inte våra politiker förstå och media levererar ensidig ”propaganda” istället för en allsidig nyhetsförmedling så att var och en själv kan ta ställning.

  – Ingemar Wärnström: Varför mobbas Putin? – Del 1 … NEWSVOICE

  – Ingemar Wärnström: Varför mobbas Putin? – Del 2 – Den amerikanska agendan … NEWSVOICE

Kommentera