Varje år drabbas 40 000 svenskar av hudcancer

Varje dag drabbas 110 svenskar av hudcancer och 50 dör varje månad på grund av sin hudcancer. På tio år har antalet döda av hudcancer, malignt melanom, ökat med 39 procent i Sverige. Denna utveckling går att bryta och kunskap om hur detta kan gå till finns redan. Men vi gör tvärtom.

Aldrig förr har så många svenskar dött av hudcancer som de senaste åren. För tio år sedan dog 380 personer per år av malignt melanom. Tio år senare har siffran ökat med 39 procent vilket innebär 528 döda per år (i snitt fler än tio per vecka). Det visar en ny rapport från Cancerfonden.

Lättare hitta hudcancer med ny metod

En ny metod för att avslöja farliga hudfläckar används nu för första gången i Sverige. Genom att mäta fläckars elektriska motstånd blir träffsäkerheten nära på 100-procentig.

Metoden, som heter Nevisense, är en svensk uppfinning gjord av forskare vid Karolinska Institutet i Solna. Den prövas nu för första gången inom vanlig sjukvård i Sverige på Karlskoga Lasarett, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Metoden går ut på att det elektriska motståndet i hudfläcken mäts.

– Tumörceller är mer oregelbundet fördelade och ger därför ett annat utslag än fläckar med godartade celler, säger Mikael Tarstedt, överläkare på lasarettets hudmottagning, till tidningen SvD.

Träffsäkerheten för den nya metoden är hela 97 procent, visar forskarna i en nyligen publicerad artikel i den medicinska tidskriften British Journal of Dermatology.

– Att träffsäkerheten är så pass hög innebär att vi förhoppningsvis kan minska antalet onödiga ingrepp i framtiden, säger Tarstedt, men betonar att mätningen inte ska ersätta de metoder som används i dag.

– Men det finns en gråzon, där vi tidigare antingen valt att operera bort fläcken eller att följa den noga, där Nevisense nu kan vara till hjälp.

Varje år drabbas drygt 40 000 svenskar av hudcancer.

Källa … SvD

Allt fler dör av hudcancer

På tio år har antalet döda av hudcancer, malignt melanom, ökat med 39 procent i Sverige.

Aldrig förr har så många svenskar dött av hudcancer som de senaste åren. För tio år sedan dog 380 personer per år av malignt melanom. Tio år senare har siffran ökat med 39 procent vilket innebär 528 döda per år (i snitt fler än tio per vecka). Det visar en ny rapport från Cancerfonden.

I snitt dör fler än 10 svenskar varje vecka av hudcancer, en ökning med 40% på 10 år.

Orsaken till att så många har drabbats är inte att sjukdomen i sig har blivit farligare, utan att fler drabbas av hudcancer nu för tiden. Antal fall av malignt melanom ökade från åren 2003 till 2012 med 74 procent.

Källa … hudcancer.se

Kommentar

Vistas gärna ute i solen mitt på dagen under maximalt en halvtimma (utan solskyddsmedel), då får man en dos med D-vitamin på cirka 10.000 IE (som också skyddar mot cancer). Därefter gäller skugga och kläder som skyddar mot solen.

De flesta solskyddsmedel innehåller kemikalier som i sig är cancerframkallande och filtren fungerar på så sätt att de filtrerar bort UVB-strålning (som gör oss röda och som kan ge blåsor), men de filtrerar inte bort UVA-strålning lika bra. UVA-strålarna utgör 90 procent av solljuset och tränger djupt ner i huden. Dessa strålar gör pigmentet i din hud brun, men huden blir också torr, rynkig och åldrad i förtid. UVA-strålningen kan skada hudens vävnad. Kan ge cancer vid för stora mängder.

Man skulle kunna säga att solskyddskrämer stänger av varningssignalen (att vi blir röda och brända av UVB-strålning) och att vi därför kan exponera oss alltför länge för UVA-strålar, vilket i kombination med cancerframkallande kemikalier är en farlig kombination – men brun blir man.

Socialstyrelsens officiella statistik

Dödsfall mellan 1997 – 2012 på grund av Malignt Melanom

Skilj på UVA och UVB

Solens ultravioletta strålning finns huvudsakligen i UVA-våglängd (315-400nm). UVA i solljuset orsakar att ett pigment i huden gör att huden mörknar, resulterande i en lätt, övergående solbränna. UVA bränner ej huden men kan skada den underliggande vävnaden.

UVA har mindre energi än UVB och UVC men går djupare in i huden och dess vävnader. UVA påverkar hudens melanin i överhuden till att mörkna. Att intensivt och långvarigt utsätta huden för UVA strålning kan medföra att huden åldras i förtid och att de underliggande strukturerna i huden förstörs, dvs. kan ge upphov till hudcancer
UVB

Endast en mycket liten del av solens UV strålning finns inom UVB våglängd (280-315 nm).

UVB orsakar att huden blir röd och bränd. UVB strålarna kan orsaka blåsor eller t om en andra gradens brännskada. UVB har mer energi än UVA. Sannolikheten för att UVB skall orsaka solbränna är 1000 gånger större än UVA. Att exponera huden för UVB medför en ‘försenad’ effekt. Det tar två till tre dagar för solbrännan att visa sig. UVB strålning orsakar också att huden blir tjockare och att solbrännan håller längre. Olika faktorer (hudtyp, exponering och genetisk bakgrund) påverkar hur varje person reagerar på exponering till UVB.

Solskyddskrämer och oljor

Solskyddsprodukter filtrerar främst bort UVB strålning vilket gör att vi inte blir röda av solens strålar, men det innebär att vi istället riskerar att utsättas för en överexponering av UVA strålar som tränger djupare ner i huden, vilket ökar cancerrisken.

Att vi blir röda och brända är en varningssignal om att vi bör lämna solen, en signal som vi med hjälp av UVB-filter stänger av, vilket gör att vi riskerar att bli överexponerade med UVA bestrålning (utan att vi märker det). Detta i kombination med cancerframkallande ämnen i solskyddsprodukter ÖKAR risken för hudcancer, som idag i snitt drabbar 40.000 svenskar varje år (eller som i snitt drabbar 110 svenskar varje dag, året runt). Men bruna blir vi.

Klokare att sola en kort stund (runt en halvtimma) utan solskyddsprodukter och sedan uppsöka skugga eller skydda sig med kläder resterande tid den dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen