Bota och lindra de flesta sjukdomar

Lägg om kosten och lindra eller bli kvitt dina besvär.

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt tipsar om vad en LCHF-diet möjligtvis kan hjälpa mot. Observera att det fortfarande saknas bra forskning kring just detta.

Det här kan LCHF hjälpa mot:

Orolig mage

”Det är väldigt vanligt att man upplever att en gasig mage, känslig tarm, magknip och diarréer blir dramatiskt förbättrat med LCHF. Minst en studie har visat att det kan hjälpa.”

Ledvärk

”Dåligt studerat, men många säger sig ha upplevt en förbättring av olika typer av ledvärk på LCHF. Kanske kan det finnas ett samband med uteslutande av gluten (spannmål), något som kan stimulera inflammation hos känsliga. Detta är ännu spekulativt.”

Prostatabesvär

”Det är påfallande hur många som uppger att de blir bättre och slipper springa på toaletten hela tiden. Det kan bero på att insulinet blir lägre, högt insulin kan göra dig svullen och vätskefylld.”

Epilepsi

”Ett spännande område. En fettrik kost har länge använts med dokumenterat goda resultat på barn med svårbehandlad epilepsi. En studie har hittills gjorts på vuxna, den visar liknande goda resultat. Jag har fått kommentarer från flera som har fått betydligt färre anfall efter att de börjat med LCHF.”

Acne

”Det finns mycket som tyder på ett samband mellan höga insulinvärden och acne, många märker att acne minskar med LCHF-kost. Exakt vad det beror på vet vi inte, kanske är det så att högt insulin ökar talgproduktionen. Det finns en studie som visar att GI-kost kan minska acnebesvär.”

PCOS

”Det är en sjukdom som hänger ihop med metabolt syndrom, de drabbade har bland annat övervikt, höga insulinnivåer, oregelbunden mens, acne och svårt att bli gravida. LCHF verkar vara en utmärkt behandling. En liten studie har visat goda effekter och det finns mängder av framgångshistorier från både patienter och läkare som sysslar med detta.”

Migrän/huvudvärk

”Det finns många fallrapporter om folk som har fått mindre besvär av migrän eller huvudvärk med hjälp av en ketogen kost, som LCHF. Det verkar ha god effekt på vissa. Vad det beror på är oklart, kanske kan ett stabilare blodsocker leda till mindre huvudvärk. Men inga vettiga studier är gjorda.”

Allergier/astma

”En del säger att de har fått mindre besvär av detta med LCHF-kost, men det är svårt att säga vad det beror på. Kanske på grund av lägre intag av omega 6 fett, mindre tillsatser eller så är det bara en naturlig variation som hade hänt ändå. Det är mycket osäkert och det behövs mer forskning.”

LCHF mot migrän, orolig mage och acne

Det är inte bara överviktiga och drabbade av diabetes typ 2 som kan må bättre med LCHF. Migrän, orolig mage och acne är andra ­besvär som kan lindras av lågkolhydratkost.

De flesta som börjar med LCHF gör det för att gå ner i vikt. Andra testar LCHF för att bli av med sitt sockerberoende. En del typ 2 diabetiker hyllar metoden för att de har kunnat sluta med eller dra ner på sin insulinförbrukning.

Men många som testar kosten av dessa anledningar märker också andra hälsoförbättringar. En del blir av med sin migrän eller acne, andra får en betydligt lugnare mage eller mindre besvär av allergier.

– Det här är ett jättespännande område, men vi kan fortfarande inte säga så mycket med säkerhet eftersom det saknas bra forskning, säger läkaren och LCHF-experten Andreas Eenfeldt.

Trots att effekterna inte är vetenskapligt bevisade tycker han absolut att LCHF är värt att pröva.

– Vad jag vet är att många upplever hälsoförbättringar med en lågkolhydrat­kost. Det skadar inte att testa.

Källa: Expressen

Läs kommentarerna på Kostdoktorn – det verkar fungera för de flesta.

Doktor Annika Dahlqvist

Läkaren Annika Dahlqvist har låtit sina bloggläsare rapportera in krämpor som minskat eller försvunnit när de börjar äta fettianskt (sidorna 44 – 45 i kokboken ”Ät fet mat”).

Detta är alltså ingen vetenskaplig studie utan helt enkelt inrapporterade fall. Tydligt är dock att fel bränsle (mat) ger omfattande funktionsskador på människokroppen och obalanser i hjärnans funktion, en bidragande orsak till psykisk ohälsa, ångest och depressioner.

Så här blev listan, från A till Ö:

  • Acne
  • ADHD
  • Alkoholsug
  • Allergi
  • Artros
  • Astma
  • Benkramper
  • Benskörhet
  • Blodfettsrubbningar
  • Crohns sjukdom
  • Diabetes
  • Eksem
  • Epilepsi
  • Fetma
  • Fibromyalgi
  • Förstoppning
  • Gallsten
  • Gasbesvär
  • Gikt
  • Humörproblem
  • Hungersug
  • Högt blodtryck
  • Hörselproblem
  • Impotens
  • Infektioner
  • Inkontinens
  • Intellektuell nedsättning
  • Irritabel tjocktarm
  • Koncentrationsproblem
  • Klåda
  • Känselnedsättning
  • Ledinflammationer, särskilt handleder, axlar och knän.
  • Ledgångsreumatism
  • Magkatarr
  • Matstrupskatarr
  • Migrän, huvudvärk
  • Minnesproblem
  • Mjäll
  • Muskelsvaghet
  • Nedsatt sexuell lust
  • Neuros
  • PCO
  • Prostataförstoring
  • Reumatisk artrit
  • Ryggbesvär
  • Röksug
  • Schizofreni, försämring.
  • Sköra naglar
  • Slemsäcksinflammation
  • Snarkning
  • Sockersug
  • Stelhet
  • Stresskänslighet
  • Svampinfektioner
  • Synproblem
  • Sömnproblem
  • Tinnitus
  • Trötthet
  • Tunt hår
  • Ulcerös colit
  • Yrsel
  • Åderbråck
  • Ålderdomssvaghet
  • Ångest
  • Ätstörningar

Doktor Sofie Hexeberg – Norge

Våra behandlingsprinciper

Huvudprincipen är en behandling med lite kolhydrater. Mängden kolhydrater var och en kan ta och hur mycket intag bör sänkas för att uppnå de önskade effekterna kommer att variera.

Många kommer att kunna uppnå önskad effekt genom att ändra kosten utan användning av speciella dieter, men i vissa fall rekommenderar vi specialkost med definierade måltider. Även specialkost kan användas under en längre tid är målet att nå en lågkolhydratkost är hälsosam för dig och att du kan leva med över tiden.

Beroende på diagnos och blodprov kan också vara lämpliga i olika kosttillskott.

För dem som använder läkemedel mot de sjukdomar som nämns ovan, kommer vi att gradvis minska läkemedelsanvändningen beror på resultatet och ytterligare behov av läkemedelsbehandling. Vi vill arbeta med din läkare om detta.

Vilka sjukdomar och krämpor kan vi hjälpa dig?

Vi har goda erfarenheter av behandling av sjukdomar / symptom som räknas upp i listan nedan. För många av dessa förhållanden finns det även stöd i litteraturen att en kolhydrat minskad kost är bra.

  • Energitapp
  • Övervikt och fetma
  • Högt blodtryck
  • Diabetes typ 1 och 2
  • Varierande blodsocker / hypoglykemi.
  • Sockerberoende
  • Överätande / bulimi
  • Hypotyreos
  • Sarkoidos
  • Fibromyalgi
  • Osteoartrit
  • Psoriasis
  • Eksem
  • Psoriasisartrit
  • Artrit
  • Pelvospondylit
  • Gingivit
  • MIG
  • PCOS
  • Fertilitet
  • Tidig menopaus
  • Migrän
  • Paroxysmalt förmaksflimmer.
  • Matsmältningsbesvär / irriterad tarm.
  • Crohns Mb
  • Ulcerös kolit

Källa: Doktor Hexebergs kliniks hemsida

Nytt liv med riktig mat, frisk med LCHF

Ovanstående är fall som Doktor Hexeberg dokumenterat på sin egen klinik och flera av dessa fall finns beskrivna i hennes första bok ”Nytt liv med riktig mat, frisk med LCHF” som har sålts i mer än 110.000 exemplar.

Doktor Hexeberg är noga med att poängtera att LCHF absolut inte är en bantningsdiet, det är mat som ger hälsofördelar (där viktkontroll är en bonus). Underviktiga går upp i vikt, normalviktiga behåller sin vikt och överviktiga går ner i vikt.

Det finns inga magra eller tjocka däggdjur så länge de äter sin artriktiga föda, de håller sig friska och normalviktiga helt automatiskt. Även människan är ett däggdjur.

När såg du sist en mager eller fet älg, räv, varg eller rådjur? Däremot finns det gott om sjuka och feta katter och hundar som äter ”människomat” rik på socker/kolhydrater.

Frank Nilsson om hormonellt intelligent träning

Bok ”Istället för doping” – Läsarreaktioner

Det är ingen överdrift att påstå, att ”Istället för doping!” blivit både älskad och hatad.

Älskad av folk som äter Jägarkost (LCHF) och insett tyngden i de evolutionära argument som är grundvalen för för hela framställningen, dvs att den kost som vi under årmiljoner anpassats till och som håller oss friska, också rimligtvis är den kost som ger oss möjlighet att prestera maximalt.

Ingen inbillar sig till exempel att den köttätande vargen presterar bättre om han får pasta istället för kött, men industrin inom idrotten har invaggat idrottsfolket i tron att människan står över dessa evolutionära lagar. De vill få oss att tro, att industrins produkter är ett måste om vi vill prestera på topp och att vi kan frossa i dessa produkter ostraffat, så länge vi bränner det mesta genom hård träning.

Men idrottsfolket presterar inte bara sämre på den artfrämmande födan – den gör dem också både kortsiktigt och långsiktigt sjuka.

Allt fler idrottsmän upptäcker att riktig mat håller dem friska, alerta och som gör att de presterar maximalt. Sannolikt blir riktig mat en förutsättning framöver – om man vill stå på prispallen.

Slutsats

Cirka 75% av alla sjukdomar är relaterade till vad vi stoppar i munnen, således något vi kan göra något åt. Med rätt kost stärker vi vårt immunförsvar och vi står således också bättre emot även förkylningar och influensor. Rätt mat ger mer muskler och ett starkare skelett, varför vi bättre står emot t.ex. benbrott och ryggproblem.

Den extrema högkolhydratkost som Livsmedelsverket rekommenderar med omega-6 växtoljor och margariner har precis motsatt effekt. Ytterst få personer klarar av denna kost, med konstant högt och kraftigt pendlande blodsocker och insulinhalter, utan att förr eller senare bli sjuka och feta.

Riktig mat är således inte bara en kost för diabetiker och överviktiga, det är en kost för alla som vill må bra och som vill prestera på topp. De som redan mår bra förebygger framtida besvär genom att äta riktig mat. SÅLEDES EN KOST FÖR ALLA.

Magiskt?

Inte alls. Snarare helt logiskt om man kan sin historia, biologi, biokemi och hormonlära. Att tjänstemännen på Livsmedelsverket struntar i all form av evidens är en skandal av stora mått med svåra folkhälsokonsekvenser.

Tre berättelse från verkliga livet (Sofie Hexebergs bok är full med berättelser, med kliniska data).

Mats Lindgrens resa är en av hundratusentals berättelser, således inte speciellt unik, förutom att Mats också kunde se utan glasögon när han slutade äta det som förgiftade honom.

Här följer hans hälsoresa, från ”vrak” till ”frisk” på bara fyra månader:

Min hälsoresa (kortversion)

I mer än 30 år har min kropp varit förgiftad av för mycket glukos i blodomloppet. Resultatet av det är att jag varit ytterst inflammationskänslig och blivit förkyld bara någon tittat på mig. När man inte vet om något annat eller inte har erfarenhet av något annat liv så tror man på något sätt att man lever ett normalt liv.

Min värld har kretsat kring kronisk bronkit, prostatabesvär, kronisk värk, ledbesvär m.m. På senare år har dessa sjukdomar kompletterats med diabetes och hjärt-kärlbesvär. Min diabetes debuterade på allvar när jag försökte bota mina ständiga inflammationer med att pressa apelsiner varje morgon. C-vitamin är ju det bästa, det vet ju alla! Innan diabetesdebuten hade jag prediabetes i över 30 år utan att veta om det.

Jag började medicinera mot diabetes och hjärt-kärlbesvären. Enligt min läkare var jag nu inne i “Naturalförloppet” som innebär att man bara blir sjukare och sjukare och till slut dör i någon hjärtsjukdom. Jag hade tur, av en slump gick jag på en av Annika Dahlqvists föreläsningar om LCHF, Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mer fett.

Efter tre månader med den nya kosten var jag helt frisk från både diabetes och hjärtbesvär. Inga mediciner alls! Efter fyra månader släppte min kroniska värk i axlar, nacke och rygg. Ledbesvären som jag haft i fingrar och tår var nu ett minne blott. Min sambo, Maggan, som solidariskt bytte till samma kost som mig, blev frisk från migrän och svåra eksem som hon haft sedan tonåren. En ytterligare bonus var att jag gick ner 9 kilo i vikt.

Idag, nästan tre år senare, vill jag dela med mig av mina erfarenheter. Att bli frisk av mat är inget hokus pokus utan en följd av en naturlig kost som människan är designad för att äta. Jag är numera övertygad om att nästan alla inflammatoriska sjukdomar går att bota och framför allt förebygga genom en riktig kost. Vissa åldersförändringar som vi länge trott vara helt naturliga är inte det utan en följd av felaktig kost, inte ålder.

Jag har inte varit sjuk en enda dag sedan jag började med LCHF-kosten, inte ens en liten förkylning. Tidigare var detta legio var och varannan månad. Det är inte så konstigt att man brinner för detta och vill ge människor ett alternativ.

Därför har vi startat LCHF matkasse.

Välkommen att titta in i butiken!

Mats Lindgren

Diabetiker sedan 17 år, blev medicinfri på en vecka.

Pelle blev fri från sina insulinsprutor på en vecka och kroppen började läka, läs mer…. Bland annat kunde en inplanerad nervoperation ställas in. Pelle är fortfarande fri från diabetesmedicin, idag 2012, efter 6 år. Han säger sig äta godare än han någonsin gjort och är aldrig längre hungrig.

Precis som Mats Wiman nedan anser han att det är stor skandal att vården tillåts förleda patienter in i ett allvarligt sjukdomsförlopp, mot bättre vetande, mot vetenskap och beprövad erfarenhet.

Civilingenjör Per-Lars Lundström om vården idag – ”En släng av diabetes”

Observera att alla diabetiker snabbt når stora hälsofördelar och kan dra ner på eller helt sluta med sin medicinering, både typ ettor och typ tvåor får ett mer stabilt blodsocker.

Det innebär att risken för komplikationer i form av nervskador, ögonskador, njurskador och sårskador minskar radikalt. Risken för blindhet, njurdialys och amputation av tår och fötter samt för hjärtattack och stroke reduceras. Även risken för demenssjukdom minskar.

I Sverige dör i snitt en patient i timman på grund av sina diabeteskomplikationer och vården tvingas amputera fötterna på två diabetiker varje dag. Denna vård kostar, tar i anspråk cirka 12% av sjukvårdsbudgeten (runt 35.000 miljoner per år). En fullständigt onödig sjukdom, som trefaldigats i Sverige på bara 20 år (nyckelhålsmärkning kom 1989).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen