Ägg och kolesterol är nyttigt

Kan jag äta flera påskägg, med tanke på kolesterolet?

Enligt en nyligen genomförd konsumentundersökning är det så många som 17% utav de som äter ägg som tror att de inte skall äta mer än ett ägg per dag p.g.a. fara för förhöjda kolesterolvärde.

Det finns inga sådana bevis utan det finns många vetenskapliga bevis för att ägg inte höjer kolesterol värdena:

”Enligt Irene Mattisson, nutritionsforskare på Livsmedelsverket, kan man äta i princip så många ägg man önskar. – Vi kan reglera kroppens tillverkning av kolesterol. Äter vi mat med mycket kolesterol minskas vår egen produktion. För personer som har höga kolesterolvärden är det viktigare att äta mindre mättat fett än att minska på äggkonsumtionen. Näringsmässigt har gulan ett övertag.”

Källa: Myten om ägget och kolesterol

Vår kommentar:

Irene Mattisson har rätt när det gäller ägg, men att mättat fett skulle utgöra en riskfaktor är en myt som t.om. WHO nu har bevisat vara felaktig. Däremot bör man undvika de omega6 rika växtoljor som Livsmedelsverket rekommenderar, som är inflammationsdrivande och som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Dagens Medicin: Radikal förändring av WHO:s syn på fett. Varför följer Livsmedelsverket rekommendationer som inte håller, undrar Uffe Ravnskov med flera.

Livsmedelsverket (SLV)

Livsmedelsverket har gjort en omvändning vad gäller ägg och kolesterol, men de signalerar fortfarande en viss försiktighet (utan vetenskapligt stöd) …

Så här skriver Livsmedelsverket på sin hemsida:

Är det farligt att äta ägg på grund av det höga kolesterolinnehållet?

Ägg innehåller ganska mycket kolesterol. Om man äter många ägg per dag under längre tid kan kolesterolnivåerna i blodet påverkas i viss mån.

I allmänhet kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol.

För personer som har höga kolesterolvärden är det ännu viktigare att äta mindre mättat fett än att minska på äggkonsumtionen.

Vad säger vetenskapen?

Fakta är att vi kan äta så många ägg vi önskar utan att kolesterolhalten påverkas mer än marginellt. Om vi äter mycket kolesterol så kompenserar kroppen genom att producera mindre, så att rätt kolesterolnivå upprätthålls (det vet kroppen bäst).

Att man bara marginellt kan påverka kolesterolvärdet med kosten är en ”hemlighet”. Om fler börjar tänka efter skulle det kunna inverka på försäljningen av statiner (800.000 svenskar äter statiner för att sänka sitt kolesterolvärde) och färre skulle köpa skräpmat.

Kolesterol är ett livsviktigt ämne och det är farligt att ha för lågt värde och de med högt värde lever längst. Att lura kroppen genom att medicinera ner kolesterolet med läkemedel eller margariner med växtsteroler ger oönskade biverkningar.

Nio myter om kolesterol

Vår främste kolesterolexpert docent Uffe Ravsskov har listat de nio största myterna:

  1. Kolesterol är inte ett dödligt gift, utan ett ämne som är vitalt för alla cellers konstruktion och funktion. Kolesterol är vare sig ”gott” eller ”ont”; däremot påverkas blodets innehåll av många faktorer, till exempel stress, fysisk aktivitet, ändringar av kroppsvikten, rökning och mycket mer.
  2. Ett högt kolesterol påstås att förorsaka åderförkalkning och hjärtinfarkt. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt.
  3. Vi producerar själva 3-4 gånger mer kolesterol än vi äter. Produktionen ökar när vi äter för lite kolesterol och minskar när maten redan är rik på kolesterol. Detta förklarar varför det är så svårt att ändra sitt kolesterol genom att ändra sin kost.
  4. Matens innehåll av kolesterol och animaliskt fett har inget med åderförkalkning eller hjärtinfarkt att göra. Till exempel har mer än 30 vetenskapliga studier visat att den mängd fett som infarktpatienter ätit innan sjukdomen inte var större än den mängd som friska människor äter.
  5. Att sänka kolesterolet med de mediciner som användes innan statinerna introducerades kan inte påverka risken att dö i hjärtinfarkt; de är dessutom hälsovådliga och kan förkorta ditt liv.
  6. Den nya sortens kolesterolsänkare, statiner förebygger hjärtinfarkt, men effekten är mycket svag och har inget med kolesterolsänkningen att göra. Tyvärr är de även cancerframkallande, åtminstone hos försöksdjur. Om det även gäller hos människor vet vi ännu inte med säkerhet, därför att vi endast använt statinerna i tio år. Man får till exempel inte lungcancer redan efter tio års rökning.
  7. Ett högt kolesterol är en riskfaktor för mindre än 10% av dem som dör i hjärtinfarkt. Dessutom skyddar det mot infektioner och äldre människor med högt kolesterol lever längre än äldre människor med ett lågt.
  8. Många av dessa fakta har presenterats i vetenskapliga tidskrifter och böcker de senaste decennierna, men få känner till dom.
  9. Orsaken till att lekmän, läkare och de flesta forskare aldrig hört talas om detta är, att alla resultat, som talar emot kolesterolkampanjens budskap, ignoreras eller felciteras i den vetenskaplig litteraturen.

Källa: Uffe Ravnskov – Kolesterolmyter

En snabbguide nedan, en informationsfolder om kolesterol. Vårt råd är att öppna sina sinnen och skaffa information från flera oberoende källor. Sedan bilda sig en egen uppfattning.

”Sinnen är som fallskärmar. De fungerar bara när de är öppna”

Slutsats

Ät så många ägg du önskar under påsken och efter påsken. Det är ofarligt och t.o.m. nyttigt då ägg innehåller det mesta av de näringsämnen vi behöver, förutom C-vitamin.

Ägg kan varieras i det oändliga och är ett relativt billigt livsmedel, både vad gäller näring och energi. Observera också att hållbarheten är många veckor längre än ”bäst före datum” som endast är ett ”sista försäljningsdatum”.

Gör äggtestet. Lägg ett ägg i en skål eller kastrull med vatten. Om det ligger på botten är det färskt, om det reser på sig är det inte lika färskt och om det flyter kan det vara gammalt (knäck då ägget i en kopp och kolla ägget innan du använder det).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen