Doktor Annika Dahlqvist berättar sin historia

Galjonsfigur

Doktor Annika Dahlqvist är läkaren som vägrar att följa med strömmen efter det att hon kommit till insikt om vad som orsakar diabetes och fetma. Som valde att segla mot strömmarna, mot vinden, mot vågorna eftersom det var där lösningarna på en galopperande ohälsa fanns att finna.

Det handlar om vara ärlig mot sig själv och mot sina patienter och att hjälpa dem efter bästa förmåga. Det handlar om att inte sälja sin själ till högstbjudande, att följa sin inre kompass (vilket är viktigt inte minst för eget välmående).

Doktor Annika Dahlqvist uppfattas av många som galjonsfigur på skeppet med kompasskurs mot ”hälsa och välmående”. En kurs som går stick i stäv med den som ”etablissemanget” förordar.

Med sann «vetenskap och beprövad erfarenhet» i seglen går detta paradigmskifte mot en förbättrad folkhälsa inte att stoppa, bara att fördröja, en fördröjning som ur ett samhällsperspektiv är extremt kostsamt och direkt samhällsfarligt. För Sveriges del pratar vi om miljarder kronor för varje dags fördröjning och när vi väl tappat i konkurrenskraft är det svårt att komma igen.

Vetenskapen är tydlig och erfarenheterna är överväldigande så det finns inga ”grund” som kan stoppa färden, bara en massa ”drivankare” som bakåtsträvare i ledande samhällspositioner försöker bromsa utvecklingen med. De vill inte att medborgarna själva kommer till insikt om verkligheten, då det skulle kunna skada deras position.

Annika Dahlqvist ovilja att söka skydd när det stormar har gett henna flera törnar, men hon har repat sig och kommit igen. Senare har det visat sig att hon hade rätt i den kritik som hon framfört, om än på ett sätt som många uppfattat som ”osminkat”.

Läkaren Andreas Eenfeldt (Kostdoktorn) presenterades september 2008 som en ung rebell i magasinet ”2000-Talets Vetenskap”. Han hade kommit till fram till samma slutsatser genom att studera vetenskapen och han tog över rorstocken på webben.

Ingen lätt kurs för en ung läkare då de flesta av kollegorna ville följa vinden och strömmarna, bekvämast så, säkrast så och mer lönsamt, även om den kursen till slut skulle leda till en förlisning av vårdens skepp och för Svea rike. Det handlar om att ta sitt samhällsansvar, när man har insikten, kunskapen och förmågan att göra skillnad.

Men det behövs fler för att få till en stadigvarande kursändring och Annika och Andreas har inte varit ensamma om att tidigt ta ut nya kurser.

Pionjärer och opinionsbildare för naturlig mat:

Vi kan t.ex. nämna Sten Sture Skaldeman (”GI-NOLL”… hemsida”), Lars-Erik Litsfeldt (”Fettskrämd”), Margareta Lundström (startade Kolhydrater i fokus). docent Ralf Sundberg (”Forskningsfusket”), diabetsläkaren Jörgen Vesti Nielsen (”Karlshamnsstudien”), forskaren Johan Hedbrant (fetmaparadoxen). docent Uffe Ravskov (”Kolesterolmyten”), Frank Nilsson (”Istället för doping!”), civilingenjör Leif Lundberg (Kostdemokrati.se & ”Skolupproret mot lightprodukter”), Bitten Jonsson (”Sockerbomben”), överläkare Christer Enkvist, Rolf Aronsson (blogg, 49 mil på cykel), professor Karl E. Arfors, professor Tore Scherstén, Lars Wilsson (”Välfärdens ohälsa: Naturlig mat ger naturlig hälsa”), Bengt Ingerstam (”Konsument-Forum”), ”Paleofriend”, Sven Erik Nordin (beteendevetare, krönikör), doktor Carl (Calle) Carlsson, professor Lars Werkö (forskningschef, …), barnläkaren och biokemisten Björn Hammarskjöld (Kostkunskap), chefredaktör Bo Zackrisson (”LCHF-magasinet” & ”2000-talets Vetenskap”), Christina Doctare (svensk läkare, författare och samhällsdebattör), Tommy Svensson (Utbildningscenter, föreläsare och författare), Professor Göran Petersson (Chalmers), Per Wikholm (”Ideologin och pengarna bakom kostråden”), chefläkare och sjukhusdirektör Ulf Ljungblad, barnsköterska Solveig Kiander (LCHF hälsa), Margareta Lundström (sjuksköterska, krönikör), Michael Zazzio (sjuksköterska, forskare), Lisbeth Candow (kanel+citron), distriktsläkare Åsa Larsson (krönikör), Gunnar Lindgren (blogg, Ren Åker Ren Mat, Margarin) Erik Edlund (matfrisk), Anna Hallén, Monique Forslund, Distriktsläkare Anders Tengblad, Mats Lindgren (krönikör, beteendevetare, blogg), Anita Supe (kostekonom), Lars o. Berglund, Göran Adlén (trendspanare), professor Birgitta Strandvik, professor Göran Berglund, Jenny Reimers (läkare), Johanna Söderlund (blogg), Fredrik Colting (blogg), Kenneth Ekdahl, Tore Persson (läkare), professor Johan Frostegård, professor professor Jan Hammarström, professor Bodil Jönsson, doktor Sofie Hexeberg (Norge), med flera ….

Not. Listan gör inte anspråk på att vara komplett och avser pionjärer som var ute tidigt. Vi vill visa att det är många som tidigt gjorde en förtjänstfull insats. Under senare år har många tillkommit, men om alla senare hundratals goda krafter skall omnämnas skulle det ta lång tid att ladda sidan. Dock är listan ett levande dokument och uppdateras i efterhand om vi råkat missa någon pionjär i Sverige som absolut borde vara med. Listan är helt stokastisk utan någon som helst rangordning.

Alla har oberoende av varandra kommit fram till samma slutsatser (verkligheten), utifrån olika infallsvinklar. Mycket snart är bakåtseglarna i minoritet, falsariet är avslöjat och vem vill då förknippas med dem?

Det som utspelas är ett exempel på vad H.C. Andersen anspelade på när han skrev ”Kejsarens nya kläder”. Alltfler kommer nu till insikt om att ”kejsaren” är naken och vi börjar komma till kapitlet när det enbart blir pinsamt för kejsaren och hans följe.

Idag vimlar havet av tusentals professorer, läkare, forskare, ingenjörer och andra medborgare av olika nationaliteter på denna ”friskkurs”. Uppskattningsvis 500.000 svenskar och 300.000 norrmän har själva upptäckt hur de blir friskare och smalare, utan läkemedel eller operation. Det verkar fungerar mot de flesta sjukdomar (läs mer…).

Snart har verkligheten kommit ikapp även de som frenetiskt försvarar ”status guo”, de som inte vill ändra kurs och som med alla till buds stående medel bekämpar förändringar som kan hota ”ego business”. Vad de inte ser eller förstår är att dessa förändringar erbjuder nya affärsmöjligheter med hela världen som kundbas.

Det är INTE den nation som satsar på mest sjukvård som kommer att vinna racet mot en hög välfärd, det kommer de som satsar på bäst fungerande hälso- och sjukvård att göra. Det är kvalitet och resultat som avgör, inte kvantitet (som vi redan har för mycket av).

Citat: Det gäller att skapa en ny marknad och vara ensamma där, snarare än att konkurrera på ett trångt och redan etablerat fält. Peter Thiel menar att konkurrensen har överskuggat värdeskapande och på detta sätt undergräver den nytt tänkande. Läs mer … Mest sjukvård vinner?

Ytterligare drygt en miljon svenskar håller som bäst på att testa, med gott resultat. Även inom vården kommer alltfler till insikt, men de hålls tillbaka. Vårdens nuvarande struktur bestraffar de som sticker ut från mängden, de riskerar både legitimation och karriär. Om de har rätt eller fel spelar mindre roll i detta spel, med ytterst diffusa regler.

Vetenskapen och beprövad erfarenhet finns i överflöd som bekräftar LCHF och inget av vikt som falsifierar LCHF (tvärtom gäller de nationella kostråd som vården i form av professorer, läkare, sköterskor och dietister idag okritiskt vidarebefordrar).

I kraft av sin auktoritet och samhällsställning kan ett fåtal personer bromsa utvecklingen även då de saknar kunskap och vetenskapligt stöd. Att de därmed ruineras på sitt förtroendekapital verkar de inte förstå eller bry sig om.

Dagens laguppställning: En grupp av framsynta, kunniga och oberoende professorer, läkare, forskare, ingenjörer och medborgare driver och leder utvecklingen, mot en samling formella ”auktoriteter” bromsar utvecklingen med alla till buds stående medel, då deras ledande ställning är baserad på att ”status quo” och på att myter om t.ex. fetter, kolesterol och energi upprätthålls. En kamp mot verkligheten som de inte kan vinna.

Detta destruktiva motstånd mot hälsa och välstånd finansieras främst via skattemedel och understöds av media och politiker. vilket är högst anmärkningsvärt. Varje dags försening kostar samhället uppskattningsvis 1.000 miljoner kronor per dag i uteblivna intäkter och extra kostnader. ETT KOSTSAMT AUKTORITETSMOTSTÅND OCH DÄRTILL SKALL LÄGGAS ETT STORT ONÖDIGT MÄNSKLIGT LIDANDE.

Det handlar om samhällsställning, inflytande och pengar. Allt sker inför öppen ridå, medan ansvariga politiker tittar på och finansierar ohälsa – mot vetenskap och beprövad erfarenhet – vilket innebär att de öppnar upp för nya politiska krafter att ta över rodret, när insikter och verkligheten har hunnit ikapp.

Tack Annika!

På grund står snart alla de vars kaptener vägrar att anpassa kursen mot verkligheten.

En presentation av doktor Annika Dahlqvist

Doktor Annika Dahlqvist kan vara den mest kontroversiella personen i Sverige på senare tid. Hon startade på allvar uppmärksamheten kring LCHF.

Hon hjälpte sjuka att bli friskare och överviktiga att bli smalare. Hon blev snart den hyllade hjälten i media, den ensamma läkaren som fått rätt mot “etablissemanget”.

Sen tog mediaskandaler vid, toppat av utnämnelsen Årets Förvillare och löpsedlar om sjukdomsrykten. Men kanske har dr Dahlqvist – sin vana trogen – rätt igen.

Källa: Kostdoktorn

Tidningsreportage om Annika Dahlqvist

För dig som vill läsa om doktor Annika Dahlqvist, se reportage (Dagbladet) nedan.

Doktorn bortom feta dieter och rubriker

Hon är höjd till skyarna av många, men bespottad av andra. Men vem är läkaren Annika Dahlqvist bortom feta rubriker och dieter?

– Jag är inte så social och är inte intresserad av fester och tillställningar, säger hon.

Vem är den omstridda läkaren Annika Dahlqvist från Njurunda, i många medier kallad ”fettdoktorn”?

– Var snäll och skriv inte fettdoktorn, det har blivit så negativt, säger Annika, när Dagbladet besök­er henne i makarna Dahlqvist sommarhus i Björn.

Under flera år har hon varit i blåsväder i medier och internetforum för sina kontroversiella uttalanden i sin personliga blogg om kosthållning, massvaccinering och solskyddskrämer.

När Dagbladet träffade Annika i makarna Dahlqvist sommarhus i Björn, tonade en jordnära och enkel person fram, långt bortom stridsyxor, slagord och barrikader, men starkt trogen sin övertygelse.

Från Själevad

Annika har rötterna i Själevad i Örnsköldsvik, Ångermanland. Där växte hon upp som familjens näst äldsta dotter av totalt fem barn. Sina föräldrar minns hon som starka invidiver som drev ett mindre lantbruk där svensk husmanskost var en självklarhet i hemmet.

Först som 24-åring hittade Annika fram till sitt yrkesval.

– Jag fick först för mig att jag var intresserad av kemi och började vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Jag avbröt det och läste fria kurser i sociologi och pedagogik, säger Annika.

En kompis vid sjukgymnast­linjen fick henne intresserad av utbildningen och i och med det väcktes också intresset för medicin. Sin då blivande make Göran mötte hon i folkdansens virvlar i Hudiksvall där hon bodde under AT-tjänstgörningen.

– Han bodde här i Njurunda så vi fick välja om han skulle ta sin snickarbänk och flytta till mig eller om jag skulle flytta hit, säger hon.

Att Annika i framtiden skulle bli en av Sveriges mest kontroversiella läkare genom tiderna, hade hon aldrig kunnat ana, eller ens haft en önskan om.

”Alltid sagt vad jag tycker”

I stället beskriver hon sig som en person som trivs bäst hemma. En person som efter arbetsdagar fyllda av patientkontakter, helst njuter av lugn och ensamhet.

– Men jag har alltid varit en person som har sagt vad jag tycker och stått för det och det har ställt till det ibland, säger Annika.

Och, att ta ansvar för sin över­tygelse har kostat mycket. Under två år fick hon ”kalla handen” som yrkesutövande läkare vid Primärvården och Landstiget i Västernorrland innan hennes kostråd senare blev godkänd av Socialstyrelsen.

– Min själ är sargad av all elakhet och hat. När det värsta drevet gick så var jag ute på bloggen för att förklara och försvara mig, men då blev hatet värre. Jag har i hela mitt liv orsakat mångas missnöje, men man kan inte göra något åt sina åsikter, säger hon och fortsätter:

– Antagonister säger att jag gör det för pengar, men jag har valt att aldrig engagera mig ekonomiskt i något som har med lchf att göra.

Sin fritid ägnar Annika gärna åt en god bok, ser på tv, men njuter även av härliga bastubad. Men tiden går också åt till att blogga.

– Det är inte bara ett intresse utan ett uppdrag jag har, att försöka rädda mänskligheten. Men jag är inte så att jag vidhåller något om jag blir bevisad om motsatsen. Jag vill få fram sanningen, säger hon.

Familjen har varit hennes stora stöd.

– Vissa har frågat vad min man tycker om all uppståndelse och då brukar jag svara att jag inte har berättat allt, säger Annika.

• Är du själv absolutist vad gäller lchf-dieten?
– Nej, det är jag inte. När arbetskompisarna bjuder på fika så smak­ar jag.

På frågan om det snart är dags för en biografi, svarar hon rappt och med ett leende:

– Det får bli sedan. När jag har segrat!

Fakta: Annika Dahlqvist

Bor: i Ovansjö, Njurunda samt under sommarmånaderna vid havet i Björn.

Familj: gift med maken Göran sedan 1983 då paret vigdes borgerligt i Rådhuset i Stockholm och makarnas döttrar Kristina, 28 år och Karin, 27 år

Uppvuxen: i Själevad, Örnsköldsvik tillsammans med fyra syskon, två systrar och två bröder

Intressen: läser romaner, tittar på tv, bloggar om hälsa och lchf-kost, promenerar i skogen och har tidigare dansat folkdans

Jobbar: deltid vid Vårdcentralen Centrum i Sundsvall

Glädjeämnen i livet: att basta och ”att skriva något intressant på bloggen och få respons”, jobbet som läkare och alla kollegor

Tråkigt: ”När min make håller på att renovera och vill att jag ska intressera mig för detaljer. Då blir det svårt”.

Källa: Dagbladet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen