Mannerström dömer ut maten i äldrevården

Stjärnkockar på turné

Mannerström och Trägårdh lagar mat på äldreboenden

GÖTEBORG: Fina råvaror och stort engagemang är ett måste för att stjärnkocken Leif Mannerström ska godkänna maten som serveras våra gamla. Kollegan Gustav Trägårdhs segerrecept bygger på arbetsglädje och kärlek till maten.

Nyligen var två av Göteborgs mest meriterade kockar ute på varsitt äldreboende och hjälpte till i köket. Mannerström besökte Bäckebol på Hisingen, Trägårdh hälsade på i Fässbergshemmet i Mölndal.

Mästerkocken Leif Mannerström vill hiva ut dåliga råvaror och installera rejäla stekbord i alla kök som lagar mat till äldre. Det ska vara smör, grädde, riktig potatis, färsk fisk och nötfärs. Annars kan det lika gärna vara. Och maten ska tillagas med stort engagemang och kunnande.

“Det ska vara smör, grädde, riktig potatis, färsk fisk och nötfärs. Annars kan det lika gärna vara.”

Då spelar en stram budget mindre roll anser han.

– Man kan göra underverk med fem kronor extra, säger han.

Ansvariga politiker och chefer fanns också på plats i Bäckebol för att prata mat med stjärnkocken som blivit något av en ambassadör för äldres rätt till bra mat, inte minst genom sin medverkan i tv-serien Sveriges bästa äldreboende.

Madeleine Söderlund är kökschef på Bäckebols äldreboende och ansvarar för att 1 300 personer får mat varje dag.

– Mitt jobb är att se till så att alla får bra mat och att vi lagar så mycket som möjligt från grunden, säger hon.

Efter rundturen i köket var det upp till bevis:

Mos, fiskgratäng och gröna ärtor serverades i restaurangen och dialogen tog fart inför politiker och chefer som lyssnade uppmärksamt.

– Är det färsk fisk, undrade Mannerström.

– Ja, svarade köksmästare Söderlund.

– Du har smaksatt moset, konstaterade Mannerström.

– Med prästost, svarade köksmästare Söderlund.

Madeleine Söderlund berättade att de har julbord för de boende och att de serverar Nobelmiddag den 10 december. Mannerström nickade uppmuntrande men hade ändå ett litet tips att skicka med:

– Ni hade kunnat smaksätta ärtorna lite bättre.

Gustav Trägårdh delade i går arbetsplats med matpersonalen på Fässbergshemmet i Mölndal.

– Det är en del pyssel som vi inte brukar göra. Men det är roligt att få göra lite annat, säger Renée Beckman, en av dem som dagligen arbetar med maten till omkring 250 måltidsgäster på fyra äldreboenden i Mölndals kommun.

Hon står och river limeskal som senare ska ned i en sedan flera timmar kokande Texas chiligryta.

I våras framkom synpunkter på att de boende inte var nöjda med maten. Kontakt togs därför med Trägårdh, Årets kock 2010 och köksmästare på Sjömagasinet i Göteborg – för att bland annat hitta nya arbetssätt och former för att förbättra maten och måltiderna.

I våras hade stjärnkocken en inspirationsföreläsning för personal och tog fram en meny som under gårdagen serverades på kommunens samtliga äldreboenden. Dessutom stod han själv vid grytorna.

– Jag valde en überklassisk fiskrätt och en helt annan rätt. De allra flesta valde det de kände igen, fisk. Texas chiligrytan får de väl äta upp en annan dag, säger Gustav Trägårdh.

Mer sej fick beställas tidigt på morgonen, liksom särskilt utvald potatis. Men totalsumman klarade sig ändå inom den snäva ramen på 16:50 kronor per lunchportion inklusive efterrätt, samt tio kronor för middagen.

– Råvaror är egentligen inte speciellt dyrt, det är halvfabrikat som kostar. Fast det som blir dyrare är arbetstiden eftersom råvaror tar längre tid att förädla.

När tillagningen var klar gick personalen från köket ut på varsin avdelning för att servera.

– Vi ska ge våra gäster glädje. Det spelar ingen roll om vi är på Fässbergshemmet eller Sjömagasinet. Jag vill att alla känner glädje och stolthet och jag vill gärna få alla att göra det lilla extra.

Mat är den bästa medicinen, för så länge du äter är du frisk, säger Gustav Trägårdh.

Kommentar

Gott om pengar – till läkemedel (som t.ex. statiner).

Gott om pengar till ett tiotal olika sorts piller finns det, men inte en femma extra till riktig, naturlig och god mat – den bästa medicinen, utan biverkningar.

Förtydligande om antalet mediciner till äldre … SVT.

Inga dödsfall från kosttillskott, men 783000 dödsfall av läkemedel (på ett år).

”Cocktaileffekten”

Det kan ju vara intressant att notera att alla läkemedel har biverkningar som ofta är kraftfulla. Vi vet också att olika läkemedel påverkar varandra så att nya effekter uppstår, den så kallade ”cocktaileffekten”.

Varje läkemedel genomgår studier som solitärer och inte tillsammans med andra läkemedel. Det betyder att när man blandar flera läkemedel så är man ”försökskanin” och ingen vet riktigt vad som händer – men vi vet att det händer en massa som vi inte har kontroll på, och det har inte heller kroppen eller hjärnan, då detta är nya molekyler, framställda i laboratorium (som sedan patenteras och säljs med god förtjänst).

Således serveras praktiskt taget alla äldre en ”experimentcocktail” med runt ett tiotal läkemedel varje dag, till en mycket stor kostnad. Och ingen reflekterar över detta.

Läkemedel har en egen gräddfil när det gäller kostnader och användning och här är allt tillåtet. Hur har det blivit så här?

Sammanfattning

En omfattande läkemedelsbehandling hos äldre personer signalerar en ökad risk för samtliga utfall som ingår i denna registeranalys; död, akutmottagningsbesök, magtarmblödning och fallskada.

Antalet läkemedel är en värdefull riskmarkör att använda i screening inför förebyggande insatser som t.ex. läkemedelsgenomgångar, riktad patientinformation eller intensifierad uppföljning av behandlingseffekter.

En del av riskökningen med ett ökat antal läkemedel beror av individens bakomliggande sjukdom. Även då hänsyn togs till personernas antal sjukdomar och sjukdomarnas allvarlighetsgrad innebar ett ökat antal läkemedel en ökad risk för död, akutmottagningsbesök, magtarmblödning och fallskada.

Effekten av en justering för sjukdomsbörda på den relativa risken för dessa utfall var störst i grupperna med omfattande läkemedelsbehandling, vilket indikerar ett samband mellan antalet läkemedel och sjuklighet.

Socialstyrelsen har för avsikt att genomföra ytterligare registerstudier med inriktningen att fördjupa kunskapen om äldre individers situation vid omfattande läkemedelsbehandling samt att följa utvecklingen över tid.

Felmedicinering är en stor mördare

År 2000 rapporterade ”Institutes of Medicine” att medicinska fel var den åttonde vanligaste dödsorsaken i USA och dödade mellan 44.000 och 98.000 människor varje år. Medan antalet fel idag (2011) sägs möjligen vara den fjärde vanligaste dödsorsaken på ett sjukhus, och hälso-tjänstemän är överens om att denna typ av död-genom-medicinen fortfarande är förhärskande – och att det kan förebyggas.

Under juni månad 2010 publicerades en rapport i ”Journal of General Internal Medicine”, där man studerat register som sträckte sig 1976-2006 och man fann ut av 62 miljoner dödsattester, att nästan en kvarts miljon dödsfall kodades att ha inträffat på sjukhus på grund av felmedicinering. De fann också att dessa fel var vanligast under semestern, under juli månad, och i synnerhet på universitetssjukhus (där utbildning bedrevs).

Undra vad denna experimentella cocktail kostar per dag och patient, och vilken skada den gör? Det är det dock ingen som vet, eftersom det inte finns några studier på ”cocktaileffekten” och hur särskiljer man läkemedelsskador från andra skador?

Grundläggande kunskap

Denna grundläggande kunskap är sopad under mattan, nu gäller en rejäl och mycket lönsam ”cocktail” med ett tiotal läkemedel som får kosta vad det kostar och sedan gäller det att spara på tioöringar när det gäller maten.

Naturlig mat och kosttillskott motarbetas istället aktivt, då det hotar försäljningen av läkemedel. Allt medan ansvariga förtroendevalda politiker nöjer sig med att blunda och betala hela kalaset med skattepengar (läkemedel kostar skattebetalarna runt 36.000.000.000 kronor per år).

Har vi blivit fullständigt galna?

Detta är en POLITISK FRÅGA och endast folket kan ändra på detta.

Observera att detta drabbar ALLA medborgare, antingen en själv eller någon närstående som man bryr sig om och det drabbar samhället i största allmänhet.

Det goda exemplet för sjukvården och äldreomsorgen finns redan – i Danmark

Citat:

Ofattbart billigt

Sjukhuset har ett speciellt kantinsystem som gör att maten snabbt kan serveras till sjukhusets 650 patienter. Serveringen sker med hjälp av både sjuksköterskor och personal från köket.

– Serveringen har inte inneburit några problem med hygien och resistenta bakterier, säger Torben Mogensen.

Det kanske det mest spännande av allt är att det inte har blivit dyrare, utan tvärtom.

– Kostnaderna för maten har blivit billigare eftersom svinnet har minskat. Vi lagar ju bara mat som beställts av patienten. I dag är kostnaden för en portion ofattbart billig, 20 dkr, (ungefär 26 Skr), berättar Torben Mogensen.

Uppmärksamheten kring förändringen av sjukhusmaten har varit stor och studiebesöken från andra sjukhus har avlöst varandra.

På Hvidovre Hospital är sjukhusmaten både näringsrik och en kulinarisk upplevelse.

Självklart

Självklart ska våra äldre kunna äta sig mätta på god mat, som de själva väljer. Riktig mat är ett glädjeämne genom hela livet, inte minst när man är äldre.

Det är också en socialt viktig sak att kunna umgås och samlas runt en god måltid.

Detta är inget som ska berövas våra äldre och dessutom är det dumt att inte servera god naturlig mat, då det både kan göras billigt och hälsobefrämjade.

Hvidovre Hospital i Danmark har visat vägen och det är bara att ta efter, ett självklart val (borde åtminstone vara det).

Detta är en politisk fråga, som berör alla.

Om…

Om Du själv skulle hamna på ett äldreboende, vad skulle du själv välja? Eller vilken mat skulle du vilja att dina föräldrar eller mor- eller farföräldrar ska serveras?

Centralt lagade sjukhusmat i svarta plastlådor från Sodexo?

eller

Här har patienterna 100 rätter att välja mellan.

Politisk fråga

Observera att detta är en politisk fråga och det är folket som väljer sina förtroendevalda! Det är inte främst en fråga om pengar, utan mer om att ta befälet och se till att medborgarna får valuta för skattepengarna. Idag flyter dock merparten av våra politiker med likt badankor och då blir det som det blir – mikrad oaptitlig mat i svarta plastboxar. Dyrt blir det också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen