Miljöpartiet vill införa kostdiktatur

.
↓ ↓ ↓
.

Miljöpartiet (MP) kräver köttfri skoldag – för alla

Miljöpartiet ger inte upp kampen för köttfria skolmåltider och kräver nu en köttfri dag i veckan. Kött betyder, enligt MP, allt som inte är vegetariskt.

De påstår att köttproduktion och följaktligen köttkonsumtion har bevisat stora negativa effekter på miljön. Läs mer … DN

KOSTDIKTATUR

Miljöpartiet vill uppenbarligen avskaffa demokratin. De vill införa kostdiktatur, påtvinga andra vad de själva tror är rätt och riktigt. Så fungerar alla diktaturer.

Ett ovärdigt och föga förtroendeingivande agerande av Sveriges tredje största parti.

Dessutom är de ute och cyklar, det de föreslår är varken miljövänligt eller hälsosamt. MP har helt enkelt cyklat i diket.

Tips: En bilfri dag varje vecka då alla tvingas cykla – för miljön, ekonomin och hälsan (obs. ironi).

Ät mera kött och rädda planeten!

Veganernas intåg på kostarenan genom att införa Köttfri måndag kan förstöra våra barn. Utan kött får man bristsymtom förr eller senare. Det brukar ta omkring 20 år innan alla bristsjukdomarna kommer.

 • Vegetabilier innehåller bara bråkdelar av vitaminer och mineraler jämfört med kött.
 • Protein i vegetabilier saknar en del aminosyror i tillräcklig mängd.
 • Fettet i vegetabilier är undermåligt jämfört med animaliskt fett.

.
Världsnaturfonden, WWF
, hävdar att ”naturbeteskött är bra för naturen, miljön och klimatet!” och det är  ”energisnålt”. MP borde läsa på innan de lägger motioner! Läs:

Att äta naturbeteskött är ett bra sätt att spara energi! Det går åt mindre energi att producera naturbeteskött än annat nötkött. Att producera kött med hjälp av kraftfoder, vilket är det vanliga sättet numera, kräver 5–8 gånger mer energi.

”För 1 kg naturbeteskött går det inte åt mer energi än att odla 1 kg bönor.”

OK, låt oss då jämföra bönor och nötkött i form av entrecôte.

Låt oss räkna på det:

Bondbönor, gröna, kokta vs entrecote
enligt Livsmedelsverkets databas.

Bönor innehåller 67 kcal/hg

Entrecôte innehåller 165 kcal/hg.

Energi

Låt oss då först omvandla hur många hg det går på 100 kcal. Då behövs det 1,5 hg bönor som kan jämföras med 0,6 hg entrecôte, båda innehåller 100 kcal.

Om nu 1 kg bönor kräver lika mycket energi som 1 kg entrecôte så behövs det 1,5/0,6=2,5 gånger mer energi för att göra 100 kcal bönor jämfört med att göra 100 kcal entrecôte.

Köttet är alltså mer än 2,5 gånger mer klimatsmart än vegetabilier. På köpet fås ett hållbart jordbruk.

Protein

Räknar man på mängden protein i stället så behöver en 70 kg människa högst 0,5 g animaliskt protein per kg eller omkring 200 g kött, fisk per dag.

Bönor innehåller mindre än hälften så mycket vegetabiliskt protein per 100 g jämfört med kött. Dessutom saknar vegetabiliskt protein en del livsnödvändiga aminosyror varför man måste äta 2-4 gånger mer protein för att (nästan) tillgodose det livsnödvändiga behovet av aminosyror.

Med andra ord går det åt mer än
5-10 gånger
mer bönor än kött.

Så det behövs alltså mycket mer än fem gånger mer energi att äta vegetabiliska bönor än att äta riktigt animaliskt kött.

Äter man andra grönsaker med mindre mängd protein och energi än bönor så krävs det ännu mycket mer energi.
.

.
Sedan tillkommer ett annat problem med vegetabilier, de kräver mer konstgödsel (= fossilt bränsle), medan korna är självgående gräsätare med automatgödselfunktion. Korna kan återställa våra jordbruksmarker medan vegetabilierna förstör jorden de odlas på.

Läs också denna info från 2008:

Minska metanutsläppen – ät mer lokalt kött!

Slutsatsen blir:

Ät mera kött och rädda planeten!

och att Miljöpartiet är ute och cyklar

Läs tidigare inlägg:

“Köttfri Måndag” i armkrok med den multinationella kolhydratindustrin.

Veganer och multinationella matföretag i gemensam attack mot folkhälsan.

Läs mer…

.
Miljöpartiet
borde vårda sitt varumärke och inte stödja den multinationella kolhydratindustrin, på bekostnad av medborgarnas hälsa, deras plånbok och på bekostnad av miljön. Kanske borde partiet fundera på att byta namn?

6 svar på ”Miljöpartiet vill införa kostdiktatur”

 1. Lysande pedagogisk sammanfattmning, men det här är faktiskt riktigt tragiskt för miljöpartiets räkning!
  Miljöpartiet har sedan de kom in i riksdagen fört upp många seriösa frågor som påverkat andra partier och faktiskt fört miljöarbetet framåt.
  Kärnan i deras engagemang för miljön har varit baserat på intresse, kunskap och förståelse för de mekanismer och sammanhang som påverkar vår miljö.
  Nu när vi står inför frågan om vår föda och dess hälsopåverkan på oss människor och på naturen så tappar miljöpartiet all denna förankring och börjar ägna sig åt ytlig politisk populism. Jag tar mig för pannan…
  Tänk om de lagt energi på att studera effekterna av mer omfattande bruk av gräsbeteskött och därmed minskad konstgödsling – giftbesprutning – försurning – förgiftning av Östersjön?
  Tänk om de kunde återgå till att basera sina förslag på kunskap och lära sig att köttdjur inte ska äta spannmål från första början, det är ju därifrån köttets dåliga miljörykte har sina rötter.

 2. Nej, de är inte ute och cyklar. DU är ute och cyklar!

  Mitt namn är Felix, är 14 år gammal och gjorde ett konto bara för att skriva hur fel du har! (På ett fakta)

  Du säger att det kräver 2.5 gånger mer energi att skapa bönor än kött. Men vad gör kossorna egentligen av den energin de får? Ja, inte bara kött iallafall.

  Ung (inga exakta siffror) 85% av energin de får i sig går bort till att hålla kroppen varm och rörelse energi.

  Hur trodde du att de fick energi att röra och värma sig själva?

  1. Hej Felix!

   Bra och kul att du ifrågasätter! Det är det alla lär sig något på!

   Den energi som WWF räknar på är olja. Det krävs olja för att göra konstgödsel, det krävs olja för att göra besprutningsmedel, det krävs olja för att så och skörda bönorna, det krävs olja för att torka bönorna. Sedan får bönorna energi från solen för att omvandlas till glukos som sedan kan bli cellulosa, stärkelse, protein och fett i bönan. Solen ger också all energi bönan behöver för att växa.

   Kon äter gräs och torkat gräs (hö) och det krävs inte så mycket olja för att kon ska gå på egna ben och tugga och idissla cellulosan för att med hjälp av bakterier bryta ned cellulosan till korta fettsyror som sedan kan omvandlas till fett och protein, alltså ko. Kons energi för tillväxt och värmehållning kommer också från solen via gräset.

   I WWFs beräkningar ingår också olja för alla transporter från jord till bord för bönor och kött.

   Detta är förklaring till att bönor kräver mer energi per 100 kcal mat än kött från självgående och självgödslande kor. Bönor måste odlas på åkermark medan kor kan äta på områden där man inte kan odla bönor vilket gör att kor kan äta på minst tre gånger större del av jordens torra yta. Så vi kan odla 7,5 gånger mer energi att äta i form av kor jämfört med bönor.

Kommentera