Rösta NEJ till GMO i EU-valet 25 maj – en livsviktig fråga.

00:06, 19 maj 2014 in Okategoriserad by politics

.

säg-nej-till-gmo

Låt oss sikta på knockout i EU-valet.
Kanske bästa och sista chansen att stoppa GMO.

Obs. att Piratpartiet meddelade att de visst är
emot GMO (se kommentar nedan) och sedan
kommer information om att de är för GMO (se
kommentar nedan). Så vi är tillbaka på ruta ett.

ζ

GMO_FREE_EUROPEEU-valet

Röstberättigade i Europaparlamentsvalet är ungefär 7.121.000 svenska medborgare folkbokförda i Sverige som får rösta i Europaparlamentsvalet den 25 maj 2014. För att komma in i EU-valet behöver ett parti minst 4 % och om 50 % röstar så krävs det minst 142.500 röster.

Not: 2009 röstade 45,5 %. Låt oss nu se till att vi denna gång hamnar långt över 50 % nu när vi har en livsviktig fråga att rösta om. Tre partier att rösta på som säger NEJ till GMO och som har god chans att komma in i EU..

knockoutOm vi vill ha effekt och ruska om det politiska etablissemanget så att de förstår att GMO är en avgörande fråga så är det viktigt att de partier som säger NEJ till GMO kommer in i Europaparlamentet, dvs. att de får minst 4 % av alla röster, vilket motsvarar 142.000 röster om hälften av alla röstberättigade röstar.

Vi hoppas att många många fler går och röstar nu när det finns en livsavgörande fråga att rösta om (jämfört med 45,5 % som röstade år 2009). Vi rekommenderar att rösta på de partier som har stor chans att komma in i EU-parlamentet och som säger NEJ till GMO (och då blir det bara tre partier kvar).

Ett lägga en röst på de som säger ja till GMO är att lägga en röst på ohälsa, infertilitet, en dålig djurhälsa och en sämre miljö. Vi lägger då också en röst på att lägga ner svenskt lantbruk och på att begränsa våra möjligheter att kunna välja livsmedel utan GMO.

Ett handelsavtal (där GMO ingår) beräknas öka BNP med ytterligare en procent per år, men ökade kostnader inom sjukvården och omsorgen skulle snabbt äta äta upp den procenten, och mycket mer därtill. Och vad är svenskt lantbruk värt?

terrorist-automatvapenGMO är en ”röd-kort-fråga” och det innebär att man åker av den politiska planen oberoende av hur bra man är på andra frågor.

Det börjar bli alltmer uppenbart att en röst på GMO är en röst på ”organiserad kriminalitet” som för död och fattigdom med sig, vilket bland annat landet Ryssland börjar förstå … GMO producers should be punished as terrorists, Russian MPs say  (i Ryssland har kost- och läkemedelsindustrin ett mindre inflytande är i USA och även mindre än i Sverige).

 • Valprognos … Uppåt för S och Fi … SVT  (S säger ja till GMO medan Fi säger nej)

ζ.

GMO-ryskt-lagförslagζ

Rösta NEJ till GMO i EU-valet 25 maj – ditt val mellan liv och död

De flesta etablerade EU-politiker har inte förstått GMO-frågans tyngd och dess konsekvenser, de har inte brytt sig om att själva sätta sig in i frågan. De väljer att istället lita på ”auktoriteter”. De har valt att fokusera och prioritera t.e.x. ett handelsavtal med USA.

long queue of people, back viewSöndagen den 25 maj går vi alla man och kvinna ur huse och röstar endast på partier som säger NEJ till GMO. Vi har nu chansen att göra vår röst hörd i denna livsviktiga fråga. Genmanipulerade organismer (GMO) vill vi inte ha i livsmedel, i jordbruket eller i djurfoder.

GMO skulle också innebära sotdöden för svenskt lantbruk, då de skulle tvingas att för en spottstyver ge bort sin viktigaste konkurrensfördel i form av GMO-fri mat.

GMO är inte på något sätt hållbart. Det har visat sig att insekter och ogräs snabbt utvecklar resistens mot växtgifter och det utvecklas super-bugs och superogräs som nästan ingenting biter på. Växtgifterna slår ut våra bin och skapar sjukdomar hos oss människor som t.ex. njursjukdomar. GMO-livsmedel skapar näringsbrist, cancer och till sist sterilitet. Varför ska vi äta detta och på köpet förstöra miljön?

Vi är utsatta för ett stort bedrägeriförsök som går ut på att ta patent på vår mat, kontrollera vår mat och på köpet bli snuskigt rik. De finns också indikationer på att det är ett sätt att reducera jordens befolkning på. Råttor, hamstrar och grisar som äter GMO-foder blir sterila på bara tre generationer, och innan dess blir successivt alltfler ofrivilligt barnlösa. Är det något vi vill lämna över till våra barn? Cancer utvecklas däremot redan i första generationen.

vote-nej-till-GMONu har vi ett ypperligt tillfälle att göra vår röst hörd, genom att skicka hem GMO-kramare från Bryssel med enkel biljett den 25 maj. Det skulle utlösa en chockvåg genom det politiska etablissemanget som skulle sitta löst i valet den 14 september om de inte gör en pudel i GMO-frågan. Missa inte denna chansen att påverka politiken så att vi slipper lämna över detta GMO-OK till barn och barnbarn.

GMO ökar också risken att vi själva blir sjuka och det skulle slå undan fötterna på svenska bönder och sedan har  vi bara GMO-produkter att välja bland i livsmedelsaffärerna.

Gå man och kvinna ur huse och sätt okunniga politiker på plats!

ζ

david suzuki -gmo

David Suzuki talar ut om genetiskt modifierad mat

Och han vet vad han talar om

ζ

Viktigt att själv sätta sig in i GMO-frågan

 • Läs på om GMO på Kostdemokrati … klicka här   (välj bland drygt 340 inlägg)

läs-kritisktOm någon ledande politiker fortfarande är för GMO så har han eller hon sannolikt inte gjort sin läxa, inte förstått eller så prioriteras ”ego business” (egna intressen). GMO ger inga fördelar för producenter eller konsumenter. Det är ett gigantiskt högriskexperiment som vi vet går åt skogen (erfarenheter och resultat finns ju redan), men riktigt hur illa det går vet vi ännu inte.

I värsta fall kan vi utrota oss själva och den miljön som vi är vana vid. Och vad som kommer istället det vet vi inte och inte heller hur fort det går. Vi vet inte heller om det går att reparera skadorna i efterhand, när dessa manipulerade gener blandas sig med våra egna naturliga gener.

När kontamineringen av vår miljö väl startat är den svår att stoppa, läs t.ex. om genmanipulerat experimentvete som i USA spritt sig över 16 stater … GMO genetic pollution alert: Genetically engineered wheat escapes experimental fields planted across 16 states

ζ

Nu ska det mörkas för medborgarna

Sekretessbelagd GMO-information förblir hemlig

Publicerad den 3 december 2013

Ett videoklipp från Canal 2nd Opinion – http://www.2op.se

Mer sekretess vid internationella samarbeten – vad innebär det i praktiken?

Från och med den 1 januari 2014 kan fler dokument hemligstämplas vid internationella samarbeten, det har riksdagen klubbat igenom. Men vad innebär detta i praktiken? I propositionen pekar regeringen bl a på ett specifikt fall där lagändringen hade gjort skillnad.

Exemplet beskriver när Peter Einarsson, företrädare för Ekologiska Lantbrukarna ville ta del av en i Danmark sekretessbelagd bilaga om en genmodifierad foderbeta. Efter en del genomgångar i olika instanser, kom man fram till att det var fritt fram att läsa. Men det var då. Efter att lagen trätt i kraft, blir det nu omöjligt att ta del av den information som våra myndigheter grundar sina beslut på.

Detta bekymrar Peter Einarsson, företrädare för Ekologiska Lantbrukarna. Han menar att den obalans som redan finns mellan en liten organisation och en stor statlig myndighet, jordbruksverket i detta fall, riskerar att bli större.

Införandet av GMO-grödor har varit omtvistat. Hur blir det nu?

Vem ska nu granska myndigheternas godkännande?

Dvs. lagstiftningen anpassas så att GMO lättare kan smygas på befolkningen som en del i handelsavtal med USA. Vilket fick Peter Eriksson, riksdagsledamot för Miljöpartiet, att säga följande:

”Det är rimligt att bli förbannad”

ExtraGMOsEtt handelsavtal kan vara skrivet på ett sådant sätt handelsavtalet har företräde framför vårt eget beslut om att vi kanske (förhoppningsvis), beslutar om att vi ska utgöra en GMO-fri zon. Då kan Sverige bli stämt och bli skadeståndsskyldig mot ett privat GMO-företag. Detta vansinne måste stoppas.

Ingen människa vill ha GMO som vet riskerna, varför det måste smygas på oss, utan märkning. Om det hade varit något positivt med GMO så hade det istället varit ett försäljningsargument.

Monsanto serverar enligt uppgift inte GMO i sina matsalar. Där verkar gränsen för dumhet gå, att inte förgifta sin egen tjänstemannastab. Så de verkar vara fullt medvetna om vad de sysslar med.

ζ

GMO handlar om att makten över vår mat och därigenom makten över oss

The Hidden Agenda of Genetic Manipulation, F. William Engdahl

[Den dolda agendan med genetisk manipulation]

Publicerad den 4 jan 2014

F. William Engdahl är en amerikansk tysk frilansjournalist , historiker och ekonomiska forskare . ” Seeds of Destruction : The Hidden Agenda för genetisk manipulation ” Denna föreläsning på Open Mind -konferensen 2013 , fokuserar på hur ett litet sociopolitisk amerikanska eliten försöker etablera sin kontroll över själva grunden för mänsklig överlevnad, tillhandahållande av vårt dagliga bröd . Styr mat och du styr folket . Det här är ingen vanlig föreläsning om farorna med GMO .

Engdahl tar publiken inne i maktens korridorer, i de bakre rummen i hemliga vetenskapslabb, bakom stängda dörrar i företagens styrelserum och avslöjar en värld av vinstdrivande politiska intriger, korruption på regeringsnivå och tvång, där genetisk manipulation och patentering av livsformer används för att få världsomspännande kontroll över livsmedelsproduktionen.

Föreläsningen bygger på Engdahls bok ” Seeds of Destruction : The Hidden Agenda för genetisk manipulation ” , som är en tankeställare , en måste – läsa för alla som åtagit sig att orsakerna till social rättvisa och fred i världen.

Hotet-mot-livetDu som ser föreläsningen förstår att detta är en av våra viktigaste EU-frågor, som står över andra politiska frågor. Man förstår också att strategin är att smyga GMO på oss, något annat är ju inte möjligt.

Boken finns nu på svenska – missa den och du kanske missar att rädda dina barns och barnbarns livskvalitet:

ζ

Fi-logo

FI näst största partiet på nätet

140514-FIFeministiskt initiativ har den senaste månaden blivit det näst mest omtalade partiet i sociala medier efter Socialdemokraterna, visar SvD/Lisslys nya valtjänst. De nya partierna växer fram på nätet. Läs mer … SvD

Feministiskt initiativ låg 2009 under 4 % gränsen. Prognosen idag är att Fi, med nuvarande opinion i ryggen, har goda möjligheter att komma in i EU-parlamentet, och jobba för att stoppa GMO som håller på att invadera våra liv. FI fick 70.434 röster (2,22 %) i förra EU-valet 2009. Med samma valdeltagande behövs ytterligare cirka 57.000 röster för att komma över 4 % gränsen.

Om det saknas valsedlar tar man en blank valsedel och skriver på den:

”Feministiskt Initiativ”

ζ

Om Du väljer att säga NEJ till GMO

– vem finns det kvar att rösta på?

vote-nej-till-GMO

.
GMO-industrin flyttar fram sina positioner på ett professionellt sätt – inch by inch

GMO-företagen har gjort sitt jobb på ett professionellt sätt så det finns inte många partier kvar att rösta på bland de partier som har en rimlig chans att komma in i EU-parlamentet.

Observerar att vi endast tittat på GMO-frågan.

De partier som är kvar med god möjlighet att komma in i EU-parlamentet är:

 • Feministiskt initiativ.
 • Vänsterpartiet.
 • Miljöpartiet.

Kew Nordqvist är jordbrukspolitisk talesperson för Miljöpartiet i riksdagen och han svarade på följande sätt:

”Vi är för GMO i slutna kärl [laboratoriemiljö]. Vi är däremot emot GMO i naturen för att den biologiska mångfalden hotas. Kew tillägger att han är den ensamma rösten för försiktighetsprincipen i Gentekniknämnden.”

Vi tolkar detta som om att det är OK med GMM (genmanipulerade mikroorganismer) i slutna miljöer, som bland annat används för tillverkning av insulin. Men att det INTE är OK med GMO (genmanipulerade organismer) i livsmedel, i lantbruk, i djurfoder eller på annat sätt i miljön.

ζ

Översikt och 2009 års resultat i EU-valet

GMO-EU-PARTIERKlicka på bilden ovan för att förstora den

ζ

Källor och senare artiklar

 • GMO-Frankenstein-ägg

  Vad tycker partierna i GMO-frågan? … f4 

 • EU-politiker om risker och möjligheter med GMO-grödor … Vetenskapsradion P1 … Se även faktarutan, citat: ”Bland EU-länderna hör Sverige till de mest GMO-positiva.”
  .
 • Vi kan INTE ha EU-parlamentariker som säjer ”JA till GMO” … klicka här
  .
 • Behöver vi GMO … klicka här

ζ

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer... 

ζ

APPENDIX

Vad säger de mindre partierna?

Partier som har små chanser att komma in i EU-parlamentet (vilket kräver 4 % eller drygt 140.000 röster), och partier som säger JA till GMO. Vi ställde följande fråga till samtliga partier, där de större partierna valde att inte svara::

Hej, Inför EU-valet.  Vi skulle uppskatta information om partiets ställning när det gäller GMO (genmodifierade organismer). Ja eller nej till:

 1. GMO i jordbruket?
 2. GMO i livsmedel?
 3. GMO i djurfoder?

Ni får gärna motivera ert svar.  Vi kommer att ställa samma frågor till samtliga partier som ställer upp i EU-parlamentsvalet.  Svaren kan komma att publiceras på www.kostdemokrati.se

Här följer svar och artiklar med anknytning till GMO-frågan … klicka här (pdf)

ζ

Junilistan

junilistan-logo

Hej,

Här kommer våra svar på frågorna om GMO:

Vi menar att inga av dessa tre frågor ska beslutas av EU. De ska avgöras av Sveriges riksdag.

Junilistan är ett tvärpolitiskt parti som bara ställer upp i valet till EU-parlamentet och tar inte ställning till frågor som ska behandlas i Sveriges riksdag. Däremot anser vi att EU ska se till genom märkning att det framgår om produkterna på något sätt innehåller GMO så att konsumenterna kan undvika sådana om de så önskar. Det ska också vara en EU-regel att ursprungslandet anges på produkterna så att konsumenterna kan ta sina köpbeslut baserade på sin tillit till olika länders regelsystem och hur dessa efterlevs.

Vänliga hälsningar
Kanslichef Junilistan

ζ

Artikel: Junilistan på banan igen … ATL LANTBRUKETS AFFÄRSTIDNING

Citat om Junilistan: ”Socialdemokrater och ultraliberaler i skön förening. Jord- och skogsbruket kan knappast vänta sig något gott från Junilistan.”

Kommentar: Junilistan tar inte ställning i GMO-frågan som är en av de viktigaste frågorna i EU

FacebookCitat från Facebook:

Fråga: Stämmer det att Junilistan stöder GMO?

Junilistan svarar: Hej och tack för din fråga!

Nej. Junilistan tycker att GMO-frågan ska avhandlas av nationella parlament (i Sveriges fall i riksdagen, alltså) – inte i EU-parlamentet, till vilket vi kandiderar.

Dock tycker vi att det är viktigt att GMO-varor märks tydligt så att den enskilda konsumenten kan ta ställning till detta, och vi ser gärna att man inom EU samverkar i form av oberoende forskning för att utröna GMO-grödors inflytande på människor och natur.

Alltså: Junilistan tycker att det är en viktig fråga, men en som borde avhandlas av nationella parlament.

Vänligen, Junilistan.

Kommentar: Bra att Junilistan kräver GMO-märkning, som borde vara en självklarhet. Men GMO bör stoppas vid gränsen.

ζ

Vi frågade om Junilistans policy i GMO-frågan

Hej,

Vi har ingen policy vad gäller GMO. När vi satt i parlamentet fick ledamöterna rösta utifrån sin egen inställning i frågan.Grisen i säcken

Hälsningar
Jörgen

Kommentar: Anmärkningsvärt att ett parti inte tar ställning i en av de viktigare frågorna inom EU. För väljarna blir en röst som att köpa grisen i säcken.

ζ

Piratpartiet

piratpartiet-text-logo

Piratpartiet säger JA till GMO och NEJ till patent på liv.

GMO´s hörnpelare är patent på liv så Piratpartiets politik hänger inte ihop. De har inte gjort sin läxa varför de hänger löst i detta EU-val. De menar att man kan ta fram GMO-grödor utan patent, men vem kan garantera att det är lika säkert som traditionell växtförädling eller traditionell avel – SVAR INGEN.

Om de sagt NEJ till GMO i livsmedel, inom lantbruket, i miljön och i djurfoder så hade de varit ett valbart alternativ. De får komma igen om fem år, när de har lagt sitt pussel och kanske förstått vad GMO står för.

ζ

Avslutningsvis

rött-kort-enkeltDet finns bara ett svar på frågorna:

 1. GMO i jordbruket?
 2. GMO i livsmedel?
 3. GMO i djurfoder?

Svaret är ett tveklöst NEJ

Och endast tre partier som säger NEJ till GMO synes ha möjlighet att få till tillräckligt många röster (minst 4 %) för att ta plats i Europaparlamentet och därmed kunna arbeta aktivt mot att vi kontamineras med GMO.

GMO kommer också att innebära att vårt lantbruk kommer att dö sotdöden (och vår valfrihet att kunna välja GMO-fritt begränsas då kraftigt). Feministiskt Initiativ har gått starkt framåt senaste månaderna och ligger nu på 4,3 % enligt en opinionsmätning i SVT.

knockout

Det skulle sända en tydlig signal till våra politiker om de politiker som säger NEJ till GMO vann en jordskredsseger i EU-valet.

Kanske bästa och sista chansen att stoppa GMO. Se resultatet från förra EU-valet 2009, då endast 45½ procent av röstberättigade svenskar utnyttjade sin rösträtt , ,  klicka här.

FI-V-MPζ