Lågkaloribantning och fettsnål kost (lightprodukter).

.

fetma-diabetes-hjärtsjukdom-xs

,

Hur fungerar det?

Alla former av lågkaloribantning och alla former av svält gör att du går ner i vikt, vilket många uppfattar som något positivt till en början. Om målet är att kortsiktigt minska ditt tryck på jordytan är det positivt, men om ditt mål är att må bra och att långsiktigt normalisera din vikt, då är lågkaloribantning och fettsnål kost (lightprodukter) kontraproduktivt.

Resultatet blir en JO-JO BANTNING. Först ner, sedan upp, plus några kilo extra. Efter några rundor har vikten ökat rejält och så har även ohälsan, delvis beroende på återkommande svältperioder som kropp och hjärna inte mår bra av.

Du kommer att få rakt motsatt effekt mot vad du önskar och det beror inte på att du har svag karaktär eller svag vilja. Det beror på att du har valt en metod som går rakt emot din kropps förprogrammerade överlevnadsprogram, ett program som fortfarande förutsätter att du lever på stenåldern som jägare och samlare, med varierande tillgång till föda. Detta program styrs inte av viljan och fungerar helt automatiskt utan att du är medveten om det. Din kropp är mycket intelligent och inriktad på överlevnad, till varje pris.

ζ

Ett exempel på hur din kropp fungerar

Låt oss anta att du normalt förbrukar 2400 kcal per dygn, i snitt 100 kcal per timma. Du påbörjar nu en bantning genom att äta t.ex. lågkaloripulver som ger 600 kcal per dygn. Din kropp noterar att det råder svält och drar ner din energiomsättning till ungefär hälften, 1200 kcal per dygn.

Din kropp går nu på sparlåga och bland annat har du ett sämre immunförsvar, dina organ fungerar lite sämre, du orkar mindre och tänker långsammare. Men eftersom du även äter mindre gifter som naturligt finns i bland annat spannmål och mindre tillsatser i t.ex. halvfabrikat så kan du paradoxalt nog också känna dig friskare och mer energisk, eftersom du slipper dessa gifter.

Trots att din kropp går på sparlåga fattas det 600 kcal per dygn och kroppen måste ta energi från sig själv. Eftersom det råder svält bryter kroppen helst ner muskler, en lyxvara under svälttider, då muskler konsumerar många kalorier, även när du sover. Den viktnedgången som blir resultatet består till 20 – 40 % av muskler, vilket ju är mindre bra.

Du kan inte svälta hur länge som helst och när du börjar äta igen bygger kroppen snabbt upp sitt fettlager igen, det råder ju svälttider. Eftersom du tappat en massa muskler har din energiförbrukning gått ner och om du äter lika mycket som innan, går du upp i vikt.

Om du dessutom äter fettsnålt med en massa kolhydrater sker följande;

  1. Kolhydraterna bryts ner till glukos som höjer blodsockret.
    .
  2. Insulin utsöndras som inlagrar överskottet av glukos som fett. Insulin är ett fettinlagringshormon, som dessutom blockerar fettförbränningen.
    .
  3. När blodockerstegringen övergår till sänkning stimuleras aptiten och du blir snabbt hungrig igen. Den ständigt höga insulinhalten blockerar fettförbränningen och den pendlande blodsockerhalten tär på blodkärl och organ. Även vakenhetsgraden och humöret åker berg- och dalbana (drabbar i synnerhet de som arbetar skift).

Sammanfattningsvis är fettsnålt (nyckelhålsmärkt) en sjukdomsframkallande gödningskost (en extrem högkolhydratkost) och lågkaloribantning är en effektiv metod för långsiktig viktuppgång, vars bieffekt är muskelförlust och halvsvultna organ i kombination med ett sämre immunförsvar.

En väg som också leder till diabetes typ 2. Om du provat vet du att fettsnålt och lågkaloribantning inte fungerar för viktnedgång. Men det förstår inte vården.

År 1989 hittade vårt skattefinansierade Livsmedelsverk på att vi skulle äta fettsnålt och började märka upp fettsnåla livsmedel med ett ”nyckelhål” (egentligen kommer dessa idéer från ILSI och SNF, dvs. från industrin).

Sedan dess har diabetes tredubblats i vårt land och övervikt/fetma har fördubblats. Det finns idag 400 000 diagnosticerade diabetiker och troligen är mörkertalet med pre-diabetiker lika stor. Ett anmärkningsvärt resultat av att äta fettsnålt och kolhydratrikt!

Varje timma dygnet runt dör det en svensk på grund av sviterna av sin diabetes – 168 i veckan (läs mer här).

Innan dess drabbas diabetiker av hjärt- och kärlsjukdomar (7 av 19 som drabbas är diabetiker eller prediabetiker), cirkulationsrubbningar, sår som inte läker.

Diabetiker riskerar att få sina tår och fötter amputerade (i snitt amputeras två ”diabetes-fötter” per dag, året runt), många förlorar synen eller förlorar sin njurfunktionen som påföljd (dialys innebär en stor påfrestning och kostar uppåt en miljon kronor per år).

Ett stort mänskligt lidande som relativt ”enkelt” kan kureras eller lindras genom att sluta äta det som skadar – för mycket processade kolhydrater. Ohälsan är också mycket kostsam för medborgare, organisationer, företag, kommuner, landsting och regioner. Dessa accelererande ohälsokostnader utgör ett nationellt hot mot samhället.

Upprepade Jo-Jo bantningar leder till slut till en fettklump till kropp, smala armar och ben, halvsvultna organ och ökad insulinresistens (ett steg närmare diabetes typ 2).

Är det klokt att skola in våra skolbarn på denna väg?

ζ

LCHF – Gräddfilen till friskhet och viktnedgång.

Genom att äta den föda vi genom evolutionen blivit designade för utspelar sig ett helt annat scenario. Genom att hela tiden äta oss ohungriga uppfattar kroppen att det råder goda tider, vilket gör att kroppen kan gå på full maskin, med t.ex. ett immunförsvar på topp.

Eftersom det råder tider med god tillgång på mat behöver kroppen inte heller släpa runt på en massa övervikt, och muskler är också bra att ha så länge det inte är brist på mat. Genom att inte äta extremt mycket kolhydrater hålls blodsockerhalten på en stabil och hälsosam nivå, vilket ger en låg insulinnivå (vilket också är hälsosamt).

Då kan istället hormonet glukagon frigöras, som startar förbränning av onödigt fett. Kroppen vågar släppa ifrån sig fett, som bara är en belastning när det råder god tillgång på mat (svårt att jaga effektivt med 30 kilos övervikt).

Om du nu äter 2000 kcal och kroppen förbränner 2400 kcal, då går du ner i vikt tills kroppen tycker att det räcker. Vilket dock kanske är 5 – 10 kg mer än vad du tycker.

Du har nu tappat fett och inte muskler. LCHF kost kan till och med öka din muskelmassa, utan att du behöver motionera. Du kan nu glädjas åt en förbättrad hälsa och kanske är det nu läge att öka din dagliga motion. Motion är hälsosamt, även om det har mindre med viktnedgång att göra.

Om du har stannat i vikt, men vill gå ner ytterligare några kilo gäller det att hitta det som triggar igång just din viktnedgång. Detta är individuellt och ibland kan du behöva hjälp, tips och råd. Fråga andra som gjort denna resa om råd! Under tiden – gläd dig åt din förbättrade hälsa.

Sedan är det enkelt att behålla din vikt och hälsa, det är bara att fortsätta äta äkta naturlig god mättande mat och undvika tillsatser och industriellt processade kolhydrater. Ditt val och denna gång har du en ärlig chans att lyckas.

LCHF är en kost som kan anpassas till de flestas önskemål och kallas ibland för ”jägarkost”, ibland för ”stenålderskost” och ibland för ”njutningsmetoden”. Alltfler elitidrottsmän upptäcker nu att riktig mat förbättrar immunförsvaret, prestationsförmågan och koncentrationsförmågan. Lär även förbättra potensen.

Och kanske är det så att om man vill står på prispallen i fortsättningen så gäller det att ”tanka” riktig mat. Då slipper man också att tillbringa alltför många sjukdagar i sängen. Man kan träna istället!

Björn Ferry

Björn Ferry tog ett OS-guld i skidskytte på LCHF efter att ha läst Frank Nilssons bok ”Istället för doping!”. Ett nytt revolutionerande sätt att öka sin prestationsförmåga på, helt naturligt. Maten är så god att Björn nu skrivit en kokbok tillsammans med Cathrine Schück.

ζ

Djokovic

Världstvåan i tennis Djokovic har skippat pizzan och annan kolhydratrik mat och därigenom förbättrat sin uthållighet och sin koordination. Läs mer här.

ζ

Jonas Colting

Riktig mat har byggt denna kropp som dessutom högpresterar i triathlon. Läs här vad Jonas Colting skriver om margarin  – ”Margarin – den största hälsofällan”.

Heidi Andersson

Även Heidi Andersson, flerfaldig världsmästare i armbrytning, äter riktig mat för att må bra och prestera bra. Kanske också för att det är så gott och praktiskt. Man behöver inte äta stup i kvarten. Automatisk viktkontroll fås med på köpet.

Copyright ©2011-2014 Leif Lundberg

ζ

Appendix

Snabbguider om LCHF, sockersjuka och om viktoperationer (som vi avråder från).

........

Fler foldrar finns här…