Tack för den, Livsmedelsverket!

Livsmedelsverket har beställt en undersökning från SIFO. Den handlade mest om hur folk uppfattade Livsmedelsverket men undersökte också folks inställning till olika frågor kring kost.

Så här såg frågan och svaren kring kosten ut:

”De senaste åren har det förekommit en hälsodebatt om hur mycket och vilken sorts fett man ska äta. Det har handlat om dels animaliska fetter, som finns i t ex smör och charkuterier, dels vegetabiliska fetter, som finns i t ex olivolja, margarin och nötter. Vilket av de påståenden jag nu läser upp tror du stämmer bäst när det gäller vad som är bra för hälsan?”

Livsmedelsverket triumferar på sin hemsida:

Få svenskar tror på nyttan med mycket fett

Bara 3 procent av svenskarna anser att det är bra för hälsan att äta mycket fett. Det visar en undersökning som Livsmedelsverket har gjort.

– Det tycker vi är mycket positivt. Det visar att det är en missuppfattning att många svenskar skulle ha anammat högfettdieterna, säger Anette Jansson på Livsmedelsverket.

Är det så enkelt?

Låt oss analysera svaren litet närmare:

  • 18% (grön färg) är klart fettskrämda och tycker att man bör dra ned ytterligare på fettintaget.
  • 38% (gul färg) har lyssnat på industrins och livsmedelsverkets propaganda mot naturliga animaliska fetter.

Dessa två poster visar på ett stöd på tillsammans 56% bland befolkningen för Livsmedelsverkets hälsofarliga kostråd.

  • 8% (ljusbrun färg) tar avstånd från Livsmedelsverkets propaganda för vegetabiliska fetter, trots att man i frågeställningen blandat samman ganska acceptabla varor som olivolja och nötter med hjärtdödaren margarin!
  • 29% (blå färg) anser att man inte behöver minska på fettintaget, men däremot vill man minska på andra livsmedel. Eftersom debatten i första hand gällt fett och kolhydrater, är det nog ingen vågad gissning att de som svarat velat minska på kolhydraterna.
  • 3% (röd färg) menar att man tvärtom bör äta mycket fett. Ordet tvärtom antyder att dessa personer nog menar att man ska ersätta kolhydrater med fett, precis som den blå gruppen, men att fettandelen ska vara hög. Mängden fett är ju relaterat till något och man relaterar antagligen till de övriga delarna i kosten. Att frossa i fett är inte lätt, eftersom fettet mättar så kraftigt. Undersökningar visar att de som har en större andel fett i kosten i själva verket äter mindre!

De ljusbruna, blå och röda grupperna framför alla i sina svar olika delar av den kritik mot Livsmedelsverkets kostråd som LCHF-rörelsen framför och utgör tillsammans 40% av de som svarat. Vi kan alltså summera att Livsmedelsverket i dagsläget enligt deras egen undersökning har stöd för sina kostråd från 56% av de svarande och saknar stöd från 40%. Ytterligare 4% tar inte ställning eller deklarerar inte sin inställning.

Mars 2011 – var fjärde svensk äter LCHF!

I mars 2011 gjordes på uppdrag av förlaget Optimal en demoskopundersökning, som kartlade medborgarnas inställning till LCHF (Low Carb High Fat) mindre kolhydrater och mer fett.

Där ställdes frågan:

”Försöker du anpassa din kost enligt metoden att äta fett men minimera intaget av kolhydraterna så kallad low carb, high fat, dvs. LCHF metoden?”

Resultat: 5% av de svarande åt helt enligt LCHF medan 18% åt en mer liberal variant.

Januari 2012 – mer än var tredje svensk äter LCHF!

Enligt vårt resonemang ovan, kring Livsmedelsverkets undersökning, kan det vara så mycket som 40% av befolkningen som drar ned på kolhydraterna, slänger ut margarinerna och ersätter med naturliga animaliska fetter!

LCHF-trend mars 2011 – januari 2012

Det ser onekligen lovande ut! Trenden för LCHF verkar vara stark – till gagn för folkhälsan. Inte har vi mycket att tacka det industristyrda Livsmedelsverket för, men den här undersökningen kom i rättan tid. Tack för den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen