FDA utfärdar varning till 8 obesitaskirurgicentra efter flera bekräftade dödsfall

FDA (U S Food and Drug Administration) utfärdar varning till 8 obesitaskirurgicentra efter flera bekräftade dödsfall.

Tunna löften

Obesitaskirurgi innebär placering av gastric band via laparoskopisk snitt. Även om förfarandet innebär en relativt litet snitt och styrs av en kamera, innebär det många risker, inklusive dödsfall.

Efter operationen kan patienterna uppleva kräkningar, blodproppar i benen, sura uppstötningar, järnbristanemi, svårigheter att svälja, förträngning av öppningen mellan magsäcken och tunntarmen, gallsten, D-vitaminbrist, njursten, håravfall eller håravfall och smärta.

En studie från 2008 fann också obesitaskirurgi patienterna var 5-10 gånger högre risk att begå självmord jämfört med den allmänna befolkningen. Inte heller infriades det utlovade garanterade resultatet: magen kan sträcka ut sig så att bandet inte längre begränsar födointaget, eller banden kan flytta sig.

Kommentar

Risken för nämnda biverkningar framgår knappt av den information patienterna får innan de samtycker till viktoperation, i detta fall Gastric Banding. En metod vi i Sverige mer eller mindre lämnat eftersom det långsiktiga viktresultat är såpass dåligt att det inte är lönt att operera.

Gastric Bypass ger en mer varaktig viktnedgång även om de flesta går upp cirka 80% av den vikt de initialt gick ner, redan efter åtta år. Gastric Bypass kan inte återställas och biverkningarna är större än vid Gastric Banding.

Bästa (och enda förnuftiga) lösningen är ”njutmetoden” som brukar fungera bra för de allra flesta och som är biverkningsfri. Även de som genomgått en GBP-operation verkar må bäst med ”njutmetoden”.

Så varför inte starta med njutmetoden (LCHF)? Då behövs sannolikt ingen operation.

Svårigheten ligger i att byta livsstil, men med lite hjälp brukar det också lösa sig. Att byta livsstil är nödvändigt vare sig man genomgått en viktoperation eller ej.

Viktoperation är ingen enkel genväg som kliniker gärna vill få det att framstå som, det är snarare en farlig och jobbig omväg för att uppnå viktminskning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen