LCHF den farligaste modedieten vi haft

Mai-Lis Hellénius

Lågkolhydrat- och högfettsdieter, så kallade LCHF-dieter, splittrar läkarvärlden. Men dieterna blir allt mer populära bland svenskarna. Förespråkare menar att dieten kan bota diabetes, medan motståndare beskriver den som livsfarlig.

– Det är den farligaste modedieten vi har haft på länge, säger Mai-Lis Hellénius, professor i kardiovaskulär prevention, och ansvarig för livsstilsmottagningen vid Karolinska Institutet i Solna, till DN.se.

Vår kommentar: Det är farligt att bli frisk och slank, man vet inte vad som händer på sikt.

Kostdoktorn har gjort en bra sammanfattning av skriverierna just nu. Missa inte ”DN spikar i kistan” där DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs inte är imponerad av föråldrade varningar.

Mahatma Gandhi:

Först ignorerar de dig
Sedan förlöjligar de dig
Sedan bekämpar de dig
Sedan vinner du

Det verkar vara slutet på fas 3 som just nu utkämpas.

Mai-Lis Hellénius främsta vapen är den samhällsposition som förlänats henne, men bristen på argument och verklighetsförankring underminerar nu snabbt hennes ställning.

Om hon, tillsammans med meningsfränder, lyckas hålla ställningarna under hela 2012 är det en bedrift. Som generaler utan vapen och ammunition, bara sina ordnar och en vilsen och splittrad armé av kostchefer och dietister som börjar tvivla på sin ledning.

Mot sig har de ett folk av upplysta medborgare som inte längre accepterar råd som håller dem kvar i ohälsa och fetma. Mot sig har de också ett team av oberoende sköterskor, läkare, forskare och professorer som samtliga är väl förankrade i verkligheten. Folket revolterar mot uppenbara dumheter och dess företrädare.

Enligt en demoskopundersökning mars 2011 har två miljoner svenskar valt bort tallriksmodellen och nyckelhålet, varav en halv miljon har upptäckt att de mår som bäst när de tillämpar LCHF strikt (diabetiker, metabolt sjuka, överviktiga, elitidrottsmän som vill högprestera, schackmästare som vill vinna).

Valet är ditt. LCHF eller liberal lågkolhydratkost eller en extrem högkolhydratkost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen