TV4 DEBATT – Vetemjöl i fokus (med intressant demo)

Vita gifter – vetemjöl – gluten – sjukdomar – TV4

Ett informativt klipp från TV4 ”Efter 10” med Malou.Veckans tema är ”de vita gifterna” och i dag är mjölet i fokus. Möt matskribenten Cathrine Schück som blev av med sina svampinfektioner när hon slutade äta mjöl och andra snabba kolhydrater. Stig Bengmark, professor, Ulf Kilman, kinesiolog och Anki Sundin, nutritionist diskuterar. Böckerna ”Gluten och mjölk-de vita gifterna” av Michael Håkansson har nu kommit ut och där kan du läsa allt om kopplingar mellan moderna sjukdomar och vår kost!

Anki Sundin försvarar nuvarande kostråd (som Livsmedelsverket förmedlar) så gott hon kan. Hon efterfrågar forskning och vetenskap, trots att Livsmedelsverket kostråd är baserade på ”hitte-på”. Ett skolexempel på att ”kasta sten när man sitter i ett glashus”.

Stig Bengmark är en klok man i många avseenden, dock vegan vilket färgar hans inställning till animalisk föda, som kött och mejerivaror. Vi menar att animalisk föda är vår naturliga föda, från djur som som i sin tur ätit sin naturliga föda under goda förhållanden. Då mår både djur och människor bra.

Både gluten och vetestärkelse ställer till problem, men vad många inte vet om är att vetestärkelse ofta är en större bov för många och det kan vara andra proteiner i vetet förutom gluten som ställer till problem. Då är det ingen bra idé att köpa glutenfritt bröd fullt med vetestärkelse och det luriga är att man kanske mår en aning bättre utan gluten och fortsätter därför att skada sig själv med vetestärkelse.

– Vem vågar gå till doktorn?
– Jag skäms för vår sjukvård och läkarkår

Hur länge till ska man rekommendera sockersjuka personer att äta socker? Det är ju helt absurt. Diabetes eller sockersjuka är dessutom inte den enda sjukdomen som får sin näring av socker. En rad andra inflammatoriska tillstånd i kroppen drivs på samma sätt (som bl.a. gynnar cancer).

Vet inte läkare att pasta innehåller mellan 60-80 procent sockerarter? Vet inte läkare att mjöl också innehåller 60-80 procent sockerarter?

Vad göra?

Om du inte tål vanligt vete, och misstänker att det inte är gluten som problemet:

  • Uteslut helt det moderna vetet (praktiskt taget allt vete på hyllan). Bröd, vetepasta, etc.
  • Prova att baka med Dinkelmjöl (Spelt) som är ett mer ursprungligt vete.
  • Ät bröd och knäcke bakat med fullkornsråg. Kontrollera att de inte blandat i vete.
  • Havre innehåller inte gluten.
  • Om det inte hjälper, sluta helt med spannmål.

Om du inte tål gluten:

  • Uteslut helt det moderna vetet och andra livsmedel med gluten.

Om du är frisk och inte känner av några problem:

  • Uteslut helt det moderna vetet och du kanske slipper problem framöver.

Det finns inga hälsofördelar med gluten (och studier visar att alla tar skada av gluten), men det kan ändå vara värt att notera att vetestärkelse och kanske andra proteiner i modernt vetemjöl kan vara mycket värre. Så att gå över till glutenfritt bröd är inte alltid en bra idé.

PS.

Livsmedelsverket är ute och cyklar med sina ”hitte-på” (för att vara livsmedelsindustrin till lags)

Livsmedelsverket: ”Fullkorn är bra för nästan alla”… SvD (vilket inte är sant). Det spelar mindre roll om brödet är mörkt eller ljust.

Tjänstemännen på Livsmedelsverket påstår vidare att 0,2 procent är allergiska mot vetestärkelse och det stämmer nog, men vad de inte säger är att väldigt många får problem med vetestärkelse, även om det inte blir en allergisk reaktion. Kanske bara lite IBS eller IBD?

Eller är det vetegluten eller andra veteproteiner som orsakar problem? Det är sannolikt individuellt var smärtgränserna går, hur mycket man tål.

Säkrast är att helt utesluta det moderna manipulerade vetet, hybridiserat dvärgvete (Triticum aestivum), som endast funnits sedan 1950-talet och som vi människor inte alls är anpassade till. Om ett par tusen år kanske vi tål det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen