Läsk gör levern sjukligt fet

En liter läsk om dagen i sex månader resulterar i en fördubbling av fettmängden i levern och bukhålan.

Det visar en dansk undersökning där 47 personer antingen fick dricka vatten, mjölk, diet-läsk eller ”vanlig” läsk.

I American Journal of Clinical Nutrition konstaterar forskarna att det gick inte att se att läskdrickarna blev fetare än andra. Däremot ökade deras inlagring av fett i levern dramatiskt, vilket kan leda till exempelvis diabetes och skrumplever.

Källa: Sydsvenskan

Slutsats: Läsk är ingen vardagsdryck eller måltidsdryck.

Friska personer kan kanske dricka ett par 20 – 33 cl flaskor per vecka utan problem, men överviktiga och sjuka bör avstå. Drick aldrig lightdrycker (med sötningsmedel). Drick istället rent vatten och om smak och bubblor önskas finns det smaksatt vatten.

Läsk innehåller vanligt socker (sackaros) som liksom High Fructose Corn Syrup (HFCS) och Fruktogrönt har ungefär hälften glukos och hälften fruktos. Och det är fruktos som är farligare än glukos.

Se bland videolänkarna Robert Lustigs Sugar: The Bitter Truth

Fruktos måste, på samma sätt som alkohol, avgiftas i levern genom att byggas om till fett. Det är fruktos som är orsaken till icke alkoholorsakad leverförfettning och levercirrhos.

Leverförfettningen och levercirrhos har ökat kraftigt de senaste 20 åren och ”vetenskapen” kliar sig i huvudet och undrar hur detta kan komma sig. Förr i världen var det mycket ovanligt med icke alkoholorsakad leverförfettning och levercirrhos.

Så jag förstår att ”vetenskapen” kliar sig i huvudet. Man verkar inte vilja ta till sig kunskap, än mindre gammal och även ny hederlig kunskap. Man verkar inte kunna/vilja se elefanten i rummet, trots att det är det första som alla andra ser.

Elefanten i rummet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen