Ett riktigt Gott Nytt År och en god kärlhälsa!

Professor Per-Arne Öckerman

Hjärt- och kärlhälsa

Lagom till Nyår kommer denna positiva rapport från Per-Arne Öckerman angående kärlhälsa hos personer som ätit LCHF-kost under några år.

Vi är medvetna om att detta inte är någon ”tung vetenskaplig studie” men vi ser med glädje att LCHF:are verkar vara lite friskare och yngre än övriga befolkningen. Detta torde lugna dem som är tveksamma att pröva denna kost (egentligen en livsstil)..

Vi söker fler deltagare till vår Forskningsstudie som skall pågå under två år och övervakas under tiden med täta arteriografiundersökningar samt blodprovstagningar. I studien ingår även utbildning i LCHF-kost samt stöd med kostförändring av mig och kontakt med de grupper som redan kommit en bra bit på vägen mot en god hälsa.

Läs mer om studienInformation och ansökningsblankett
(observera att antalet platser är begränsat och kravet är att Du ännu inte påbörjat LCHF)

– ◊ –

PA Öckerman’s rapport

LCHF-are kan ha bättre kärlhälsa än övrig befolkning

De som fortfarande tror att mättat fett ökar risken för ateroskleros (”åderförkalkning”), har varnat för att LCHF-diet skulle öka risken för hjärtinfarkt , stroke och andra följder av ateroskleros.

Hittills har man vetat för litet om hälsan hos personer, som tillämpat LCHF under minst två år. I syfte att öka kunskapen om detta har jag i samarbete med LCHF Hälsa Väst startat en studie, som skall följa personer från det att de börjar med LCHF och därefter minst 2 år.

Sedan denna studien startades har jag mätt artärstelhet och artärfunktion hos 26 individer, som i genomsnitt tillämpat LCHF under 3,4 år (2-5 år). Resultaten kan tala för att LCHF inte ökar risken för cardiovaskulära komplikationer.

Mätningarna utfördes med Arteriograf, en teknik, som av kardiologexperter betraktas som ”Golden Standard” för analys av artärstelhet i aorta. Artärstelhet i aorta betraktas som en oberoende riskfaktor för kardio-vaskulära komplikationer, d.v.s. ju stelare aorta är desto högre risk för hjärtinfarkt, stroke, m.m.

Resultaten anges som ”Biologisk ålder” för aorta (stora kroppspulsådern) och perifera (mindre) artärer. Biologisk ålder anger om ens blodkärl är bättre (yngre) eller sämre (äldre) än medelvärdet för befolkningen i ens egen ålder.

Resultat.

Aortastelhet och funktion för perifera kärl (s.k. augmentationsindex) hos 26 individer, som tillämpat LCHF under 2-5 år (medelvärde 3,4 år).

Aortastelhet: 5,6 år yngre än befolkningsmedelvärdet.

Augmentationsindex: 12,4 år yngre än befolkningsmedelvärdet.

Kommentar

Bland de 26 individerna finns de som gått över till LCHF p.g.a. dålig hälsa, men också sådana som haft god hälsa. Vi vet inte vad deltagarna hade för värden före övergången till LCHF. Ändå torde denna undersökning kunna ge ett visst stöd för att inte avråda från att tillämpa LCHF under längre tid.

Om du önskar mäta funktionen hos dina artärer, kontakta:

Per-Arne Öckerman, email  pa.oeckerman@telia.com , tel./fax 031-96 12 36, www.biomed-ockerman.com

Professor Per-Arne Öckerman har skrivit en mycket aktuell bok, som rekommenderas (klicka på boken):

GOTT NYTT ÅR!

Solveig Kiander

 

PS. En presentation av mig finns här…

 

236 svar på ”Ett riktigt Gott Nytt År och en god kärlhälsa!”

 1. Hej Solveig,

  Jag kontrollerade min egen hjärt- och kärlhälsa hos professor Öckerman och mina kärl var 23 år yngre än min biologiska ålder. Även när det gäller fria radikaler var utfallet mycket bra. Precis som jag känner mig.

  Jag äter en hel del smör, grädde (40 %), ägg, bacon och feta goda ostar med smak. Sist när jag mätte åt jag cirka 20 E% kolhydrater, 20 E% protein och 60 E% fett (av god kvalitet, absolut inga margariner eller omega6 rika växtoljor).

  Min kost kan rubriceras som en liberal form av LCHF, som skulle passa många som är normalviktiga och friska (och som vill förbli så). De som däremot besväras av övervikt, diabetes, det metabola syndromet eller andra hälsoproblem, bör dock tillämpa en mer strikt form av LCHF. Även elitidrottsmän, där marginalerna är små, tjänar på en mer strikt variant av LCHF.

  Ett annan exempel, som är publicerat: Professor Karl E Arfors berättade för mig att hans aortaindex motsvarade en 68-åring när han var 69 år. Han började äta LCHF och när han var 74 år var hans aortaindex som en 45-åring! Vilket stärker PA Öckermans resultat.

  Professor Karl Arfors berättade också att när han var verksam amputerade de fötter på cirka 70 diabetiker per år i Uppsala. Han ansökte och beviljades en halv miljon kronor för att prova LCHF, en studie för att undvika amputationer. Motståndet från diabetesläkarna var dock så pass stort att han inte kunde starta försöket och han fick skänka bort pengarna (!).

  Lyckligtvis kan inte konservativa krafter stoppa PA Öckermans och Solveig Kianders studie, då studien inte är finansierad via kommersiella sjukvårdsintressenter. Syftet är att studera och redovisa verkligheten.

  Docent Ralf Sundbergs bok ”Forskningsfusket! – Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin” ger bakgrunden till hur systemet fungerar (en herrelös byråkrati, där särintressen frodas), som snart knäcker folkhälsan och vår hälso- och sjukvård. Ansvariga politiker borde bry sig!

  Gott Nytt År! Nästa år blir ett omtumlande och spännande år.

  // Leif

  Gott Nytt År

 2. Hej Leif!

  Ja, det är ju strålande. Själv har jag ätit LCHF i 6 år och mina kärl var 26 år yngre. så det är bara att fortsätta på den inslagna vägen och må väl. Det nya året kommer att bli spännande och förhoppningsvis kommer vi att under året kunna komma med fler rapporter angående forskningsstudien.

  En riktigt god fortsättning önskar jag er alla!

Kommentera