Ny krönikör: Doktor Nisse Simonson

.

ny-krönikör-doktor-nisse

.
ζ

Hej,

Jag har nyligen startat en grupp på Facebook för att få ventilera det som jag anser är problem både idag och inför framtiden. Problem som måste uppmärksammas och lösas.

Inom de närmaste 20-25 åren kommer antalet svenskar över 85 år att bli tre gånger flera. Om det nu dessutom är så att hälften av dessa kommer att drabbas av demens och behöva vård är det ett lika hisnande som hemskt framtidscenario.

demens8-pussel

I Sverige drabbas idag var tolfte person över 65 år
och var fjärde över 85 år av någon form av demens.
Denna grupp växer i takt med den ökande medellivs-
längden. År 2030 beräknas antalet demensdrabbade
vara dubbelt så många som idag (SvD 2013-11-14)

ζ

OM …

Inga-pengarOM dessa alltfler äldre ska vara sjuka i livets slutskede kommer mina barnbarn att leva i ett samhälle med usel privatekonomi. Och med en skola, vård och omsorg som fungerar uselt. Och i ett samhälle där det knappt går att leva på sin ålderspension.

Vi går i genomsnitt in i arbetslivet vid ungefär 23-24 års ålder och slutar vid ungefär 62-63 års ålder. Det innebär om vi blir 85+, att vi arbetar till vårt och andras välstånd, pensioner och skola m.m. för kort tid. Man räknar med att vi arbetar ca 8 % av en livstid på 700.000 timmar.

Om vi då är sjuka på grund av felaktig livsstil de sista tre-fyra åren av vårt liv och kräver vård och omsorg, så kommer ingen ekonomi i världen att klara detta. Och ingen politiker vågar ta i detta.

 • Den produktiva delen av befolkningen kan inte i evighet vårda den improduktiva.
  .
 • Vi måste se till att leva på ett sätt som gör att vi lever friska längre.
  .
 • Vi måste ändra tankeramar.

För att få detta belyst och inför en ny föreläsning till höst har jag på försök startat en Facebookgrupp som redan består av mer än 2750 medlemmar, där jag kan stöta och blöta mina idéer och få dem bedömda, utdömda eller fördömda. Jag har inkluderat alla och lämnat alla fritt tillträda.

Du är också välkommen … klicka här

facebook-datorer”Lev frisk längre”
Facebook

ζ

Nisse-Simonson-porträtt

Vi struntar i kunskap

Vi alla vet hur vi skall leva för att få leva friska men vi struntar i det.

Vi måste ändra livsstil och piller är inte lösningen. Men kanske är det inte så konstigt. Läkare utbildade på min tid fick ingen undervisning i nutrition (och det är lika skralt idag). Och inte vill vi erkänna att vi ingenting kan.

Den vita rockens prestige har fyllt många kyrkogårdar. Det verkar som om det är bortsett från rökning och alkohol tre saker som vi kan, bör och måste ändra för att får leva friska så länge som möjligt.

Maten, motionen och sömnen  Det är utifrån detta jag skriver små inlägg på Facebook och hoppas på kommentarer . Glöm inte att en av tre av oss kommer att dö av hjärtsjukdom. Det finns de som menar att västerlandets sjukdomar kan förebyggas med en ändrad livsstil. Det gäller cancer, demens och hjärt-kärlsjukdom.

DollKunskapen finns, men precis som när Doll upptäckte sambandet mellan rökning och lungcancer, så är många läkare även idag skeptiska och avvisande.

Att rökning orsakar cancer upptäckte Doll 1954, men det tog 17 år, fram till 1971, tills detta uppmärksammades. En senfärdighet vi inte har råd med idag.

Vi lär äta 70 ton mat under en livstid. Om nu mer och mer av det vi äter är manipulerat på olika sätt med kemikalier, vars långtidseffekter vi inte vet något om, så blir siffran skrämmande.

WHO_2

WHO har gått ut med att 80 % av våra sjukdomar
är livsstilsorsakade och kan förebyggas,
så vi bör kanske börja tänka om.

Men förebyggande arbete har litet forskningsvärde.
Man får inga Nobelpris för att man förebygger sjukdom.
Bland kollegor har all läkekonst utanför FASS bemötts med skepsis.

ζ

CV

Uppfödd och gödd i en ICA-handel. Arbetat som läkare och kirurg i 40 år. Nu pensionär.

Åker land och rike runt och föreläser. Har skrivit 8 böcker om hjärnan. Mottot har varit att försöka göra det obegriplia begripligt för dem som inte har medicinsk utbildning. Skrivit i 20 år i Östersunds Posten, tio år i Länstidningen och 15 år i Dagens Medicin. Har ett välfyllt bibliotek på över 5000 böcker. Gör, enligt hustru, inget annat ”än läser”. Har två barn och fyra barnbarn och en hund som ger mig en daglig promenad på över en timme.

UC_Crohns_figur-redDet var ett skov av ulcerös kolit som fick mig att köpa hem en trave böcker från Amazon, som jag läste på och började se ett mönster med inflammation s.k. low grade (låggradig) inflammation som boven bakom allt och som är den sammanbindande faktorn i det västerländska moderna sjukdomspanoramat.

Plötsligt gick ridån upp, att kolhydrater i övermått ger höga blodinsulinnivåer och insulinet är kraftigt inflammationsdrivande.

.
Nisse Simonson

Läkare, författare, föreläsare och debattör
Facebook ... https://www.facebook.com/groups/297469260385851/
Bloggarkiv ... http://www.kostdemokrati.se/nissesimonson/
Böcker ... Adlibris

ζ

Tidigare inlägg på Kostdemokrati (klicks på bilden nedan eller klicka här…)

7 svar på ”Ny krönikör: Doktor Nisse Simonson”

 1. En bok jag rekommenderar är ”Stoppa Alzheimers NU” av Bruce Fife. Jag tycker att hans slutsatser är relevanta och det innebär att folk måste tänka till redan i 20-års åldern för att lära sig vad som är bra mat och hur viktig maten är för den framtida hälsan. Boken behandlar hela demens problem området, inte bara Alzheimers.

  Han förordar ketogen kosthållning och det är snarlikt med LCHF. Vidare varnar han för användandet av statiner.

 2. Heureka!

  Så skulle jag vilja säga efter att bara ha läst en tredjedel av dr David Pealmutters bok “GRAIN BRAIN”, som bekräftar det som även Micke Skribent för fram i böckerna om de vita gifterna, gluten och mjölk.

  För övrigt är jag helt enig med tidigare kommentatorer om hur viktig boken Stoppa Alzhiemer av Bruce Fife
  är, men vill även framhålla Brödberende av William Davis.

  Alla författarna har den grundläggande uppfattningen gemensamt, och Perlmutter refererar ofta till Willam Davis, men han skruvar problematiken ytterligare ett varv genom att fokusera på gluten och hjärnhälsan. För mig är hans argumentation glasklar.

  Hör här (min översättning):

  ”Var och en av dessa ingredienser; gluten, socker, inflammationsdrivande mat, miljögifter åstadkommer en perfekt storm i kroppen, i synnerhet i hjärnan”

 3. Hej Mats,

  Vi har en bra sökfunktion högst upp i mittenkolumnen på startsidan, där man kan hitta det mesta. Vill man läsa om Gardasil så är set vara att skriva in ”Gardasil” och trycka på knappen. Eller skriva in ”GMO” och förfäras och undra om det verkligen kan vara så illa? Tyvärr är det så! Eller skriv in ”diabetes” och hitta 980 inlägg på Kostdemokrati. Eller ”demens” eller namnet på någon ”auktoritet”, eller …

  Man kan också begränsa sitt sökområde och t.ex. skriva ”Mats Wiman diabetes” och då får man bara 336 träffar som toppas av ”De grymma kostråden till diabetiker”

  Sökning sker på alla krönikor, alla sidor och kommentarer på http://www.kostdemokrati.se, där de flesta artiklar är tidlösa och fortfarande lika aktuella som den dag de skrevs.

  Men låt oss nu skriva in ”Nisse Simonson” och trycka på knappen och överst hamnar ”Läkaren Nisse Simonson lär ut sambandet mellan kost och hälsa …” och där finns inslaget du eftersöker.

  Direktlänk till TV4 … Söndagsskolan lär idag ut sambandet mellan kost och hälsa. Titta och njut av bra och lärorik undrhållning!

Kommentera