Rött kött farligt för hjärtat?

”Forskare tror sig nu veta varför rött kött är dåligt för hjärtat, skriver BBC News. En kemikalie, karnitin, som finns i köttet bryts ner av bakterier i magen vilket resulterar i höga kolesterolhalter och ökad risk för hjärt-kärlsjukdom.”

FAKTOID

”För mycket rött kött – det vill säga kött från nöt, gris och lamm – ökar risk för både cancer och hjärtkärlsjukdomar. Den internationella cancerforskningsfonden WCRF:s råd är att inte äta mer än 500 gram rött kött i veckan.”

[Faktoid (av faktum och oid, ”något som liknar”) är föreställningar som hålls för sanna, men som i själva verket är felaktiga. En mjukare variant är om påståendet inte kan bevisas vara felaktigt, men saknar tillräcklig grund för att man ska kunna sluta sig till att det är ett faktum. Källa: Wikipedia]

FAKTA

Att sluta äta rött kött helt och hållet finns det (dock) ingen medicinsk anledning till. Rött kött innehåller både fullvärdigt protein, järn och andra näringsämnen.”

Det går att tjäna stora pengar på skräpmat som dessutom håller länge (long shelf life), till skillnad från kött med små marginaler och med relativt kort hållbarhet. Även läkemedelsförbrukningen minskar när medborgarna slutar att äta sig sjuka. Därför används tvivelaktiga studier (som kan tolkas som man vill), för att skrämma medborgarna bort från riktig mat.

Kommentarer från oberoende expertis

Citat: Som vanligt förhastade slutsatser. Som basuneras ut för att de är politiskt korrekta för livsmedels- och läkemedelsindustrin samt för den nu aktuella globala jordbrukspolitiken.

Citat: Höga blodsocker – tvärsäkert farligt för hjärtat.

Jag tycker inte alls man kan säga att sambandet mellan rött kött och hjärt- och kärlsjukdom är säkert. Det finns väldigt många frågetecken kring detta. Däremot kan slå fast, spiksäkert, att runt 70 procent av alla som kommer till sjukhuset med akut hjärtinfarkt har problem med sin blodsockerreglering. Personer med diabetes löper runt 200 procents högre risk att avlida i hjärtsjukdom. Personer som har problem med blodsockret när de får problem med hjärtat, avlider generellt snabbare av sin sjukdom.

Slutsats

Ät rött kött med gott samvete och för en god hälsa. Välj kött från gräsbetande djur och undvik kött från djurfabriker som kan vara kontaminerade med GMO och antibiotika.

Vi behöver cirka ett gram protein per kg kroppsvikt, vilket blir 70 gram om man väger 70 kg. Att äta mer är slöseri och ungefär hälften av ett proteinöverskott omvandlas till socker (dyrt socker). Kött innehåller cirka 20% protein viktmässigt så det blir 350 gram kött per dag om man väger 70 kg, men eftersom fisk, skaldjur, ägg, smör, grädde, etc. också innehåller protein, så blir det inte så mycket kött.

Vad gäller mängden protein vi behöver har Livsmedelsverket rätt; 10 – 20 E%.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen