Vad är bikarbonat? NaHCO3

Mirakelmedlet-bikarbonat

Nästan för bra för att vara sant…

Varför har ingen sagt det tidigare?

Svaret är att det inte går att tjäna pengar på, det är billigt, det går inte att ta patent på och man skulle inte få sålt sina andra dyra hokus-pokus-medel.

”Det som gjorde mig intresserad var att det stod att den rensar igensatta avlopp!”

Kan en påse Bikarbonat på 200 gram för 11 kr från ÖB hjälpa mig att hålla avloppet öppet, så varför inte. Man får många påsar bikarbonat för 2500kr (= kostnaden för spolbilen).”

Vad är bikarbonat? NaHCO3

Bikarbonat, Natriumbikarbonat, Tvåfalt kolsyrat natron, Dubbelsoda, Soda-aska.

Det är en fullständigt ofarlig produkt. Skulle ett barn av misstag stoppa det i munnen så spottar de ut det själv, det smakar salt. Den är perfekt för att hålla ohyra borta och kan förvaras bland andra matvaror.

Bikarbonat har man användning för överallt i hemmet, vilket problem det än gäller: från matlagning till tvätt, men även som medicin. Det är ett verkligt universalmedel. Det är billigt och kan användas efter behov. Gör det till en basvara i hemmet.

Varifrån kommer bikarbonaten?

För 5000 år sedan använde de gamla egyptierna flodbäddarnas salta avlagringar för glastillverkning och ornamentering. De brände även sjögräs och använde askan i rengöringssyften (därav namnet ”soda-aska” eller rätt och slätt ”soda”)

Även vår kropp producerar bikarbonat. Bikarbonat reglerar pH-nivån (surhetsgraden) i saliven, vilket hjälper till att förhindra uppkomsten av tandsten. Den reglerar även magsaftens surhetsgrad och förebygger därför magsår och liknande besvär samt driver ur koldioxiden ur kroppens vävnader som förs ut i blodflödet.

Natriumbikarbonat är en fullkomligt naturlig produkt som finns i jordens hav och vattendrag och i marken. Den innehåller inga av de frätande ämnen som finns i kemikalier och många industriella rengörings- och tvättmedel. Det är ogiftigt och kan i form av hushållsbikarbonat användas utan fara för barn, husdjur eller växter.

Bikarbonaten har många användningsområden tack vare 4 viktiga egenskaper.

  1. Dess mjuka och flexibla molekylstruktur med milt slipande egenskaper gör den till en förträfflig rengörare.
  2. Bikarbonats kristallstruktur löses upp i vatten och partiklarna ”polerar” och gör vattnet mjukt.
  3. Dess neutraliserande agens reglerar pH-balansen.
  4. Och bäst av allt, den är billig! Använd den överallt i ditt hem. Följ råden i den här artikeln och se alltid till att du har bikarbonat hemma, redo att användas i städningen och som hjälpreda i köket!

Förväxla inte bikarbonat och bakpulver!

Bikarbonat är 100% ren natriumbikarbonat. Bakpulver däremot, är en blandning av bikarbonat och olika sura ingredienser. Använd bikarbonat i ett av följande recept och uppnå en resultat du inte trodde var möjligt!

Gör ditt eget bakpulver så här: blanda 2 delar cream av tartar (= vinsten eller cream of tartar), 1 del bikarbonat och 1 del majsstärkelse. Sikta blandningen i en lufttät behållare. Bakningen kan börja.

Alla föredrar ”fluffiga” omeletter – så pröva det här knepet och få beröm för din matlagningskonst! Tillsätt en nypa bikarbonat för 3 ägg, vispa upp och laga till som vanligt.

Du kan göra samma sak med potatismoset. Tillsätt en nypa bikarbonat ungefär halvvägs under tillagningen så blir potatismoset det vitaste och fluffigaste du någonsin skådat.

Var snäll mot köttet

För att förbereda en kyckling – som kommer direkt från hönsgården – innan den tillagas, kan du lägga en tesked bikarbonat i det kokande vattnet. Fjädrarna blir lätta att plocka bort och köttet blir vitt och rent.

Ingen tycker om de slippriga resterna man hanterar när man gör en färs till fylld kyckling. Skölj kycklingen i en balja med varmt vatten tillsatt med en nypa bikarbonat. Det löser problemet och lukten försvinner i ett nafs. Om du vill möra köttet gnider du kycklingens insida innan tillagningen.

När man tillagar vilt – i synnerhet vildsvin – kan man enkelt få bort jordsmaken genom att tillsätta ungefär en tsk bikarbonat i vattnet man använder för att göra rent köttet.

Tycker du om riktigt frasig och knaprig grissvål? Gnid in skinnet med bikarbonat innan du steker eller grillar köttet. Genom att bikarbonaten reagerar med fettet blir skinnet ”bubbligt” och knaprigt.

Är köttet lite hårt och segt? Enligt många afrikaner är den här mörningstekniken oslagbar! Gnid in köttet med bikarbonat 2 timmar innan det tillagas. Smaken förändras inte, men köttet blir mört och lossnar lätt från benen.

Att göra en god sås av köttsky kan ibland var lite knepigt. Om såsen skär sig ”dutta” en liten nypa bikarbonat i pannan. På några sekunder blir såsen åter jämn och återfår sin goda smak.

Händer det att mjölken blir grynig när du gör potatisgratäng? Prova att strö lite bikarbonat mellan lagren av potatis och tillaga sedan som vanligt. Men du behöver inte salta på potatisen. På det här sättet slipper du den lite sura smaken av ystad mjölk.

När du kokar upp mjölk kan du använda samma knep. Tillsätt en aning bikarbonat i kastrullen så ystar sig inte mjölken (men värm inte mjölken på för hög värme och se upp så att den inte bränns vid!)

Var snäll mot dina grönsaker

Om du oroar dig för att rester av pesticider och konserveringsmedel finns kvar på frukt och grönsaker, ska du göra så här: fukta händerna och strö på lite bikarbonat och gnugga frukten och grönsakerna. Kemikalierna neutraliseras och kan lätt sköljas bort.

Bikarbonat framhäver grönsakernas goda smak! Tillsätt 1/2 tsk i kokvattnet – smaken kommer fram och grönsakerna behåller sin fasta konsistens. Tillsätt en tsk i kastrullen med blomkål för att bjuda familjen på en knaprig, vit och luktfri blomkål till allas förtjusning.

Bli kvitt gaserna i bruna bönor genom att tillsätta en nypa bikarbonat i kokvattnet.

Tillsätt en tsk bikarbonat i vattnet när du lägger bönorna i blöt. De blir mer lättsmälta och gasen försvinner. Dessutom blir de fortare mjuka.

Alltför syrliga rabarber

När du gör rabarberkräm behöver du mycket mindre socker om du lägger rabarbern i blöt med en nypa bikarbonat innan den kokas. Släng vattnet som blivit svart och häll på rent vatten och tillaga som vanligt. Du behöver inget extra socker eftersom bikarbonaten har neutraliserat syran.

Gör samma sak med ananas eller annan syrlig frukt, särskilt om frukten inte är riktigt mogen. En lätt pudring med bikarbonat gör underverk!

Äter du grapefrukt till frukost? I så fall kan du strö en aning bikarbonat över det skivade fruktköttet för att bli kvitt den lite beska smaken. Dessutom behöver du inte söta grapefrukten så mycket.

Om din familj eller middagsgäster inte gillar den lite syrliga smaken i tomatsås, kan du tillsätta en nypa bikarbonat. Bikarbonaten neutraliserar tomaternas syra, utan att påverka den goda smaken. Ett knep som personer som lätt drabbas av halsbränna kommer att tacka dig för!

Smakar salladsdressingen för mycket vinäger? Eller har du tagit för mycket vinäger i ett recept? Med hjälp av lite bikarbonat tar du bort den syrliga smaken. Dutta i lite bikarbonat tills dina smaklökar blir nöjda! Iste är en härligt uppfriskande dryck varma sommardagar. Men den beska smaken av te tar ibland överhanden. Tillsätt en tsk bikarbonat för 2 liter te strax innan du häller upp det i en tillbringare så gör ingen en grimas när de dricker!

Bakverk som får det att vattnas i munnen

Hur får man chokladtårtan att se ännu läckrare ut? Du ger tårtan ett mörkare och mer ”chokladigt” utseende genom att tillsätta 1 tsk bikarbonat i mjölet innan du blandar det med övriga ingredienser.

För att glasyren ska bli glansig och inte spricka, kan du tillsätta en halv tsk bikarbonat. Glasyren breder ut sig som smör!

Till sommarens frukt- och bärtårtor använder man ofta syrlig frukt som hallon och svarta vinbär. Strö lite bikarbonat över bären och du lagt i en skål och rör om försiktigt. Vänta några minuter innan du tillsätter socker. Du behöver mycket mindre än vanligt!

Ett fräscht kylskåp

Ett klassiskt råd! Ta bort otrevlig lukt i kylskåpet genom att ställa en liten bunke med bikarbonat utan lock, längst inne i kylen. Skaka om eller rör om bikarbonaten då och då och byt ut den varannan månad. Knepet kan också användas för frysen. (Den ”gamla” bikarbonaten kan du bevara i närheten av ugnen som brandsläckningsmedel.) Om man tillsätter några droppar vaniljessens doftar det särskilt gott.

Rengör kyl och frys med bikarbonat på en fuktig trasa. Skölj med rent vatten. Kylskåpets plastdetaljer blir som nya och du slipper all dålig lukt.

Köttrester i kylen får man enkelt bort genom att tvätta med varmt vatten och mycket bikarbonat. Lägg därefter ut några kolbriketter på den rengjorda ytan. Lukten försvinner på ett nafs!

Har kylen stängts av på grund av elavbrott? Lukten av skämd kyckling eller annan mat som förstörs kan bli förfärlig. Bikarbonaten kan vara den bästa lösningen på problemet! Ta en stor soppåse och häll i en halv kopp bikarbonat. Lägg de skämda varorna i den och häll i mer bikarbonat allt eftersom. Den dåliga lukten minskar drastiskt i väntan på sophämtningen.

Och själva kylskåpet då? Jo, det blir fräscht igen om du tvättar väggar och alla övriga ytor med varmt vatten och en stor mängd bikarbonat. Ställ sedan in två öppnade paket bikarbonat i kylen och låt dem stå så länge som möjligt tills du sätter på kylen igen. Det fungerar utmärkt!

Har dina vita köksapparater blivit lite gula med tiden? Gör i ordning en lösning av 4 koppar varmt vatten och 1/4 kopp bikarbonat och tvätta apparaterna med denna lösning. Låt självtorka under 10 minuter innan du torkar av dem ordentligt. Gör om proceduren flera gånger om det behövs.

Vattnet i kylens vattensamlare luktar ofta unket efter ett tag. Strö lite bikarbonat varje gång du rengör vattensamlaren. För att grönsaksfacken ska lukta fräscht kan du strö lite bikarbonat i fackens botten och täcka med pappersservetter. Gör detta varannan månad för att hålla facken fräscha!

Ett säkert och rent kök

Fett som fattar eld i köket är alltid en riskfaktor och i det fallet är vatten absolut ingen bra lösning. Det bästa är ett brandtäcke, men har man inte ett sådant tillhands, är en låda med bikarbonat, som är lätt tillgänglig, en bra säkerhet. Börjar det brinna kastar du en näve bikarbonat på lågan för att släcka den.

Har du svårt att få bort rester av mjölk eller soppa i nappflaskorna? Skölj dem i varmt vatten med bikarbonat. De blir skinande rena och helt luktfria!

Har du fått kackerlackor i köket, men vill inte använda kemiska insektsmedel? Prova det här: lägg ut strängar med bikarbonat på de platser i köket där du sett kackerlackorna. De äter bikarbonaten, torkar ut och dör.

Om du har fått myror i köket (eller i ett annat rum) kan du prova detta enkla knep. Gör rent på golvet, strö bikarbonat längs myrgången och längs rummets vägglister. Myrorna försvinner för gott. Du kan också strö bikarbonaten vid dörrtröskeln för att hindra myrorna att ta sig in i rummet den vägen.

Gummihandskar luktar lätt illa bara efter några användningstillfällen. Häll lite bikarbonat i handskarna efter användning. Skaka om och häll sedan ut pulvret så håller de sig fräscha. Innan du använder dem igen kan du strö lite mer bikarbonat så blir de lätta att ta på sig….. och luktar lika fräscht som när de var nya.

Tvätta regelbundet plastbehållare och lunchlådor med bikarbonat. Lukten och smaken av plast försvinner och den klibbiga ytan som plastföremål får med tiden försvinner. Genom att rengöra lunchlådan med bikarbonat slipper du också lukten av gårdagens lunch när du fyller den på nytt.

Perstorpsytor kan effektivt rengöras med bikarbonat. Strö lite bikarbonat på en fuktig kökssvamp: För att få bort envisa fläckar kan du droppa lite citronsaft på dem. Låt citronen verka i en halvtimme och strö sedan över bikarbonat. Det fungerar också bra för att fräscha upp andra ytbeläggningar som förlorat sin lyster. Gnid försiktig ytan med en mjuk trasa och skölj väl.

Ta bort fläckar med en pasta av bikarbonat och vatten. Pastan gör rent, tar bort dålig lukt och desinficerar köksbänkar och liknande. För att ta bort repor gnuggar du försiktig. På så vis bevarar du en blänkande rent kök och slipper kritiska blickar från vänner och bekanta. Fläckar från barnens saft på köksbord och andra köksytor tas enkelt och säkert bort med bikarbonat i form av pasta.

Rostfläckar försvinner snabbt om du pressar citronsaft på dem och sedan strör över bikarbonat. Det räcker att gnugga lite, och vips är fläcken borta. Bläck från prislappar på köksbänken får du bort på samma vis!

Ska du åka på semester? För att vara säker på att diskhon och avloppet är fräscht vid hemkomsten räcker det att före avresan hälla i lite bikarbonat. Skölj ordentligt när du kommer hem och njut av luktfria avlopp i badrummet, på toaletten och i köket.

Tips för diskmaskinen

Trolla bort matrester på disken. Strö lite bikarbonat över smutsiga tallrikarna innan du sätter på diskmaskinen. Eftersom det mesta av smutsen försvinner redan under försköljningen, kan du minska på dosen av diskmedel, som ofta är dyrt.

Fräscha regelbundet upp diskmaskinen genom att köra sköljcykeln med lite bikarbonat i maskinens botten. Det tar även bort fläckar och ränder av hårt vatten.

Ett annat fräscht semestertips! Strö rejält med bikarbonat i diskmaskinen innan du reser. Lämna locket eller dörren på glänt för att slippa otrevlig mögellukt i köket när du kommer tillbaka.

Har din diskmaskin samlat på sig gamla matrester i stället för att ta bort dem? Gör i ordning en lösning av hett vatten och bikarbonat och häll i avloppet. Låt det verka i ungefär en halvtimme och torka sedan snabbt bort smutsen.

Använder du ett dyrt diskmedel? Stannar rester av diskmedlet kvar i maskinen? Prova en blandning av bikarbonat och ditt vanliga diskmedel. Ungefär hälften av varje. Det blir billigare och du minskar din användning av starka kemikalier i köket.

Har dina finaste kristallglas mist sin glans? Skölj dem snabbt i en blandning av vatten och bikarbonat. Skölj noga innan du använder dem igen.

Rengör oljiga salladsskålar och serveringsfat genom att strö bikarbonat på dem innan de diskas. Bikarbonaten absorberar fettet och lukten och skålarna är fullkomligt fräscha när du vill använda dem igen.

Har ditt stengods fått fula repor? Täck dem med en tjock pasta av bikarbonat och vatten. Låt pastan stelna diska sedan som vanligt. Reporna syns nästan inte längre.

Plastskålar och andra plastföremål får lätt repor när de diskas med industriella rengöringsmedel. En blandning av bikarbonat och vatten gör susen. Du kommer inte tro dina ögon när du ser hur rena de blir och hur ”ny” plasten ser ut.

Kaffefläckar

Termosar som används till te och kaffe är särskilt svåra att få rena. Fyll dem med kokhett vatten tillsatt med en tsk bikarbonat och låt stå några minuter. Om det behövs kan du tillsätta lite saft av en citron. OM du inte ska använda termosen förrän nästa sommar, häll i lite bikarbonat, sätt på locket, skaka om och ställ undan. Termosarna blir fräscha och luktfria! Glöm inte att skölja ur dem innan de tas i bruk nästa gång.

Om din kaffekokare ser ofräsch ut hur ofta du än rengör den, låter du en liter vatten blandat med en fjärdedels kopp bikarbonat rinna igenom den. Kaffekokaren blir ren ända ut i hörnen. Både plastdetaljerna och glaskannan blir som nya.

Melittakokare behöver då och då rengöras grundligt. Följ rådet ovan och blöt därefter filterhållaren och strö i bikarbonat. Låt verka i 10 minuter innan du borstar rent alla springor och hörn med en tandborste. Resultatet blir strålande!

Om dina koppar fått envisa fläckar av kaffe och te kan du först med fingrarna gnugga dem med en pasta av bikarbonat och vatten. Upprepa sedan proceduren med hjälp av en fuktad trasa.

Ta bort tefläckar på tekoppar eller liknande behållare av plast. Fyll diskhon till hälften med varmt vatten. Lös upp en halv kopp bikarbonat i vattnet. Låt kopparna ligga i ungefär en halvtimme innan du sköljer dem.

Rengör kaffekannor av glas eller rostfritt stål (inte aluminium) i en bikarbonatlösning (3 msk bikarbonat till 1 liter vatten).

Rengör keramik och lerkärl i 1 liter vatten tillsatt med 1 tsk bikarbonat. Koka upp vattnet, stäng av plattan. Låt stå en halvtimme och skölj sedan noga.

Fräscha upp matberedaren! Häll i en halv kopp bikarbonat och två koppar varmt vatten och kör apparaten i 2 minuter för att ta bort matrester som sitter fast.

För att undvika mineralavlagringar och rost i elektriska vattenkokare kan du följa det här rådet: fyll kannan med vatten och tillsätt två msk bikarbonat samt saften av en halv citron. Koka upp blandningen flera gånger. Låt kannan svalna i 1 minut mellan gångerna. Skölj noga innan du använder kokaren igen.

Rengör diskhoar av rostfritt stål. En pasta av flytande diskmedel och rikligt med bikarbonat tar bort de bruna fläckarna!

Fräscha kökshanddukar. Lägg ut handdukarna på en plan yta efter användning, dutta på lite bikarbonat och skaka dem innan du hänger upp dem på tork.

Håll dina kökshanddukar fina och fräscha genom att lägga små tygpåsar med bikarbonat längst inne i lådan där du bevarar dem. Gör samma sak i lådan där du har gamla recept så undviker du att de luktar unket. För att ge dem en speciell doft, kan du blanda i några droppar eterisk olja (ros, citron eller lavendel t.ex.) i bikarbonaten innan du tillsluter påsen.

Lägg tvättsvampar och trasor i en svag lösning av bikarbonat och varmt vatten i 10 minuter om dagen för att ta bort dålig lukt och fräscha upp dem. Vrid ur dem och lägg dem på sin vanliga plats och njut av fräschören nästa gång du använder dem.

En ren och fin spis

Brännarna på gasspisar täpps ibland igen av matrester. Rengör brännarna genom att kort koka dem i en stark lösning av vatten och bikarbonat.

Hur rengör man en spishäll som är ingrodd med stänk från matlagningen? Blöt först ytan med vatten och strö sedan över bikarbonat. Vänta några minuter och torka av med en fuktig tvättsvamp. Upprepa om det behövs. Spishällen blir skinande ren, utan du behöver gnugga och riskera att repa den.

Har spishällen blivit fet av stekt mat? Gör en lösning av vit vinäger och bikarbonat (ta tillräckligt med vinäger så att lösningen blir lättflytande och torka av hällen ordentligt med en trasa indränkt med lösningen.)

Är spiskåpans filter smutsiga? Lägg dem i vatten och strö över rejält med bikarbonat. Fettresterna lossnar från filtren och flyter upp till ytan.

En ren ugn

Strö bikarbonat på ugnsbottnen för att ta bort lukten av brända matrester. Allt spill i ugnen kan rengöras med en näve bikarbonat när ugnen svalnat. För själva rengöringen kan du använda en spatel för att skrapa bort resterna på ugnsbottnen. Du kommer häpna över hur lätt det går.

Om du spillt mycket sås eller liknande på ett visst område, strö över rikligt med bikarbonat så snabbt som möjligt och vänta sedan en stund. Torka sedan bort det med varm tvållösning.

För att göra en grundlig rengöring kan du sätta in en kopp med ammoniak i avstängd ugn och låta stå över natten. Nästa morgon tar du bort ammoniaken och strör bikarbonat på ugnens alla ytor. Använd fuktat hushållspapper för att ta bort smutsen.

För att rengöra en mycket smutsig ugnslucka, strö en ordentlig dos bikarbonat på luckans ytor och täck med fuktade pappersservetter. Vänta en halvtimme innan du tar bort dem, torka rent med en tvättsvamp.

Kastruller och stekpannor

Matrester som bränt fast i stekpannor kan vara nästan omöjliga att få bort! Fyll pannan med 3 cm vatten, koka upp, stäng av plattan och häll i en kopp bikarbonat och låt stå under natten. Ta försiktig bort resterna med en spatel nästa morgon.

Teflonstekpannor repas lätt med frätande rengöringsmedel och diskborste. Använd i stället en pasta av bikarbonat och vatten och gnugga försiktigt pannan med en mjuk tvättsvamp. Bikarbonaten suger upp allt fett. Innan du sätter in pannan i skåpet igen kan du smörja med lite olivolja eller liknande.

För inbränt fett kan du också prova att värma 2 cm vatten tillsatt med några tsk bikarbonat i pannan. För att rengöringseffekten ska bli ännu effektivare kan du pressa lite citronsaft i vattnet.

För en grundlig rengöring av eldfasta fat, gör så här: strö generöst med bikarbonat i fatet. Gör sen en blandning av 3/4 kopp hett vatten och en 1/4 kopp vit vinäger som hälls över pulvret. Skummet suger upp fettet och de fastbrända matresterna.

Även den smutsigaste långpanna blir skinande ren om du följer det här rådet: lös upp ungefär en 1/4 kopp bikarbonat i varmt vatten i ett stort kokkärl. Placera långpannan i lösningen och koka i ca 3 minuter. Låt vattnet svalna och skrubba sedan långpannan. Den blir som ny! Om långpannan är för stor för att rymmas i ett kokkärl kan du strö ett 1 cm tjockt lager i pannans botten och hälla över lite av det heta vattnet. Vänta 1 minut, strö sedan i ännu mer bikarbonat och vatten i pannan. Upprepa proceduren så många gånger som det behövs och skrubba sedan pannan ren med en skurborste.

Om dina kopparkärl förlorat sin glans kan du täcka dem med bikarbonat och hälla på vinäger. Låt verka i ca 20 minuter och skrubba kärlen men en halv citron innan du sköljer dem rena.

Skydda din frityrpanna från repor genom att rengöra den med en tjock blandning av bikarbonat och hett vatten. Bikarbonaten rengör utan att repa och lukten av gammal olja försvinner.

Har du en smörgåsgrill vet du hur svårt det kan vara att få den ren! Häll vatten på grillplattorna, strö över bikarbonat och skrubba med en mjuk tandborste. Upprepa om det behövs. Rengör plattorna med en våt tvättsvamp innan du torkar dem.

Har det hänt att du bränt fast smörgåsplast på brödrosten? För att få bort smält plast gör du så här: Fukta en trasa och doppa den i en skål med bikarbonat. Rengör brödrosten med trasan. Bikarbonatens milt slipande effekt rengör brödrosten utan att repa den.

Mikro-magi

Håll din mikrovågsugn skinande blank med en kopp vatten som du kokar i ugnen tillsammans med 2 tsk bikarbonat i 3 minuter. Imman på ugnens väggar torkas enkelt bort tillsammans med smutsen som den sugit åt sig.

På samma sätt som du håller dålig lukt borta från kylen genom att ställa in en burk bikarbonat, kan du bevara en fräsch lukt i mikrovågsugnen. Glöm inte att ta bort burken när du använder ugnen!

Bland några tsk bikarbonat med vatten i en mikrovågssäker kopp. Koka upp blandningen i mikron några minuter. Ugnens insidor blir immiga och kan enkelt torkas rena med hushållspapper eller disktrasa. Dessutom försvinner samtidigt eventuellt dålig lukt.

En fräsch sophink

Du kan minska eller helt eliminera lukt från kökets sophink genom att täcka hinkens botten med bikarbonat innan du sätter i en ny soppåse. Om du slänger fisk- eller skaldjursrester i hinken bör du även hälla i lite bikarbonat i påsen så undviker du att soporna luktar i väntan på att kastas.

Strö bikarbonat i botten på plast- eller papperspåsar för att minska risken för dålig lukt. Prova också att lägga tillknycklat tidningspapper som du strött bikarbonat på i soppåsens botten för att absorbera lukt och fukt.

Sätt en låda med bikarbonat utan lock under diskbänken för att hålla dålig lukt borta från denna del av köket där otrevlig lukt lätt uppstår.

Unken lukt i matlådor sköljs enkelt bort med varmt vatten och bikarbonat. Om lukten sitter i, låt behållaren stå med lösningen under natten.

Bevara dina köksmoppar rena och fräscha genom att regelbundet lägga dem i blöt i en stark lösning av bikarbonat och vatten. Mopparna blir inte bara rena, lukten av damm försvinner samtidigt.

Kökssvampar med stål upp på ena sidan är nästan omöjliga att göra rena när de blivit smutsiga. Häll rikligt med bikarbonat i en bunke. När du använt svampen, vrid ur den och bevara den i bunken. Rosten hålls borta och svampen redo att skrubba rent igen!

När du diskar porslin som inte tål maskindisk kan du hälla i lite bikarbonat i diskvattnet för att skydda dina händer.

En låda eller bunke med bikarbonat kan tjäna flera ändamål: i kylen eller under diskbänken för att ta bort dålig lukt och därefter för att rengöra och polera. Kontrollera att bikarbonaten inte blivit för gammal genom att hälla på några droppar vinäger. Bubblar bikarbonaten är den fortfarande effektiv.

Om köksgolvet har fått märken av barnens skor kan du prova det här tipset. Strö bikarbonat över märkena och torka av med en varm, fuktad trasa. Bikarbonat kan användas på de flesta golvbeläggningar, men för att var på säkra sidan är det bäst att göra en test i ett hörn av köket först.

Använd bikarbonat för att rengöra dina skärbrädor av trä. Skrubba med en borste och skölj med varmt vatten. Bikarbonaten suger åt sig smutsen men skadar inte träet. Salt är ett annat bra icke-kemiskt desinfektionsmedel. Dessutom tar det fram brädans naturliga oljor. Du kan också använda salt för att fräscha upp plastskärbrädor som blivit feta och kladdiga.

Luktar det lök eller vitlök om dina händer? Gnid in dem med lite bikarbonat när du skurit lök eller vitlök och skölj med kallt vatten. Lukten försvinner omedelbart! Strö bikarbonat på dina skärbrädor för att ta bort löklukten.

Du kan ge kopparföremål en gammaldags lyster genom att gnida in dem med en blandning av bikarbonat och varmt vatten som du hällt upp på en sprayflaska. Gnid in dem med blandningen och torka av. Gör om det flera dagar i följd. Blandningen ska vara ganska stark, kopparn får en lyster som om den vore 10 – 15 år äldre än den är.

Polera rostfritt stål och krom med en fuktig trasa och bikarbonat för att ge ytan ny lyster. Skölj och torka. Polera i det rostfria stålets åderriktning.

BIKARBONAT I TVÄTTSTUGAN

Tvätta bort dina bekymmer

Har din tvättmaskin och torktumlare blivit lite gula med åren? Gör i ordning en lösning av 1/4 kopp bikarbonat till 4 koppar varmt vatten och stryk lösningen på maskinernas väggar. Låt ytorna självtorka i 10 minuter och torka dem sedan riktigt torra. Gör om samma procedur flera gånger på maskinernas sidoväggar om de är särskilt missfärgade.

Tillsätt alltid en 1/2 kopp bikarbonat i tvätten. Dina kläder blir renare och dessutom neutraliserar bikarbonaten luktmolekylerna. Den döljer inte bara lukten med en annan doft! Din tvätt blir verkligen ren och absolut luktfri.

Blir bordsservetterna ordentligt nedsmutsade under en rolig fest ska du strö bikarbonat på fläckarna av vin och mat. Låt verka tills du får möjlighet att ta itu med dem. När gästerna har gått, sträcker du servetterna över en bunke, strör på mer bikarbonat och häller på varmt vatten som rinner ner i bunken. I princip är fläckarna därefter ett minne blott.

Unna dig själv en snövit tvätt. Om du brukar använda blekmedel för att få tvätten vit, kan du tack vare bikarbonaten minska dosen med hälften. Kläderna blir lika vita, om inte ännu vitare. Tillsätt 1/2 kopp bikarbonat för toppmatade maskiner och 1/4 kopp för frontmatade maskiner och njut av en snövit tvätt, utan klorlukt.

Ersätt industriella mjukgörande medel med en kopp bikarbonat under sköljcykeln. Bikarbonaten är naturligt mjukgörande. Idealiskt för personer som är känsliga för kemikalier.

För att göra reningseffekten effektivare när du tvättar, kan du ersätta hälften av tvättmedlet med bikarbonat. Bikarbonaten inverkar på pH-balansen och gör att tvättmedlets reningseffekt ökar. Din tvätt blir riktigt ren och dessutom sparar du pengar.

Fläckborttagning

Ta bort blodfläckar på kläder och linne så här: fukta tyget med kallt vatten och strö på bikarbonat innan du tvättar. Gnugga in bikarbonaten i tyget och låt verka en stund.

Torkade syror (efter t.ex. kräk eller batterier) på kläder och linne kan tas bort genom att strö på bikarbonat på fläckarna och hälla lite bikarbonat i tvättmaskinen, Syrorna reagerar vid kontakt med vatten vilket resulterar i att fläckarna blir än värre, men tack vare bikarbonaten neutraliseras denna effekt i möjligaste mån.

Lukten av fläckar av bensin eller olja får du bukt med genom att strö på bikarbonat och lägga plagget i en plastpåse i ett par dagar.

Gör i ordning en pasta av bikarbonat och vatten för att rengöra smutsiga kragar och bli kvitt fläckar från smink osv. Gnid in pastan med fingrarna. För särskilt envisa fläckar kan du tillsätta lite vinäger i pastan innan du tvättar plaggen. Kontrollera att plaggen inte färgar om du blandar vittvätt och kulörtvätt!

Ta bort svettfläckar och lukt med en pasta av bikarbonat och vatten. Låt pastan verka en timme eller två innan du tvättar.

Om barnens kritor kommit med i tvätten av en olyckshändelse är det inte nödvändigtvis en katastrof! Tvätta om kläderna vid högsta tillåtna temperatur och tillsätt 1/2 paket bikarbonat. Bikarbonaten emulgerar vaxet som lossnar från tyget. Lägg inte in tvätten i torktumlaren innan du kontrollerat att färgen från kritorna verkligen har försvunnit.

Bikarbonat kan vara mycket effektivt för att ta bort fläckar som uppstår på gamla linnevaror. Bikarbonatens naturliga rengöringskraft är ett säkert kort för att göra gammalt gulnat linne vitare och fräschare.

Fläckar av oljor och fetter kan vara besvärliga. Som tur är bikarbonaten ett naturligt emulgeringsmedel. Du kan antingen lägga plaggen i blöt i en blandning av bikarbonat och varmt vatten och sedan tvätta som vanligt eller tillsätta bikarbonat i tvättvattnet för mindre fläckar.

Luktar kläderna fortfarande tobak efter de vanliga tvättrutinerna? Låt dem i så fall ligga i blöt i en bikarbonatlösning innan du tvättar dem. Använd bikarbonat när du tvättar blöjor. Låt dem ligga i blöt i bikarbonat/vattenlösning innan du lägger dem i tvättmaskinen.

Bikarbonat kan göra underverk på fläckar på kläder och annan tvätt som bara tål kemtvätt. Ta lite bikarbonat på fingrarna och gnugga på fettfläckarna. Ta bort vaxfläckar (t.ex. från färgkritor) genom att gnugga dem med bikarbonat på en fuktad trasa. Rengör mocka med bikarbonat och en mjuk borste, låt pulvret verka en stund och borsta sedan bort pulvret.

Använd bikarbonat och vatten för att rengöra tvättmaskinen inuti. Kör maskinen på den snabbaste tvättcykeln med bikarbonat i stället för tvättmedel. Det tar bort ackumulerad smuts och fräschar upp maskintrumman.

Det är inte ovanligt att godis och tuggummin som glömts kvar i barnens byxfickor får sig en ordentlig rengöring i tvätten! Nästa gång det händer dig, använd bikarbonat och ett plastredskap för att försiktigt ta bort de klistriga resterna i maskinen. Gör en pasta och stryk på ett lager där den klistriga massan sitter fast. Vänta 10 minuter innan du skrapar bort resterna.

Om någon i familjen är allergisk mot industriella tvättmedel (vissa produkter är mycket starka), kan du ersätta dem med bikarbonat. Detta är framför allt viktigt när det gäller sänglinnet.

Kloren i simbassänger fräter på badbyxor och baddräkter. Skölj ur dem med en svag lösning av bikarbonat och varmt vatten innan du tvättar dem i tvättmaskinen.

Rester av stärkelse på strykjärnet? Gör en bikarbonatpasta och stryk den på strykjärnets sula med en mjuk trasa. (Strykjärnet ska vara kallt!) För att rengöra hålen för ångan kan du använda en bomullstopp som doppats i pastan.

Om din tvättkorg står i ett sovrum kan du strö lite bikarbonat i den varje dag så undviker du dålig lukt i korgen. (Rekommenderas särskilt för smutstvätt i tonåringars rum!)

Efter en skidsemester kan det vara en god idé att lägga yllemössor och andra huvudbonader i en svag lösning av bikarbonat och ljummet vatten innan de läggs undan för säsongen.

BIKARBONAT I RESTEN AV HEMMET

Fräschare badrum

Kammar och borstar fulla med hårspray behöver då och då ett bad varmt vatten tillsatt med 1/4 kopp bikarbonat. Borsta dem kraftigt med en tandborste när vattnet svalnat så blir de så gott som nya.

Gör rent ditt badrum med bikarbonat på en fuktad svamp – handfat, badkar, duschen osv. Du kommer bli förvånad hur lätt all smuts torkas bort.

Håll dina avlopp rena och bevara en perfekt genomrinning genom att hälla en 4 msk bikarbonat varje vecka. Blanda bikarbonaten med varmt vatten.

Bikarbonat är ett mycket bra alternativ till tandkräm. Men om du inte gillar smaken eller vill ha fluor i din tandkräm, kan du prova det här, lägg din tandborste i en blandning av bikarbonat och vatten över natten. Nästa morgon har du en fullkomligt fräsch tandborste och drar ändå fördel av bikarbonatens alla fördelar.

Lägg din duschridå i en lösning av bikarbonat och vatten för att rengöra den. Du blir snabbt kvitt gamla tvålrester och duschridån för nytt liv och fräschör.

Möbler med marmorskivor och andra bänkskivor i badrummet kan rengöras med en lösning av 3 msk bikarbonat i 1 liter varmt vatten. Vänta en stund innan du sköljer med rent vatten.

Strö bikarbonat i badkaret en gång i veckan för att hålla det fräscht. Dränk in en trasa i vinäger och torka av. Skölj därefter badkaret med hjälp av duschen så att inga smutsrester finns kvar tills nästa användare vill ta sig ett bad!

Har duschhuvudet förlorat sin glans? Prova då det här knepet: häll en halv kopp bikarbonat i en stor plastpåse och sedan en halv kopp vinäger. Lägg i duschhuvudet och tillslut påsen med en gummisnodd. Den skummande effekten tar bort streck och märken och duschhuvudet blir skinande blankt igen.

Gör din dusch en tjänst. Ha en behållare fylld med bikarbonat stående i badrummet och strö lite av pulvret i duschens avlopp varannan dag. Skölj noga innan du använder duschen igen. Skrubba rent med en tvättsvamp och bikarbonat ungefär en gång i veckan så behåller du en fräsch och väldoftande dusch utan skum- eller tvålrester.

Rengör duschdörrarna genom att spraya på vinäger. Torka av med en fuktig trasa och rejält med bikarbonat. Skölj väl och torka noggrant.

Häll en kopp bikarbonat i toalettens vattenbehållare en gång i månaden. Låt verka under natten och spola nästa morgon. Ett enkelt sätta att bevara en ren och fräsch toalett.

Se till att det alltid luktar gott på din toalett. Blanda ditt favoritpotpurri med en halv kopp bikarbonat på ett dekorativt fat. Ställ fatet på en hylla eller liknande inne på toaletten. Parfymerat badsalt kan också användas för att uppnå samma effekt.

Bli kvitt streck från hårt vatten på kranar och i hoar genom att blanda tandkräm och bikarbonat. Borsta försiktigt bort märkena med en gammal tandborste och skölj med varmt vatten.

Gamla porslinsbadkar kan bli väldigt fula med streck, repor och fläckar till följd av kalkhaltigt vatten, tvålrester och skarpa rengöringsmedel. Ge ditt gamla badkar nytt liv med en blandning av bikarbonat och ammoniak, eller bikarbonat och väteperoxid. Gör i ordning en tjock pasta och stryk på ett lager. Låt pastan verka över natten. Torka bort den med en mjuk svamp nästa morgon. Använd gummihandskar för att skydda dina händer. Resultatet blir förbluffande!

SOVRUM, HALL, GARAGE

Man bör alltid ha en låda med bikarbonat (utan lock) stående i utrymmen där kläder, bensin, trä, sängkläder och mattor kan fatta eld. Se till att alla i familjen vet var den står. Naturligtvis ska man ringa brandkåren om det rör sig om mer än en liten flamma!

Tvätta dina persienner i badkaret fyllt med varmt vatten och en kopp bikarbonat. Låt persiennerna ligga i blöt i en halvtimme innan du skrubbar dem med en mjuk tvättborste. Töm badkaret och fyll det sedan med varmt vatten igen för att skölja dem. Häng upp dem på tork.

Om barnen spillt bläck eller målarfärg på linoleumgolvet, täck fläckarna med bikarbonatpasta och rengör med en fuktig trasa. Låt pastan verka i 10 min innan du torkar rent.

Ta bort askkopparnas otrevliga lukt av gammal tobaksaska med bikarbonat och vatten. Lite bikarbonat tar bort lukten och förhindrar att askan ligger och pyr.

Om dina silverbestick blivit matta och fula kan du prova det här enkla tipset. Lägg ut aluminiumpapper i botten på diskhon och strö över rejält med bikarbonat. Täck silvret med hett vatten och kontrollera effekten efter 5 minuter. Kontrollera igen efter några minuter osv. tills silvret fått önskad glans. Polera med en mjuk trasa. Silvret återfår sin ursprungliga skönhet och lyster och känns som nytt.

Ge pärlorna tillbaka sin lyster. Damma av dem med bikarbonat och putsa dem med en fuktad, mjuk trasa.

För att försiktigt rengöra utsirade smycket kan du lägga dem i en skål med varmt vatten med lite bikarbonat. Låt smyckena ligga i en stund. Ta upp dem och rengör varsamt med en tandborste. Skölj noga.

Ta bort fläckar från regn och snö på dörr- och fönstergaller med en tvättborste och en blandning av bikarbonat och vatten.

Dörrar och väggar i trä kan rengöras med den här blandningen: 1/4 dels kopp bikarbonat 1/2 kopp vit vinäger 4 liter varmt vatten

Stryk på blandningen med en mjuk trasa och gnugga försiktigt på fläckarna. Låt verka i 5 minuter. Torka av med en torr, ren trasa. Rostiga muttrar och bultar blir rena om man låter dem ligga i en blandning av bikarbonat, vatten och vinäger.

Lägg dem i en skål, täck dem med bikarbonat och häll sedan över vinäger. När den bubblande, skummande effekten avstannat, borstar du rent dem med en tandborste.

Om muttrarna och bultarna redan sitter på plats, kan du strö på bikarbonaten och spraya vinäger på dem.

Om du hänger in kläder för sommar eller vinterförvaring i klädpåsar kan du strö lite bikarbonat i påsens botten. Den absorberar den unkna luft som ofta bildas under förvaringen.

Om du använt malmedel i garderoben eller klädkammaren eller ett liknande utrymme, vill du nog gärna bli av med lukten!!! Ställ in två lådor med bikarbonat (utan lock) och låt stå tills lukten försvunnit.

Om barnens sportbagar lukter illa, strö bikarbonat i den tomma bagen. Häll i 1/2 kopp bikarbonat en gång i månaden, skaka om och låt stå över natten, Häll ut bikarbonaten i trädgården om du har en sådan. Bagen luktar fräscht, alla spår av svettlukt har försvunnit.

Om du bara använder dina resväskor eller semesteväskor en gång om året (tyvärr är det ofta så), strö bikarbonat i dem och ställ undan dem som du brukar. På så vis undviker du att de luktar unket när du tar fram dem nästa gång.

Strö rejält med bikarbonat i dina pjäxor innan du ställer undan dem efter vintern.

En loppmördare!

Blanda lika delar bordssalt och bikarbonat och strö över mattorna. Blandningen måste tränga in i mattorna. Stampa in den eller slå in den med en tennisracket eller liknande. Fortsätt tills pulvret har försvunnit helt. Låt verka till nästa dag. Dammsug noga mattorna, gå över dem med dammsugaren flera gånger. Lopporna har antingen dött eller blivit för ”törstiga” för att föröka sig.

Det här medlet är mycket miljövänligare än industriella medel och dessutom mindre farligt för barnen. För att vara säker på att lopporna verkligen är döda måste du göra om proceduren minst tre gånger under en vecka.

Innan du lägger ut en ny heltäckningsmatta kan du täcka golvytan med bikarbonat. På så vis blir risken mindre att du senare får problem med lukt, loppor, mal osv.

För att heltäckningsmattan ska hålla sig fräsch året om, gör så här, blanda en halv kopp bikarbonat med en halv kopp majsstärkelse och 12 droppar av din favoritessens. Lägg blandningen i en mjölsikt och strö blandningen på golvet. Dammsug som vanligt. Blandningen tar bort dålig lukt, rengör och fräschar upp!

Små mängder bikarbonat tillsammans med Super Glue kan användas som fyllning för att täpp igen sprickor och är utmärkt för lagning av trä- eller porslinssaker.

Plast och elektrisk utrustning drar till sig damm. Strö lite bikarbonat på en fuktig trasa och torka försiktigt av de dammiga ytorna. Använd bikarbonat när du byter lakan. Strö lite av den på madrassen varje gång. Det tar bort eventuell unken lukt. Madrasskydd av plast kan ibland lukta illa. Strö på bikarbonat varje gång du byter lakan för att bli kvitt lukten.

När du byter örngott ska du strö lite bikarbonat i det nya örngottet så slipper du dålig lukt. Dessutom blir örngottet renare nästa gång du tvättar det.

Har ni små barn?

Förlora inte en massa tid på att tvätta ditt barns lakan och madrass om det råkat kissa på sig under natten. Ta bort lakanen och strö över ett rejält lager med bikarbonat. Urinens syror sugs upp och det mesta av lukten försvinner. Gör samma sak med madrassen. Låt bikarbonaten verka till nästa morgon då du tvättar lakanen. Dammsug madrassen för att ta bort resterna av pulvret.

Har man bebisar och småbarn i huset händer ”små olyckor” allt som oftast. Ha alltid en lösning av en halv kopp bikarbonat och en halv kopp vatten i en sprayflaska tillhands. Om bebisen kräks på sina kläder. Torka bort och spraya med lösningen. Syran neutraliseras och fläckarna blir lätta att få bort i tvätten.

Har du tappat boken i badvattnet? Bikarbonat hjälper till att få den torr och förhindrar att den får mögelfläckar. Strö bikarbonat över bokens sidor och låt boken torka. När den är något så när torr, skaka bort pulvret och lägg tyngder på boken så att den återtar sin ursprungliga form när den torkar. När den är helt torr kan du dutta på lite mer bikarbonat för att vara säker på att bli kvitt eventuella mögelfläckar. Det bästa är att låta boken torka i solen.

Använd bikarbonat för att fräscha upp din garderob eller klädkammare. Lägg små påsar fyllda med bikarbonat i lådor och andra stängde utrymmen som lätt luktar unket.

Vill du att påsarna ska sprida en speciell doft, gör så här: häll lite bikarbonat i en skål, tillsätt 1-2 droppar av en väldoftande eterisk olja (finns i hälsobutiker), rör om. Använd skedens baksida för bästa resultat. Lägg blandningen i påsarna, som du kan göra av gamla strumpor, med hjälp av en sked. Dina skåp och lådor kommer att dofta underbart och dessutom drar du fördel av bikarbonatens andra fördelar.

Bikarbonat som strös över lakanen lär förhindra dålig sömn under alltför varma sommarnätter. Det är lönt att pröva!

Har du problem med mögel på dina växter? Tillsätt 1 matsked bikarbonat i 3.5 liter hett vatten. Rör om tills bikarbonaten lösts upp och blandats ordentligt med vattnet. Häll upp en del på sprayflaska och spraya på växternas mögel. Överskott kan enkelt torkas bort med en mjuk trasa efter en stund.

Leksaker med fyllning, och speciellt gosedjur, blir lätt förstörda när man tvättar dem. Fräscha upp dem med lite bikarbonat. Låt bikarbonaten vara kvar över natten. Borsta och skaka bort överskottet innan du ger tillbaka dem till den lyckliga ägaren.

Är dina barn långt ifrån perfekta…? Är det möjligen så att de lämnar fuktiga frottéhanddukar i en hög på golvet eller glömmer våta badbyxor och baddräkter i bagen, som så sakta börjar mögla? Om det är fallet kan du dutta på lite bikarbonat och låta verka en stund. Strö sedan på lite mer bikarbonat och stänk lite vinäger på mögelfläckarna. Låt den bubblande effekten göra sitt innan du tvättar som vanligt.

Gör en storrengöring av öppna spisen innan vintern. Använd helt enkelt bikarbonat och vatten. Den öppna spisen blir ren och fin och du minskar risken för att sot tar eld i rökgången.

Brukar du lägga undan filtar och täcken under sommarhalvåret? Strö på en ordentlig dos bikarbonat innan du viker ihop dem. Glöm inte att skaka dem ordentligt när du tar fram den till vintern!

Om filtarna luktar unket när du tar fram dem efter förvaring under den varma årstiden, kan du strö bikarbonat i vecken, Vänta ungefär 4 timmar innan du skakar dem ordentligt utomhus.

Om du målar om ett rumt eller lackar möbler kan du låta en öppen låda med bikarbonat stå i rummet under natten. Den starka lukten av målarfärg försvinner på så vis snabbare.

Förhindra att vaxdukar får en kemisk lukt genom att strö över bikarbonat innan du viker ihop dem.

Torka en vaxduk som inte använts på länge med bikarbonat och varmt vatten. Har du tid kan du låta den ligga i blöt i bikarbonat och varmt vatten i diskhon en stund. Det tar bort den otrevliga unkna lukten!

Använd bikarbonat i sällan använda källarutrymmen. Häll bikarbonat i en gammal skokartong, blanda med lika mycket borax. Gör små hål i kartongen och ställ i ett hörn. Blandningen suger upp fukt och du blir kvitt den unkna luften.

Att rengöra källarutrymmen är inte särskilt roligt. För att slippa lukten kan du doppa en näsduk i bikarbonat och vatten och sedan vrida ur den ordentligt innan den knyts över näsa och mun. Näsduken fungerar som ett kvalsterfilter och du slipper lukten.

Bikarbonat i städskåpet

Behöver matsilvret poleras? Ta lite bikarbonat på en fuktig trasa, gnugga, skölj och torka.

Gör snabbt rent dina silversmycken genom att gnugga dem med bikarbonat, antingen med fingrarna eller med hjälp av en mjuk bomullstrasa.

Om matsilvret förlorar glansen, lägg ut aluminiumfolie i diskhon. Lägg matsilvret på folien och strö över rikligt med bikarbonat. Täck silvret med hett vatten låt stå i 5 min. Kontrollera silvret varannan minut tills du tycker att det återfått önskad glans. Skölj genast. Polera med en mjuk trasa. Silvret både känns och ser nytt ut. Det här rådet ska du inte följa om silvret limmats.

Annat bra tips: strö bikarbonat på en rå potatis och gnugga silverföremålen med den.

Samma knep använder du för guldsmycken. Du kan också täcka smyckena med bikarbonat och sedan hälla på vinäger. Skölj ordentligt efter rengöringen. Smyckena får inte ha pärlor eller ädelstenar.

Rostfritt stål och krom får ny glans om det torkas av med bikarbonat på en fuktad trasa. Skölj och torka. Torka i metallens åderriktning.

Rengör plast, porslin och glas med bikarbonat på en fuktad trasa. Skölj och torka.

När man flyttar möbler bildas ibland fula rostmärken på linoleummattan. Rör ihop en smidig blandning av bikarbonat och varmt vatten, pensla över fläcken (pröva först att golvfärgen håller, i ett hörn t.ex.) och låt verka i 15 min. Torka bort pastan och upprepa eventuellt en gång tills fläcken har försvunnit.

Spår av glas och kaffekoppar på trämöbler avlägsnas lätt med en blandning av lika delar tandkräm och bikarbonat. Gnugga försiktig med runda rörelser och en mjuk trasa, skölj och avsluta med din vanliga möbelpolish.

Piffa upp gamla solkiga möbler (börja med att pröva på ett osynligt ställe t.ex. undersidan av ett bord). Blanda en stor skål, 1/2 kopp vinäger, 1/4 kopp bikarbonat och 4 liter varmt vatten. Är smutsen ingrodd (till exempel av cigarettrök) kan du tillsätta 1 kopp ammoniak. Lägg en klick på en trasa och gnugga försiktigt. Låt verka i 15 min, torka sedan bort med en torr trasa.

Fläckar från småbarn. Blanda till en lösning bestående av hälften vatten, hälften bikarbonat och häll den i en mjuk vattenflaska av plast. Skulle det komma mjölkuppstötningar på kläderna när ni är ute på promenad räcker det att skvätta lite av blandningen på fläckarna. Detta neutraliserar syran så att fläcken inte blir större innan du hunnit hem och kan lägga plagget i tvätten.

Väskor av kanvas rengörs lätt med torr bikarbonat som sedan dammsugits bort. Är de riktigt solkiga blandar du till en pasta som gnuggas in ordentligt. Låt verka en stund och skrubba sen bort pastan. Putsa rent med dammtrasa.

Rengöring av solglasögon och vanliga glasögon: doppa fingrarna i vatten och sedan i en skål med bikarbonat. Gnugga båda sidorna av glasen. Skölj och torka sedan med en mjuk dammfri trasa.

Rengöra heltäckningsmattan: strö bikarbonat över hela mattan. På så sätt kan du minska tvättmedelsdosen med en tredjedel om du använder dig av en tvättdammsugare. På hårt smutsade ställen strör du på mer bikarbonat och gnuggar in det ordentligt innan du sätter på våtsugaren.

Att strö bikarbonat på heltäckningsmattan före dammsugningen neutraliserar obehagliga dofter från matos och husdjur. Vid ihärdiga dofter kan man låta pulvret verka hela natten innan man dammsuger.

Köksvasken rengör man helt enkelt genom att hälla 1/2 kopp bikarbonat i vasken och därefter 1/2 kopp vinäger: Låt verka i 10 minuter och tillsätt kokhett vatten. Detta är särskilt effektivt i duschbrunnen för evakuering av tvålrester, hår och schampo.

Rengör dörrhandtag eller andra föremål i mässing med en fuktad dammtrasa och bikarbonat. Putsa efteråt med en torr trasa, det glänser som guld.

Fräscha upp duschdraperier: tillsätt 1/2 kopp bikarbonat med ett skonsamt tvättmedel i tvättmaskinen.

Elfenben som blivit gula med tiden återfår sin glans om de gnuggas med bikarbonat, en mjuk tandborste och lite varmt vatten.

Diskho av porslin: för det krävs bikarbonat och visserligen blekmedel, men det är det värt. Strö bikarbonat över hela botten, (eller på det ställe där du vill ha det vitare) stänk lite blekmedel låt verka en stund och torka rent. Bikarbonaten suger upp blekmedlet och förhindrar att det rinner ut i vasken. Du kan göra en färdig blandning och hälla på flaska, men förvara den utom räckhåll för barnen. För bästa resultat, spraya överallt och insistera på smutsigare ställen.

Kranarna i badrummet: häll bikarbonat på en fuktig trasa och torka sen. Spraya blekmedel i toaletten och strö sedan på bikarbonat. Skrubba som vanligt, badrummet blir skinande rent.

Fönster: Tvätta dem med lite bikarbonat på en fuktig trasa och torka av med en trasa indränkt i vinäger.

Barnens lek med permanentpennor på kylskåp, tvätt- eller diskmaskinens emalj eller metallyta. Gör en blandning av 1 del bikarbonat och 3 delar vatten, tvätta med svamp. Den skonsamma, rengörande effekten skyddar ytorna och löser samtidigt upp bläcket. Ju fortare det åtgärdas desto bättre.

Har barnen ritat på ”svarta tavlan” med vanliga färgkritor blir den som ny om den rengörs med bikarbonat och varmt vatten. Torka av med en ren och torr trasa.

Då bikarbonaten löser upp vaxet i färgkritorna kan det även användas för att tvätta bort eventuella ”dekorationer” på väggarna. Blöt en svamp, strö bikarbonat på ”väggmålningen” och gnugga bort färgen. Torka försiktigt bort överflödig bikarbonat – väggen blir som ny!

Blomvaser blir ofta missfärgade med tiden, särskilt de med flaskhals som är svåra att rengöra med diskborste. Fyll vasen till hälften med 1 del vatten och 1 del vinäger. Tillsätt bikarbonat och se hur smutsen lösgörs på insidan. Låt verka en stund och skölj sedan. Vid ingrodd smuts, fyller du vasen med en blandning av bikarbonat och varmt vatten och låter verka över natten. Töm vasen på morgonen och skölj med vatten och vinäger.

Snittblommor håller sig vackra längre om du tillsätter 1/4 tsk bikarbonat i vattnet.

Fuktskadade och mögliga filtar, lakan och sovsäckar kan räddas med en blandning av vinäger och bikarbonat. Ta fram den största baljan du har, häll i bikarbonat (i riklig mängd), vatten och vinäger och lägg dem i blöt. Tillsätt sedan 1 liter vinäger och låt det dra. Får täcket plats i maskinen är det bara att köra det på ett skonsamt program, annars måste du skölja för hand.

Spilld mjölk är sannerligen något att gråta över….. om det inte fanns bikarbonat! Strö pulvret på fläcken och låt torka innan du dammsuger bort det. Du kanske måste upprepa proceduren på det nu torra området för att bli av med lukten, men det är värt ett eller två paket bikarbonat.

Recept på hemgjort tvättmedel

Häll 1/4 kopp bikarbonat i en skål och tillsätt ekologiskt flytande tvättmedel (finns i din hälsokostaffär) tills det får en krämig konsistens. Förvara i tättslutande förpackning i skydd från solljus och använd efter behov. Det kan hända att du måste tillsätta mer flytande tvättmedel och skaka om flaskan regelbundet, men det är ett perfekt, giftfritt medel för hushållsrengöring.

Glöm inte att kontrollera färgfastheten innan du rengör mattor eller kuddar med bikarbonat, pröva alltid först på ett osynligt ställe. Bästa doseringen är 1 msk i 1 kopp vatten. Badda fläcken med blandningen och låt torka. Dammsug sedan bort pulvret.

För att undvika att barnen kommer i kontakt med giftiga, kemiska rengöringsmedel blandar du 4 msk bikarbonat med 1 liter vatten när du tvättar leksaker. Gnugga ordentligt med handen och skölj rinnande vatten. Detta är särskilt effektivt för bebis-leksaker som ofta förs till munnen.

Skojiga lekar för barnen

Gör din egen modell-lera med bikarbonat: 1 1/4 kopp vatten, 2 koppar bikarbonat, 1 kopp majsmjöl och 1 msk olivolja. Tillsätt karamellfärg och baka i mikrovågsugn på hög värme i 1 minut. Rör om och baka degen i ytterligare 1 minut. Vänta tills degen har kallnat och knåda den väl. Förvara i en lufttät förpackning i kylskåpet. Barnen kommer att älska den!

Gratisunderhållning!

Skapa en bubblande vulkan i sandlådan: Gräv en grop och ställ ner ett mjölkpaket fyllt till hälften med bikarbonat och ordentligt med karamellfärg. Låt barnen täcka mjölkpaketets sidor med fuktig sand tills det får samma form som en vulkan och ge dem en halv flaska vinäger att hälla i öppningen. Mera skum? Tillsätt lite tvättmedel iblandningen.

Ett enkelt och billig sätt att roa barnen när det regnar ute (och som dessutom hjälper dig med städningen!) Klipp tillsammans ut roliga figurer, t.ex. jultomtar och feer, i kalkeringspapper och sprid sedan ut dem på mattan. Nu kommer det roliga: barnen komma att bli överförtjusta när du låter dem strö bikarbonat på figurerna som bildar roliga mönster på hela mattan. En lek som både är lätt att dammsuga upp och även neutraliserar ev. dålig lukt.

Har du barn som precis håller på att lära sig läsa, kan ni klippa ut bokstäver och låta dem strö bikarbonat över olika ord som de stavat ut. Det är världens bästa mattrengöring och ett sätt för dem att lära med nöje.

Kul med ballonger!

Ta fram ett dussin ballonger och en tratt som du sticker in i öppningen. Häll 2 tsk bikarbonat i den ouppblåsta ballongen, håll ballongen i ett fast grepp och häll i så mycket vinäger som möjligt. Dra ur tratten och knyt fast ballongen ordentligt. Se nu hur den kemiska reaktionen får ballongen att svälla. Blandar man vinäger och bikarbonat bildas koldioxid.

Hoppande pastaskruvar! Du behöver en stor vas i glas nästan helt fylld med vatten, 1/4 kopp vinäger, 3 tsk bikarbonat och okokta pastaskruvar. Blanda alla ingredienserna utom pastan, som du sedan slänger i den bubblande, fräsande blandningen. Först sjunker skruvarna till bottnen, sen stiger de snart upp till ytan igen eftersom den kemiska reaktionen binder pastaskruvarna till bubblorna. Skruvarna flyter upp, sjunker och flyter upp igen i takt med att bubblorna löser upp sig. Fascinerande!

Det snöar, dags att ploga! Töm ett paket bikarbonat på ett ark smörpapper på köksbordet och låt småbarnen köra sina truckar och traktorer genom drivorna. Barnen blir överförtjusta och får samtidigt rena leksaker eftersom du sköljer av dem efter leken. Även bordet blir extra rent när du torkar av det.

Innan du ställer undan barnens utomhusleksaker inför vintern kan du pudra dem med bikarbonat för att undvika lukten av unken plast när du tar fram dem nästa säsong.

Älsklingsdockor, gosedjur och nallar som inte kan tvättas i maskin lägger du i en plastpåse med 1/2 kopp bikarbonat och skakar om ordentligt. Låt verka i 15 minuter och dammsug sedan bort pulvret. Bikarbonaten lösgör all smuts som försvinner in i dammsugaren.

Kissar barnet i sängen under natten strör du genast bikarbonat på fläcken för att neutralisera syran och suga upp all dålig lukt tills morgonen. Strö även bikarbonat på madrassen för att suga upp fukt och ta bort lukten. Dammsug nästa dag.

Hårda knutar blir lättare att lösa upp om man strör lite bikarbonat på knuten.

Bikarbonat och husdjur

Bikarbonat neutraliserar lukten från kattkiss. Täck lådans botten med bikarbonat och häll kattsanden ovanpå. De dyraste sorterna innehåller ett luktneutraliserande ämne som bikarbonaten ersätter, alltså kan du köpa den billigare sorten! Lådan blir lättare att rengöra och så gott som luktfri.

Rengör kattlådan genom att fylla den till hälften med varmt vatten och 1 kopp vinäger. Låt dra i 10 minuter. Häll ut vattnet, strö på bikarbonat och skrubba med en kraftig borste. Skölj och torka rent med hushållspapper.

Lite bikarbonat i kattlådan varje dag motverkar dålig lukt.

Loppor är verkligen pesten! Gör livet surt för dem, men desto skönare för ditt husdjur. Strö bikarbonat över hundens päls (lycka till om du har katt…) ett par timmar före badet. Detta kommer ta kål på lopporna och minska ”hundlukten”. OBS! Skölj noga bort pulvret, annars kan hunden drabbas av hudirritationer!

Strör du regelbundet bikarbonat över hundpälsen innan du borstar den håller du den ren, bidrar till en glänsande päls, neutraliserar hundlukten och bekämpar lopporna, som inte gillar basiska ämnen.

Har du kaniner eller marsvin i bur är det lätt att ta bort obehagliga lukter genom att hälla lite bikarbonat på lådans botten och byta strö varannan dag. Det är föga troligt att djuret slickar på bikarbonaten (som hur som helst inte är farlig), men se till att det alltid har friskt vatten. Buren blir en luktfri bur, barnen glada barn och den städande mamman ännu gladare.

Strö också regelbundet bikarbonat på fågelburens botten. Täck sedan över med hushållspapper. Samma procedur fungerar utmärkt för möss i bur.

Lite bikarbonat på matskålarnas kanter håller insekter och skadedjur borta. Du kan också pudra lite bikarbonat i hund och kattkorgen, inte för mycket men regelbundet.

Dammsug alltid efteråt. På så sätt hålls filtarna rena och fräscha.

Hur man lättast blir av med hundlukt:

Blanda 1 kopp bikarbonat med 2 liter vatten, blötlägg hundfiltar och ev. hundtröjor och häng upp på tork. Nästa gång ni går ut på höst- eller vinterpromenad kan hunden bära sin rena, fräscha tröja.

Blötlägg hundhalsband i ett koncentrat av bikarbonat och hett vatten i 30 minuter och skrubba dem sedan med en kraftig borste. Detta avlägsnar både fett och smuts. Skölj och häng upp på tork innan de används på nytt.

Har katten uträttat sina behov någonstans i huset? Ingen fara. Blanda en stark lösning av bikarbonat och vatten för att lösa upp urinen. Blanda i citronolja och spraya över fläcken. Dammsug upp resterna och problemet är puts väck.

Hundvalpar och kattungar kissar lite varstans i början. Strö bikarbonat på den blöta fläcken. Det neutraliserar lukten och motverkar att hunden eller katten kissar där på nytt.

Bikarbonat neutraliserar även syran som anfräter träden när hunden kissar i trädgården. Den skyddar också barken, och eftersom hunden inte längre kan känna det föregående luktspåret, undviker den att ”märka ut” just det trädet igen.

Tvätta hunden eller kattens öron med bikarbonat och varmt vatten för att bli av med smådjur och smuts.

Förebygg pälstussar. Doppa en svamp i varmt vatten och bikarbonat och gnugga kattens päls försiktigt. Lyckas du vänja den vid detta kommer den så småningom att se fram emot behandlingen. Lösningen absorberar all överflödig päls och du slipper plocka lösa pälstussar.

Dags att rengöra akvariet? Är det för stort för diskhon kan du placera det i duschen eller badkaret. Strö på 1/2 kopp bikarbonat och duscha tills akvariet är fyllt till en tredjedel (inte mer, annars blir det för svårt att tömma). Låt verka i 30 minuter och skrubba sedan med skurborste.

Akvariets syrehalt kan prövas med tester som du köper i zooaffären. Återställ balansen med bikarbonat. Dosen är mycket liten: 1/4 tsk till 40 liter. Var noga med att använda rätt testprodukter och att inte överdosera bikarbonaten.

Bikarbonat utomhus

Välkommen! Håll välkomstmattan ren genom att pudra den med bikarbonat så ofta du kan. På så sätt blir den både ren och luktfri då bikarbonat suger upp alla smuts. Skaka den kraftigt eller ta några tag med en borste.

När sommaren går mot sitt slut har utomhusgrillen hunnit bli ordentligt ingrodd med fett och brända matrester. Har du en gång prövat att rengöra den med bikarbonat och varmt vatten kommer du aldrig att använda något annat. Häll blandningen i grillen och låt verka över natten. Skölj sedan noga och torka av. Innan du lägger på gallret igen strör du bikarbonat på grillens botten, det tar bort lukt och minskar risken för att stekfettet tar eld.

Ingrott fett på grillgallret? Gnugga med en kräm gjort på bikarbonat och vatten. Låt torka och skrapa bort resterna. Vid djuprengöring sänker du ner gallret i en stark blandning av bikarbonat och vatten. Låt stå, skölj och torka av gallret.

Har du stenugn i trädgården vet du säkert redan att den inte kan rengöras med vanligt tvättmedel eftersom det påverkar smaken på maträtterna. Så när det blir dags för rengöring använder du bikarbonat i stället, det förhöjer stenens lyster och pizzan smakar inte tvål. Strö bikarbonat över hela ugnen, kasta in lite vatten och skrubba rent med skurtrasa.

En ful spricka på blomkrukan? Täck med en tjock pasta gjord på bikarbonat och vatten. Låt stelna och tvätta sedan krukan. Sprickan är nu mindre synlig.

Trädgårdsmöbler håller längre om man sköter dem väl. Med bikarbonat är det en enkel sak! Blanda 1/4 kopp bikarbonat i 1 liter varmt vatten och torka av möblerna med tvättsvamp. Skölj. På bast-stolar räcker det att pudra över bikarbonaten och sedan skaka av allt överskott.

Ska du gjuta cement? Tillsätter man en liten dos bikarbonat stelnar det inte lika fort. Strö pulvret på ytan när du häller ut cementen.

Står barnens lekställning på en konstgjord gräsmatta? Med tiden kan det konstgjorda gräset bli unket och mossbelupet. Häll bikarbonat direkt på mossan. Det är inte nödvändigt att skölja. Gräset blir luktfritt och mossan försvinner.

Grumligt fågelbad? Töm ut allt vatten och rengör ofta med 1/2 kopp bikarbonat och vatten och skrubba med skurborste. Skölj med varmt vatten och häll sedan i rent, friskt vatten till fåglarna.

Har du upptäckt ett myrbo intill huset? Häll bikarbonat på stacken tidigt på morgonen eller strax efter att det regnat. Vänta en halvtimme och häll sedan vinäger på samma ställe.

Strö bikarbonat på campingutrustningen innan du städar undan den för vintern. Ta förresten alltid med dig ett paket bikarbonat på resan. Det är ett utmärkt diskmedel som gör muggar och tallrikar skinande rena och illaluktande vandrarkängor luktfria. Det kan också användas för din egen hygien, t.ex. vid tandborstning och munsköljning och lindrar dessutom vid insektsbett.

Strö det över lägereldens aska för att vara säker på att elden är släckt innan ni går och lägger er.

När du har rullat ihop sovsäckarna och packat ihop tältet är det klokt att strö bikarbonat över hela utrustningen. Du kommer att bli glatt överraskad när du året därpå packar upp en fräsch och luktfri campingutrustning istället för den vanliga unkna röran!

Rengör illaluktande fiskeredskap med bikarbonat.

Antingen strör du pulvret över alla redskapen och sköljer av dem, eller så blandar du 2 matskedar soda med 1 liter varmt vatten och låter redskapen dra i lösningen. Den unkna fisklukten försvinner och redskapen håller längre.

Snuskiga golfbagar och gymnastikpåsar blir rena och luktfria med bikarbonat. Det kan även användas för att rengöra golfklubborna. Gör en tjock kräm av bikarbonat och vatten och gnugga klubborna med en svamp.

Rengör soptunnan i köket med bikarbonat en gång i månaden. När den har torkat pudrar du rikligt med bikarbonat i botten. Torka ur och pudra åter med bikarbonat. Soptunnan blir garanterat luktfri.

Strö också bikarbonat i återvinningslådorna. Strö pulvret efter hand som lådan fylls. På så sätt undviker du den fräna lukten från gamla mjölkpaket och slipper den som avges från unkna, blöta kartonger.

Skrubba båtdäcket med bikarbonat en gång om året, så håller det sig fräscht året runt.

Häll ut vatten på däcket och strö bikarbonat på det blöta området. Skrubba ordentligt med skurborste tills det bildas skum. Låt verka i 20 minuter och skölj sedan med vatten. Däcket blir inte bara rent, bikarbonaten tar även bort beläggningar av jord och mossa som kan ha bildats under vintern.

Bikarbonat har även bort ev. oljefläckar som kan ha hamnat på båtdäcket. Strö en ordentlig mängd på stället och låt torka. När bikarbonaten väl sugit upp oljan, borstar du bort överflödigt pulver och upprepar proceduren. En väl ingrodd fläck kan också behandlas genom att man skvätter lite thinner och sedan omedelbart strör på bikarbonat för att förhindra att thinnern sugs upp av träet. Låt verka och borsta bort pulvret.

Häll bikarbonat i septiktanken.

Detta reglerar pH-värdet och bibehåller den sunda bakteriefloran som septiktanken kräver. Det enda som behövs är att hälla en kopp bikarbonat i tanken en gång i veckan, det rengör samtidigt toaletten.

Ha alltid ett paket bikarbonat i verkstaden.

Den kan användas till mycket om du spiller syror t.ex. Skulle något börja brinna, kväver bikarbonaten elden. Du slipper också obehagliga dofter om du t.ex. arbetar med lim eller thinner.

Akuthjälp!

Förvara stora mängder bikarbonat såväl i garaget som i bilen. Skulle en mindre eld uppstå kväver bikarbonaten elden och förhindrar att den sprider sig om den är bränslebaserad. Ta dock inga onödiga risker: Ring omedelbart efter brandkår om det rör sig om en större eld.

Bilskötsel

Rostigt bilbatteri? Gör en tjock pasta av bikarbonat och vatten och täck över rostfläckarna. Bred på ett tjockt lager och vänta i 10 minuter. Skölj och beundra ett häpnadsväckande resultat.

Har ditt gamla batteri helt gett upp, kan du som en sista utväg (för att ta dig till närmaste verkstad) pröva att hälla 1 tsk bikarbonat i varje öppning. Funkar detta kan du köra till verkstan direkt och köpa ett nytt batteri. Ett knep som endast ska användas när batteriet verkligen har gjort sitt.

Bikarbonat neutraliserar batterisyra omedelbart. Pulvret förintar syrans enzymer och förhindrar att syran kommer i kontakt med kläder och hud. Skölj noga med kallt vatten.

Skrapmärken på bilen? Alla är inte lika skickliga på att parkera som du. En fuktig trasa, lite jobb och mycket bikarbonat avlägsnar märket utan att skada lacken.

Bästa sättet att rengöra bilsäten: gnugga dem med en blandning av bikarbonat och vatten. Låt torka och torka av överflödigt pulver med en mjuk trasa.

Tvättning av vindruta och sidofönster. Börja med att tvätta rutorna som vanligt. Pudra sedan en lätt fuktat trasa med bikarbonat och torka av rutorna på in- och utsidorna. Smutsen är som borttrollad. Rena magin!

Insekter på vindrutan? Pröva med lite bikarbonat blandat med varmt vatten. Det avlägsnar all torr beläggning på rutor, billjus, galler och lack utan att skada ytorna. Tillsätter du bikarbonat i bilschampot nästa gång du tvättar bilen kommer det att göra underverk på alla små fläckar, från växter och tjära till fågelspillning.

Piffa upp bilen!

Insidan av bilen blir som ny med bikarbonat. Häll det i askfatet och bli kvitt ingrodd cigarettlukt. Strö det på bilmattorna, det absorberar fukt och dålig lukt. Gnugga lädersätena rena med en lätt fuktat trasa och bikarbonat. Häll pulvret på utspilld mjölk eller juice, fläckarna löser upp sig direkt.

Förvara alltid ett paket bikarbonat i bilen.

Skulle det skvätta bensin på dina kläder när du tankar räcker det att hälla på lite bikarbonat för att neutralisera doften och suga upp vätskan. Det är klokt att alltid ha bikarbonat i bilen för att kunna åtgärda olyckor med spilld vätska som börjar lukta efter ett tag (mjölk t.ex.)

Håll utomhuskvasten ren och fin. Ställ den en gång om året i en blandning av bikarbonat och vatten. Det är allt du behöver göra. Låt den stå i ett par timmar och häll sedan bort vattnet i närmaste blomsterrabatt så att blommorna får en välbehövlig dos av alkaliska salter.

Sommaren går mot sitt slut och det är dags att rengöra den uppblåsbara barnpoolen. Blanda bikarbonat och varmt vatten. Det löser upp all smuts som fastnat på botten och sidor. Därefter är det bara att vika ihop poolen och ställa undan den till nästa sommar, tryggt förvissad om att den då kommer vara fräsch och redo att användas.

Du som har husvagn kan rengöra vattentanken inför årets semester på följande sätt:

Samma dag som familjen far iväg fyller du tanken med vatten och 2 koppar bikarbonat. Medan ni kör mot resmålet skvalpar blandningen omkring i vattentanken. Väl framme på plats tömmer du tanken, sköljer flera gånger och fyller den sedan med friskt vatten. Den bittra plastsmaken försvinner och vattnet kommer att smaka extra gott under semestern.

Hur rengör man bäst målarpenslar som använts till oljefärg?

Pressa ut det mesta av färgen med mineralterpentin, ställ dem sedan under natten i ett koncentrat av bikarbonat och varmt vatten. Morgonen därpå är färgen borta….. och terpentinen likaså.

Har du swimmingpool?

Det allra viktigaste man ska tänka på om man har turen att äga en pool är pH-balansen. För detta passar bikarbonat perfekt. Det tillför alkalitet, balanserar pH-värdet och ger dig en ren pool utan giftiga kemiska substanser. Aldrig mer ”röda ögon”. Tänk dock på att alltid följa pooltillverkarens instruktioner.

För bästa resultat, följ måtten här nedan.

Kontrollera poolens pH-värde en gång in veckan med professionella pH-testmetoder. Ligger pH-värdet under 7,2 tillsätter du 1,5 kilo bikarbonat för 19 000 liter vatten. Mellan 7,2 -7,5 Tillsätt 1 kilo bikarbonat för 19 000 liter vatten Över 7,5 Tillsätt inte bikarbonat

Vill du dessutom mäta alkaliteten kan du gå efter måtten här nedan. Observera att om halten stannar under 100 ppm, bibehålls pH-balansen naturligt.

Alkalitet 20 ppm Tillsätt 2,7 kilo bikarbonat för 19 000 liter vatten. Alkalitet 40 ppm Tillsätt 2,0 kilo för 19 000 liter vatten Alkalitet 60 ppm Tillsätt 1,4 kg för 19 000 liter vatten. Alkalitet 80 ppm Tillsätt 650 gram för 19 000 liter vatten

Alkalitet 110 ppm Tillsätt inte bikarbonat.

Rengör jacuzzin med bikarbonat.

Fyll en skurspann med 1 kopp bikarbonat och 4 l vatten och skura sidorna. Resultatet blir skinande rent.

Pool-leksaker som ”simmar” hela sommaren mår bra av att blötläggas i bikarbonat och varmt vatten innan de läggs undan för vintern.

Avlägsnar all klibbig smuts och motverkar mögelskador.

Trädgårdsskötsel

Innan du använder ditt vanliga ekologiska bekämpningsmedel tillsätter du 1 tsk bikarbonat per 4 liter vatten. Detta är det bästa sättet att motverka mögelsvamp.

Kontrollera jordens syrahalt med bikarbonat.

Gräv upp 1 kopp jord och håll den i en skål. Häll i 2 koppar vatten och rör sedan ner 1/4 kopp bikarbonat. Bubbelfrekvensen visar om jorden har för hög syrahalt. Lite sprutt runt kanterna innebär låg syrahalt medan ett litet ”vulkanutbrott” tyder på extremt hög syrahalt! Nu vet du vilka växter du helst ska köpa på plantskolan nästa gång.

Är jorden mycket sur kan du åtgärda det med bikarbonat.

Trädgården kommer att bli både vackrare och mer lättskött. Gör så här: när trädgården står i full blom gräver du helt enkelt ner paket med bikarbonat på olika ställen. Det kan ta lite tid att avväga rätt mängd beroende vad som växer på stället, men du kommer bli förvånad över resultatet.

En kraftig minskning av ogräs, fler blommor. Bättre kvalitet på grönsakerna och starkare växter. Första året räcker det om du strör bikarbonat direkt på marken. Undersök sedan syrahalten enligt metoden ovan och anpassa doseringen av bikarbonat till resultat. Var noga med att inte överdosera, det får inte bli motsatt effekt så att jorden blir basisk. Bikarbonat fungerar bara i jord med hög syrahalt.

Har du problem med alkalitet är det bäst du rådfrågar personalen på en plantskola.

Svarta och bruna fläckar på växterna är tecken på svampsjukdomar.

Gör en blandning av 5 tsk bikarbonat och 4 liter vatten. Tillsätt 1 l flytande tvål och spraya på de drabbade växterna. Medlet kan även användas på marken, men kontrollera först med metoden ovan att marken har hög syrehalt och inte är basisk. Överdosera inte. Med den här metoden blir du förmodligen av med de flesta av svamparna. För ännu bättre resultat vattnar du växterna ordentligt ett par dagar före behandlingen.

Spraya en svag blandning av bikarbonat och vatten på tomatplantorna. Det håller parasiterna borta och sänker syrahalten i skörden. Tomaterna blir sötare och mer smakrika.

Skydda trädgården mot sniglar!

Häll ut en jämn linje bikarbonat runt deras favoritväxter. De skyr basiska ämnen som…. pesten. Metoden får alltid bäst effekt om man går ut och strör bikarbonaten direkt på sniglarna när det har regnat.

Motverka moss- och gräsväxt mellan terrassplattorna genom at strö bikarbonat direkt på stället. Borsta sedan ner pulvret i skårorna mellan plattorna med en kvast. Saltet motverkar gräsväxten.

Mer…

Det är perfekt att använda bikarbonat som deodorant. Så slipper man det farliga aluminiumet som finns i de man köper i vanliga butiker. Fuktad tvättlapp med lite pulver.

Jag hade frysväska som luktade pyton (hade spillt ut mjölk i den någon gång) Det hjälpte inte hur mycket jag än tvättade – den stank. Så tog jag lite bikarbonat på en våt trasa och torkade ur den. Hällde lite bikarbonat i den och lät den stå. Visp! Nu är den luktfri.

Flaskorna som jag förvarar min egen kefir i är svåra att diska. Lite varmt vatten lite bikarbonat och beläggningen rinner av.

Jag borstar tänderna med bikarbonat. Tar bort missfärgningar av kaffe och vin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen