Expressen; Vi blev tjockare av att undvika fett

En kalori är alltid en kalori. Eller? i 30 år har forskarna trott att vi blir feta av att äta fett (som innehåller flest kalorier). och matindustrin har hängt på med nya lightprodukter. Men inte blev vi smalare för det – tvärtom. läs den spännande historien om teorin som inte höll i praktiken.

Om du äter för mycket blir du fet. Så långt är alla överens – fortfarande. Men varför äter vi för mycket och hur kan vi låta bli? Den frågan har sysselsatt forskarna i decennier, och först nu börjar de närma sig en förklaring.

Det handlar inte om dålig karaktär. Det handlar om kalorier. Men inte på det sätt vi lärt oss. Hemligheten är inte antalet kalorier utan vilken sorts. Eftersom fett innehåller fler kalorier, mer energi, än kolhydrater låter det rimligt att det skulle vara klokt att undvika fet mat. Att räkna kalorier helt enkelt.

Det rådet har vi också fått – i över 30 år – medan vi blivit allt fetare. Det som lät så enkelt och självklart i teorin höll helt enkelt inte i praktiken.

Läs en mycket bra artikel här, uppbackad med vetenskap.

Slutsats;

Att tvångsmata våra skolbarn med lättmjölk och lättmargarin är således helt fel. Mättat fett är inte farligt och därmed framgår att Livsmedelsverkets storstilade kostrekommendationer är byggda på lösan sand och inte på en solid vetenskaplig grund som de gärna vill göra gällande.

Resultatet är däremot storstilat;

En fördubbling av fetma och en tredubbling av diabetes på bara tjugo år, sedan Livsmedelsverket introducerade nyckelhålsmärkning av Livsmedel 1989.

Detta storstilade koncept skall nu appliceras på våra skolbarn, från två års ålder.

Kommentera