ALLA får läckande tarm av gluten!

Ny forskning visar att inte bara glutenintoleranta, utan alla människor drabbas av läckande tarm när de äter gluteninnehållande spannmålsprodukter som bröd och pasta.

Dr Alessio Fasano har forskat om detta och det visar sig att vi människor, till skillnad från alla andra primater har ett förändrat protein som de saknar. Proteinet i fråga heter haptoglobin två, även kallat zonulin. Fördelen med detta protein som finns i vårt tarmsystem var att det hjälpte oss under vår evolution när vi drack bakteriellt förorenat vatten från något vattenhål.

Zonulinet reagerar på bakteriegifter i till exempel salmonella- och kolerabakterier. Zonulinet möjliggör då att vatten läcker ut från kroppen till tarmen och vi får diarréer och kan på så sätt snabbt bli av med de giftiga bakterierna.

Problemet för människosläktet som är den enda primat som äter spannmål, är att zonulinet även reagerar på gliadin, en del av glutenkomplexet i spannmål, framför allt vete. Denna reaktion skiljer sig dock på ett avgörande sätt från reaktionen på bakteriegifter. När zonulinet reagerar på gluten så blir resultatet inte enbart att vatten läcker ut ur kroppen till tarmen, utan också att tarmen läcker åt andra hållet, in i kroppen. Därmed kan allehanda proteiner från vår föda, som definitivt inte hör hemma i vårt blodomlopp få fri passage in.

Drabbar många unga som är uppvuxna på välling, pasta och bröd

De som lider av glutenintolerans drabbas av ett mycket högre läckage från tarmen och in i kroppen men alla drabbas mer eller mindre, även de som inte visar tecken på glutenintolerans. Dr Fasanos forskning har kopplat detta läckage till en lång rad autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit, Chron’s och diebetes typ 1.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen