Okunskap och/eller dåligt minne

Man har ofta anledning att förundra sig över vilket kort minne vi människor som kollektiv har.

Ett exempel på sådan ”glömska” är de flestas (inkl. läkares och dietisters) aningslösa häpnad och förfäran över att den fettrika lågkolhydratkosten vinner framsteg – och ofta dramatiskt förbättrar människors hälsa. Under drygt ett halvt sekel har vi ju också ständigt matats med auktoriteternas (des-) information om att man skall minimera intaget av fett, för att inte bli överviktig och drabbas av allehanda hälsoproblem. Framför allt har man påstått att mättat fett skulle innebära allvarliga risker för bland annat hjärt- och kärlproblem.

Livsmedelsverket har i kraft av sin myndighetsroll under många år fört oss alla bakom ljuset med sin felaktiga information om fett – vilken i huvudsak bygger på den ökände amerikanske hygienprofessorn Ancel Keys’ flagranta forskningsfusk på 1950-talet. Dennes manipulerade studier ifrågasattes och motbevisades redan då av andra forskare, men genom ”olyckliga omständigheter” och politiskt intrigspel lyckades senator George McGovern och några av hans medarbetare snart få Ancel Keys’ tillrättalagda studier att ligga till grund för den dogm som sedan kom att styra USA:s kostråd – och gör så fortfarande.

Författaren och journalisten Nick Mottern, som helt saknade vetenskaplig kompetens, fick märkligt nog uppdraget att sammanställa och skriva den första upplagan av USAs kostråd, ”Dietary Goals for the United States”. När dessa officiella kostråd offentliggjordes i januari 1977 var det knappt någon seriös forskare som tog dem på allvar, men de politiska och ekonomiska krafterna visade sig betydligt starkare än de strikt vetenskapliga. Kostråden innebar ett fördömande av fett, och alltså i praktiken rekommendationer att äta mer kolhydrater. Följderna av detta har vi sedan sett. Framför allt har fetma och diabetes formligen exploderat i USA – och i övriga länder som valt att följa USA:s kostråd.

Att Livsmedelsverket i Sverige fortsätter att bygga sina kostrekommendationer på dessa katastrofalt felaktiga grunder måste väl betraktas som en av århundradets mest tragiska skandaler! Inte ens när 70 av de 72 studier SLV hänvisade till som stöd för sin uppfattning att mättat fett skulle vara hälsovådligt visade sig vara helt irrelevanta i sammanhanget (eller t.o.m.visade att fettet var nyttigt), har SLV kunnat ändra uppfattning. Som bekant är det en viss skillnad mellan att vara vis och att vara envis! Visheten är hos SLV uppenbarligen en bristvara…

Men åter till detta med den kollektiva glömskan. Annika Dahlqvists LCHF-kost, som innebär en minimering av kolhydrater och motsvarande ökning av fett i födan, kallas ofta av belackarna för ”ny” och ”extremkost”. Och när man inte längre kan förneka kostens ovedersägligt positiva effekter på hälsan, så brukar man antyda att den nog på sikt ändå är farlig. Varför en kost som ganska omedelbart förbättrar hälsan på längre sikt skulle vara farlig är svårt att förstå.

Sanningen är ju, att det var ungefär denna kost som William Banting redan i mitten av 1800-talet använde för att gå ner i vikt och kraftfullt förbättra sin hälsa. Att kalla kosten en ”nyhet” är därför inte särskilt korrekt, utan visar bara på okunskap och/eller dåligt minne hos den som gör sådana uttalanden. Banting var ju som bekant den som gav upphov till själva begreppet ”banta”.

Alla vet vad ”banta” betyder, men ingen tycks känna till vilken föda den ursprunglige bantaren, William Banting själv, åt. Men det var alltså i princip lågkolhydratkost, ungefär av den typ Annika Dahlqvist förespråkar.

Beträffande långsiktiga effekter, så kan man för övrigt hänvisa till våra samer, Grönlands inuiter eller Afrikas massajer – som samtliga under hundratals generationer ätit en nästan helt animalisk föda – med massor av mättat fett. Samtliga dessa folk var under den tiden lyckligt befriade från fetma och sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes och liknande. Däremot fick de alla dessa sjukdomar, när de på senare tid anammade vår västerländska (fettsnåla) kost…

Även detta är förhållanden som Livsmedelsverket och andra tycks ha ”glömt”…

Sven Erik Nordin

Om mig … Sven Erik Nordin hälsas välkommen som krönikör

513 svar på ”Okunskap och/eller dåligt minne”

  1. Ja, och jag gissar att vi ALLTID ätit Becel på mackorna, sockrade flingor i filen eller den sötade yoghurten och pasta med liten klick qournköttfärssås, under vår evolution, under en sådär 2-5 milj år, beroende från när man tycker det är lämpligt att börja räkna, från när vi skildes från aporna, eller när släkten började kallas Homo. Har för mig att det finns ett par, kanske tre ? arter av Homo innan vi blev Homo sapiens, som vi är nu.

Kommentera