Helt sjukt

I TV4, i programmet ”Helt Sjukt”, tog man upp ämnet cancer.

Ingvar Oldsberg var där och berättade om hur han blivit behandlad och även sportjournalisten Susanne Sjögren berättade om sitt barn som fått leukemi.

Även radioprogrammet ”Tendens” tog upp bröstcancer. Kvinnan i det programmet valde att operera bort sina bröst vid 30 års ålder. Enligt läkarna så var det inte fråga om om hon skulle få bröstcancer utan när. Detta med tanke på hur det såg ut i hennes släkt där flertalet drabbats av bröstcancer.

Kvinnan som opererade bort sina bröst hade 80 – 100 procents chans att få bröstcancer på grund av att hon hade en specifik gen. Därför valde hon operation.

Var tredje svensk kommer att drabbas av cancer enligt programmet Helt sjukt. År 2030 kommer varannan svensk att drabbas av cancer enligt läkaren i samma program.

DN debatt 2013-11-01

Även läkare reagerar nu mot att ingenting görs för att förebygga cancer, som t.ex. debattartikeln i DN:

”Stoppa den kraftiga ökningen av bröstcancer”

Trenden kan vändas. Antalet kvinnor som varje år drabbas av bröstcancer ökar. Ändå görs inget för att bromsa utvecklingen och vända den till en minskning.

Stora resurser läggs på att bota sjukdomen, men samhället måste också satsa på att minska antalet som insjuknar, skriver läkare och representanter för patienter.

Varje timme drabbas en kvinna i Sverige av bröstcancer och var åttonde kvinna kommer att få diagnosen bröstcancer under sin livstid. Hade bröstcancer varit en smittsam sjukdom hade vi med rätta talat om en epidemi.

Mina kommentarer

För det första är det otroligt märkligt att sjukvården är helt inriktad på behandlingsinsatser när väl cancern är på plats och inte på förebyggande behandling. Med så stora mängder människor som får cancer borde förebyggande insatser vara högprioriterat.

Men sanningen är att sjukvården inte vet hur man förebygger cancer. Idag har man fastnat i tänkandet att det är genetiskt betingat om man får cancer. Det är därför som forskningen ständigt hittar nya gentyper som kan vara orsak till cancer. Jag tror att många metabola sjukdomar som. t.ex. cancer är genetiskt betingade på det sättet att vissa människor tål sockerarter mindre än andra. Men det betyder inte att man är predestinerad att få cancer oavsett sin egen livsstil och kost.

Om varannan människa får cancer 2030 så måste vi inse att cancer uppstår ur vår livsstil och framför allt vilken kost vi äter. Jag tycker att det är skrämmande att sjukvården råder en fullt frisk kvinna att operera bort sina bröst vid 30 års ålder. Om denna kvinna hade fått kunskap om att cancerceller kräver 20 gånger mer blodsocker (glukos) än vanliga friska celler så hade hon kanske valt att börja med att ändra sina kostvanor.

Den gamle Otto Warburg som en gång på 30-talet upptäckte att cancerceller frossade i socker skulle nog inte vara så imponerad av våra framsteg inom cancerforskningen.

Inga kostråd förekommer!

Om forskningen fastnar i gentänkandet så kommer det aldrig att ske några kostråd till cancerpatienter i sjukvårdens regi. Jag har flera bekanta som drabbats av cancer men ingen av dom har någonsin fått ett endaste kostråd. Varken före eller efter behandling.

Mycket märkligt är att det inte har skett någon forskning om sockerarternas påverkan utifrån Otto Warburgs upptäkt på 30-talet. Åtminstone känner jag inte till någon sådan. Denne tyske läkare fick ju ändå ett Nobelpris 1931.

2014 ligger cancerpatienter med en kateter i armen som tillför glukos som näring ut i blodet. Jag förstår kanske inte detta märkliga förfarande, jag är ju inte läkare.

Du har diabetes i dina gener!

I min släkt är diabetes vanligt och både min mamma, morfar och mina kusiner har fått diabetes typ 2.

I mitt fall har min diabetes typ 2 helt försvunnit tack vare en kostomläggning till ketogen kost. Här kan man säga att min genuppsättning var väldigt mottaglig för att jag skulle få diabetes, dvs jag tål sockerarter sämre än många andra.

Den enkla sanningen är att jag ska äta ett minimum av kolhydrater och mycket naturligt fett för att jag ska vara frisk. För drygt fem år sedan kunde jag inte acceptera när min läkare sade att min diabetes var genetiskt betingad. Thats it, inget att göra åt alltså! Bara att acceptera. Men jag kunde inte acceptera detta.

Jag började forska i ämnet och hade turen att hamna på en av Annika Dahlqvists föreläsningar.

Sanningen är en annan. Man kan visst påverka sin situation genom att förändra sin livsstil och framför allt en omläggning av kosten. Om sjukvården hade varit uppdaterad på hur metabola sjukdomar får sin näring så kanske inte varannan svensk hade behövt drabbas av cancer år 2030.

Visst är det helt sjukt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen