Vi behöver det mättade fettet!

Kokosfett är vår förnämsta näringskälla

Jag brukar alltid hävda att kokosfettet är vår bästa energikälla och som är både läkande och nyttig för kroppen. Kokosfettet består nästan till 100 procent av mättat fett så om ni tror på några av våra professorer och läkare som varnar oss för det mättade fettet så kanske ni ska sluta läsa här.

Jag kan ibland få tillbaka lite knirkande i mina leder i händerna. Vad det beror vet jag inte riktigt men jag antar att jag slarvat, inte med kolhydraterna, utan att jag äter för lite fett. Det svåraste med att byta till LCHF-kosten är att få i sig tillräckligt med mättat fett.

Nu kan ju följande liknelse låta lite töntig men vad händer med en bil som inte får tillräckligt med olja? Visst, den skär ihop i allra värsta fall. Med för lite olja och/eller för dålig olja förkortas bilens livstid och dess prestanda sjunker/minskar. På riktigt gamla bilar så skulle motoroljan bytas var 150:e mil. Nu har ju kvalitén på oljan ökat så vi kan köra avsevärt längre nu.

Vad har detta med maten och hälsan att göra? Jo, kvaliteten på vår genomsnittliga mat som vi köper och förbrukar har snarare minskat än ökat om vi jämför med oljan till bilarna. Vi äter t.ex. billig pasta och frukostflingor som till 80 procent består av sockerarter. Vad händer med vår kropp tror ni som inte får någon smörjning från fett utan bara rå energi från sockerarter(kolhydrater)?

Det påminner lite om att hälla raketbränsle i en folkvagn, först rusar den iväg som ett spjut och sedan går nog några kolvringar. Vi är helt enkelt inte byggda för så mycket ”raketbränsle” som vi stoppar i oss. Vår livskvalité sjunker och vi blir sjuka oftare och lägger på oss vikt tack vare dessa kolhydrater.

Jo, tillbaka till kokosfettet! Efter att jag känt knirkandet i mina leder i händerna tar jag två teskedar kokosfett. Vad händer då? Det tar kanske 30 sekunder för mig att känna skillnaden, det blir mjukare och lättare att knyta handen. Så fort reagerar min kropp på det nyttiga kokosfettet som är mättat till mer än 90 procent.

Det är en lögn att mättat fett är farligt – det är istället nyttigt.

Finns det då ingen sanning i det experterna, läkarna och professorerna säger om att det mättade fettet är farligt?

Nej, säger jag, det finns ingen sanning i det och heller inga vetenskapliga bevis. Detta under förutsättning att man reducerar sitt eget kolhydratintag till ett minimum. Om man både äter mycket kolhydrater och mycket mättat fett så får kroppen alldeles för mycket energi som naturligtvis inte är bra.

Börja med att köpa hem ett kilo kallpressat ekologiskt kokosfett.

Sedan kan du göra en sats god Fetshot för hela veckan.

Om du inte prövat det förut kommer du att bli överraskad över hur mycket det mättade kokosfettet kan uträtta för din kropp. Sköt din kropp minst lika bra som din bil så går det nog vägen.

Mats Lindgren
Författare (”Frisk av mat”)
Företagare (”LCHF matkasse”)

Sväljer man kokosfettet eller smörjer man händerna med det?

För bäste effekt är det bäst att göra både och. Att dagligen intaga cirka tre matskedar kallpressad kokosolja förebygger och om man får besvär kan man prova med att också smörja in där besvären uppkommer. Lite kladdigt, men det verkar ha bra effekt för många. Prova dig fram.

Kokosolja verkar också förebygga demens och de som redan drabbats rekommenderas att intaga fem matskedar kokosolja jämt fördelat under dagen. Alzheimers kallas ibland för diabetes typ 3 och hjärnan blir liksom resten av kroppen insulinresistent och råkar ut för näringsbrist. Kokosfett är däremot ett utmärkt bränsle för hjärnan och redan efter ett par timmar har förbättringar hos demenspatienter kunnat konstaterats (när hjärnan får tillräckligt med näring). Kokosfett verkar också kunna hämma inflammationer i hjärnan.

De som har problem med tandköttsinflammation kan prova ”oil pulling” vilket innebär att lägga en matsked kokosolja i munnen och sila oljan mellan tänderna under tio till femton minuter (helst varje dag). Spotta sedan ut det i hushållssoporna (inte i vasken där oljan kan sätta igen rören). Kokosoljan kan dra ut och läka inflammationer i munhålan. Verkar också förebyggande, även mot karies och tandsten.

Läs mer i ”Stoppa Alzheimer nu!” – en mycket läsvärd bok som behandlar mycket mer än bara Alzheimers. Ett måste för alla som är intresserade av kost och hälsa. Längre fram kommer vi att presentera första kapitlet i denna mycket lärorika bok, med kunskaper och erfarenheter som verkar saknas inom vården.

Kallpressat kokosfett är en naturlig ”superdrog” som till skillnad mot läkemedel inte har några biverkningar. Själv tycker jag dessutom att det är relativt gott och i form av fetshot eller ischoklad (hälften kokosolja och hälften 90 % choklad) är det en delikatess.

Ur ett vårdperspektiv är det dessutom billigt.

Observera att de som lyckats bra har kombinerat det med LCHF, dvs. en lågkolhydratkost utan omega-6 rika oljor (som orsakar inflammation). Om man äter enligt tallriksmodellen, en extrem högkolhydratkost (50-60 E% kolhydrater) med omega-6 oljor och margariner, då hjälper knappt något.

Margareta Lundström skrev 16:10, 12 juli 2012

För att svara Sonja och för att komplettera Mats och Leif så kan jag berätta att jag använt kokosolja under ett par år.

Jag har rensat ut alla hudkrämer och använder ingen annan hudkräm än kokosolja.

När jag går och simmar med mina barnbarn så smörjer jag in dem med kokosolja efteråt. Det blir en underbar exotisk doft i hela omklädningsrummet. Jag smyger alltid ner lite kokosolja i barnbarnens mat när det är lämpligt.

Barnbarnens böjveckseksem som tidigare behandlats med cortisonsalva försvann med kokosolja. Precis som Leif så tar jag kokosolja i munnen varje dag och silar mellan tänderna. Jag steker i kokosolja blandat med smör.

Först efter att ha läst ”Stoppa Alzheimer nu!” av Bruce Fife tar jag kokosolja mera regelbundet. Jag tar en sked kokosolja före varje måltid.

Utöver att äta lågkolhydrat- och högfettkost så är kokosolja ett sätt att ta ansvar för min hälsa. Men några garantier finns naturligtvis inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Related Posts

Fyll i vad du vill söka på och tryck "Enter"

Till toppen