Domen: Ingen tv-avgift för datorer

.

SVT-en-egen-stat-i-staten

.SVT – ett eget kungadöme med beskattningsrätt och eget indrivningsverk.
.
ζ
.

Högsta-förvaltningsdomstolen

.
Domen: Ingen tv-avgift för datorer

En dator med internetuppkoppling är ingen tv-mottagare, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Alltså måste inte innehavaren betala tv-avgift.

En dator med internetuppkoppling är ingen tv-mottagare, slår Högsta förvaltningsdomstolen fast. Alltså måste inte innehavaren betala tv-avgift. Men någon återbetalning vill inte Radiotjänst veta av.

Radiotjänst har hittills tolkat lagen som att en dator, oavsett hur den används, är skäl nog för att ta ut avgiften. Flera domstolar har tidigare gått på myndighetens linje.

HFD grundar sin dom på formuleringen att en tv-mottagare enligt lagen är sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning av tv-program, och att det är de som har en sådan mottagare som ska betala avgift. Men en uppkopplad dator är inte avsedd för att ta emot utsändningar – även om den kan.

Att SVT börjat att sända sitt schemalagda programutbud på webben ger därför inte Radiotjänst rätt att ta ut tv-avgift från alla med dator och internet, enligt domstolen.

Ska en avgift läggas även på datorer ”bör det fordra tydligt stöd i lag”, skriver HFD i ett pressmeddelande där tv-avgiften kallas ”en betungande förpliktelse”.

Det mål som tagits upp i högsta instans handlar om en man i Lund. Rätten slår fast att han nu har rätt att få tillbaka den tv-avgift för tre månader som han felaktigt betalat.

På Radiotjänsts hemsida står nu, under rubriken ”Viktigt meddelande”, att från och med i dag gäller avgiftsfrihet för datorer – men att de som betalat dessförinnan inte kommer att få några pengar tillbaka. ”Fram till detta datum har rättssystemet bekräftat tidigare praxis. Detta innebär att tidigare avgifter är korrekt påförda och kan ej återbetalas”, skriver Radiotjänst.

RadiotjänstRadiotjänst fick 100.000 nya tv-licensbetalare förra året, det högsta antalet någonsin för ett enskilt år. Huvudförklaringen var just att datorer, surfplattor och liknande belagts med avgifter av Radiotjänst sedan tv-kanalerna börjat direktsända över nätet.

Årsavgiften ligger i år på 2.076 kronor per hushåll eller företag. Utgår man ifrån att 90.000 att de nya tv-licensbetalarna förra året var innehavare av datorer, surfplattor och liknande skulle det innebära att Radiotjänst på felaktiga grunder fått in närmare 187 miljoner kronor. Men Radiotjänst hävdar alltså att inga pengar ska betalas tillbaka.

SVT:s vd Eva Hamilton kommer inte att kommentera beslutet utan hänvisar till Radiotjänst. Detsamma gör kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth; enligt hennes pressekreterare håller analyseras domen just nu.

Begär man att få sitt beslut om tv-avgift för internetansluten dator omprövat och Radiotjänst inte betalar tillbaka pengarna så kan man vända sig till domstol.

Erik Nymansson justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen”I och med att vi meddelat ett prejudikat så kommer också underinstanserna, förvaltningsrätten och kammarrätten, att följa vårt avgörande i dag som säger att Radiotjänst inte har laglig grund att kräva folk på tv-avgift om de bara har en dator med internetanslutning”, säger Erik Nymansson, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).

Radiotjänst har i ett pressmeddelande hävdat att ”tidigare avgifter är korrekt påförda och kan ej återbetalas”. Som stöd för det anför man de tidigare domarna från förvaltningsrätten och kammarrätten. ”Fram till detta datum har rättssystemet bekräftat tidigare praxis”, skriver Radiotjänst.

Men de domarna har i juridisk mening förlorat sin relevans, enligt Nymansson.

” De där domarna som de då stödjer sig på, dem har vi i dag undanröjt”, säger han.

Källa … TT … DI

ζ

Fler inslag

 • Många vill nu säga upp tv-avgiftenSVT
 • Ingen tv-avgift för datorSVT
 • Välförtjänt bakslag – Radiotjänst får inte ta ut tv-licens för datorer och surfplattor … GP
 • Adjö, Radiotjänst. ”Teknik slår politik”, hävdade en gång mediehöjdaren Jan Stenbeck. Nu var Högsta förvaltningsdomstolen utvecklingen behjälplig.Domstolen gav Radiotjänst bakläxa i det mål som har handlat om ifall en dator med nätuppkoppling ska omfattas av tv-avgiften. Läs mer … DN.LEDARE
 • En dator är en dator och inte längre en tv … SvD ledare

ζ

Politiker vill avskaffa tv-avgiften

Äntligen

Politiker-det-är-klart-att-vi-politiker-träffar

Efter beskedet om att man inte behöver betala tv-avgift för datorer och surfplattor öppnar samtliga partier i riksdagen för en ny finansiering av public service. Hur den ska se ut är partierna dock oense om.

Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna vill att skatt finansierar public service.

– Det blir billigare finansiering. I dag har vi ett helt bolag som inte gör annat än att dra in tv-avgift. Det blir heller inga oklarheter längre om vem som ska betala avgiften, säger Cecilia Magnusson, som sitter för Moderaterna i riksdagens kulturutskott, till Sveriges Radio.

Läs mer … SVT

ζ

Kommentarer

– och en lösning

.
På 50-talet var det motiverat med tv-licens, men idag är det trams.

SEKDet kostar cirka 160 miljoner kronor om året att driva in radiolicenser på cirka 4,4 miljarder kronor från 3,5 miljoner hushåll, organisationer m.fl.

Detta trams kostar också tid i domstolar och drar fokus från viktiga frågor. Det irriterar många medborgare som menar att SVT inte uppfyller sitt åtagande och att de därför inte vill eller anser sig behöva stödja denna verksamhet.

ζ

Lösningen är enkel

(och den bjuder Kostdemokrati på)

solutions

Staten betalar SVT motsvarande summa som de idag får in via indrivning av TV-avgift (via statsbudgeten, cirka 4,4 miljarder kronor), ett belopp som sedan indexeras per år, vilket garanterar obundenheten.

Då slipper vi detta trams, sparar tid, pengar och slipper jakt på synskadade. Det behövs inga utredningar för detta beslut.

Image by: Wernher Krutein / Photovault.com All Rights ReservedDet som pågår idag tillhör 50-talet och borde åtgärdats för länge sedan av ansvariga politiker. Ett exempel på politisk handlingsförlamning, på ren dumhet och feghet. Dagens politiker förbrukar i snabb takt sitt eget förtroendekapital.

Vi har inte råd med politiker som ens klarar enkla frågor.

blind-man-2Tidigare kulturminister Cecilia Stegö Chilò tvingades avgå efter endast tio dagar sedan olika medier berättat om att hon bland annat avstått från att betala tv-avgift i 16 års tid. Detta är en fråga som irriterar många medborgare, inte bara tidigare ministrar, och inte minst när Radiotjänst nu även jagat de med mobiltelefoner och datorer, och t.o.m. blinda.

Skatterna skulle nyligen sänkas med 16 miljarder kronor, men förslaget röstades ner av riksdagen. Lägg istället 4,4 miljarder av dessa skattepengar på att avskaffa tv-avgiften, så slipper vi tramset, en relik från televisionens barndom som har överlevt sig själv. Det skulle folket uppskatta dubbelt; dels slippa tramset och dels slippa tv-avgiften på drygt 2000 kronor per år.

Val-3-röstaEn valfråga. Hög tid för ansvariga politiker att agera, annars spiller tramset över på dem själva. Dags för folket att ta befälet och välja kompetenta politiker, som kan hantera både enkla och svåra frågor.

ζ

Källor:

ζ

FredrikReinfeldt-GöranHägglund

Alla jagas ….

Ingen kommer undan när Radiotjänst bedriver sin klappjakt på licenspengar:

Det är hög tid för Fredrik Reinfeldt och hans kollegor att sätta stopp för detta trams, som underminerar tilltron till myndighet och politiker. Hur det ska gå till bjuder vi på.

Dags att visa en smula regeringsduglighet – även i denna enkla och självklara fråga!

ζ

Desinformation, opartiskhet och häxjakt

Synnerligen allvarligt när det gäller livsviktiga frågor, som även hotar samhällsekonomin

Det ställs stora krav på fakta och opartiskhet på SVT som finansieras med skattemedel, vare sig man själv driver in skatten (licensavgifter) eller ej. Då duger det inte att bara vidarebefordra vinklade och osanna nyheter såsom om det vore fakta, som skedde nyligen. Medborgarna måste kunna lita på det som sänds via SVT, annars förlorar SVT sin legitimitet som folkets kanal.

häxjaktDebattinlägg som attackerar folkhälsan ska granskas på ett professionellt sätt innan det sänds och det duger inte att rätta till enbart på webben i efterhand, det ska ske klart och tydligt på bästa sändningstid.

Exempel som berör hälsa, där man bryter mot opartiskhet:

Två exempel där brottet är synnerligen allvarligt då man bidrar till att försvara läkemedelsindustrins monopol på hälsa, vilket gör att tusentals medborgare förvägras den bästa vård och samhället förlorar miljarder kronor varje år. De borde istället verkar för mångfald och på ett sakligt sätt informera om alternativa behandlingsmetoder. Oberoende av finansiering så måste SVT och SR uppfylla kravet på saklighet och opartiskhet.

Sveriges Radio anser uppenbarligen att det är viktigt att försvara läkemedelsindustrins monopol, varför ett partiskt och vinklat radioprogram (som är anmält till granskningsnämnden), fortfarande ligger kvar överst när man kommer till Sveriges Radios hemsida.

Kropp-och-själ-dela↑ Står överst på Sveriges Radios hemsida ↑

Ligger det i allmänhetens intresse att Sveriges Radio bedriver häxjakt på alternativa behandlingsmetoder av cancer, när cancerforskningen och sjukvården stått och stampat på samma fläck under 20 års tid? SR betalas av medborgarna via indrivna licensavgifter och sedan jobbar SR på att förneka alla cancerpatienter den bästa vård som finns?!

Rubriken skulle istället lyda;

”Läkemedelsindustrin arm i arm med Sveriges Radio, går inte att stoppa”

Sammanfattningsvis har licensavgiften för länge sedan tappat sin legitimitet och att jaga kreti och pleti och t.o.m. synskadade via Radiotjänst, undergräver SVT´s förtroendekapital. Folket blir irriterat på SVT och det spiller över på ansvariga politiker.

Vidare måste SVT ta sin roll på större allvar och inte medverka till att lura svenska folket genom att sända faktoider såsom om det vore sanningar.. Vidare ska rättelser ske så att de når många tittare och inte enbart på webben. Avslutningsvis har domstolar och alla vi andra, viktigare saker att lägga tid, kraft, energi och pengar på, än detta trams.

ζ

PS.

Radiotjänst tvingas nu göra en ”pudel”

Pudel-ballong

– och motvilligt betala tillbaka runt 140 miljoner kronor

 • Läs pressmeddelande …. klicka här
 • Läs ett blogginlägg …. Tankar kring politik, samhälle samt ansvarstagande … klicka här

Återbetalning kan inte ske per automatik då Radiotjänst inte registrerat om det är en dator eller tv-apparat som legat till grund för avgiften. Trots det oklara rättsläget så tänkte de inte på det (läs mer…). Kostnaden för att rätta till detta står skattebetalarna för.

Om de lägger ner Radiotjänst så frigörs mer än 160 miljoner kronor per år och domstolar och andra kan lägga sina resurser på annat. Denna fråga är politiskt både pinsam och avslöjande.

Så vad väntar ansvariga politiker på?

ζ

Se även tidigare inlägg som är ett exempel på den huvudlösa jakt som bedrivs på medborgare av ett verk som vi inte behöver och som kostar stora skattepengar. De etablerade politikerna verkar strunta i att ändra på något som bara drabbar medborgarna (klicka på löpsedeln nedan).

3 svar på ”Domen: Ingen tv-avgift för datorer”

 1. 60 000 datorägare har avanmält tv-innehav
  Publicerad 9 sep 2015

  För ett drygt år fastslog Högsta förvaltningsdomstolen att datorer inte ska beläggas med tv-avgift. Radiotjänst har sedan dess återbetalat drygt 60 miljoner kronor till runt 60 000 datorägare som säger sig sakna tv.

  Det var i början av förra sommaren som Högsta förvaltningsdomstolen avgjorde en segdragen tvist om att innehav en dator ska likställas med tv-innehav.

  Licensmonopolet, Radiotjänst, förlorade målet.

  De första månaderna efter domen strömmade avanmälningarna in till Radiotjänst.

  – Domen blev mycket uppmärksammad i massmedia och under de första månaderna var det 45 000 personer som avanmälde tv-innehav. Under hösten fick vi in ytterligare 13 000-14 000, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

  Några tusen till

  Enligt Gernandt har ytterligare några tusental personer sagt upp sitt tv-innehav i år.

  – Men det är en rännil jämfört med hur det såg ut förra sommaren, säger han.

  Sammanlagt var det cirka 100 000 svenskar som fram till domen i Högsta förvaltningsdomstolen i juni i fjol påfördes tv-licens såsom datorägare.

  – Det är ”bara” runt 60 000 av dem som nu avanmält tv-innehav. Det borde betyda att åtminstone 40 000 av dem faktiskt äger en tv. Och tittar man på branschen så säljs det fortfarande många nya tv-apparater,
  säger Johan Gernandt.

  I reda pengar har Radiotjänst återbetalt ungefär 60 miljoner kronor till datorägare utan tv.

  – Det rör sig om en tusenlapp i snitt per hushåll, säger han.

  Inga regionala skillnader

  Avanmälningarna är jämnt spridda över landet.

  – Vi kan inte se några regionala skillnader. Sedan är det klart att det kommit flest avanmälningar från de största städerna.

  Trots de 60 000 avanmälningarna var det vid det senaste årsskiftet all time high när det gäller licensbetalare i Sverige.

  – Nio av tio hushåll betalar licens, det är en siffra som är stabil,
  uppger Gernandt.

  Efter den senaste höjningen är tv-licensen 2 216 kronor per år. Flertalet betalar en gång i kvartalet, alltså 554 kronor per tillfälle.

  Text: GP 9 sept 2015
  – See more at: http://m.gp.se/ekonomi/1.2826772-60-000-datoragare-har-avanmalt-tv-innehav#sthash.1uBcT3fS.dpuf

  – – –

  Kommentar

  ”Nio av tio hushåll betalar licens”

  TV-licens är en relik som på något sätt överlevt in i modern tid. Hög tid att den betalas via skatten, vilket skulle spara stora pengar – se förslag ovan.

Kommentera