Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom

.

World Renown Heart Surgeon Speaks Out On
What Really Causes Heart Disease

Medicine Doktor Dwight Lundell

Vi läkare med all vår utbildning, kunskaper och auktoritet skaffar oss ofta ett ganska stort ego som tenderar att göra det svårt att erkänna att vi har fel.

Så, här är det. Jag medger gärna att jag haft fel. Som hjärtkirurg med 25 års erfarenhet, och efter att ha utfört över 5.000 öppna hjärtoperationer, är det nu dags att rätta till vad som är fel med medicinska och vetenskapliga fakta.

Jag utbildade mig i många år tillsammans med andra framstående läkare som betraktades som auktoriteter. Jag bombarderades med vetenskaplig litteratur, deltog oavbrutet i utbildningsseminarier och som experter påstod vi bestämt att hjärtsjukdom helt enkelt berodde på ett förhöjt kolesterol i blodet.

Det enda accepterade behandlingen var läkemedel för att sänka kolesterolet och en kost som kraftigt begränsade fettintaget. Den senare skulle sänka kolesterol och förhindra hjärtsjukdomar framhärdade vi naturligtvis. Avvikelser från dessa rekommendationer ansågs vara irrlära och innebära felbehandling.

Det fungerar inte!

Dessa rekommendationer är inte längre vetenskapligt eller moraliskt försvarbara. Upptäckten för några år sedan att inflammation i kärlväggen är den verkliga orsaken till hjärtsjukdom leder långsamt till ett paradigmskifte om hur hjärtsjukdom och andra kroniska sjukdomar kommer att behandlas.

De sedan länge etablerade kostråden har skapat epidemier av fetma och diabetes, vars följder i ett historiskt perspektiv överskuggar alla andra farsoter som drabbat mänskligheten i termer av dödlighet, mänskligt lidande och ödesdigra ekonomiska konsekvenser.

Trots att 25 % av befolkningen tar dyra statiner och trots att vi har minskat fetthalten i vår kost, kommer fler amerikanerna att dö i år av hjärtsjukdomar än någonsin tidigare. Statistik från American Heart Association visar att 75 miljoner amerikaner för närvarande lider av hjärtsjukdom, 20 miljoner har diabetes och 57 miljoner har pre-diabetes. Dessa sjukdomar påverkar yngre och yngre människor i större antal varje år.

Enkelt uttryckt, utan inflammation närvarande i kroppen, finns det inget sätt för kolesterol att ansamlas i blodkärlsväggen och orsaka hjärtsjukdomar och stroke. Utan inflammation, skulle kolesterol röra sig fritt i hela kroppen som naturen avsett. Det är inflammation som orsakar kolesterol att fastna.

Inflammation är inte komplicerat – det är helt enkelt kroppens naturliga försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, toxiner eller virus. Inflammationscykeln är perfekt i sitt sätt att skydda din kropp från bakterie- och virusinkräktarna. Men om vi kroniskt utsätter kroppen för skada i form av gifter eller livsmedel som den mänskliga kroppen aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut inflammation är fördelaktigt.

Vilken tänkande människa skulle medvetet upprepade gånger utsätta sig för livsmedel eller andra ämnen som är kända för att orsaka skada på kroppen? Jo, rökare kanske, men de har åtminstone gjort det valet medvetet.

Resten av oss har helt enkelt följt den myndighets rekommenderade kost som har låg fetthalt och hög halt av fleromättat fett och kolhydrater, utan att veta var vi orsakar upprepade skada våra blodkärl. Detta upprepade skada skapar kronisk inflammation som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.

Låt mig upprepa detta. Skadorna och inflammationen i våra blodkärl orsakas av fettsnål kost som har rekommenderas i åratal av den konventionella läkarvården.

Vilka är de främsta orsakerna till kronisk inflammation? Det är helt enkelt ett övermått av enkla, högförädlade kolhydrater (socker, mjöl och alla de produkter som tillverkas av dem) och en hög konsumtion av omega-6 vegetabiliska oljor som soja-, majs- och solrosolja som finns i många förädlade livsmedel.

Föreställ dig att du upprepande gånger gnuggar en styv borste över mjukt skin tills det blir rött och nästan börja blöda. Gör detta flera gånger om dagen varje dag i fem år. Om du står ut med denna behandling skulle du få en blödning, ett svullet infekterat område som blev värre med varje upprepad skada. Detta är ett bra sätt att ge en bild av den inflammatoriska processen som kan pågå i din kropp just nu.

Oavsett var den inflammatoriska processen uppträder, externt eller internt, sker samma sak. Jag har kikat in tusentals och åter tusentals artärer. En sjuk artär ser ut som om någon tagit en borste och skurat flera gånger mot dess vägg. Flera gånger om dagen, varje dag, de livsmedel vi äter skapar små skador som leder till fler skador, som kroppen kontinuerligt och naturligt reagerar på med inflammation.

Medan vi njuter av den ljuvliga smaken av en söt vetebulle, reagerar våra kroppar med att larma som om en främmande inkräktare anlände och förklarade krig. Livsmedel laddade med socker och enkla kolhydrater, eller innehållande omega-6-oljor för lång hållbarhet, som har varit stöttepelaren i den amerikanska kosten i sex decennier. Dessa livsmedel har sakta förgiftat alla.

Hur kan intaget av en enkel bulle skapa en kaskad av inflammation som gör dig sjuk?

Föreställ dig att du spiller sirap på tangentbordet och då har du en bild av vad som sker inuti cellen. När vi konsumerar enkla kolhydrater som socker, stiger blodsockret snabbt. Bukspottkörteln svarar genom att utsöndra insulin vars primära uppgift är att transportera socker till varje cell där den lagras för energi. Om cellen är full och inte behöver glukos, så skickas det bort för att undvika att extra socker ställer till problem i systemet.

När din mätta cell avvisar extra glukos, stiger blodsockret, mer insulin produceras och glukosen lagras in som kroppsfett.

Vad har detta med inflammation att göra?

Blodsockret kontrolleras i ett mycket snävt intervall. Extra sockermolekyler fäster på en mängd olika proteiner som i sin tur skadar kärlväggen. Dessa upprepade skador på kärlväggen utlöser inflammation. När du har toppar i ditt blodsocker blodet flera gånger om dagen, varje dag, är det precis som att dra ett sandpapper på insidan av dina ömtåliga blodkärl.

Även om du kanske inte kan se det, så försäkrar jag dig att så är det. Jag såg det hos över 5,000 patienter under 25 år. Alla hade ett gemensamt, inflammation i sina artärer.

Låt oss gå tillbaka till den ljuvliga bullen. Något så oskyldigt som ett bakverk innehåller inte bara socker, det är bakat med en av de många omega-6 oljorna till exempel sojaolja. Chips och pommes frites är dränkta i sojaolja och industritillverkade livsmedel tillverkas med omega-6 oljor för längre hållbarhet. Även omega-6 fettsyran är viktig och ingår i varje cellmembran och kontrollerar vad som passerar in och ut ur cellen – måste det vara i rätt balans med omega-3.

Om balansen rubbas genom att man konsumerar alltför mycket omega-6, producerar cellmembranet kemikalier som kallas cytokiner som direkt orsakar inflammation.

Dagens konventionella amerikanska kost har åstadkommit en extrem obalans av dessa två fetter. Förhållandet mellan obalansen varierar från 15:01 till så högt som 30:1 till förmån för omega-6. Det är en enorm mängd cytokiner som orsakar inflammation. I dagens kostmiljö, förhållandet 3:1 skulle vara optimal och hälsosam.

För att göra saken värre, den övervikt du bär av att äta dessa livsmedel skapar överbelastade fettceller, som utsöndrar stora mängder av pro-inflammatoriska kemikalier, som ytterligare späder på skadan, som orsakas av för högt blodsocker.

Den process som inleddes med en söt bulle blir en ond cirkel över tiden som skapar hjärtsjukdom, högt blodtryck, diabetes och slutligen, Alzheimers sjukdom, som den inflammatoriska processen fortsätter med oförminskad styrka.

Det går inte att komma ifrån det faktum att ju mer vi konsumerar industriellt tillverkade livsmedel, ökar vi inflammationen lite i taget för varje dag. Den mänskliga kroppen kan inte hantera och är inte heller utformad för att konsumera mat packad med socker och indränkt i omega-6 oljor.

Det finns bara ett svar på att lugna ner inflammationen, och det är att återvända till livsmedel närmare sitt naturliga tillstånd. För att bygga muskler, ät mer protein.

Välj kolhydrater som är mycket komplexa, såsom färgglada frukter och grönsaker. Skär ner på eller eliminera inflammation som orsakas omega-6 fetter som majs- och sojaolja och bearbetade livsmedel som innehåller dem. En matsked majsolja innehåller 7, 280 mg av omega-6, sojabönor innehåller 6, 940 mg. Använd i stället olivolja eller smör från gräsätande nötkött.

Animaliska fetter innehåller mindre än 20 % omega-6 och är mycket mindre sannolika att orsaka inflammation än de förment hälsosamma oljor märkta fleromättade. Glöm ”vetenskap” som har trummats in i huvudet under decennier. Vetenskapen att mättat fett ensam orsakar hjärtsjukdom är obefintlig. Vetenskapen att mättat fett höjer kolesterolhalten i blodet är också mycket svag. Eftersom vi nu vet att kolesterol inte är orsaken till hjärtsjukdomar, är oron för det mättade fettet är ännu mer absurd idag.

Kolesterol teorin ledde till ”inget- fett”, ”låg-fetthalt” rekommendationer som i sin tur skapade just den maten som orsakat en epidemi av inflammation.

Den etablerade medicinen har gjort ett fruktansvärt misstag när den rekommenderar människor att undvika mättat fett till förmån för mat med högt omega-6 fetter. Vi har nu en epidemi av arteriell inflammation som leder till hjärtsjukdom och andra tysta mördare.

Vad du kan göra är att välja naturliga livsmedel som din mormor serverade och inte de som din mamma började använda när livsmedelsbutikernas gångar fylldes av färdiglagad mat. Genom att eliminera inflammationsdrivande mat och lägga till viktiga näringsämnen från färska obearbetade livsmedel, kommer du att vända på år av skador i dina artärer och i hela kroppen som du fått av att ha konsumerat den typiska amerikanska dieten.

[Ed. Note: Dr. Dwight Lundell is the past Chief of Staff and Chief of Surgery at Banner Heart Hospital, Mesa, AZ. His private practice, Cardiac Care Center was in Mesa, AZ. Recently Dr. Lundell left surgery to focus on the nutritional treatment of heart disease. He is the founder of Healthy Humans Foundation that promotes human health with a focus on helping large corporations promote wellness. He is the author of The Cure For Heart Disease and The Great Cholesterol Lie.]

{Översättning Margareta Lundström}

Källa: Prevent Disease

43 svar på ”Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom” 1. SOCKERHALTIGA DRYCKER ÄR EN VIKTIG ORSAK TILL HJÄRTSJUKDOMAR

  Sugary drinks are a major cause of heart disease
  14 mars 2012

  Läkare upprätthåller en epidemi av kroniska sjukdomar som cancer och hjärtproblem genom att enbart förklara det med det faktum att vi lever längre. Detta är inte sant: det är på grund av hur vi lever – och särskilt den mat vi äter.

  Poängen understryks igen denna vecka med en studie som har upptäckt att bara genom att dricka en liten söt dricka om dagen, så ökar din risk för hjärtsjukdomar med 20 procent.

  Bara en burk med 35 cl per dag är tillräckligt för att öka risken, säger forskare från Harvard School of Public Health, som kartlagt 42,883 män i åldern mellan 40 och 75 år. Men de som dricker sockerhaltiga drycker mindre regelbundet – som två gånger i veckan – verkar inte öka risken.

  Hjärtsjukdom är den största dödsorsaken i västvärlden. Enligt läkare, till riskfaktorer som övervikt, rökning, fysisk inaktivitet och dålig kost – behöver vi nu lägga till söta drycker på svarta listan.

  (Källa: Circulation, 2012, doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.111.067017).

  Kommentar: Inget nytt, ytterligare en studie som bekräftar det vi redan vet.

  Observera att det är frågan om en epidemiologisk studie som inte bevisar något orsakssamband, men som anger ett kanske troligt samband som kan vara värt att studera närmare.

  Observera också att lösningen inte ligger i att övergå till drycker sötade med sötningsmedel, som bland annat är cancerframkallande. Lösningen ligger istället att kanske övergå till smaksatt vatten eller att begränsa intaget till en eller två små burkar per vecka, vilket kan fungera om man är normalviktig och frisk för övrigt. Vanligt kranvatten är inte heller fel när man är törstig och med en isbit i blir det lite extra festligt.

 2. Medicin mot inflammation kan förhindra hjärt-kärlsjukdom
  Publicerat: onsdag 14 mars kl 15:22 , Vetenskap & miljö  Inflammationsdämpande läkemedel kan komma att användas för att förhindra den vanligaste dödsorsaken i världen – hjärt- kärlsjukdom. Det här skriver forskare från flera olika länder i två stora översiktsstudier i tidskriften the Lancet.

  Läs mer … SR

  – – –

  Kommentar:

  Ytterligare en bekräftelse på att det är inflammation som orsakar hjärt- och kärlsjukdom.

  Bra att man tar fram nya bättre läkemedel. Felet är att man negligerar det faktum att maten är den bästa medicinen mot de flesta moderna sjukdomar och att nästintill ingen forskning bedrivs på matens inverkan. Inte ens ”experter” inom sina respektive discipliner verkar ha en aning om matens betydelse.

  Det verkar mindre klokt att fortsätta äta det som skapar inflammationer och ta medicin som dämpar inflammationen, kroppens läkeprocess. Det är ett recept på livslång medicinering där sjukdomen gradvis utvecklas till det sämre.

  Samma råd får de som utvecklat kronisk tarminflammation, Crohns sjukdom eller Ulcerös kolit (UC). Ordinationen från läkare, sköterskor och dietister är:

  Fortsätt ät det som skadar och ät medicin som dämpar symptomen, inflammationen!

  UC är vår tids nya folksjukdom med cirka 100.000 drabbade i Sverige, en procent av befolkningen. Cirka 1,4 % av ungdomarna har fått sjukdomen varför vi kan se fram emot en 40 % ökning som skall adderas till ett sjufaldigande sedan 50-talet. En mycket allvarlig sjukdom som i 10 – 20 % slutar med en stomioperation (påse på magen).

  Fettsnål kost (lättprodukter) med stort inslag av spannmål och margariner, som Livsmedelsverket rekommenderar, är mer än vad många barn, ungdomar och vuxna klarar. Om man klarar UC så kanske man istället drabbas av IBS som cirka två miljoner svenskar lider av.

  De flesta blir bättre eller t.o.m. symptomfria (utan mediciner) om de lägger om kosten, men det talar inte vården om. Det finns ingen forskning på det, men det har forskats fram nya mediciner som kostar runt en kvarts miljon per patient och år (som bara dämpar symptomen, med biverkningar) för UC-patienter.

  Läs en gratis e-bok om Ulcerös kolit … Ulcerös kolit – så blev jag frisk från min obotliga tarminflammation

  Det är mycket klokare att sluta äta det som skadar, fast då skulle förstås läkemedelsindustrin förlora många lönsamma kunder. Därför fokuseras forskningen på att finna en patenterbar medicin, på symptombehandling.

  Om vi i framtiden tar det bästa inom skolmedicinen och kombinerar det med den kostkunskap vi redan har, då våras det för framtiden patienter. Om vi dessutom förebygger sjukdomar genom bra kostråd, som kommer det inte att bli så många patienter. Bra för medborgarna och för samhället i stort.

 3. Vatten är ett ämne som är helt nödvändigt för människor och andra djur. Troligen dricker de flesta av oss för lite rent vatten. Läs gärna skriften ”Sjuk eller törstig?” av Dr Batmanghlidj, http://www.klokast.se/Nyhet/Batman0308.pdf
  Han förklarar på ett enkelt sätt vikten av att dricka rent vatten, inte kaffe, läsk och liknande, och följderna om man underlåter detta. Han rekommenderar ca 2,5 l vatten / dag, och det låter mycket men jag tror det stämmer i praktiken.

  Det finns en bok på svenska som han skrivit ”Din kropp skriker efter vatten” finns bl.a. här, http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197615102&pid=8

  1. Den antiinflammatoriska effekten är mycket marginell men statiner har förskräckliga biverkningar.

   Låt oss se på JUPITER-studien från 2009, den mest omskrivna av alla studier.
   Table 4 Rosuvastatin Placebo
   Other events No % No % p-value
   Newly diagnosed
   diabetes (physician-
   reported) — 270 3,0 216 2,4 0,01
   Hemorrhagic
   stroke — no. (%) 6 0,067 9 0,101 0,44

   Så finner man där att av nästan 9 000 i placebogruppen och lika många i behandlingsgruppen så var det 9 respektive 6 som fick hemorragisk stroke. Det var ingen signifikant skillnad.

   Samma med dödlig hjärtinfarkt, det var 6 respektive 9 som dog, inte heller här någon skillnad.
   Sammanlagt dog 12 i vardera gruppen. Definitivt ingen signifikans.
   Men det stora problemet var diabetes. I behandlingsgruppen fick 270 diabetes medan det bara var 216 som fick diabetes i placebogruppen. Det var en 25 %ig ökning av diabetesfrekvansen på i genomsnitt 1,9 år.

   Jag kan aldrig tänka mig att använda statiner över huvud taget. Idén bakom är sjukt absurd, kolesterol är absolut livsnödvändigt i alla cellmembraner och det har visats otaliga gånger vara bättre med högt kolesterol och 90 % av alla över 65 har ett ”för högt” kolesterol. Men de lever längst, har bäst immunförsvar med mera.

   Statiner har mycket biverkningar, muskelvärk, demens, diabetes, benskörhet med mycket mer, det är därför mer än 30 % har slutat med medicinen inom ett år.

 4. Det ligger säkert mycket i det den här doktorn säger. Men för mig känns det som han har glömt en viktig detalj. Han har aldrig gjort några öppna hjärtoperationer på de som har ätit den kost han förespråkar. Han säger att man ska äta som ens mormor åt. Min mormor levde på en gård i en by. De producerade sin egen mat på gården och skaffade även mat från skogen och sjöarna och älven. Min mormor fick trots det både tre allvarliga hjärtinfarkter och Alzheimers.

  Jag skulle vilja vet hur insidan på hennes artärer såg ut.

  1. Hej ”zermat”,

   Sannolikt åt din mormor kött av bra kvalité, ägg, riktig grädde och riktigt smör. Men kanske var hon också förtjust i bröd och potatis. På den tiden åt man också så kallat ”brytbröd”, bröd som blivit hårt blandades med socker och lades i mjölk för att bli mjukt och gott. När det var besök så gällde det att bjuda på bullar och sju sorters kakor, om inte var det ett fattigdomsbevis.

   Så det är inte omöjligt att din mormor åt alldeles för mycket kolhydrater, vilket är inflammationsdrivande, vilket ger hjärt- och kärlsjukdom. Sänker också immunförsvaret och göder cancer (som lever på glukos, då de saknar mitokondrier).

   Värt att påpeka att man inte blir immun mot sjukdomar för att man äter lågkolhydratkost, men man förbättrar sina odds att få leva ett långt och friskt liv. Ju tidigare man börjar ju bättre odds, men det är aldrig försent.

   Att hjärt- och kärlsjukdomar är relativt ovanligt bland de som äter LCHF understryker följande historia som nyligen utspelade sig:

   En god vän berättade för mig om en kvinna som åt LCHF och som nu hade fått två lindrigare strokes, så kallade ”TIA” (Transient Ischemic Attack), ministrokes som bör tas som allvarliga varningar. Hon uppmanades av vårdpersonalen att berätta detta för media, att hon åt LCHF och ändå fått två ministrokes.

   Dels kan vara svårt skadad innan man börjar med LCHF, skador som senare ger sig tillkänna och dels blir man inte immun mot sjukdomar genom att äta riktig mat, bara bättre rustad.

   Varje år får 30.000 svenskar hjärtattack (82 per dag) och lika många drabbas av stroke, det betyder i snitt 164 patienter per dag och de allra flesta har ätit enligt vårdens och Livsmedelsverkets råd – tallriksmodellen.

   Ingen uppmanar alla dessa patienter att gå ut till media och tala om att de fått hjärtattack och stroke efter att ha ätit enligt tallriksmodellen. Slutsatsen måste således bli att det är relativt ovanligt med hjärtattack och stroke bland de som äter LCHF. Detta trots att en halv miljon svenskar äter strikt LCHF och 1,5 miljoner mer liberalt.

   Själv tillämpar jag liberal LCHF (runt 100 g kolhydrater per dag). Jag äter det mesta, men håller igen på kolhydrater och när det gäller margariner gäller nolltolerans så långt det är praktiskt möjligt (när man äter ute kan man dock inte vara 100 % säker).

   Tidigare köpte jag lättöl backvis som jag hade som måltidsdryck. Idag köper jag öl styckvis på Systembolaget, gärna en mustig Samuel Adams. Jag ”dricker” numera sällan öl, det är istället något som avnjuts vid festliga tillfällen.

   För något år sedan testade jag mina blodkärl med en arteriograf och jag hade blodkärl som en 35-åring och mycket låg halt av fria radikaler i blodet. Genomgick nyligen en större läkarundersökning utan några som helst anmärkningar och mår som värdena säger. Så liberal LCHF fungerar för mig.

 5. Allt det här later väldigt trovärdigt och logiskt för mig, förutom att atminstone mina far- och morföräldrar, och även deras vänner, faktiskt fikade ganska mycket vad jag kommer ihag. Ingen utav dom var heller överviktiga, eller direkt tränade. Jag kan ju inte med säkerhet säga att det gällde enbart dom i min närhet, men jag tror inte det. Och ända har dödlighet och sjukdomar ökat sedan dess, trots att vitt socker även da förtärdes.

  Är det ända inte att överdriva at andra hallet att säga att man inte ska äta nagot vitt socker? Vore det inte smartare att helt enkelt lata bli alla besprutningar (hur man nu undviker det) och lightprodukter, och fortsätta röra pa oss, äta ”normalt” fett, och även kolhydrater. Hur svart kan det vara egentligen, finns det inte roligare hobbys?

  H

  1. Förr gällde kostcirkeln och den var nog ganska ok eftersom den var i huvudsak baserad på naturliga näringsämnen.Problemet nu är att allt har anpassats till industrins lönsamhet,helt utan hänsyn till närings-och hälsoaspekter.Gifter har smygits in av samma skäl. När det gäller socker och stärkelse så är det inget större problem så länge man rör på sig ungefär i samma veva och förbrukar allting.Jag har själv kolhydratladdat under ca 20 år och förblivit smal (åkte skidor och sprang).När jag slutade med detta gick jag upp 10 kg på 7 år och fick sedan hjärtbesvär (kärlkramp + operation för 14 år sedan).Nu är jag tack Lchf (4 år) viktmässigt tillbaka där jag var under min aktiva tid på 80 talet och tidigare och mår nu ungefär lika bra som då,men hälsan är stabilare och bättre.

 6. Nu har iof Dwight blivit suspenderad ett antal gånger för att slutligen få sin läkarlicens indragen helt 2008 (han avgick altså inte självmant som artikeln ovan föreslår) – allt för att han felbehandlad patienter.

  Jag vet inte om detta är en person vi ska lita på när det gäller medicinsk rådgivning.

  Jag är personligen övertygad om att överdriven konsumering av vad som helst (kolhydrater eller fett) är skadligt i längden (det finns ju tom fall där någon har dött för att ha druckit för mycket vatten). Ät med måtta så löser det sig!

  1. Voltron,

   Myndighetspersoner använder lagbrott för att komma åt de fritänkande individerna. Anklagelsen att man felbehandlar patienter är ett utmärkt tortyrinstrument som hjälp för myndigheter som vill att alla ska följa samma mall. Den som drabbas är den som tänker och kan mer än myndigheterna/läkemedelsindustrin.

   Se på hur man förr i världen använde åderlåtning som senare visades vara skadligt. Se på hur man idag använder statiner som redan visats vara skadligt men enskilda läkare får inte avvika från de riktlinjer som läkemedelsindustrin fått Läkemedelsverket att acceptera i strid med vår grundlag och gammal hederlig kunskap i fysiologi, biokemi och endokrinologi.

   Att du personligen är övertygad att överdriven konsumtion av kolhydrater eller fett är skadligt synes visa på en smärre brist på makronutrientkunskap.

   Kolhydrater är giftiga i högre koncentration än 6 mmol/L eller 0,55 gram glukos per liter blod. Med tanke på att du har 5,6 L blod om du väger 70 kg så behöver du bara ha 3 g glukos i hela blodvolymen. Äter du 30 g glukos och saknar insulin så dör du.

   Animaliskt fett kan du äta så mycket du orkar, sedan är du mätt länge eftersom animaliskt fett är helt ogiftigt, vi bär redan på ett eller fler tiotals kg själva. Och blodglukoskoncentrationen påverkas inte alls av att äta fett.

   Ät den gamla svenska husmanskosten och det gamla franska köket, hoppa kolhydraterna så kommer du att må bättre.

  2. Hej Voltron,

   Det finns två kategorier av sköterskor och läkare som blivit av med sin legitimation eller riskerar att bli av med den – det finns två ytterligheter.

   Den ena gruppen är de som verkligen missköter sig, som orsakar patienterna skada genom försumlighet, oskicklighet, bristande medmänsklighet eller okunskap och som inte uppvisar tecken på att kunna ändra på detta. Denna grupp skall självfallet inte få fortsätta skada patienter.

   Den andra gruppen är diametralt motsatt. Det är sköterskor och läkare med ett öppet sinnelag som vidareutbildat sig och kanske forskat efter sin grundutbildning och som följer den senaste forskningen och senast rön. De gör också egna erfarenheter som stämmer överens med grundläggande fysiologi, biokemi, hormonlära och vetenskapliga studier.

   De följer sin inre kompass och gör det de vet är bäst för patienterna och för samhället, även om det därigenom blir besvärligt för dem och att de därmed riskerar både sin legitimation och sitt jobb.

   Ytterst få har modet och styrkan att välja denna väg.
   De kan räkna med att bli anmälda av s.k. ”grindvakter” som bevakar ”business as usual” (vilket kräver ett flexibelt och selektivt samvete).

   Dr Annika Dahlqvist höll på att bli av med sin läkarlegitimation efter att blivit anmäld av två dietister. Att patienterna blev friskare verkade inte spela någon roll. Men Socialstyrelsen kom efter två års utredning istället fram till att LCHF var en godkänd kostbehandling av diabetes och övervikt (uppfyllde kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet).

   Annika Dahlqvist fick självfallet behålla sin legitimation, men har blivit av med sitt jobb två gånger, eftersom hon vägrar ge råd som hon vet gör patienterna sjukare (läs mer…)

   I inlägget ”Whistleblower avslöjar Överviktskirurgin” berättar en läkare att han skulle kunna halvera sjukvårdskostnaderna om han fick säga sanningen, men då skulle han förlora jobbet. Han skulle vilja stå på ett hustak och skrika ut det som skulle rädda många patienter från ett onödigt lidande (uppenbarligen saknar han ett flexibelt och selektivt samvete och mår alltså inte bra av att missleda sina patienter, även om han gynnas ekonomiskt av det).

   Läkaren Ignaz Semmelweis visade på 1800-talet att dödligheten i barnsängsfeber som på vissa kliniker låg på över 12 % i stort kunde elimineras genom att tvätta händerna och rengöra instrumenten. Men på den tiden ”fanns inte” bakterier och läkarkåren struntade i detta under decennier trots att resultatet var tydligt och uppenbart (tusental kvinnor fick betala med sina liv).

   Mycket har inte förändrats sedan dess
   , Gastric Bypassoperationer ger ett fruktansvärt resultat för de flesta och vetenskapligt stöd saknas, men ändå skär läkarkåren bara i Sverige sönder magen på i snitt en patient i timman. Sockerberoende finns inte i Sverige och således finns heller ingen behandling att få av läkarkåren, men diagnosen finns i USA. Så sjukdomen kanske så småningom även kommer till Sverige (genomsnittlig ledtid inom vården är 12 år). Många magar hinner bli amputerade under tiden.

   Under Ignaz Semmelweis tid dog var tionde kvinna i barnsängsfeber för att läkarna varken hörde, såg eller talade om problem eller lösningar. Idag blir de med ett sockerberoende lätt sjukligt feta utan att få reda på varför och hur det skulle kunna åtgärdas. Sedan blir magen och tarmarna sönderskurna, vilket innebär ett haveri i livskvalité för de flesta inom en tioårsperiod.

   Men tack vare Internet kanske vi kan få ett stopp på detta vansinne inom en snar framtid.

   Det finns faktiskt en oblodig metod – NJUTMETODEN – som med stöd och support fungerar för de flesta som vill gå ner i vikt, utan hunger. På köpet blir de av med de flesta moderna sjukdomar, läs mer…

   Men det finns inget kommersiellt intresse av att folket själva äter sig friska.

   – – –

   Medicine doktor Dwight Lundell
   tillhör den senare kategorin och utgör således ett hot mot alla de som lär ut fel och som behandlar fel. Om detta kom till allmän kännedom skulle deras samhällsposition och inkomst hotas, därför gör det allt som står i deras makt för att förhindra detta, där indragning av läkarlegitimation är ett medel.

   Politikerna vill veta så lite som möjligt och myndighetstjänstemännen väljer de bekväma vägen, dvs. att flyta med den stora strömmen ”business as usual” och att undvika att reta upp de stora krokodilerna (kommersiella intressen).


   .
   Således styr ”ego business”
   och först när strömmen vänder kommer dessa läkare och tjänstemän att vända, på en sekund. De har varken kunskaper, kraft eller mod att paddla mot strömmen.

   Det finns ett ordspråk som säger att alla svaga (och döda) fiskar flyter med strömmen och det är tur att det finns män som Doktor Dwight Lundell som har kunskap, kraft, motivation och ork att paddla mot strömmen, även om det innebar att ”grindvakter” lyckades beröva honom hans läkarlegitimation.

   Det är människor som doktor Dwight Lundell som driver utvecklingen framåt.

   – – –

   DETTA GÄLLER ÄVEN ANDRA SKYDDADE SEKTORER (SOM INTE BEHÖVER PRESTERA RESULTAT – DE SOM FÅR PENGAR ÄNDÅ VIA SKATTER OCH AVGIFTER).

   Jan Lennart Edling är idag analytiker vid Verket för innovationssystem. Han var tidigare verksam som utredare vid LO:s näringspolitiska enhet under 18 år. I maj 2005 valde Edling att säga upp sig från sin tjänst vid LO i protest mot att LO:s ledning inte velat godkänna en utredning som han gjort. Utredningen, ”Alla behövs”, handlade bland annat om de regionala skillnaderna vad gäller arbetslöshet, sjukfrånvaro och förtidspension.

   I rapporten dras slutsatsen att det inte är mer arbetsmarknadspolitik eller fler räntesänkningar som löser problemen, utan en mer målinriktad näringspolitik för att skapa konkurrenskraftiga regioner. Enligt Edling fanns en oro inom LO:s ledning för att innehållet i rapporten var alltför politiskt känsligt och därför kunde komma att spela politiska motståndare i händerna.

   Jag hade vid den tidpunkten kommit till samma slutsatser och noterade att Jan Edling gick mot strömmen och tvingades säga upp sig då han inte förmåddes göra avbön från verkligheten.

   – – –

   En annan skyddad sektor är polisen (och hela rättsväsendet). Trots 3000 fler poliser presterar de sämre än någonsin. Och min bedömning är att det kommer att bli ännu mycket sämre, innan man tvingas ta tag i problemet. De utgör precis som sjukvården en herrelös hierarki som inte behöver prestera resultat och som driver omkring likt ett redlöst skepp utan styrning. Detta har vi självfallet inte råd med, vi behöver både lägre kostnader och framför allt RESULTAT.

   Stefan Holgersson, polis, skrev en doktorsavhandling med titeln ”Yrke: Polis” som publicerades april 2005. Jag beställde omedelbart boken som bekräftade de slutsatser som jag själv kommit fram till. Stefans kompetens togs inte tillvara, rapporten tystades ner och författaren belönades med bl.a. patrulltjänst. Vi menar bägge två att trycket måste öka innan det händer något.

   Brottsstatistiken friseras för att de uppsatta målen ska nås. Sedan polismannen och LiU-forskaren Stefan Holgersson i en rapport drog tappen ur tunnan, har polisens arbete med mål och uppföljning mött en storm av kritik. Läs mer….

   Stefan Strömberg, den tidigare rikspolischefen, ökade på antalet byråkrater inom RPS med 400 anställda utan att resultatet förbättrades. Uppföljning och resultatansvar saknas också idag, varför karusellen snurrar vidare utan att komma någon vart. Under tiden växer sig brottsligheten allt starkare.

   DET BEHÖVS WHISLEBLOWERS OCH DE BEHÖVS ATT FOLKET VAKNAR UPP OCH AGERAR!

   Endast en kraftig opinion från folket när det gäller sjukvården och rättsväsendet kan göra att det sker en absolut nödvändig kurskorrigering, mot RESULTAT (helst innan katastrofen är ett faktum). Fram till dess får folket betala notan i form av skattepengar, ohälsa och otrygghet på gator och torg. En del känner redan av otryggheten även på jobb (stenkastning på brandmän) och hemma (t.ex. fick en åklagare sin villadörr söndersprängd och en polis fick sin privatbil uppeldad hemmavid).

   Svåra skolbränder

   De beräknade försäkringskostnaderna för skolbränderna 2009 var totalt drygt 435 miljoner kronor. Så här fördelas de mellan skolorna:

   Killebäcksskolan, Lund, den 6 januari 2009. Beräknad kostnad 70 miljoner.
   Lomboloskolan, Kiruna, den 28 januari 2009. Beräknad kostnad 100 miljoner.
   Lekenskolan, Älvsbyn, den 2 februari 2009. Beräknad kostnad 60 miljoner.
   Gardaskolan, Gotland, den 16–17 maj 2009. Beräknad kostnad 35 miljoner.
   Hovsjöskolan, Södertälje, den 11 augusti 2009. Beräknad kostnad minst 50 miljoner.
   Torslandaskolan, Göteborg, den 13–14 november 2009. Beräknad kostnad 120 miljoner.

   Till försäkringskostnaderna tillkommer exempelvis självrisk för kommunerna och annat som försäkringarna inte täcker. Varje dag brinner det på Sveriges skolor och förskolor. 2009 brann det på 457 skolor – minst hälften av bränderna var anlagda.

   Sverige är ett av de värst drabbade länderna i världen vad gäller anlagda skolbränder. Forskarna har svårt att förklara varför. Men det finns gott om metoder för att minska bränderna. Läs mer…

   – – –

   Den organiserade brottsligheten ökar epidemiartat. I Göteborg finns zoner dit ambulans inte kör utan poliseskort. Bara under juni månad 2012 förekom 42 skjutningar i Göteborg och liknande i Malmö. Vi kanske skall byta ut Göteborgs smeknamn ”Lilla London” mot ”Lilla Beirut”.

   Allra värst är att den nu letar sig in i de fina salongerna och den utgör redan en samhällsbelastning som hotar den framtida välfärdsutvecklingen och vår livskvalité. Medan polisen slösar bort tid och pengar på ineffektiva ”ad hoc lösningar” som i bästa fall bromsar upp under utvecklingen något.

   RESULTAT: Sämsta polissiffrorna på åtta år. Polisen har fått en dålig start på 2012. Andelen brott som klaras upp är den lägsta på många år, visar Rikspolisstyrelsens egna siffror. Läs mer…

   Vad gör polisen? En procent (!) av tiden utgörs av patrullering ……….…

   Självfallet finns det lösningar som snabbt skulle reversera denna utveckling inom vården och rättsväsendet. Men dagens ansvariga politiker och ledande tjänstemän är inte intresserade, de fortsätter hellre med att administrera en katastrof än att tänka nytt. Kunnande och erfarenheter om hur man styr och kontrollerar verksamheter finns ute i industrin, i den konkurrensutsatta sektorn, där RESULTATET räknas.

   ÅTERIGEN ÄR DET FOLKET SOM MÅSTE STÄLLA KRAV OCH UTKRÄVA ANSVAR – BLAND ANNAT PÅ VALDAGEN 2014 – MEN ÄVEN IDAG – VI HAR DE LEDARE VI VÄLJER OCH OM INTE FOLKET KRÄVER RESULTAT SÅ BLIR DET SANNOLIKT INGET HELLER.

   DET ÄR JU TRYGGAST OCH BEKVÄMAST ATT SITTA STILL I BÅTEN OCH LÅTA SIG FÖRAS AV STRÖMMEN.

   Leif Lundberg
   Erfaren och luttrad managementkonsult

 7. Hej Henrik och övriga!

  Det var jag som översatte Dwight Lundells artikel. När jag läste den visste jag inte, det som nu påstås, att han förlorat sin legitimation.

  Men jag tänkte faktiskt att detta är dynamit! Läkemedelsindustrin och den medicinska kåren kommer på något sätt att krossa honom.

  Här står alldeles för stora värden på spel.

  Fettkolesterolhjärtkärlsjukdomsindustrin är ju en monstruöst lönande industri.

  Jag är fullständigt övertygad om att denna industri har resurser att hitta något hos Dwight Lundells som misskrediterar honom. Avfällingar brukar straffas hårt.

  Det verkar vara värre att skada kåren eller läkemedelsindustrin än att skada patienten. Läs vad Ulf Ljungblad och Anders Milton skrev på denna blogg http://www.kostdemokrati.se/ulfljungblad/2012/06/19/den-sjuka-varden/…..50.000 och 100.000 patienter dog i onödan varje år på grund av medicinska misstag och felbehandlingar. Inte var det lika många förlorade legitimationer!

  Sedan går det ju inte att helt utesluta möjligheten att Dwight Lundell kan ha gjort misstag som helt rättvist föranlett att han förlorat sin legitimation.

  Tillbaka till själva artikeln. Hur skall man bedöma sanningshalten i den? Skall man se den mot en bakgrund att den är skriven av någon som inte längre är trovärdig därför att han inte får utöva sitt läkaryrke eller kan den bedömas i sin egen kraft.

  Jag kan bara bedöma den efter mina egna enkla kunskaper och ställa frågor.

  – Vem tjänar på detta?

  – Överensstämmer den med vad andra oberoende forskare hävdar?

  – Låter det rimligt?

  Jag menar att Dwight Lundells beskrivning om mekanismen bakom hjärt-kärlsjukdomar är mycket trovärdigare än den fett-kolestrerol-hjärtkärlsjukdoms-hypotesen som professorerna på den stora Universitets Sjukhuset beskriver med hjälp av bilder på kaninartärer, genom att skrämma för mättat fett och genom att få oss att tro att statiner är vår frälsning.

 8. Mycket bra sagt, vilken modig man som vågar stå upp och säga som det är. Jag gissar att det finns massor med andra läkare som vet detta men håller tyst. Det finns en skrämmande ”kollegial” tystnad i läkar skrået.

 9. Skönt att Lundell äntligen inser sanningen som bl.a. Joel D Wallach predikat i alla år. Forskning visar även att tidiga symptom på dåliga blodkärl är bl.a. hemorrojder som plågade mig i 1,5 år (kroniska). Att jag sedan började med de mest antiinflammatoriska hälsokostpreparaten och att hemorrojderna försvann helt 3 dagar senare och mitt onda 9 månader kroniskt inflammerade pekfinger blev helt återställt efter 5 dagar gör inte precis att jag litar mindre på Lundins fynd.
  Många liknande vittnesmål hittar man här

  http://vitsfx.siterubix.com/products-testimonials

 10. Dr Mercola November 04, 2013

  Heart Specialist Calls for Major Repositioning on Saturated Fat, as it’s NOT the Cause of Heart Disease

  Googleöversatt:

  Hjärtspecialist kräver att vi tänker om när det gäller mättat fett, eftersom det INTE är orsaken till hjärtsjukdom

  – – –

  Kommentar

  Myndigheter och vården samverkar i en gigantisk affärsverksamhet, värde 350 mdr (10 % av BNP) eller i snitt 80.000 kronor per arbetande svensk och år (vilket beräknas öka till 215.000 kronor per år 2014, dvs. 430.000 kr per år för ett hushåll med två som arbetar).

  Har Du råd med det? För samma service och vårdkvalitet som idag (felbehandling är idag den tredje största dödsorsaken).

  Livsmedelsverkets kostråd vilar på att mättat fett åstadkommer hjärtsjukdom. Återigen bekräftas att så INTE är fallet.

  Frågan är hur många studier som krävs för att svenska myndigheter och vården ska ändra sin uppfattning, som inte bygger på några studier alls (för det finns inga av värde). Svaret på den frågan är oändligt många.

  Detta är en politisk fråga och det handlar om business. Svaga politiker med stor kassa (skattemedel) utnyttjas av en skrupelfri industrin och då hjälper inga studier i världen. Och i denna värld har medelmåttor skaffat sig en stark ställning genom att supporta industrin. Resultatet är en folkhälsokatastrof och gigantiska kostnader.

  Denna destruktiva affärsverksamhet kan endast brytas om ansvarskännande och kunniga politiker tar befälet och agerar motkraft, i medborgarnas och samhällets intresse.

  Det är folkets ansvar att välja engagerade politiker mogna uppgiften, som tar befälet.

 11. Att det inte skulle finnas vetenskapligt bevis för länken mellan mättade fetter och hjärtkärlsjukdom är fel. EPIC studien, under WHO, är den störta koststudierna genom tiderna och visar just på ett sådant samband bl.a. Även därifrån ser man länken mellan koloncancer och rött kött.

  1. MÄTTAT FETT

   – Dagens Medicin … Radikal förändring av WHO:s syn på fett

   Mättat fett … Att mättat fett skulle vara farligt är ett ”hitte-på” som Livsmedelsverkets kostråd baseras på. Ofattbart och vansinnigt. Därför ska vi alla äta lättmargarin.

   RÖTT KÖTT

   Finns det en länk mellan s.k. rött kött och hjärtsjukdom?

   Dör man av rött kött nu?

   FORSKNINGSFUSK

   Docent Ralf Sundberg har skrivit boken Forskningsfusket. Så blir du lurad av av kost- och läkemedelsindustrin. En bok alla borde läsa.

   Läs mer och beställ här (är skriven på ett populärvetenskapligt och lättillgängligt sätt):

   Adlibris

   Bokus

   Men om du inte vill att din världsbild ska rubbas, så ska du inte läsa boken. En bok baserad på oberoende vetenskap som man försöker tiga ihjäl, då man inte kan bemöta den i sak. Boken är baserad på en omfattande research och självfallet finns det referenser som bekräftar det som skrivs i boken.

   Ytterst få personer är medvetna om att forskningen och sjukvården är ”kapad” av ekonomiska särintressen, och notan för detta hamnar hos folket i form av ohälsa och enorma skatter.

   Mättat animaliskt fett och rött kött är dyrt att framställa och det har en kort hållbarhet. Det är också mat som håller oss friska och slanka (om vi inte lägger till en massa kolhydrater).

   Så självfallet vill kost- och läkemedelsindustrin hålla liv i myter som varnar för mättat fett och rött kött så länge det bara går. Deras jobb är att tjäna pengar och det gör de, på omedvetna konsumenters bekostnad. I detta spel för galleriet ingår designade studier (fuskstudier).

 12. Anna, det vore trevligt om du kunde ge en lite mer exakt länk till de EPIC-resultat du åberopar. Sajten är rätt omfattande…

  Min spontana reaktion är att om studien har kommit fram till att det finns ett samband mellan intag av mättat fett och hjärtkärlsjukdom så kan det utöver ett faktiskt orsakssamband även bero på något av följande:

  1. De har misslyckats med att separera intag av mättat fett från intag av socker. Låter underligt, men kanske är det så att dessa olika typer av näringsämnen tenderar att komma tillsammans eller ha korrelerat intag i befolkningen (utan orsakssamband).

  2. De har upptäckt en korrelation, men inte ett orsakssamband. Kanske beror både hjärtkärlsjukdom och stort intag av mättat fett på någon tredje faktor. Tänkbart skulle kunna vara att intag av socker, särskilt fruktos, ger minskad mättnadskänsla vilket i sin tur leder till att människor med högt sockerintag tenderar att både få hjärtkärlsjukdom (av sockret) och att äta mer mättat fett (p.g.a. sockrets effekt på mättnadskänslan).

 13. STUDIE STYRKER DIREKT SAMBAND MELLAN SOCKERINTAG OCH HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOM

  Doktor Dwight Lundells insikter om vad som orsakar hjärtsjukdom får nu stöd av ytterligare en studie som styrker direkt samband mellan sockerintag och hjärt- och kärlsjukdom … klicka här

  Citat: – Studien visar tydliga indikationer på att människor är väldigt känsliga för de skadliga effekter som ett större intag av socker i kosten medför, även på många olika konsumtionsnivåer, säger Kimber Stanhope, huvudförfattare bakom rapporten och forskare vid UC Davis School of Veterinary Medicine.

  Det är alltså inte fettet och absolut inte saltet. Man kan med gott samvete salta efter behag och det som är farligt är saltbrist.

  – Saltbrist kan ge cirkulationskollaps och plötslig död och kanske orsakar lågt saltintag högt blodtryck … klicka här

  – Livsmedelsverkets saltråd gör att 60 DÖR varje dag – helt i onödan! … klicka här

  – Saltbrist är dödligt! … klicka här

  Livsmedelsverket rekommenderar en extrem högkolhydratkost som orsakar hjärtsjukdom, diabetes och fetma. De rekommenderar också en dödligt låg dos av salt samt jagar kosttillskott som håller oss friska.

  Har de blivit tokiga? Svar NEJ – de lyder bara order.

  Varför ska vi låta ett ohälsoindustrins ”propagandaministerium” agera under falsk flagg och dessutom med skattepengar betala för detta? Det finns inget skäl till detta och därför måste detta upphöra.

  Det är en politisk fråga och det är medborgarnas ansvar att se till att politikerna gör sitt jobb och att vid varje val välja kompetenta politiker som inte låter sig styras av ohälsoindustrin. Livsmedelsverket borde hissa en piratflagga på sin flaggstång.

  Vi bör äta minst dubbelt så mycket salt som Livsmedelsverket rekommenderar och tio gånger så mycket D-vitamin. Ett livsfarligt verk som sänker folkhälsan och som fyller på med mer patienter än vad vården klarar av.

  Med hjälp av nyckelhålsmärkning och råd om att vi bör äta margariner och lightprodukter har Livsmedelsverket trefaldigat diabetes till nu mer än en miljon diabetiker och prediabetiker, samt fördubblat fetman – på bara 20 år.

  Tallriksmodellen (50 – 60 E% kolhydrater=socker) lägger grunden till diabetes, fetma, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, njursjukdomar, demens, ögonsjukdomar, nervskador, cirkulationssjukdomar som ofta leder till amputation, med flera andra kost- och diabetesrelaterade sjukdomar. Trycket på sjukvården skulle minska markant om detta verk upphör med ge ut sjukdomsframkallande kostråd som kostchefer och dietister känner sig förpliktade att blint följa..

  Hur sjutton kan ansvariga politiker åse detta utan att göra ett vitten?

 14. SE HUR VIKTIGT DET ÄR MED C-VITAMIN FÖR ATT FÖREBYGGA HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOM.

  Här är en mycket instruktiv kort video om hur C-vitaminbrist leder till sjukdom, Håll tillgodo … klicka här

  En kommentar: What a delightfully wonderful and heart-warming video. I feel mine beating better already. Thanks.

 15. SÅ FÖREBYGGER DU HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOM – VÅR VANLIGASTE DÖDSORSAK

  Lösningen på problemet med ökande kärlstyvhet och därmed höjt blodtryck är varken statiner, betablockerare eller blodtrycksmedicin. Dessa ”mediciner” är inget annat än fånig och hälsofarlig symtombehandling. Det handlar istället om att öka på intaget av aminosyran arginin, en aminosyra som ökar på tillgängligheten av kväveoxid i kroppen. Kväveoxid håller insidan av blodkärlen (endoteliet) glatt och smidigt och ser samtidigt till att rensa bort plackansamlingar.

  Upptäckten av kväveoxidens betydelse resulterade faktiskt i nobelpriset i medicin 1998, men det enda läkemedelsindustrin utnyttjade kunskapen till var lanseringen av Viagra.

  Skulle man brett föra ut kunskapen kring behandling av hjärt- och kärlproblem med hjälp av kväveoxid, så skulle läkemedelsindustrin gå miste om de fina inkomster man har från symtombehandlande betablockerare och blodtryckssänkande produkter. Därför händer inget på den fronten.

  Här är en väldigt bra sammanfattande artikel med både hur man diagnostiserar åldrande kärl med hjälp av pulsvågsdiagnostik och hur man kan behandla och reversera tillståndet med hjälp av kosttillskott och omläggning av kosten:

  – Är dina kärl en tickande bomb?
  klicka här

 16. Vad Dwight Lundell säger om inflammationer i artärerna är delvis sant – men saknar förklaring till varför inflammation uppkommer (grundorsaken).

  Dwight Lundell är en hjärtkirurg med 25 års erfarenhet och efter att ha utfört över 5.000 öppna hjärtoperationer och upptäckte att inflammation i kärlväggen var mycket vanligt hos de flesta patienterna och drog slutsatsen att det var den verkliga orsaken till hjärt-kärlsjukdomar.

  Det är inget överraskande, enligt mig (askorbin) och det skulle vara mycket märkligt om inflammationer inte förekom där alls. Det är mycket vanligt vid hjärt-kärlsjukdom där det har uppkommit en skada på blodkärlsväggen. Det är en konsekvens av skadan som uppkommit. Om inflammation skulle vara huvudorsaken till hjärt-kärlsjukdomar skulle alla artärer i kroppen angripas.

  Frågan blir då, varför inträffar skadan i 90 % av fallen i kransartärerna på hjärtat?

  Alla existerande hypoteser om uppkomsten av åderförkalkning har ett problem gemensamt – de trotsar människors logik. Teorin att hög kolesterolhalt, oxiderar LDL, inflammationer eller bakterier skadar blodkärlens väggar skulle leda till bildning av förhårdnader längs blodådrorna i sin helhet. Ofrånkomligt skulle perifera blodkärlssjukdomar bli det huvudsakliga tecknet på kardiovaskulär sjukdom. Detta är helt klart inte fallet.

  Rörmokarens gåta.

  Artärerna, venerna och kapillärerna i vår kropp är rörledningar som är nästan 10 000 mil [60 000 miles] långa. Men dessa rörledningar skadas i 90 % av fallen på ett specifikt ställe: kransartärerna (hjärtats artärer), med en längd av endast en miljard-del av blodkärlens totala totala längd. Om dålig vattenkvalitet – t.ex. högt kolesterol eller inflammation– skulle orsaka skada på dessa rörledningar så skulle de täppas till överallt, inte bara i en punkt. Helt klart kan inte cirkulerad kolesterol eller inflammation vara grundorsaken till kranskärlens sjukdomar.
  Lösningen till hjärt-kärlsjukdomarnas pussel måste därför ligga i förklaringen av kranskärlens avlagringar som den dominerande orsaken till kardiovaskulära sjukdomar.

  För att lösa detta pussel måste vi flytta vår uppmärksamhet bort från blodströmmen och dess beståndsdelar till den enda relevanta målsättningen: stabiliteten hos blodkärlens väggar.

  Denna nya utgångspunkt visar sambandet mellan hjärt-kärlsjukdomar och sjömännens sjukdom skörbjugg. I motsats till djuren så kan inte människokroppen framställa C-vitamin. Brist på C-vitamin resulterar i två distinkta fysiska förändringar i blodkärlens väggar: Försämrad stabilitet i blodkärlen beroende på minskad collagen syntes och förlust av endotelets (blodkärlets inre skikt) funktion som gränsvakt.

  Sjömännen från tidigare århundrade dog inom några få månader av blödningsrelaterad blodförlust orsakad av att kroppen inte kan tillverka C-vitamin, kombinerad med en vitaminfattig kost ombord. När indianerna gav dessa sjömän te från trädbark och annan vitaminrik näring stoppades blodförlusten och blodkärlens väggar läktes på naturligt sätt.

  I dag får alla lite C vitamin och öppen skörbjugg är sällsynt. Men nästan alla lider av kronisk C-vitaminbrist. Under årtionden utvecklas mikroskador i blodkärlens väggar, speciellt i områden med hög mekanisk stress som kranskärlens ådror.

  Precis som vid sjömännens sjukdom skörbjugg så förmår C-vitamin att naturligt reparera blodkärlens väggar vid hjärt-kärlsjukdom och det leder till stopp i skadeförloppet och även till en naturlig återgång av skadorna på blodkärlen.

  I kontrast till allmänna modellen för uppkomst av skador på blodkärlen, så kan sambandet mellan Skörbjugg / Hjärtsjukdomar ge svar på alla nyckelfrågor i klinisk kardiologi i dag.

  Varför får vi hjärtinfarkter och inte infarkter i näsa och öron? Svaret kan bli reducerat till två faktorer: Strukturell försvagning av blodkärlens väggar beroende på C-vitaminbrist kombinerad med mekanisk stress (tryckvariationerna) från det pulserande blodflödet i kransartärerna (artärer på hjärtat). Det är dessa unika punkter där den grundläggande strukturella försämringen visar sig först.

  Varför får vi arterioskleros men inte venoskleros? Kolesterol – och infektionsteorin skulle oundvikligt leda till att vener och kapillärer skulle täppas igen. Sambandet mellan skörbjugg och hjärt-kärlsjukdomar utgör det enda logiska svaret till dessa fenomen.

  Varför får inte djur hjärtattacker, men människor får det? Varför är björnar och andra djur som går i ide, med kolesterolnivåer om 600mg/dl, inte utdöda på grund av epidemisk hjärtattack? Svaret är: Djuren producerar deras eget vitamin C i mängder mellan 1 gram och 20 gram varje dag, jämfört med människans kroppsvikt. Dessa mängder av C-vitamin är uppenbart tillräckliga för att optimera stabiliteten av deras blodkärlsväggar utan något behov av blodtryckssänkande medel (Statiner).

  Varför är alla viktiga riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom (CVD) nära kopplade till brist på C-vitamin, inkluderande diabetes, höga blodfetter, homocysttein i urinen och andra? Den vanliga gemensamma nämnaren för dessa ämnesomsättningsrubbningar är att sörja för stabil kompensation för vitaminbristen i blodkärlens väggar. Detta är också skälet varför brist på C-vitamin ökar nivåerna av fibrinogen och thromboxane (blodkoagulerande ämnen) medan den minskar endothelial derived relaxing factor (NO) och prostacyclin (kärlvidgande ämnen).

  Låt oss gå till nyckelbeviset för sambandet skörbjugg / hjärtsjukdomar.
  Marsvinen, liksom människor, kan inte själva framställa C-vitamin. Matthias Rath och Linus Pauling har visat i sin forskning att när marsvin bara har fått den mängd C vitamin som motsvarar RDA för människor så har dom utvecklat atherosclerosis (åderförkalkning). Dessa vaskulära organskador är omöjliga att särskilja från människans förhårdnade avlagringar. Omvänt så har kontrolldjur som fått en tesked (5 gram) C-vitamin per dag visat rena artärer.

  Vad gör dina blodkärl systemet starkt och flexibelt:

  • Kom ihåg: hela blodkärlssystemet är baserat på bindväv (kollagen). Bindväv cementerar eller limmar kärlens celler tillsammans och ger styrka och elasticitet till blodkärlens väggar.

  • Kollagen, elastin och andra förstärkningskomponenter av den vaskulära bindväven säkerställer dess struktur, stabilitet och god funktion. Kollagen har samma funktion i bindväven som stålet stärker skyskrapor. Visste du att ett kollagen fiber är starkare än en järntråd av jämförbar bredd?

  Vad dina blodkärl behöver för att kunna fungera optimalt:

  • På grund av det enorma arbete och mekanisk stress att pumpa blod har hjärt-systemet mycket höga krav på särskilda bioenergiska näringsämnen. Dessa näringsämnen är nödvändiga för att stödja kollagen och bindvävsproduktion som krävs för optimal stabilitet i blodkärlsväggar och leverera biologisk energi för korrekt funktion av hjärtat.

  • De viktigaste bland dessa näringsämnen är C-vitamin och aminosyran lysin. Dessa näringsämnen är nödvändigt för produktion av kollagen (dvs. utan C-vitamin skörbjugg utvecklas!) och stöd för produktion av cellulär bioenergi.

  • Om näringsbehovet inte tillgodoses utvecklas hjärt-cellulär dysfunktion och vi står inför hjärt-hälsoproblem. Långsiktiga cellulära näringsbrister försvagar den vaskulära bindväven och som leder till utveckling av sprickor och skador i blodkärlen.

  • I ett försök att reparera sig pga. brister i särskilda bioenergiska näringsämnen, producerar kroppen själv extra kolesterol för att fylla i dessa sprickor i kranskärlen. Denna uppbyggnad av kolesterol i hjärtats artärer kallas åderförkalkning, en form av hjärtsjukdomar som utlöser hjärtinfarkt.

  Hur förståelse om skörbjugg hjälper oss att förstå den verkliga orsaken till hjärtsjukdomar

  Skörbjugg är en C-vitaminbrist sjukdom.

  Skörbjugg orsakas av en kronisk brist på C-vitamin, som manifesteras genom massiva avblödningar. Detta beror på att proteinet kollagen, som bygger blodkärlens väggar inte kan produceras utan C-vitamin. Som ett resultat förlorar blodkärl sin integritet och läcker. Skörbjugg inträffar hos människor, men det är okänt bland djur. Anledningen är att C-vitamin inte kan tillverkas i den mänskliga kroppen. Djur, till skillnad från människor kan syntetisera upp till 20 000 milligram C-vitamin dagligen (den mänskliga RDA är 60 mg!) och kan anpassa nivån av produktionen i enlighet med dess behov. Detta enkla näringsämne skyddar blodkärlen och kranskärlens väggar, vilket därmed garanterar deras styrka, elasticitet och integritet.

  Aterosklerotiska plack är resultatet av subklinisk skörbjugg.

  I industriländerna är idag skörbjugg sällsynt eftersom vi tar tillräckligt med C-vitamin för att förhindra det, men inte tillräckligt för att säkerställa kroppens optimala behov av detta näringsämne. Kronisk icke önskvärd nivå av detta vitamin har störst effekt på hjärt-systemet eftersom den destabiliserar kärlväggen. Det utlöser utvecklingen av små sprickor och skador i väggen som måste repareras. Kolesterol av lipoprotein molekyler som LDL och särskilt Lipoprotein (a), en mycket klibbig fettmolekyl utsöndras av levern för att laga den vaskulära skadan. Dessa fettmolekyler ackumuleras inuti kärlväggen. Om instabiliteten i den vaskulära väggen fortsätter under lång tid, utlöses fettinsättningar med många biverkningar, som leder till bildandet av plack och så småningom täpper till blodkärlen. Behovet av biologisk reparation av blodkärlsväggen som försvagats genom långsiktig C-vitaminbrist är den främsta orsaken till utvecklingen av kärlplack.

  Mekanismen som komplicerar vid åderförkalkning, när det gäller Lipoprotein(a) (Lp)(a) är att apo (a) har karaktären av ett klibbigt kardborrespänne som orsakar att den enkelt binder upp i blodkärlen. Apo(a)’s adhesiv (klibbig) gör att den lätt fångar upp LDL, VLDL, och andra infiltratörer i blodomloppet som kalcium, men även bakterier och andra cellformiga skräp som orsakar en inflammatorisk reaktion och tillströmningen av makrofager. Dessa celler försöka äta det skräp och blir förvandlade till ’foam” (skum) celler som orsakar en ännu större blockering. Höjd nivå av CRP (inflammationsmarkör) verkar tyda att denna process har initierats.

  Sålunda en inflammatorisk process kan bara inträffa om en skada uppstått på kärlväggen pga. en C-vitaminbrist och en försvagning av instabiliteten av väggen och att LP(a) har fäst till den för att reparera skadan. Flera studier har visat att C-vitamin kan sänka CRP och därmed bidragit till att läka skadan på kärlväggen.

Kommentera