Naturlig mjölk!

Detta handlar om en perfekt mat som naturen erbjuder oss. Men den får Du inte köpa i Din butik anser de som bestämmer. Istället misshandlas den, skändas och förtalas. Detta handlar om en naturens gåva och en bok som kommer att göra Dig väldigt arg och det är bra. Vi behöver många arga människor.

I årets höstbudget föreslog Lars Björklund en kraftig utökning av utbildningen av läkare och sjuksköterskor. Finns det ett samband mellan fler läkare och högre hälsotal? Finns en oberoende undersökning om ohälsans orsak?

Efter att ha läst MJÖLKREVOLUTIONEN av Fredrik Colting, så skulle jag ha önskad att Björklund i stället anslagit de pengarna för att grundligt utöka och förbättra läkarnas utbildning i näringsfysiologi. Det skulle öka deras förståelse för sambandet med det vi stoppar i munnen och hälsa.

Jag skulle önska att Eskil Erlandsson på Landsbygdsdepartementet, befriade livsmedelsverkets byråkrater från att utfärda kostråd och utbildade dem till experter på hur man certifierar mjölkbönder för att ge dem rätten sälja och distribuera naturlig mjölk (opastöriserad och ohomogeniserad).

Dessutom skulle jag vilja att man anslog pengar till en kampanj för att få människor att förstå värdet av naturlig mjölk och göra dem beredda att betala mer för den. För den högprocessade och näringsberövade mjölken som falskeligen marknadsförs som färsk får man betala med sin hälsa. Detta tycker jag att Fredrik Colting i sin bok har fått oss att förstå.

Rawmilk (färskmjölk)

I några få stater i USA är det efter certifiering tillåtet att sälja ”rawmilk” (opastöriserad mjölk.) Man kan läsa på nätet om hur brutalt de amerikanska myndigheterna behandlar enskilda lantbrukare som säljer ”rawmilk”, i de stater där det inte är tillåtet. Det handlar om veritabla räder där man häller ut mjölken, bötfäller eller fängslar de som säljer den. Stora ekonomiska intressen hotas.

Men USA är ju fantastiskt på det sättet att där finns allt. Där finns denna oerhört repressiva förföljelse av dem som handlar med ”rawmilk”, men också en stark rörelse mot myndighetsförtrycket och för rätten att dricka naturlig mjölk. Jag har en vän i Kalifornien, en av de stater där ”rawmilk” är tillåtet, som har köpt in sig i en del av en ko.

Det finns böcker på engelska och det går att läsa på nätet om naturlig mjölk. Man kan följa vad som skrivs på det vederhäftiga Weston A. Price Foundations hemsida och i deras publikationer.

Ju mer man läser ju mer frustrerad blir man över hur aningslösa och konformistiska vi är i Sverige och över att det hittills saknats debatt i ämnet.

Jag känner en småbarnsmamma som är född i Kroatien och som är uppfödd på opastöriserad mjölk och förstår värdet av det. Hon vill inte ge sina barn något annat här i Sverige. Hon tycker att både tiden och vägen för att köpa riktig mjölk är väl värd det.

I andra europeiska länder går det att köpa opastöriserad mjölk i butik.

Man blir man ju så oerhört glad och tacksam när det kommer ut en bok på svenska som lär oss skillnaden mellan naturlig och pastöriserad mjölk och som dessutom är så bra skriven.

Mjölkrevolutionen är en bok med en perfekt form och vikt för handväskan (har nämligen burit den med mig för att ta alla tillfällen i akt att tala om den). Estetiskt tilltalande framsida med bilden av mjölken i den klara glaskannan. Det får mig får mig att tänka på min barndoms mjölkaffär – avskalat, rent och respektfullt.

Fredrik Colting har gjort en beundransvärd research och kan med övertygade argument visa hur vi blivit lurade av politiker, myndigheter och industrin på, som han kallar, naturens mest perfekta mat.

Boken innehåller mycket fakta, men är lättillgänglig och man känner författarens engagemang. Bra logisk indelning av de olika avsnitten. Dessutom en sammanfattande lathund. Lätt att hitta och slå i. Författaren lyckas få med väldigt mycket på 150 sidor.

Från människans, sedan urminnes tiders förhållande till mjölk, över till orsaken till att vi började pastörisera mjölken, till vad pastöriseringen gör med mjölken samt vilka viktiga biologiska element i mjölken vi går miste om vid pastörisering. Det är en spännande och skrämmande läsning om ett av våra vanligaste födoämnen. Man blir både kunnig och arg.

Det finns två mjölkskolor, en som hävdar att det är onaturligt att dricka andra däggdjurs mjölk och en annan som författaren företräder, nämligen att andra däggdjurs mjölk ingått i människans kost sedan urminnes tider. Jag är beredd att hålla med författaren. Det verkar osannolikt att människor som måst ta vara på allt ätbart ratat mjölken.

Kapitlet som handlar om mjölk som medicin känns helt logiskt när man läst om vilka nyttigheter som naturlig mjölk innehåller.

Myter som man kan tjäna pengar på är som kackerlackor, svåra att krossa. Det finns många sådana om mjölk. Vi har ju parallellen med det animaliska fettet. Författaren tar upp de tio vanligaste myterna.

Självklart förordar författaren inte opastöriserad mjölk helt reservationslöst. Det skall vara mjölk från friska, medicinfria, välskötta, gräsbetande kor som inte utfodras med artfrämmade grödor. Att mjölkning och förvaring sker under hygieniska förhållanden. Och ett system med någon form av certifiering för att få sälja mjölken.

Som förhållandena nu är, skriver författaren, så behöver man inte ta så stor hänsyn till hygienen vid mjölkhanteringen eftersom man vet att mjölken skall upphettas och farliga bakterier då kommer att dö. Samtidigt dör de goda bakterierna och andra nyttigheter förstörs. Det är ett ovärdigt hanterande av detta värdefulla födoämne.

Författaren skriver någonstans att mjölk är såklart inte lösningen på allt. Men mjölk kan vara ett första steg till förändring av ett system som tagit makten över vår kost. Det är ju väldigt svårt att se systemet när man är inne i det. I förordet tycker jag författaren lyckas få oss att titta på oss själva utifrån. Man tror kanske att man lever i den bästa av världar, staten är god och myndigheterna tänker på vårt bästa. Det är tyvärr inte så.

Vi måste själva skaffa oss kunskap, ta makten över vår egen kropp och vår hälsa. Låt denna bok vara ett första steg.

Köp den! Läs den!

Som författaren skriver – du kommer att bli förbannad. Av ren självbevarelsedrift köp och ge bort den! Starta en revolution för våra barn och barnbarns skull! Alla måste få rätten till riktig naturlig mjölk.

Om Du missat det så heter boken heter ”MJÖLKREVOLUTIONEN – Naturens mest perfekta mat du inte får köpa (ännu)” . Författaren heter Fredrik Colting. Utgiven på förlaget NICITEXT

Pris från 96 kr

.
Margareta Lundström

Oberoende kostexpert och sjuksköterska
Bloggkatalog ... www.kostdemokrati.se/margareta/


22 svar på ”Naturlig mjölk!”

 1. Jag håller med, mjölk är naturlig mat, dryck, som säkert blir förstörd under pastöriseringsprocessen, som all annan naturlig mat som ska behandlas på ymse vis för att bli ”säker” och hållbar och allt vad det är, få vackrare färg och så vidare.
  MEN…
  Sen ställer jag mig frågan hur länge vi faktiskt har druckit mjölk, hur långt bak i tiden ”sen urminnestider” sträcker sig…
  Jag ser framför mig inre bilder om hur jägarfolken sprang efter urtidsoxar och försökar mjölka kossorna… 😀 nnjaeee, tror inte vi har druckit mjölk såååå länge ändå!
  Det började nog sen människan blev bofast, lärde sig odla och hålla djur, hur skulle de annars kunna mjölka kossor och getter och får?? Vi har druckit andra djurs mjölk länge, men inte sen urminnes tider! ”Bara” sen vi blev bofasta, och om jag minns rätt från tidigare lästa källor, så blev vi det för en sisådär ca 4.000-5.000 år sen här i kalla norden!
  Jag tror dock även jag, att ren, naturlig obehandlad mjölk direkt från bonden (min mormor köpte ett krus om ca 3 l från sin granne bonden när jag var liten, som hon ”skummade” av grädden från) är det bästa, och godaste! Önskar jag kände till en bonde jag kunde köpa ett krus av direkt!

 2. Hej Anne- Marie! Kul att få en kommentar. Urminnestider är ett väl valt ord, som man kan tolka som man vill. Vet Du hur jag får ihop det för mig. Jag tänker så här. Visst måste man många gånger ha lagt ner ett tex hjortdjur av honkön som nyligen fått kid. Inte hade man råd att rata mjölken som fanns djurets juver? På samma vis tänker jag när det gäller ost. Ett diande djur hade ju mjölk i sin magsäck och tillsammans med löpe kunde det ju kallas för ost. Inte tror jag att man ratade det heller? Du förstår nog att inte jag vet, utan att det är spekulationer men det är roligt att diskutera det. Men självklart så snart man domesticerat djuren så kan man vara säker på att man tog tillvara på mjölken.
  Jag drack alltid opastöriserad mjölk på sommaren på landet. Visste inte om något annat och inte heller hur bra jag hade det

 3. Hej Margareta!
  Helt klart roligt att dryfta!
  Jo, jag tänkte nog lite så, jag oxå, att man ev tog tillvara på mjölken från en nyss nedlagd honuroxe, men var lite osäker på hur den mjölken var, och om människorna tänkte på att ta reda på den… men det kanske de gjorde! Det kändes långsökt, liksom… Men varför inte?! NÅN måste ju ha testat någongång och upptäckt att det smakade bra!?
  Du menar att det liksom bildades ost i magen på t ex en kalv?
  Så om man öppnade magsäcken på en nyss nedlagd kalv, hade man ost??
  Jag känner visst tvivel… men varför inte?
  Den nutidsmänniska jag är, känner ett ganska stort motstånd till att äta ost ystad i magen på t ex en kalv??!! Men urmänniskan tänkte nog inte så!
  Tror det har gått till så?

 4. Hej Anne – Marie! Vi får se om vi kommer fram till någonting Du och jag som får vår forntid mera förståelig. Det är roligt att ”prata” med Dig.
  En sak är jag fullständigt övertygad om, det är att våra förfäder var klokare än vi. Vi hade nog inte funnits kvar som art om de inte vetat vad som vad man skulle äta. Vi äter bara musklerna på djuret.
  Inte tror jag att våra stenåldersförfäder lämnade den värdefulla mjölken eller osten eller inälvorna eller märgen i de stora rörbenen eller hjärnan eller brässen hos ungdjur med sitt viktiga fett och kolesterol. För att göra ost måste man ha löpe och det finns naturligt i djurens magsäck. Våra förfäder hade inte vår fördomar om vad som går att äta och inte äta. Inuiterna tex,( jag vet inte om de visste att det fanns C – vitamin i binjurarna, det var ju före Linus Paulings tid.) De visste alla fall att djurens binjurar var bra. Läste om samerna förr. Det fanns ingenting på renen som inte kom till användning. Ögonen var särskilt attraktiva.
  Ha´de´(som min norska svärdotter säger)

 5. Mycket bra skriven recension av boken Mjölkrevolutionen som jag själv läste för några veckor sedan. Så fort jag hörde talas om boken så bad jag mitt bibliotek att köpa in den.

  Appropos det där ni diskuterade om drickande av mjölk sedan urminnes tider, så är det väl helt klart så att mjölk från djur inte har druckits i större mängder sedan vi blev bofasta. Innan dess kan det ju ha skett på det sätt som Margareta beskriver, att man tog till vara eventuell mjölk och ostämne från nedlagda byten.

  Själv är jag helt inne på att skaffa egen/egna kor för att kunna få tillgång till riktig (opastöriserad) mjölk. Den mjölken ska jag främst jäsa så som beskrivs i Mjölkrevolutionen så att man blir av med mjölksockret och det blir riktig yogurt.

 6. Här har vi det!
  OK, the Royal Family of Great Britain has reportedly consumed fresh raw milk for over 500 years. Also, indigenous peoples have consumed fresh whole milk for at least 10,000 years and most especially Jesus Christ advocated consuming milk from pasture-fed animals. This is a highly valuable ancient probiotic food source when consumed in its natural non-pasteurized, non-homogenized state.

 7. Vet ni vad – det är visst min mjölk

  Debattören: Djurrättsalliansens kampanj har fel om svensk djurhållning

  Citat:

  Sluta inte köpa mjölkprodukter. Om fler svenska gårdar läggs ner försvinner landsbygdens motor och ännu större volymer livsmedel kommer importeras från länder med sämre eller obefintlig djurvälfärd.

  Köp svenskt! För djuren, för miljön och för din egen skull. Prata med bönderna! Lär dig om hur matproduktion går till.

  Läs hela artikeln … Aftonbladet

Kommentera