Rath´s och Pauling`s teori om kolesterol, del 1

Här kan medlemmar göra inlägg av allmänt intresse

Rath´s och Pauling`s teori om kolesterol, del 1

Inläggav askorbin » lör okt 12, 2013 9:10 am

Bild

Rath´s och Pauling`s teori om kolesterol, del 1

Förhöjda nivåer av kolesterol (LDL), homocystein, CRP (C-reaktivt protein) och Lp(a) är kroppens försök att rädda sig själv. Dessa så kallade "skurkarna" är egentligen bara markörer för undernäring och förökar sig när kroppen är under stress. Att behandla symtom på människor som lider av näringsbrister med läkemedel blir ingenting mer än ett experiment, där vi får följa de toxiska effekterna på en undernärd kropp. Tyvärr har det nu blivit standard att behandla biverkningar med andra droger. Och ett annat ord för detta är "poly farmaci" (Mike Ciell, farmaceut).

Den dominerande föreställningen i Sverige och i västvärlden är att kolesterol (LDL), en fettsubstans som produceras i kroppen är en fiende och är grundorsaken till hjärt-kärlsjukdomar. Den viktigaste behandlingen är att använda kolesterolsänkande medel. I januari i år publicerades en studie där bland annat LDL-kolesterolet studerades. I studien medverkade 136.905 patienter vid 541 amerikanska sjukhus. Resultaten visade att samtliga kolesterolvärden hos hjärtsjuka ligger långt under vad som är genomsnittsvärden för den amerikanska befolkningen. En av världens ledande kolesterolforskare (Ulf Ravnskov) säger:

”Ett högt kolesterol påstås förorsaka åderförkalkning och hjärtinfarkt. Talrika studier har emellertid visat att människor med ett lågt kolesterol blir lika åderförkalkade som människor med ett högt” ... http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

Om inte LDL-kolesterolet är orsaken till hjärt-kärlsjukdomar vad är då problemet?


Ett stort problem är att läkemedelsindustrin har missat en släkting till LDL som heter lipoprotein(a), som förkortas Lp(a). Forskarna använde för många år sedan en viss teknik under obduktioner när de tittade i artärerna som överskattade betydelsen av LDL och kunde uppenbarligen inte skilja mellan LDL och Lp(a) så att bildandet av plack felaktigt tillskrevs LDL.

Vetenskapliga bevis

Bevis på att Lp(a), inte LDL, är det primära lipoprotein som ansvarar för att initiera utvecklingen av åderförkalkning rapporterades av Matthias Rath och hans kolleger på Hamburgs universitet. I de mest omfattande studierna att beräkna Lp(a):s roll i den mänskliga vaskulära väggen rapporterades det att Lp(a), inte LDL ackumulerades selektivt i den vaskulära väggen av CVD-patienter (patienter med hjärt-kärlsjukdom).

En omvärdering av Framingham-hjärtstudien, den största ledda kardiovaskulära riskfaktorstudien någonsin, visade att lipoprotein(a) är en tiofaldig större riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom än kolesterol eller LDL-kolesterol.

Kopplingen mellan Lp(a) och C-vitamin är Matthias Rath´s viktigaste upptäckt och som kanske är lösningen på hjärt-kärlsjukdomar. Alla djur som kan producera eget C-vitamin har inte Lp(a) i blodet. Människor, apor, gorillor och marsvin som inte kan producera eget C-vitamin har Lp(a) i blodet.

Bild
Linus Pauling - tvåfaldig nobelpristagare

Experiment

Forskaren Linus Pauling och läkaren Matthias Rath utförde noggranna laboratorier experiment på djur för att testa sin teori. De upprepade tidigare experiment som framkallade åderförkalkning i marsvin genom att begränsa intaget av C-vitamin till U. S. RDA (60mg, justerat för kroppsvikt). Pauling och Rath uppmätte noggrant Lp (a) nivåerna i djuren. Över tiden, ungefär fem veckors C-vitamin inskränkning begränsade djurens förmåga att producera proteinet kollagen. Slutligen förlorar blodkärlen sin styrka och orsakar skador som resulterar i den arteriella läkningsprocessen vi kallar åderförkalkning. Mikroskop bilderna visar att djurets skador på kärlväggen imiterar den mänskliga varianten av sjukdomen. Lp(a) nivåerna har visat sig stiga i djur som berövas C-vitamin och som beskrivs i deras 19,4 U. S. patent. Djur i kontrollgruppen som fick motsvarande 3 till 5 gram visade inga tecken på åderförkalkning. Lp(a) var fortsatt låg i dessa djur.

Matthias Rath menar att Lp(a) är ett substitut till C-vitamin, när C-vitaminhalten är för låg i kroppens celler för att stärka kärlväggen. Då börjar levern producera mer Lp(a) (patchmaterial) för att stärka kärlväggen. Detta är en försvarsmekanism, som fördröjer, men som inte kan stoppa, utveckling av härt-kärlsjukdomar. Substitutet är helt enkelt inte tillräckligt bra "byggnadsmaterial".

Matthias Rath menar att under tusentals år av istiden var halva Europa och hälften av den nordamerikanska kontinenten övertäckta med glaciärer. Från skelett vet vi att våra förfäder levt i tundra regioner. Den oregelbundna strukturen i dessa ben berätta för oss att det största problemet för överlevnaden för våra förfäder var undernäring. I områden av den frysta marken förekom få växter eller annan vitaminrik näring. Oförmögna att tillverka deras eget C-vitamin och brist på detta vitamin i deras kost var förödande för dem. Under istiden blev skörbjugg det största hotet för våra förfäder att överleva – inte bara en vinter utan över 100 generationer. Istidens barn kunde bara överleva dessa svåra villkor till vuxenålder om de fick ärva reparationsmolekyler (Lp(a)). Dessa reparationsmolekyler hade en uppgift att göra, att laga eller förtjocka artärväggen under långa perioder av C-vitaminbrist. Detta för att hindra blödningar från artärerna i kroppen, med risk för dödlig utgång.

Aterosklerotiska plack finns inte slumpmässigt fördelade över hela arteriella trädet, snarare begränsad fördelning till ställen för höga mekaniska påfrestningar, såsom förgreningar (hjärnans kärl) och områden av rörelse, såsom hjärtats yta (kranskärlen). I början av 1950-talet gjorde en kanadensisk läkare GC Willis, MD samma observationer och de har bekräftats av 60 års koronar och perifer arteriografi vid stora medicinska centra.

Alla människor som lever i dag har fått ärva Lp(a) från våra tidigare förfäder som levde under istiden (congenital sjukdom). Om dagens människor inte får tillräckligt med C-vitamin från kosten (60 mg inte tillräckligt) så kommer samma skyddsmekanismer att uppträda på de artärer som är mest utsatta för mekanisk påfrestning (kransartärer, halsartärer och hjärnans kärl). Det är därför de flesta infarkter sker på dessa ställen. De behöver större mängder kollagen (murbruket i väggen) för att hålla sig starka och stabila och för att undgå skador och sprickor. Finns bara ett sätt att få ett starkt murbruk i kärlväggen och det är ett större intag av C-vitamin. Aminosyrorna – Lysin och Prolin kan tillsammans med C-vitamin bidra med än större effekt.

De flesta djur producerar C-vitamin endogent (inom deras organ) och visar aldrig tecken på hjärt-kärlsjukdomar. Människor, alternativt, måste förlita sig på C-vitamin från kosten för att bevara hälsan, och när ett otillräckligt intag av C-vitamin är närvarande lider människor av en rad kroniska sjukdomar, inklusive koronarinsufficiens (försämrad funktion i hjärtats kärl).

Till slut titta på den här analysen av deras forskningssats; (Rath M, Pauling L. A Unified theory of Human Cardiovascular Disease Leading the Way To the Abolition of This Diseases As A Cause for Human Mortality) av Mike Ciell, en farmaceut som verkligen anser att Rath och Paulings teori är ett genombrott inom hjärt-kärlsjukdomar... http://www.ourhealthcoop.com/pdf/MikeCi ... theory.pdf

Referenser

Rath M, Pauling L. Immunological evidence for the accumulation of lipoprotein(a) in the atherosclerotic lesion of the hypoascorbemic guinea pig. Proc Natl Acad Sci U S A. 1990 Dec;87(23):9388-90. PMID: 2147514. Free full text download: http://www.pnas.org/content/87/23/9388.full.pdf

Rath M, Pauling L. Hypothesis: lipoprotein(a) is a surrogate for ascorbate. Proc Natl Acad Sci U S A. 1990 Aug;87(16):6204-7. [Erratum in: Proc Natl Acad Sci U S A 1991 Dec 5;88(24):11588.] PMID: 2143582. Free full text download: http://www.pnas.org/content/87/16/6204.full.pdf

Rath M, Pauling L. Solution To the Puzzle of Human Cardiovascular Disease: Its Primary Cause Is Ascorbate Deficiency Leading to the Deposition of Lipoprotein(a) and Fibrinogen/Fibrin in the Vascular Wall. J Orthomolecular Med, Vol 6, 3&4th Quarters, 1991, p 125. Free full text download: http://orthomolecular.org/library/jom/1 ... 4-p125.pdf

Pauling L, Rath M. An Orthomolecular Theory of Human Health and Disease. J Orthomolecular Med, Vol 6, 3&4th Quarters, 1991, p 135. Free full text download: http://orthomolecular.org/library/jom/1 ... 4-p135.pdf

Rath M, Pauling L. A Unified theory of Human Cardiovascular Disease Leading the Way To the Abolition of This Diseases As A Cause for Human Mortality. J Orthomolecular Med, Vol 7, First Quarter 1992, p 5. Free full text download: http://orthomolecular.org/library/jom/1 ... 1-p005.pdf
Senast redigerad av askorbin sön apr 19, 2015 9:45 am, redigerad totalt 3 gånger.
askorbin
 
Inlägg: 21
Blev medlem: fre okt 11, 2013 4:09 pm

Re: Matthias Rath´s och Paulings teori angående kolesterol

Inläggav Leif » fre okt 18, 2013 1:52 pm

C-VITAMIN

När kroppen har brist på C-vitamin så använder kroppen det näst bästa, vilket i det här fallet inte är tillräckligt bra för att undvika hjärt- och kärlproblem på 10-20 års sikt. Aortan töjs ut och drar ihop sig mer än 100.000 gånger på ett dygn, ungefär som att trampa på en trädgårdsslang 100.000 gånger (och sannolikt spricker den innan dess). I aortan är belastningen som störst och här behövs det mycket återuppbyggnadsmateterial, och det är här hjärtattacker ofta startar.

Matthias Rath rekommenderar en rad näringstillskott, varav C-vitamin ska utgöra minst 600 milligram per dag som underhållsdos, ännu mer om man har problem.

Livsmedelsverkets rekommendationer är enligt följande:

Dagsbehovet av C-vitamin varierar med bland annat ålder och kön.
- Vuxna behöver 75 milligram
- Gravida behöver 85 milligram
- Ammande behöver 100 milligram


Livsmedelsverkets rekommendation är åtminstone tillräcklig för att inte utveckla skörbjugg, men vad sysslar detta verk med? De underhåller ju sjukdom och förser sjukvården med en aldrig sinande ström av patienter. Detta verk orsakar ett enormt mänskligt lidande och enorma samhällskostnader. På bara 20 år har Livsmedelsverkets kostråd trefaldigat diabetes och fördubblat fetma, bara för att nämna något.

Hur kan våra ansvariga och förtroendevalda politiker låta detta ämbetsverk fungera som en stadsunderstödd terrororganisation? Har världen blivit tokig?

Bild

Politiker som inte bryr sig, som inte ser, hör eller begriper det uppenbara. Sådana politiker kan vi inte ha. Folket måste sätta sig in i politiker på riksplanet, inom landstinget och i kommunen. Och sedan rösta på politiker som kan leverera (prata kan de flesta, men få kan leverara).

Bild

Det innebär att man kanske röstar på ett parti i riksdagsvalet, ett som ska styra landstinget (sjukvården) och ett tredje i kommunen (skolan och omsorgen).

TIPS. Själv tillämpar jag en liberal form av LCHF och jag dricker gärna ett glas apelsinjuice (2 dl) till frukosten och får då i mig 60 mg C-vitamin via juicen. Men en tvåliters juice brukar jag "spetsa" med fem kryddmått askorbinsyra (5000 mg C-vitamin). Från början innehöll två liter juice 600 mg C-vitamin, och med askorbinsyran blir det 5600 mg. Ett glas juice ger mig nu 560 mg C-vitamin (nästan lika mycket som två liter juice). Att dricka mer juice än ett glas per dag är inte bra med tanke på fruktosinnehållet (för mycket fruktos orsakar bland annat fettlever och ökar risken för fetma).

För de som äter mer strikt LCHF eller som är sockerkänsliga, så kan man blanda ut ett kryddmått askorbinsyra (1000 mg C-vitamin) i ett glas kallt vatten. Det smakar som friskt citronvatten. Det går också bra att blanda i fil eller yoghurt.

Askorbinsyra finns i kryddhyllan och är billigt, som t.ex. Santa Marias askorbinsyra.

Bild

De som vill veta mer ... Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom ... http://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/ ... rtsjukdom/

Se även tidigare inlägg på Minibloggen ... Läkartidningen: "Ett statinpiller för mycket" ... viewtopic.php?f=14&t=23

Studie: Statiner dubblar risken för bröstcancer
... http://www.kostdemokrati.se/health/2013 ... tcancer-2/
Leif
 
Inlägg: 23
Blev medlem: tis apr 05, 2011 8:10 pm


Återgå till Mini-blogg

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster

cron