Mjölkbonde: ”Är vårt sista hopp en stilla bön?”

.

det är danska Arla

Se ”Uppdrag Granskning” och om du tycket detta är OK
så behöver du inte göra någonting (sista dagen att se
inslaget är fredagen 26 augusti 2016
) … SVT
.

Sverige saknar ledning

Sven-Erik Bucht

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har abdikerat från sitt ansvar (vilket framgår av inslaget i Uppdrag Granskning ovan) vilket lämnar fältet fritt för Arlas ledning att tillämpa sin destruktiva affärsstrategi som går ut på fullständig dominans på marknaden (sedan kan de helt dikterar villkoren mot både bönder och konsumenter). Sven-Erik Bucht (S) går i sin företrädares Eskil Erlandssons (C) fotspår – som inte heller gjorde sitt jobb.

Nu måste konsumenterna göra sitt jobb annars blir det snart GMO och antibiotika i glaset och på tallriken vare sig vi vill eller ej – och vid kriser får vi svälta.

Hur tänker Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och hur tänker resten av regeringen? Även oppositionen präglas av passivitet vad gäller svenskt lantbruks framtid.

Det handlar också om SOLIDARITET – att ställa upp för våra bönder som idag grovt misshandlas av Arla som genom sin marknadsdominans bestämmer ett skamligt lågt priset till bönderna (som inte ens täcker produktionskostnaderna). För ansvariga politiker verkar SOLIDARITET och rimligt betalt för sitt jobb som man leva på – bara vara tomt prat utan innehåll.

Det handlar också om krisberedskap i en orolig värld och om att värna djurskydd och miljö – men det verkar också bara vara tomma ord som bara används för att värva röster. Suck!

Och allt hänger på 1,70 kronor mer för mjölken till bönderna – som Arla skulle kunna åtgärda redan imorgon utan att det hade kostat dem ett öre eftersom konsumenterna är villiga att betala denna merkostnad för hög kvalitet jämfört med importerad ”fulmjölk”.

Men det vill inte Arlas ledning – de vill svälta ut sina konkurrenter (och tydligen även de svenska bönderna) som de gjorde med Milko. Medan ansvariga politiker och tjänstemän gör ingenting. Suck!

huvudet_i_sanden

.
ζ
.

”Är vårt sista hopp en stilla bön?”

pray-2-hArlas ledning lever loppan och vd´n har en månadslön på en halv miljon kronor, medan bönderna går i konkurs med stora skulder. Arla betalar 2:30 öre per liter mjölk vilket är 1,70 kronor under vad de borde betala.

Allt hänger således på 1,70 kronor mer för svensk mjölk!

Arlas ledning menar att svensk kvalitetsmjölk är lika mycket värd som importerad ”fulmjölk” från kor som aldrig kommer ut i friska luften, som äter GMO spetsat med antibiotika. Med det resonemanget är svenskt kött inte heller mer värt än importerat.

Under 2015 tvingades VARJE VECKA fem svenska mjölkbönder i konkurs! Arlas ledning som bestämmer priset skulle kunna betala ett anständigt pris redan imorgon – men deras affärsstrategi synes vara att svälta ut konkurrenterna (och bönderna). Regeringen med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) har abdikerat från sitt ansvar och endast folket kan rädda svenskt lantbruk.

.
Se ”Uppdrag Granskning” och om du tycket detta är OK så behöver du inte göra någonting (sista dagen att se inslaget är 28 augusti 2016) … SVT

monopol_manArlas ledning tog tidigare ut stora bonus för sitt arbete att sänka svenskt lantbruk och nu har de dubblat sina ersättningar. De måste tycka att de är på god väg att sänka sina konkurrenter (och svenska mjölkbönder) och därigenom etablera ett starkt monopol. Även Konkurrensverket (KKV) verkar sova – som de även gjorde när Arla billigt tog över Milko efter att ha fått mejeriet och bönderna ner på knä genom sin aggressiva prispolitik.

 • Stora bonuslyft för Arlas cheferSvD
 • Arla-vd:ns bonus fördubbladesDI
 • Arlas kupp gör mjölken dyrareklicka här

Böndernas sista hopp är att medborgarna vaknar och röstar med plånboken – och att de ställer ansvariga politiker till svars. Är det Arla som ska driva svensk jordbrukspolitik?

Uppdrag granskning - Arla - textζ

Vad göra?

Köp främst från lokala mejerier, sedan från de större svenska mejerierna som Skånemejerier, Norrmejerier eller från Falköpings mejeri (observera att Arla är danskt med global inriktning) och allra sist från handels egna märken och från Arla under förutsättning att det är svensk mjölk som råvara (mjölk utan GMO och utan antibiotika).

Köp inte mejerivaror från Danmark och Tyskland då de sannolikt innehåller GMO och antibiotika. Dvs. mjölk från sjuka djur (som befinner sig under sin inkubationstid). Vem vill dricka eller äta det?

Det är hyckleri av kommuner och landsting att köpa in livsmedel producerade under förhållanden som givit svenska bönder fängelse – som dessutom inte är bra för hälsan. Men vi har de politiker vi väljer och så länge ingen bryr sig är det fritt fram för lekmän att göra politisk karriär.

Nyligen förbjöd våra politiker (och myndigheter) svenska bönder att använda bekämpningsmedlet ”Stomp” vid odling av bland annat lök, vilket hade varit bra om de samtidigt förbjudit kommuner och landsting att köpa in lök som varit i kontakt med Stomp – men det gjorde de inte. Konsekvensen blir att svenska lantbrukare slås ut och vi köper lök med Stomp plus med andra giftiga kemikalier (som svenska lantbrukare inte använder) – och svenska jobb flyttar utomlands. Vet svenska politiker och tjänstemän vad de sysslar med? Suck! Läs mer … SYDSVENSKAN

ζ

Tidigare inlägg

 • FAIRTRADE för svenska mjölkbönder – såklartklicka här
  .
 • Mjölkbönderna måste få hjälp – NUklicka här

… Bollen ligger hos konsumenterna som måste rösta med plånboken.FOTNOT

Om du uppskattar Team Kostdemokrati’s arbete och tycker att det är viktigt för dig och dina barn.

5 svar på ”Mjölkbonde: ”Är vårt sista hopp en stilla bön?””

 1. ARLA STYR SVENSK JORDBRUKSPOLITIK

  Arla skulle kunna höja priset imorgon till fyra kronor litern till bönderna (de betalar idag låga 2,30 kr). Konsumenterna är villiga att betala 1:70 kr mer för svensk kvalitetsmjölk (och rädda svenskt lantbruk) varför danska Arla inte skulle förlora ett öre på detta. Då skulle Arla visa ansvar.

  Men Arla vill uppenbarligen svälta ut konsumenterna för att sedan billigt ta över – som de gjorde med Milko. Och eftersom Arla i kraft av sin dominans bestämmer priset så kan inte heller mindre mejerier betala sin bönder.

  Arla utrotar svenska mjölkbönder med sin prisstrategi, medan regeringen och konkurrensverket gör ingenting. Att vi riskerar att svälta vid en krissituation när vi lagt ner svenskt lantbruk verkar inte heller bekymra någon i ansvarig ställning.

  – Arlas kupp gör mjölken dyrare klicka här

  Arla menar att svensk mjölk utan GMO, utan antibiotika och en produktion som sker under kanske världens bästa djurlagar är lika mycket värd som importerad ”fulmjölk”. Hur tänker de då?

  Med det resonemanget ska svenskt kött inte heller kosta mer än importerat kött.

  Jag tycker dock inte vi ska bojkotta Arla då det även slår mot svenska bönder. Istället bör vi göra följande:

  1. Köp i första hand från helsvenska mejerier (Arla är danskt globalt företag). Köp från lokala mejerier, från Skånemejerier eller Norrmejerier.

  2. Köp endast handelns egna märken om råvaran är svensk mjölk.

  3. Köp endast Arla om råvaran är svensk mjölk. Det ska vara en röd ko eller en mjölkkanna med svenska flaggan om det är svensk mjölk.

  Bojkotta alla importerade mejeriprodukter (även om det står Arla på) som inte är fria från GMO, antibiotika och där djurhållning inte uppfyller svenska lagkrav. Själva slutade vi köpa Arlas hushållsost på grund av att mjölken kom från Danmark (GMO och antibiotika) och på grund av att Arla använder genmanipulerad ostlöpe.

  – Arla vill göra ost med GMO-teknikDN

  Dock kan man numera köpa Bregott från Arla då de slutat med att blanda i danskt smör (GMO och antibiotika) – vilket de gjorde tills helt nyligen.

  – Läs mer om handels egna märkenklicka här

  GMO-mat gör hamstrar och grisar sterila på bara tre generationer. Varför ska vi äta det?

  – Ryska forskare har upptäckt att GMO-föda gör djuren sterila
  klicka här

  Arla skulle kunna vårda sitt varumärke redan imorgon om de höjde priset till minst 4 kronor till bönderna för svensk kvalitetsmjölk – men det vill hellre svälta bönderna ner på knä (och jämställer svensk mjölk med importerad ”fulmjölk”). Idag går mjölkbönderna minus för varje liter de levererar och förra året tvingades i snitt fem mjölkbönder att lägga ner VARJE VECKA.

  – FAIRTRADE för svenska mjölkbönder – såklartklicka här

  Hur många andra svenskar skulle vilja betala för att arbeta?

  Varför inte lösa budgetkrisen inom vården på samma sätt – i solidaritetens namn.
  Vi halverar alla löner inom vården.
  [Obs. Ironi]

  Klicka på länken nedan och se bilden på råttor som ätit GMO under 6 – 9 månader. Detsamma gäller hamstrar och grisar – som efter tre generationer därtill blev sterila (det går alltså i arv via kontaminerade gener). Fråga dig själv om du vill servera mejerivaror till dina barn från kor som ätit GMO och antibiotika. Vill du att de ska få det i skolan?

  – Revealed: Monsanto GM corn caused tumors in ratsklicka här

 2. SVENSKT HYCKLERI

  Det som Sveriges kommuner och landsting sysslar med – när de inhandlar livsmedel som är producerade under förhållanden som hade givit svenska bönder fängelse – är rent ut sagt hyckleri.

  Vi medborgare måste helt enkelt KRÄVA svensk mat i skolan och på sjukhus (alternativt importerade livsmedel som är producerade under samma krav). Givetvis ska det också vara fritt från GMO.

  Till skillnad från Sverige verkar Finland ha en politisk ledning som gör sitt jobb.

  – – –

  Finland gör det Sverige inte kan
  2016-07-22

  I Finland gör man det som verkar vara så himla svårt i Sverige. Vid upphandling av livsmedel ställs nu samma krav på ansvarsfull produktion som landets djuruppfödare måste följa.

  Den finska regeringen har fattat ett principbeslut om att i fortsättningen enbart efterfråga ansvarsfullt producerade produkter vid statliga offentliga upphandlingar av livsmedel och måltidstjänster. Till skillnad från Sverige har Finland alltså redan gått från ord till handling.

  – Vi förbinder oss att köpa mat med respekt för de regler som vi förutsätter att våra matproducenter ska följa, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.

  I praktiken innebär detta en ökad andel inhemska råvaror i offentliga kök.

  Principbeslutet, som gäller per omgående, förväntas ha stor betydelse för efterfrågan på inhemska produkter. Kimmo Tiilikainen slår fast att offentliga upphandlingar skapar arbetstillfällen i regionerna och ökar skatteintäkterna med lönsammare finländsk matproduktion och en bättre handelsbalans som resultat.

  Läs mer … klicka här

 3. Klipp från Facebook:

  Tänker här specifikt på de stora matinköpen som gör inom skola och äldre omsorgen. En normal kommun tillhanda håller tusentals måltider under en dag. Men helt plötsligt är det inte samma regelverk som tillämpas. En värld där de stränga regler inte gäller. Utan här är det lägsta pris som står i fokus.

  Hur kan det komma sig att det som krävs för att vara lagligt inte gäller även i kommunala korridorer? Är det inte hyckleri att köpa mat som inte skulle vara lagligt att producera.

  – När blir olaglig mat, laglig?klicka här

 4. Dubbelmoralen blev solklar i en meningATL

  Anette Gustawson, mjölkbonde från Norrtälje, fick i ATL i tisdags frågan varför hennes barn ska ha specialkost i skolan. Hon svarade så här: ”Vi tröttnade på att kommunerna serverar våra barn mat som vi skulle bli polisanmälda för om det var vi som producerade den.”

 5. Ökad vinst och försäljning för Arla

  Dansk-svenska Arla Foods gjorde en vinst i fjol på 1,3 miljarder danska kronor, en ökning med tre procent jämfört med 2010. Försäljningen steg med tolv procent till 55 miljarder danska kronor. I Sverige steg omsättningen med fem procent till elva miljarder danska kronor.

  ”Det är ett starkt resultat i en svår tid”, skriver koncernchef Peder Tuborgh i en kommentar.

  Källa … SvD

Kommentera