Från sjuk till ”frisk” diabetiker – skulle spara miljarder

Enkelt att spara inom vården – Lunds Universitet visar vägen

ζ
.

Från sjuk till ”frisk” diabetiker

 • Diagnosticerad diabetiker sedan 1998, våren.

 • Diagnosticerad som ”frisk” diabetiker sedan mars 2012.

Läs mer … Lunds Universitet – Medicinska fakulteten

ζ

“Min bonus är lite viktnedgång,
men den känns inte lika viktig som
att slippa näven med morgonmedicin!”

säger Kerstin Eriksson

ζ

.
Läs även GODA NYHETER.

“Jag var diabetiker i 17 år ända till min fru för tre år sedan läste en bok skriven av en skattejurist. Efter den händelsen är jag bara en potentiell diabetiker. I Sverige har 370.000 personer diagnosen diabetes typ II. Mörkertalet är troligen lika stort.

En trefaldig ökning på 30 år!” Läs mer…

.
Det finns tiotusental berättelser, varav några på ”friskadiabetiker.se

.
Det fantastiska är att ALLA diabetiker

kan göra STORA hälsovinster.

ζ

Vad betyder detta?

Antag att 10.000 diabetiker gjorde denna hälsoresa inom ett landsting.

Uppskattningsvis kostar diabetiker minst 12 % av sjukvårdens budget eller cirka 42 miljarder kronor per år, vilket fördelat på 400.000 diagnostiserade diabetiker blir 105.000 kronor per patient och år. Då är sjukpenning och förtidspensionering inte medräknat. Sjukvården skulle sparar en miljard kronor per år, per landsting!

Det skulle innebära en besparing på
en miljard kronor om året per landsting.

ζ

Problemet är att vården och dietister målat in sig i ett hörn och behöver hjälp för att ta sig därifrån. Denna hjälp måste komma utifrån och initieras av ansvariga politiker.

Tiotusen medborgare i landstinget skulle avsevärt kunna höja sin livskvalité och slippa allvarliga biverkningar och en dödsrisk som ligger i paritet med många cancersjukdomar.

Många tar lätt på att ”få en släng av diabetes” och förstår inte allvaret, hur viktigt det är att kontrollera sitt blodsocker.

Om kommuner därtill börjar med att förebygga diabetes, då blir vinsten astronomiskt. Även skolutbildningen skulle då fungera bättre. Men då måste man tänka nytt, läs mer:

 • Livsmedelsverket bekämpar aktivt det som håller oss friska och alerta. Läs mer…
 • Dagens kostråd orsakar diabetes, och … leder till arbetslöshet. Gratis OH-bilder att ladda ner och använda. Läs mer…

ζ

WOW

Wow, vilken potential!

Diabetiker kan bli symptom- och medicinfria, bara genom att tillämpa den kunskap och de erfarenheter som redan finns. Bara detta skulle lösa landstingens akuta problem med överbeläggning och budgetöverskridande. Mycket snart skulle man kunna sälja vårdkapacitet.

Men det är väl en för enkel lösning.

.
Team KOSTDEMOKRATI

Programförklaring ... läs mer...

ζ

PS. Det är inget framgångsrecept att tillämpa kostråd som SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) funnit sakna grund i vetenskap och att negligera kostråd som Socialstyrelsen funnit var i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet, vid behandling av diabetiker.

Det är ett svek mot patienterna, mot sin yrkesheder och det är ett brott mot lagen. Det gör att det blir kaos inom vården, som även drabbar medarbetarna inom vården hårt.

Ett svar på ”Från sjuk till ”frisk” diabetiker – skulle spara miljarder”

 1. Alla diabetiker uppnår omedelbart stora förbättringar.

  Här är ännu ett exempel … http://www.facebook.com/Kost1doktorn/posts/617858398231476

  Det finns hur många fall som helst, det fungerar ju för ALLA diabetiker typ 2 och de flesta kan bli symptomfria och leva ett långt och friskt liv.

  Lite mer komplicerat för diabetiker typ 1, men inte alls omöjligt. Läs diabetesläkaren Jörgen Vesti Nielsens utmärkta PM om hur typ 1 diabetiker kan kontrollera sitt blodsocker och därmed reducera risken för biverkningar. Ladda hem PM:et här…

  Men detta talar inte vården om.

  Vad tusan sysslar vården och dietister med? De spelar ju ”sänka patienter”, fast på riktigt.

  Nedan en typisk blodsockerkurva för en typ 2 diabetiker. FÖRE enligt vårdens direktiv med tallrisk-modellen plus insulininjektioner (för att inte dö direkt av den extrema högkolhydratkosten) och EFTER med lågkolhydratkost UTAN insulininjektioner. Gissa vilken behandling som är bäst för patienten!

Kommentera